Държавата иска повече власт при определяне на плащаното от нея лечение

д-р Дечо Дечев

© Велко Ангелов

д-р Дечо ДечевВкарване на онкологичните лекарства в клиничните пътеки, стягане на финансирането на лекарствата и ограничаване на плащаните от здравната каса медикаменти до тези с най-голяма "разходна ефективност", закриване на фонда за лечение на деца и вливането му към здравната каса, нова комисия за регулиране и контрол на медицинските дейност. Това са част от законодателните изменения, които здравните власти ще се опитат да прокарат с преходните и заключителни разпоредби на бюджета на здравната каса за догодина, съобщи "Капитал".
Измененията от над 40 страници, подготвяни от ръководството на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ са все още в суров работен вариант, но са почти готови, се вижда от документа, с който и "Дневник" разполага.


Директорът на касата Д-р Дечо Дечев обяви намеренията си за реформа още в стъпването си в длъжност, заговори и за закриване на фонда за лечение за деца и за свиване на разходите за лекарства, като се търси финансовата ефективност. И обеща до няколко месеца да е готов да представи визията си в цялост, която по думите му като идеи се подкрепя от здравния министър Кирил Ананиев. Самият Ананиев пък каза пред здравната комисия в парламента в четвъртък, че ще бъдат направени първи стъпки за здравна реформа през бюджета на здравната каса за догодина, но отказа да даде подробности, тъй като тепърва предстоят дебати и ще се търси широко съгласие. Вместо в специализираните закони, здравните власти ще се опитат да прокарат идеите си през преходните разпоредби на бюджета на НЗОК, се вижда от документа.


Основна част на промените минават през обявената вече от Дечев и Ананиев политика за най-голяма "разходна ефективност". Или както директорът на здравната каса многократно коментира – защо държавата да плаща различни суми за различните пациенти, понякога и в пъти по-големи за медикаменти, които са с един и същи ефект. Как точно ще се определя дали ефектът действително е един и същ за конкретния пациент и ще имат ли право лекарите на самостоятелна преценка кое е най-добро за конкретния човек, до момента не ставаше особено ясно.
Проектът на изменения дава някаква светлина за това как ще бъдат затегнати режимите и как ще се прави преценката.


Държавата решава за терапиите


След измененията националният съвет по реимбурсиране ще направи нови фармако-терапевтични ръководства тоест начинът за лечение на болести, включващи критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия. Досега това ставаше след консултация със съответните национални консултанти, медицински научни дружества и експертни съвети, но след измененията правото ще е еднолично на съвета. За медикаменти, за които е определено проследяване ефекта от терапията, НЗОК ще може да договаря заплащане едва след отчитане на резултата от терапията, тоест се отваря врата и да може да отказва такова заплащане.


"Лекарят/лекарят по дентална медицина предписва лекарствения продукт/терапевтичния курс с най-голяма разходна ефективност, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти имат доказана сходна терапевтична ефикасност и безопасност за лечение на заболяването на задължително осигуреното лице, с подобно клинично протичане и тежест съгласно кратката характеристика на продукта/те.", се казва в измененията. Най-голяма разходна ефективност означава най-доброто съотношение между постигане на терапевтичен резултат от прилагане на лекарствен продукт и разходване на средства от бюджета на НЗОК за същия продукт/терапия, при съпоставянето му с други лекарствени продукти или терапии, се казва в текстовете.


Санкции за лекари, нарушили разходната ефективност


Сред правомощията на новата Комисията за регулиране и контрол на медицинските дейности пък ще бъде да проверява спазването на утвърдените фармако-терапевтични ръководства и извършването на оценка на ефективността на терапията. Проследяването на ефекта от терапията ще се извършва от лечебни заведения, определени от Националния съвет по цени и реимбурсиране. Ако лекар е нарушил правилата за разходоефективност ще бъдат глобяван.


Онкологичните лекарства


Онкологичните лекарства, които сега се заплащат отделно според нуждите на пациента, ще бъдат вкарани в стойността на клиничните пътеки, се вижда от промените. Вероятно по този начин болниците ще имат икономически интерес да купуват за пациентите с рак евтините медикаменти.


Новите терапии


Както заяви преди време Дечо Дечев, ще се направи промяна и за най-новите лекарства, тъй като по думите му там има сериозни разходи за скъпоструващи медикаменти. С планираните промени значително се увеличава срокът за допускане на нови лекарства до пазара. Комисията за оценка на здравните технологии вече ще има срок не 90 дни, а 180 дни, за да разгледа документацията на новото лекарство. Това на практика може да забави с поне една година достъпа до нови продукти.


Освен сериозен контрол и правомощия в областта на определяне на лечение, терапии и медикаменти, държавата иска по-сериозни правомощия още в редица други области. Като например ще има повече права по откриване или закриване на болници, търговия с медицински изделия и т.н.


Както възнамеряваше, Дечев планира и закриване на фонда за лечение на деца и поемане на функциите му от здраванта каса.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Дневник: "Държавата иска повече власт при определяне на плащаното от нея лечение"
  ???
  Това лечение го плащаме всички ние, не "държавата"!
  По-внимателно със заглавията!
  Ако държавата внасяше в пълен размер здравните осигуровки на държавните служители, парите за здраве щяха да бъдат много повече.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Иска повече власт, да се разпорежда с МОИТЕ пари!
  За мен решението на проблема е само едно - изцяло частно здравеопазване и свободна конкуренция между болниците.

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  +++++++++++ Абсолютно си прав.....
  Държавата е ламя, която яде пари......

 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Пари ИМА!Но се крадат!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Плащано от държавата с нашите пари. Бахти наглеците.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Нека не забравяме, че "държава" означава колегиална общност от действащи институции, а не сборище от шуробаджанашки котерии.Но, както казват французите, всеки народ има това управление, което заслужава.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами логично е - здравно-застрахователните компании как казват "с тези работим, с тези не", и като трябва да се прави някакво скъпо изследване или операция, трябва от болницата да се обадят, да го съгласуват със застрахователите и да оправдаят тези необходимост.
  Държавните пари, т.е. нашите пари - на всички, които плащаме здравни застраховки, да не би да трябва да се профукват по-лесно, а?

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Гневно

  До коментар [#4] от "Tru Soulja":

  Крадат се, е меко казано, това е пладнешки обир, съчетан и с допълнителен обир/рекет от пациентите, което вече си е не само престъпление, а низост, наглост, арогантност...
  За хората, които имат някаква по-голяма финансова възможност, успяват, оцеляват, но тези изстрадали български пенсионери, които в по-голямата си част са се трудили, осигурявали, и сега им се налага да плащат ли плащат, каквото им каже някоя бяла престилка, която дори не си е свършва работата/лечението както трябва, какво да кажем?! Стотици хора съм изслушал, за техните "лечения", перипетии, плащания, изнудвания, унизения, объркани диагнози, за груби лекарски грешки, вкл. водещи и до смъртни случаи.... Накрая дори нямат сили да съдят тези негодници! Отчаяни хора, които са към края на живота си....
  Дано Ония, отгоре да гледа, друго възмездие не се вижда на хоризонта...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Да погледна съседните статии и да замълчат...
  Впрочем Холандия е на първо място по коефициент ефективност/цена/позитивна оценка от хората

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  За съжаление при всички публични услуги е така, просто при здравеопазването най-много си личи. Макар че, може да звучи еретично, но при тази ниска вноска и безброй тарикати неплащащи, включително и самата държава услугата е горе-долу приемлива. Но реално може да се подобри с пъти, като се почне от неплащащите и се мине със солени санкции за източващите. Както най-точно написа колегата в #1 парите са на тези които плащат/не на държавата/ а те имат най-малък глас при разпределението им.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoiank":

  При здравеопазването, все пак става дума за човешки живот...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "...Вкарване на онкологичните лекарства в клиничните пътеки, стягане на финансирането на лекарствата и ограничаване на плащаните от ЗК медикаменти до тези с най-голяма "разходна ефективност", закриване на фонда за лечение на деца и вливането му към ЗК, НОВА КОМИСИЯ за регулиране и контрол на медицинските дейност...."

  Нова комисия - това е основното в законодателната инициатива! Отново угоени държавни чиновници ще разсъжадват кой е нуждаещ се, кой не!
  Ай сиктир!

 13. 13 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вместо да закрият тази (продънена) каса или поне да й отнемат монопола...
  С болниците същата работа - пациентите бягат в частните заради качеството, склонни са да си (до)плащат въпреки направените здравни вноски, обаче чиновникът иска да ограничи частните и да им спре финансирането, щото държавните (мощно задлъжнели) щели да фалират. Невероятно, неизтребимо административно невежество (в по-добрия случай)

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Най-важното е да се подобри контрола върху харченето на държавните пари!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tru Soulja":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Както във всички сфери у нас страшно много се злоупотребява с държавните /от данъкоплатците/пари!

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Просташкото в герберовото управление е разделянето на частното от държавното здравеопазване, на частното от държавното училище. Вместо парите да следват ученика, или болния, непрекъснота се намират (назначават) държавни чиновници, които решават къде да насочват средствата на данъкоплатците.
  Ега ти извратеняците!

  И така ще е, докато гласоподавателите търсят бащицата да е над всичко, и да решава проблемите (или упълномощени от него), а не законът или правилата.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  .... пациентите бягат в частните заради качеството, склонни са да си (до)плащат въпреки направените здравни вноски...
  —цитат от коментар 13 на Н. Колев

  1/3 от чакащите за преглед в истанбулсаката болница на Аджибадем бяха българи - изтеглили спестяванията си, теглят заеми, но не искат и да чуят за български държавни болници

  То и Стефан Данаилов предпочете френското здравеопазване.

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":
  Пенсионерите е нормално да имат болежки разни.
  Само че вместо да ходят на доктор хубав или лош се ръсят по 40-50 лв месечно за абсолютни фалшификати рекламиращи ги по телевизии дето "лекуват" на практика всичко.
  Това е втората далавера след талончетата в медиите и аз не виждам изход от положението.

 19. 19 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ми,тогава,защо да се ходи на лекар-специалист, като Държавата е определила лечението като норма?!Отиваш в аптеката (Касата,пенсионерския клуб,супера,бензиностанцията и т.н.),казваш "мисля,че имам пневмония" и те ти дават държавното пакетче с 'апчеата и.....помози Бог!За какво специалистът да си повишава кфалификацията за своя сметка и време,като никой няма да следва предписана от него терапия?!

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Държавата иска повече власт при определяне на плащаното от нея лечение

  Абе , каква държава , какви пет лева . Държавата НЕ МОЖЕ ДА ИСКА НИШО . ДЪРЖАВА Е ЕДНО ИМАГИНЕРНО ПОНЯТИЕ , КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ , НИТО ДА ПИЕ , ДА ЧУКА , С ИЗВИНЕНИЕ ЖЕНИ , ДА ХОДИ ПО ГОЛЯМА И МАЛКА НУЖДА , С НОВО ИЗВИНЕНИЕ . Власт искат и употребяват едни дебили , които други имбецили УПЪЛНОМОЩАВАТ да управляват техните дула , да осигуряват тяхното благоденствие , срещу куп пари , които плащат затова управление и УМНОЖЕНИЕ на тяхното материално притежание . Защото всичко , което се намира в границите на понятието ДЪРЖАВА е ПРИТЕЖАНИЕ на населените в границите на това понятие . И това население се нарича НАРОДА на държавата . Или суверен , както е модерно да се нарича . И всеки ,, член на този народ и СОБСТВЕНИК на всичко , което се намира на земята и под земята в държавата . А за да не се бият заради всяка отсечена върба , си назначават измекяри и ги задължават да измислят правила , според които да се движи държавния ред . Но тъй като не им стига пипето да си надзирават измекярите , те се изхитрят и правят измекяри , с властта , която им е предоставена , съжите тези ,дето им плащат за измекярстването . И накрая , както се вижда , започват да се смятат за Властващи , на които властта не им стига и искат още . А имбецилите , забравили кой кой е , са готови да им я предоставят . . А когато им замирише , се повъртат и се питат един друг - а бе , кой ни сра в гащите . Този път- без извинение

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tru Soulja":

  Ами не е толкова просто... Точно през скъпо струващи и ненужни лекарства се краде най-много. Но как да кажеш на умиращ, че няма да му дадеш лекарството на което се надява, въпреки че най-верпятно няма да му помогне въобще?

  Нещата не са черно бели, намесени са емоции и човешки животи, което улеснява краденето...

  Идва концерна Х, вади едни клинични изпитания със съмнителна достоверност и се хвали, че лекува нелечимото. Лекарството струва хиляди на месец, пациентите го искат... е умират си и с него и без него, ама я откажи им го? Други лекарства пък работят добре, ама са евтини пациентите не ги искат, щото евтини са, по форумите пише, че нямат ефект...

  Фармацевтичната мафия е може би най-жестоката и най-печеливша в днешно време.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Н. Колев":

  Що си мислиш, че частните здравни каси ще плащат най-скъпите лекарства и терапии?Ела виж в САЩ как е, като ти събират месечната вноска са мили и обещават чудеса. Като се опре до сериозно плащане, направо ти посочват вратата и пращат мастития адвокат да те съди, че виновно си си причинил болестите.

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Основна част на промените минават през обявената вече от Дечев и Ананиев политика за най-голяма "разходна ефективност". Или както директорът на здравната каса многократно коментира – защо държавата да плаща различни суми за различните пациенти, понякога и в пъти по-големи за медикаменти, които са с един и същи ефект

  Защото , ако Дечев и Ананиев не знаят , да им кажа . Защото на РАЗЛИЧНИТЕ пациенти различни лекари им предписват лечение с РАЗЛИЧНИ медикаменти . И ако двамата " корифеи" са тръгнали да правят революция в здравеопазването , първо да разберат от лекуващите лекари , защо предписват различни по цена лекарства , които имат един и същ ефект , както те твърдят . И да убедят лекарите у че нищо не разберат от лекарства . А ако смятат , че са прави , да не питат лекарите , да направят това , което смятат за правилно и да застанат на амбразурата - Ние сме избраните , ние решаваме . Но после да носят отговорност . Но не като герберските министри , а според НК , ако са допуснали щети и престъпни проявления на реформата . Иначе народа знае - с чужда пита се прави разкошен помен .

 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Гневно

  Защо е това оглушително мълчание относно приватизацията на болниците? Защо те не се приватизират и се създаде конкуренция между тях? Защото в частната болница докторчетата няма да могат да имат и паралелен, собствен кабинет, където да лапат хонорарите и където да реализират за собствена печалба откраднатите от болниците лекарства и консумативи, закупени с пари на данъкоплатеца! Защо, след като болниците се приватизират, НЗОК не изиска аргументирани стойности на клиничните пътеки, за да има истинска конкуренция? И не ни плашете, че България ще остане без доктори! И без това сега има свръхпредлагане на болници – 250 за България и само 45 за Австрия. Нашите болници да не би да са без доктори, а? И накрая, държавата да започне да плаща на държавните чиновници, полицаите и военните здравните осигуровки! А ако ѝ се видят много тези чиновници, да ги съкрати – и без това има търсене на кадри! Нали трътлестите лелки зад бюрата са много компетентни – в частния сектор ще изкарват поне два пъти повече пари! Да, ама не са, а са само надути пуйки, назначени по партийна или шуробаджанашка линия! И най-после да се спре ползването на здравни услуги и лечение от хора, които не само не са платили една стотинка през целия си живот за осигуровки, ами са и достатъчно нагли да пребиват лекарите, които им оказват помощ „недостатъчно бързо“!

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  . За медикаменти, за които е определено проследяване ефекта от терапията, НЗОК ще може да договаря заплащане едва след отчитане на резултата от терапията, тоест се отваря врата и да може да отказва такова заплащане.

  Не врата , отваря се порта , през която касата може и да не плаща нищо . Достатъчно е да реши , че всеки умрял пациент , минал през болница , е доказателство за неефективно лечение

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  ВСИЧКО ЩО И ОТ АПТЕКА Е ПРОТИВ ЧОВЕКА!
  Пазете си здравето приятели. Леченията са вятър работа. Кърпене за печелене на време. То ако имаше здравеопазване, здравната осигуровка нямаше да е под формата на данък. На всичко отгоре и здравна застраховка измислиха. И тя задължителна. Всъщност държавата не е повече от спонсор на медицинската бюрокрация. Пациентите като го закъсат си плащат всичко колкото струва под формата на аксесоари и подкупи.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Стига да има и познанията. Защото този, който направи болниците “търговски дружества” (такова чудо в европа няма) и измисли “клиничните пътеки”, просто трябва никога, ама никога да не се занимава с месицинска проблематика! А този, който сложи деса умното за здравен министър, хептен!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Лекарят/лекарят по дентална медицина предписва лекарствения продукт/терапевтичния курс с най-голяма разходна ефективност, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти имат доказана сходна терапевтична ефикасност и безопасност за лечение на заболяването на задължително осигуреното лице, с подобно клинично протичане и тежест съгласно кратката характеристика на продукта/те.", се казва в измененията.

  Хора , дори и с интелигентност под средната биха запитали и Дечев , и Ананиев- Уважаеми , " доказана СХОДНА ефикасност" означава ли ЕДНАКВА терапевтична ефикасност "? " Подобно клинично протичане " означава ли ЕДНАКВО такова " . И в крайна сметка двете подобни и сходни лечения ИМАТ ЛИ ЕДНАКЪВ ТЕРАПЕВТИЧЕН ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ . Ако отговора е ДА, сигурно имате право в разсъжденията си . Тогава защо не го давате ?

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "uporit":Ако държавата внасяше в пълен размер здравните осигуровки на държавните служители, парите за здраве щяха да бъдат много повече.

  Найвно и непоследователно . Парите са твои, а се съгласяваш да се ползват от служители , които си спастрят техните в лични сметки . Парите от бюджета могат да се използват за благотоворителност със съгласието на тези , които пълнят бюджета .И с твоето , примерно .

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":За мен решението на проблема е само едно - изцяло частно здравеопазване и свободна конкуренция между болниците.

  И в страните с най- див и грабителски капитализъм има , и то на високо ниво болнични заведения , които лекуват болни , неспособни да ползват частно здравеопазване и лечение . Това е задължение на ВСЯКА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ , с общото название ДЪРЖАВА .

 31. 31 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Основна част на промените минават през обявената вече от Дечев и Ананиев политика за най-голяма "разходна ефективност"."

  При липса на контролни държавни институции, политиката "разходна ефективност" означава корупционно усвоение на парите на данъкоплатците и техните лично направени здравни застраховки в Здравната каса от частните здравни заведения и корумпираните до зъби български политици .
  В България липсва ПРАВОВА ДЪРЖАВА с нейните контролни институции- финансово разузнаване-полиция, правоохранителните органи, съдебната система. Те тотално не работят, защото са оставени по съветския модел още 1990 г в новата конституция да бъдат зависими от политическата власт, т.е под политическа шапка. Моделът го заложиха двете първи партии БСП и СДС и понеже всички останали партии управлявали прехода са създадени от БСП и последния елит на БКП, продължават да носят съветското мислене , включително и Борисов и никой до сега не е направила опит да деполитизира съдебната система, като първо се промени конституцията и се премахне от нея параграфа за избор на ВСС от политическите партии като се замени с всенароден избор.
  Деполитизирана съдебна система и подставена като надстройка над обществото , да гледа отгоре действията на политическата власт и със желязната си секира да ликвидира всеки опит за корупция с парите на данъкоплатците , е главен принцип на западноевропейската правова държава на най-развитите европейски страни и демокрации от северна и средна Европа, поставени като главни принципи на ЕС
  Липсата на желание и воля от нашите управлявалите през прехода политически партии да се разделят с политическия избор на съдебната система, идва и от факта, че всички управлявали партии участваха в грабежа на голямата държавна собственост при социализма, превърнаха се в опасни бандитски партии, които нямат сили и не желаят да деполитизират съдебната система.. Защото ако се поставят основите на западноевропейската правова държава у нас, тя първо ще подгони тях и корумпираните ни до зъби политици и бизнесмени. В конституцията на всички развити европейски демокрации има заложен следния параграф“ частна собственост не може да се трупа с незаконни действия като използване властта за грабеж на държавна собственост и парите на данъкоплатците, а тя се трупа само с честен труд на много поколения“.
  България и до сега няма заложено и това правило в конституцията си, за това грабежът на държавна собственост и парите на данъкоплатците продължава с пълна сила.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  За кои пари става въпрос. Мисля, че парите на Здравната каса са нашите пари, които внасяме за здраве.

 33. 33 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Защо е това оглушително мълчание относно приватизацията на болниците? ...!
  —цитат от коментар 24 на Santos


  Защото, господине, сега в България и Европа масово управляват неолиберали, които са представители на едрия частен финансов капитал. Партията на Борисов ГЕРБ е член на европейската „Единна народна партия“ на консерваторите, които са най върлите неолиберали и провеждат крайно дясна неолиберална политика. Консерваторите от ЕНП сега управляват масирано в цяла Европа, захванали са ръководството на ЕС. Това идва от две причини - липсата на леви сили в цяла източна Европа и идейната слабост на западните леви сили- социалисти, зелените, левицата( бившите комунисти). Това остави неолибералите да управлява без опозиция срещу себе си.
  Европейските неолиберали са получили веруюто си от САЩ и сега в Европа прокарват американския неолиберален обществен модел - със 100% частна собственост в икономиката, 100 % частни социални услуги- здравеопазване, образование и прочее.
  Европа има друг обществен модел от този на САЩ- социална държава, която коренно се различава от американската-неолиберална, неолибералната и социална държава се кланят на различни богове, имат различни правни норми, гонят различни цели. Европейската социална държава продължава да има не малка част държавна икономика с държавни социални услуги- здравеопазване и образование. Във всички европейски конституции е писано, че държавата трябва да подсигури равнопоставено за всички здравеопазване и безплатно образование. Европейските нелиберален прокарват интересите на големите частни здравни фирми, като приватизират държавните болници и поликлиники и на тяхно място слагат своите частни болници
  Всеки случай тази политика на европейските неолиберали не е еднаква на изток и на запад, те се делят на две- източни и западни.
  Западните неолиберали имат силно работеща правова държава и са под нейните удари, те не могат да си прокарват политиката в нарушение на конституцията си., правовата държава не им позволява Докато на изток- в бившите комунистически страни където продължават да управляват последните комунистически елити, нямат и помен от правова държава, за това управляващите са потънали в корупция и най арогантно ,без да питат населението иска или не иска с нито една форма на демокрацията, тъпчат конституцията си с мръсни крака, раздържавяват държавната здравна сфера и поставят на нейно място частната. която е тяхна собственост.
  Не случайно още в първия си мандат Фъндъркова купи на мъжа си -лекар здравно заведение за 25 милиона лева на името, застрахова се госпожата за далечни и добри времена.
  У нас неолиберална политика в здравеопазването провеждат всички партии, понеже всички наши партии от прехода са неолиберални партии на едрия олигархичен капитал, от първата партия БСП до последната ГЕРБ. Борисов само следва линията на ЕНП.
  В България няма лева партия ,която да се противопостави на грабежа, който нашите партии вършат вече 30 години нескончаем преход.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 34. 34 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Член съм от много години на една от многото голямо здравни каси в Германия . Единственото ми неудобство е честото летене при нужда от лекар специалист. Имам вече и няколко оперативни лечения на сериозни трудно лечими заболявания - около 5-6 за близо 20 години .Изключително съм доволен и благодарен на моята здравна каса - досега не са ми взели нито цент с изключение на дребни такси от общ характер !
  Много се лъжат тези които смятат , че у нас медицинския хаос може да бъде преодолян без създаването на поне няколко конкуриращи се приватни здравни каси ! ! !

 35. 35 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  допълнение/ Само БСП го е правила скрито покрито, прикриваща се зад общи „опозиционни“ приказки срещу Борисов, без да каже нищо конкретно, докато ГЕРБ го прави открито, първосигнално, с бухалтата и дебелия врат.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#1] от "uporit":

  Ами ГЕРБерастите искат още власт, още комисии, нови хора да назначат, нови техни гласоподаватели. С големи заплати, със служебни коли, офиси, а после парите пак не били достатъчни. И с простаци-скандалджии като Волен Сидеров.

 37. 37 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#1] от "uporit":Ами ГЕРБерастите искат още власт, още комисии, нови хора да назначат, нови техни гласоподаватели. С големи заплати, със служебни коли, офиси, а после парите пак не били достатъчни. И с простаци-скандалджии като Волен Сидеров.
  —цитат от коментар 36 на historama


  Така е, но нашата държава е бедна, колко такъв клиентелски електорат ГЕРБ ще назначи? Единици. Разберете, ГЕРБ не печели избори с електорат, а с фалшификации на изборите в ЦИК, там се разменят крайните числа в полза на ГЕРБ. Как става това? Пак благодарение на избирателната система, оставена 1990 г както съдебната система политизирана, ЦИК замени стара то Политбюро на БКП, и продължи да се избира и ръководи от партията с най голяма квота в НС. Откак бат Боко е дошъл на власт 2009 г., неговата партия е с най голяма квота в НС и владее изборите, той е фалшифицирал всички избори до сега. Неговата проформа опозиция БСП мълчи по въпроса, защото тя ги е вършила същите преди това.
  България единствена в системата на ЕС има политизирана избирателна система, други две страни с такава са Русия и Турция, но там има авторитарни режими и никой не ги счита нито за европейски, нито за демократични.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 38. 38 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#1] от "uporit":Ами ГЕРБерастите искат още власт, още комисии, нови хора да назначат, нови техни гласоподаватели. С големи заплати, със служебни коли, офиси, а после парите пак не били достатъчни. И с простаци-скандалджии като Волен Сидеров.
  —цитат от коментар 36 на historama


  Обясних го в коментар №33 защо е така. На изток и запад в Европа управляват неолиберали, те са десни сили, представители на едрия финансов капитал, едри капиталисти. А нашите десни сили ( всички управлявали през прехода до сега) са освен едри капиталисти, но и ОЛИГАРСИ или мултимилионери, направили богатствата си по най бандиски начин с използване на властта да заграбят държавна собственост за 1 лев . При това нямаме опозиция простаци скандалджии като Сидеров. за това нашите капиталисти управляват клиентелиски- с големи заплати, със служебни коли, офиси , непрекъснато искат още власт, още комисии, нови хора да назначат, защото нямат опозиция срещу себе си да ги спре.

  НО, нашата държава е бедна, колко такъв клиентелски електорат ГЕРБ ще назначи? Единици. Разберете, ГЕРБ не печели избори с електорат, а с фалшификации на изборите в ЦИК, там се разменят крайните числа в полза на ГЕРБ. Как става това? Пак благодарение на избирателната система, оставена 1990 г както съдебната система политизирана, ЦИК замени стара то Политбюро на БКП, и продължи да се избира и ръководи от партията с най голяма квота в НС. Откак бат Боко е дошъл на власт 2009 г., неговата партия е с най голяма квота в НС и владее изборите, той е фалшифицирал всички избори до сега. Неговата проформа опозиция БСП мълчи по въпроса, защото тя ги е вършила същите преди това.
  България единствена в системата на ЕС има политизирана избирателна система, други две страни с такава са Русия и Турция, но там има авторитарни режими и никой не ги счита нито за европейски, нито за демократични.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 39. 39 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  АЛАРМА! В България се провежда жестока крайно корупционна дясна геноцидна неолиберална политика за унищожение на държавното здравеопазване

  При липса на контролни държавни институции, политиката "разходна ефективност" ,която провеждат министър Ананиев и директорът на Здравна каса д-р Дечев означава корупционно усвоение на парите на данъкоплатците и техните лично направени здравни застраховки в Здравната каса от частните здравни заведения и корумпираните до зъби български политици .
  В България липсва ПРАВОВА ДЪРЖАВА с нейните контролни институции - финансово разузнаване-полиция, правоохранителните органи, съдебната система.
  Те тотално не работят, защото са оставени по съветския модел още 1990 г в новата конституция да бъдат зависими от политическата власт, т.е се намират под политическа шапка. Моделът го заложиха двете първи партии БСП и СДС и понеже всички останали партии управлявали прехода са създадени от БСП и последния елит на БКП, продължават да носят съветското мислене , включително и Борисов и никой до сега не е направила опит да деполитизира съдебната система, като първо се промени конституцията и се премахне от нея параграфа за избор на ВСС от политическите партии като се замени с всенароден избор.
  Деполитизирана съдебна система подставена като НАДСТРОЙКА над обществото( не на държавата), да гледа отгоре действията на политическата власт и със желязната си секира да ликвидира всеки опит за корупция с парите на данъкоплатците, е главен принцип на западноевропейската правова държава на най-развитите европейски страни и демокрации от северна и средна Европа, същесвуват като главни принципи във всички документи на ЕС
  Липсата на желание и воля от нашите управлявали през прехода политически партии да се разделят с политическия избор на съдебната система, идва и от факта, че всички управлявали партии участваха в грабежа на голямата държавна собственост от времето на социализма, превърнаха се в опасни бандитски партии, които нямат политическа воля и съзнателно не желаят да деполитизират съдебната система.
  Защото ако се поставят основите на западноевропейската правова държава у нас, тя първо ще подгони тях и корумпираните ни до зъби политици и бизнесмени.
  В конституцията на всички развити европейски демокрации има заложен следния параграф “частна собственост не може да се трупа с незаконни действия като използване властта за грабеж на държавна собственост и парите на данъкоплатците, а тя се трупа само с честен труд на много поколения“.
  България и до сега няма заложено това правило( а и много други) в конституцията си, за това грабежът на държавна собственост и парите на данъкоплатците продължава с пълна сила.

  В България скрито от населението се раздържавяват болниците и се превръщат в частни. Това е неолиберална политика, понеже в България и Европа масово управляват неолиберали, които са представители на едрия частен финансов капитал и самите едри капиталисти. Неолибералите управляват клиентелиски- с големи заплати, със служебни коли, офиси , непрекъснато искат още власт.
  Партията на Борисов ГЕРБ е член на европейската „Единна народна партия“ на консерваторите, които са най върлите неолиберали и провеждат крайно дясна неолиберална политика. Консерваторите от ЕНП сега управляват масирано в цяла Европа, захванали са ръководството на ЕС.
  Това идва от две причини - липсата на леви сили в цяла източна Европа и идейната слабост на западните леви сили - социалисти, зелените, левицата( бившите комунисти). Това остави неолибералите да управлява без опозиция срещу себе си и ги потъна в корупция.
  Европейските неолиберали са получили веруюто си от САЩ и сега в Европа прокарват американския неолиберален обществен модел - със 100% частна собственост в икономиката, 100 % частни социални услуги- здравеопазване, образование и прочее.

  Европа има друг обществен модел от този на САЩ - социална държава, която коренно се различава от американската-неолиберална държава. Неолибералната и социална държава се кланят на различни богове, имат различни правни норми, гонят различни цели. Европейската социална държава продължава да има не малка част държавна икономика с държавни социални услуги - здравеопазване и образование.
  Във всички европейски конституции е писано, че държавата трябва да подсигури равнопоставено за всички граждани здравеопазване и безплатно образование. Европейските нелиберален прокарват интересите на големите частни здравни фирми, като приватизират държавните болници и поликлиники и на тяхно място слагат своите частни болници.
  Всеки случай тази политика на европейските неолиберали не е еднаква на изток и на запад, те се делят на две - източни и западни.
  Западните неолиберали имат силно работеща правова държава и са под нейните удари, правовата държава не им позволява да прокарват политика в нарушение на конституцията си.
  Докато на изток- в бившите комунистически страни където продължават да управляват последните комунистически елити, нямат и помен от правова държава, за това управляващите са потънали в корупция и най арогантно ,без да питат населението иска или не иска с нито една форма на демокрацията, тъпчат конституцията си с мръсни крака, раздържавяват държавната здравна сфера и поставят на нейно място частната, на която те са собственици.
  Западноевропейската правова държава не позволява на политиците да използват властта за собствено облагоденстване, да лобират за икономически групировки на приятели, близки и това окачествява като мащабна корупция. Точно в това се разминават източните и западните неолиберали.

  Чух, че в първия си мандат Фъндъркова купила на мъжа си - лекар здравно заведение за 25 милиона лева. Застрахова се госпожата за далечни и добри времена.
  Разбира се, това не може да се докаже сега, при липсата на независима от политическата власт съдебна система и прелиминарни органи - финансово разузнавани и полиция.

  У нас неолиберална политика в здравеопазването провеждат всички партии, понеже всички наши партии от прехода са неолиберални партии на едрия олигархичен капитал, от първата партия БСП до последната ГЕРБ. Борисов само следва линията на ЕНП.
  Само БСП го е правила скрито покрито, прикриваща се зад общи „опозиционни“ приказки срещу Борисов, без да каже нищо конкретно, докато ГЕРБ го прави открито, първосигнално, с бухалтата и дебелия врат.
  Нашите десни неолиберални сили са освен едри капиталисти, но и ОЛИГАРСИ или мултимилионери, направили богатствата си по най бандитски начин с използване на властта да заграбят държавна собственост за 1 лев . Те не падат по долу от западните, също управляват клиентелистки с големи заплати, със служебни коли, офиси , непрекъснато искат още власт, още комисии, нови хора да назначат.
  Причината е , че нямаме опозиция срещу дясното в България, а само простаци скандалджии като Сидеров.

  В България няма лева партия нито вън, нито вътре в парламента, която да се противопостави на грабежа, който нашите партии вършат вече 30 години нескончаем преход.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 40. 40 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 801 Неутрално


  АЛАРМА! В България се провежда жестока крайно корупционна дясна геноцидна неолиберална политика за унищожение на държавното здравеопазване

  При липса на контролни държавни институции, политиката "разходна ефективност", която провеждат министър Ананиев и директорът на Здравната каса д-р Дечев означава корупционно усвоение на парите на данъкоплатците и техните лично направени здравни застраховки в Здравната каса от частните здравни заведения и корумпираните до зъби български политици.

  В България вече 70 години непрекъснато управление на комунистите липсва ПРАВОВА ДЪРЖАВА с нейните контролни институции - финансово разузнаване-полиция, правоохранителните органи, съдебната система.
  Последните 30 години те тотално не работят, защото са оставени в новата конституция от 1990 г. по съветския модел да бъдат зависими от политическата власт, т.е се намират под политическа шапка.
  Моделът го заложиха двете първи партии БСП и СДС и понеже всички останали партии управлявали прехода са създадени от БСП и последния елит на БКП, продължават да носят съветското мислене , включително и паритята на Борисов - ГЕРБ. Никоя от управлявалите през прехода партии не е направила опит да деполитизира съдебната система, като първо се промени конституцията и премахне от нея параграфа за избор на ВСС от политическите партии като го замени с всенароден избор.

  Деполитизирана съдебна система подставена като НАДСТРОЙКА над обществото( не на държавата), да гледа отгоре действията на политическата власт и със желязната си секира да ликвидира всеки опит за корупция с парите на данъкоплатците, е главен принцип на западноевропейската правова държава, заложено е в конституциите на най-развитите европейски страни и демокрации от северна и средна Европа, също и във всички документи на ЕС.

  Липсата на желание и воля от нашите управлявали през прехода политически партии да се разделят с политическия избор на съдебната система, идва и от факта, че всички управлявали през прехода партии участваха в грабежа на голямата държавна собственост от времето на социализма, превърнаха се в опасни бандитски партии, които нямат политическа воля и съзнателно не желаят да деполитизират съдебната система.
  Защото ако се поставят основите на западноевропейската правова държава у нас, тя първо ще подгони тях и корумпираните ни до зъби политици и бизнесмени.

  В конституцията на всички развити европейски демокрации има заложен следния параграф - “Частна собственост не може да се трупа с незаконни действия като използване властта за грабеж на държавна собственост и парите на данъкоплатците, а тя се трупа само с честен труд на много поколения“.
  България и до сега няма заложено това правило( а и много други) в конституцията си, за това грабежът на държавна собственост и парите на данъкоплатците продължава с пълна сила.

  В България скрито от населението се раздържавяват болниците и се превръщат в частни.
  Това е неолиберална политика, понеже в България и Европа от 20 години масово управляват неолиберали, които са представители на едрия частен финансов капитал и самите едри капиталисти. Неолибералите управляват клиентелистки - непрекъснато си вдигат заплатите, със скъпи служебни коли, офиси , непрекъснато искат още власт, по шуробаджанашки назначават в администрацията свои хора, лобират във властта за интересите на икономически групировки и използват властта за лично обогатяване...

  Партията на Борисов ГЕРБ е член на европейската „Единна народна партия“ на консерваторите, които са най върлите неолиберали и провеждат крайно дясна неолиберална политика. Консерваторите от ЕНП сега управляват масирано в цяла Европа, захванали са ръководството на ЕС.
  Това идва от две причини - липсата на леви сили в цяла източна Европа и идейната слабост на западните леви сили - социалисти, зелените, левицата( бившите комунисти). Това остави неолибералите да управлява без опозиция срещу себе си и ги потъна в корупция.
  Европейските неолиберали са получили веруюто си от САЩ и сега в Европа прокарват американския неолиберален обществен модел - със 100% частна собственост в икономиката, 100 % частни социални услуги- здравеопазване, образование и прочее.

  Европа има друг обществен модел от този на САЩ - СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, която коренно се различава от американската-неолиберална държава.
  Неолибералната и социална държава се кланят на различни богове, имат различни правни норми, гонят различни цели. Европейската социална държава продължава да има не малка част държавна икономика с държавни социални услуги - здравеопазване и образование.
  Във всички европейски конституции е писано, че държавата трябва да подсигури равнопоставено за всички граждани СОЦИАЛНИ УСЛУГИ- здравеопазване и безплатно образование, това влиза във веруюто и идеологията на социалната държава.
  Европейските нелиберален прокарват интересите на големите частни здравни фирми, като приватизират държавните болници и поликлиники и на тяхно място слагат своите частни болници.

  Всеки случай тази политика на европейските неолиберали не е еднаква на изток и на запад, те се делят на "източни" и "западни".
  Западните неолиберали имат силно работеща правова държава и са под нейните удари, правовата държава не им позволява да прокарват политика в нарушение на конституцията си.
  Докато на изток- в бившите комунистически страни, където продължават да управляват последните комунистически елити, нямат и помен от правова държава, за това управляващите са потънали в корупция и най арогантно ,без да питат населението иска или не иска с нито една форма на демокрацията, тъпчат конституцията си с мръсни крака, раздържавяват държавната здравна сфера и поставят на нейно място частната, на която те са собственици.

  Западноевропейската правова държава не позволява на политиците да използват властта за собствено облагоденстване, да лобират за икономически групировки на приятели, близки и това окачествява като мащабна корупция. Точно в това се разминават източните и западните неолиберали.

  Чух, че в първия си мандат Фъндъркова купила на мъжа си - лекар здравно заведение за 25 милиона лева. Застрахова се госпожата за далечни и добри времена.
  Разбира се, това не може да се докаже сега, при липсата на независима от политическата власт съдебна система и прелиминарни органи - финансово разузнавани и полиция.

  У нас неолиберална политика в здравеопазването провеждат всички партии, понеже всички наши партии от прехода са неолиберални партии на едрия олигархичен капитал, от първата партия БСП до последната ГЕРБ. Борисов само следва линията на ЕНП.
  Само БСП го е правила скрито покрито, прикриваща се зад общи „опозиционни“ приказки срещу Борисов, без да каже нищо конкретно, докато ГЕРБ го прави открито, първосигнално, с бухалтата и дебелия врат.

  Нашите десни неолиберални сили са освен едри капиталисти, но и ОЛИГАРСИ или мултимилионери, направили богатствата си по най бандитски начин с използване на властта да заграбят държавна собственост за 1 лев . Те не падат по долу от западните, също управляват клиентелистки с големи заплати, със скъпи служебни коли и офиси, непрекъснато искат още власт, още комиси в НС, назначат нови "свои" хора по всичките етажи на администрацията, тикат свои хора във властта за прикритие на техните корумпирани до зъби и вече"изхабени" политици.

  Всички в ръководството на БСП и депутатската им група са мултимилионери с неизвестен произход на милионите им. Същото е в другата голяма партия - ГЕРБ сега пишеща се за „опозиция“, в която има един главен олигарх Бойко Борисов и наредени на неговата трапеза дежурни „клиенти“, захващащи еврофондовете и обществените поръчки.
  Същото е в ДПС- там ръководството на партията тъмни са мултимилионери като започнеш от техния олигарх Пеевски зад чийто гръб се крият Доган, Местан, Ментата, Лютфи и други от топа на ДПС.
  Същото е в СДС-ДСБ, около олигарха Костов са наредени негови "клиенти" от приватизацията, станали за кратки срокове мултимилионери и те като БСП с "неизвестен" първи милион.
  Причината е, че нямаме никаква опозиция срещу дясното в България, а само простаци скандалджии като Сидеров.

  В България няма лява партия нито вън, нито вътре в парламента, която да се противопостави на грабежа, който нашите десни неолиберални партии вършат вече 30 години нескончаем преход.

  Автор Дора Апостолова
  Коментар на Идея за България
  https://www.facebook.com/ideyazabulgaria/posts/2715516168489062

  Идея за България- алтернатива на статуквото
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK