Неуредици около белодробните трансплантации и трима починали чакащи за две седмици

На 22 октомври в България се очаква да пристигнат чуждестранни специалисти трансплантолози заедно с екипи, с които да бъдат уговорени детайли, цени, процедури и методи, по които те могат да извършват белодробни трансплантации в България, съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов

© Велко Ангелов

На 22 октомври в България се очаква да пристигнат чуждестранни специалисти трансплантолози заедно с екипи, с които да бъдат уговорени детайли, цени, процедури и методи, по които те могат да извършват белодробни трансплантации в България, съобщи новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил ХристовДнес нямаме повод да празнуваме, не е празничен ден. Това обяви новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов при откриването на събитията, с които в болница "Св. Екатерина" дадоха началото на Европейската седмица на донорството. И съобщи, че само за последните две седмици са починали трима пациенти, чакащи трансплантация на бял дроб. Двама само ден след европейския ден на донорството – 13 октомври.


Докато държавата планира и обяви, че ще пише национална програма и "пътна карта" за донорството и трансплантациите, вече петнайсетимата пациенти, чакащи за бял дроб, всъщност няма къде да бъдат трансплантирани – нито в чужбина, нито в България.


България имала писмен категоричен отказ от страните от Евротрансплант
Христов описа пред медиите и пред събралите се на откриването тревожната ситуация около белодробните трансплантации. Макар до скоро да се твърдеше, че България все още преговаря и е почти на финала да подпише договор с трансплантационната клиника в Есен, Германия, за да даде възможност там да бъдат трансплантирани българи, Христов съобщи, че вече има официален писмен категоричен отказ. Германските власти преди два дни изпратили писмо до агенцията, с която информират, че нито една клиника в страна от Евротрансплант - Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и Унгария, няма да трансплантира пациенти от страни, които не са пълноправни членове на Евротрансплант.


България засега е само асоцииран член на организацията, тъй като не покрива критерий за брой донори на глава от населението. Въпреки това доскоро страната ни подаваше органи към Евротрансплант и съответно имаше възможности да получава такива. Извършваха се и трансплантации в тези страни, членове на организацията.


Евротрансплант не се ангажира с посредничество и връзки между България и клиники в Европа за уговаряне на трансплантациите, а само описва принципите, добрите практики и условията за обмен и трансплантация на органи. Така България сама трябва да влиза в преговори и да намери клиники, в които да уговори приема и трансплантациите на български пациенти.


Допреди година и половина това ставаше в клиниката във Виена, но след изтичането на договора той не е подновен. А предишният ръководител на агенцията Марияна Симеонова обясни липсата на договор с административни пречки и недопустимо забавяне на здравното министерство, което многократно е било предупреждавано, че скоро няма да има къде да бъдат тансплантирани чакащите за бял дроб. Страната влиза в разговори с клиниката в Есен преди около половин година и оттогава държавата твърди, че договор ще има всеки момент.

Ден на донорството в "Св. Екатерина"

© Велко Ангелов

Ден на донорството в "Св. Екатерина"


Неясни мотиви за отказ


Днес новият ръководител на агенцията вече ясно даде да се разбере, че България скоро няма да има такъв договор нито с клиниката в Есен, нито с която и да било страна от Евротрансплант. На въпрос на "Дневник" дали отказът на клиниките не е заради стари неразплатени задължения от българска страна Христов коментира, че здравната каса е влязла в разговори, има представени погасителни планове в страните, където дължи средства, и това не е основание. Формално в писмото за отказа се посочвало приемането на изменения през 2018 г. в декларацията за предотвратяване на трафика на органи. Затова и държавите от Евротрансплант затягали режимите си.


България не е подписала нито декларацията, нито е одобрила измененията към нея. От прегледа на промените в документа, които са около една страница и половина, не се виждат сериозни изменения, както и да се въвеждат нови много по-строги правила или да се говори за затягане на режими.


От думите на Христов пред медиите днес се разбра, че и той не намира основания в промените в декларацията, за да получи страната ни категоричен отказ. Но други мотиви не били изложени в кореспонденцията с германските власти.


Вече се преговаря с чуждестранни специалисти да оперират в България


В тази ситуация България вече е предприела стъпки, за да може да се правят трансплантации на бял дроб в България. На 22 октомври в България се очаква да пристигнат чуждестранни специалисти трансплантолози заедно с екипи, с които да бъдат уговорени детайли, цени, процедури и методи, по които те могат да извършват белодробни трансплантации в България, съобщи Михаил Христов. С тези планове и финансови разчети той ще поиска съответното финансиране от централния бюджет, за да може да се подпише финансово обезпечено споразумение с някой от екипите. Които вече при наличие на подходящ донор ще могат да дойдат и да направят трансплантацията в България.


В отговор на няколко въпроса Михайлов уточни, че се мисли и за следоперативния период, в който вероятно част от чуждестранния екип ще остане да следи пациента, прилагайки световните стандарти, правила и практики.


Трима български лекари са минали десетдневна практика
за белодробни трансплантации


Кога българи ще могат да извършват операциите все още не е известно. Български медици ще се учат по време на трансплантациите, но по думите на Христов ще отнеме поне 8 месеца, докато някой българин успее да бъде подготвен на необходимото ниво. До момента само трима души от болница "Св. Екатерина" са били миналата година на десетдневен курс в клиниката в Есен. Други лекари с реални практически познания в трансплантацията на бял дроб няма.


По думите на директора на другата болница, която е посочена за база за бъдещи белодробни трансплантации заради подходящата си и достатъчна база – болница "Лозенец", проф. Любомир Спасов подготовката на български лекари за самостоятелни белодробни трансплантации може да отнеме и години.


Липса на донори


Ден на донорството в "Св. Екатерина"

© Велко Ангелов

Ден на донорството в "Св. Екатерина"


А днес България даде началото на Европейската седмица на донорството със залепяне на листа с имена на донори върху "Дървото на живота" в централното фоайе на болница "Св. Екатерина". Малко преди това Христов съобщи, че от началото на тази година са реализирани 11 донорски ситуации – около шест пъти по-малко от нужните, за да стане страната пълноправен член на Евротрансплант. На опашката сме в Европа по този показател, обяви Христов и заяви, че ще се направи преглед на законодателството, за да се види как да се стимулира донорството и да се премахнат евентуални пречки.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Гневно

  СИСТЕМАТА ГИ УБИ !!!
  СИСТЕМАТА НИ УБИВА !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 715 Неутрално

  ми ше умират. като са болни, най-нормалното е да починат от болеста си....

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  дай за да получиш тук звучи мнооого важно ;)НО няма как да стане българина по природа дори и умрял нищо не дава и не помага ;)

  ПС:освен ако не му платят тъжната истина ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Каква система бе кмете, българина не си дава органите, макар и умрял.

  Нормално е да ни отрежат от Евротлансплант, искаме само да взимаме, без да даваме.

  А, че системата си има кусури е ясно. Но то една банка кръв да намериш в БГ е зор, камо ли органи.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Основната причина е неплатените задължения на НЗОК в чужбина.
  Затова сега ще ни изле по-скъпо, защото сме тарикати.
  Няма и достатъчно донори, това е ясно, такива са ни разбиранията.

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  А уж щеше да има реформа в здравеопазването, 'ем още от времето на Москов, дет го съдят за турските ваксини...

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  ++
  Сега остава да се намери и КОЙ е виновен за "неплатените задължения на НЗОК в чужбина", щот той / те си има/т име, човека/'ората, както и длъжност.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#7] от "balgariez":

  Горанов си е отговорен, че не плаща.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  , няма да трансплантира пациенти от страни, които не са пълноправни членове на Евротрансплант.
  ________________
  Е нищо , важното е ,че кой как дойде пришелец, веднага си отварят кесиите за него за всякакви операции и трансплантации, периферните колонии не са приоритетни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблемът да се вкара със закон правилото, че всеки е съгласен да бъде потенциален донор, освен ако изрично не декларира обратното, докато е жив.

 11. 11 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#2] от "scott":

  Ми нали за това плащаме осигуровки - да не умираме от болести, които подлежат на лечение. Никой не ми е казал, че ще се осигурявам ако имам възможност. Казали са ми, че съм длъжен да се осигурявам. Затова, мен не ме интересува, че държавата нямала възможност да плати - осигурен съм и трябва да получа лечение. Това се отнася и за неосигурените, които са спешни - ние плащаме и за тях.

 12. 12 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Българското здравеопазване е на командно дишане от години и българските пациенти са измислили сто и един начина да се лекуват в ЕС въпреки "здравната" каса. Проблемът е, че така се трупат сметки и лоши практики, които рано или късно ще ни се върнат тъпкано.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  лъже ли отново министъра

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2572313

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#2] от "scott":Ми нали за това плащаме осигуровки - да не умираме от болести, които подлежат на лечение. Никой не ми е казал, че ще се осигурявам ако имам възможност. Казали са ми, че съм длъжен да се осигурявам. Затова, мен не ме интересува, че държавата нямала възможност да плати - осигурен съм и трябва да получа лечение. Това се отнася и за неосигурените, които са спешни - ние плащаме и за тях.
  —цитат от коментар 11 на zlo38528262

  Понеже така се осигурявате, така и ви лекуват в савецкия саюз. Затова и живеете по- малко от африканци.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8175 Неутрално

  Бойко ще се погрижи нито един болен да не тежи нито на здравната, нито на социалната система. То знае как.

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1530 Разстроено

  Както съм казвал неведнъж - в България всичко е добре, докато не стане зле..

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  Мислиш ли ?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":
  Аз предложих при издаване на лична карта всеки над 18 г. да попълва дали е съгласен при нещастен случай или катастрофа органите му да се използват за трансплантация и това да се впише със съответен код на личната карта.
  Защото иначе болните умират, а останалите се сещат, че трябва да има много повече донори когато самите те или техни близки се разболеят.

 20. 20 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 740 Неутрално

  МИ ТОЙ ПРЕДНИЯ НА ЗДРАВНАТА МНОГО ЯСНО ПОСОЧИ КАКВИ СА НИ БОРЧОВЕТЕ КЪМ БОЛНИЦИТЕ ОТ ЕСЕТО ,ТЕ БАШ МУТРИТЕ НИ НАЛИ ТОЧНО ЗАТОВА ГО УВОЛНИХА , МУТРАТА НИ РЕШИ ЧЕ МОЖЕ ДА ГИ СГЪНЕ ТИЯ ПАРИ , ОНИЯ ОБАЧЕ ЗА БЕЗ ПАРИ НЕМА ДА БАЧКАТ МУ КАЗАХА В ПРАВ ТЕКСТ, КВО СЛЕДВА , МИ СМЪРТ СЛЕДВА ВИЕ КВО ОЧЕКВАТЕ , ТИЯ ВИЛИ У БАРЦЕЛОНА И ТОВА ОНОВА ОТКЪДЕ , МИ ОТ ВАС РАЗБИРА СЕ , ДОНОРИ СТЕ

 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА КЪФ БИЗВЕС С КАРАНТИЯ ЩЕ РАЗВИЯТ МУТРИТЕ НИ, САМО ТОВА МИ КАЖИ

 22. 22 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":

  Що? Африканците повече ли плащат?

 23. 23 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Няма никаква причина лекар който може да извърши такава трансплантация да работи в България.Освен ако не му плащат 50 000 заплата, но тогава ще го изядат с парцалките-включително форумите специалисти,особено дъртите комуната за които такива неща са непонятни.Да не говорим за свръхсложната система съпъстваща подобни интервенции.Затова единствения изход е навън.Така че няма какво да дрънка ами да оправят бюрокрацията и да плащат.Ако няма пари -излизат и казват...Няма пари..

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Разстроено

  "...........Неуредици около белодробните трансплантации и трима починали чакащи за две седмици............."

  Лека им пръст на тези нещастни хора които станаха жертва на системата!

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Разстроено

  До коментар [#5] от "НеКой":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 625 Разстроено

  на Ники Лауда му присадиха скоро бял дроб, ама той е Ники Лауда

 27. 27 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 564 Неутрално
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Неуредици около белодробните трансплантации и трима починали чакащи за две седмици
  ************************************************

  Предлагам авторката на това заглавие да бъде удостоена с награда за добра журналистика и принос към българския език, секция " Синдром на Даун". Щеше да смешно, ако не беше поводът....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  "българина не си дава органите, макар и умрял."

  Органите му са "убити", с 35% производителност, което е и причина за смъртта му.
  Освен това болниците са търговски дружества - всяка "даване" ще се разглежда като подкуп (или друго криминално деяние). Най-малкото за укрито ДДС.
  Все пак сме пазарна икономика - всяко нещо струва пари, включително смъртта. Не разбирам воя, еле пък на търговците в бели престилки, да чакат някой да ги надари.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#19] от "pamela":

  "Аз предложих при издаване на лична карта всеки над 18 г. да попълва дали е съгласен при нещастен случай или катастрофа органите му да се използват за трансплантация"

  Това "съгласие" кому ще е известно? На мутрите в МВР, които ще организират "доставка" на съвместим орган? На Болница АД, която вместо да лекува пастрадалия в катастрофа, директно ще му изтъргува органите? Тъй де, тая работа носи печалба, поне едни 10% от "скъпоструваща операция" за стотина хиляди лева.

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1710 Гневно

  Пази Боже да си българин със сериозен медицински проблем. :(
  Обречен си!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  В белите държави съгласието е отразено в шофьорските книжки и там имат повече органи, а нуждаещите българи ще измират.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7837 Неутрално

  Бог здраве да ни дава в това НЕ сигурно здравеопазване, и нямаме нагласата за донорство ако преждевременно си отидат наши близки.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#33] от "pamela":

  И какво пише в шофьорската книжка? Черен дроб -хепатизиран, негоден за трансплантация; бял дроб - некролизиран от тютюнопушене, негоден за трансплантация; сърце - с два байпаса, негодно за транплантация; мозък - джендърски, противоестествен, за изхвърляне; бъбреци - годни за трансплантация след издрусване на камънаците в тях и жлъчката?

  Апропо, в България умират по 110 хил. души годишно. На половината от тях не е оказана каквато и да е медицинска грижа (освен издаването на смъртния акт). Сиреч, здравеопазването у нас ( и не само у нас) не знае, че 50 хил. души ще умрат, не ги "познава". А Вие искате да знае с какви здрави органи умират неизвестните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK