Управляващи и опозиция три часа спориха кой не иска или не може да направи здравна реформа

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите

© Велко Ангелов

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатитеТри часа опозиция и управляващи се обвиняваха взаимно кой е виновен за сериозните проблеми в здравеопазването, за това кой саботира консенсуса, кой работи или не работи за сериозна смислена реформа в сектора.


Очаквано по време на дебатите по внесения от левицата вот на недоверие към кабинета заради ситуацията в здравния сектор от БСП разкритикуваха управляващите за липсата на достъп до здравеопазването, огромните неефективни разходи, слабия контрол, нереални цени, по които касата покрива разходите и се плаща на специалистите.


Управляващите изтъкнаха, че в момента се подготвя мащабна здравна реформа и ако опозицията коректно е прочела идеите и намеренията, щяла да намери отговор и решения на поставяните въпроси. Но тя не искала реално това, а търсела конфликти и противопоставяне. "Не беше най-добре да водим дебат за здравеопазването по време на вот на недоверие. Ще продължим дискусиите в създадените работни групи, ще направим и нова кръгла маса. А след това ще дойда във вашите централи да ви убедя. Да, знам, че не сте виждали такъв подход", заяви в края на дискусията здравният министър Кирил Ананиев. И отново отбеляза, че в непрекъснати разговори с всички заинтересовани групи търси максимален консенсус по идеите си за реформа. Но явно БСП не разбират подобен подход.
Нинова: Искаме да върнем държавата в управлението, регулация и контрол на здравеопазването


Корнелия Нинова започна изказването си с изреждане на лошите страни на здравеопазването. "Една родилка трябва да пътува от Свищов до Русе 80 км заради закриване на местното отделение. В дворовете на болниците пред закриване изникват печеливши частни. "Достъпно и безплатно" трябва да замените с "връзки и пари", ако нямаш едно от двете или и двете, си загубен", каза Нинова.


Пациенти се приемат в болница по 5-6 пъти, някои от тях дори не влизат реално в болница, а само се източва здравната система, коментира тя. "Лекуваме се по клинични пътеки без ясен механизъм как се остойностяват те. По няколко пъти минават пациенти по тях, хоспитализациите се увеличиха, а населението намаля", заяви Нинова.


"Искаме ви оставката за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ, забавихте ключови процедури като регионална здравна инфраструктура", каза лидерът на БСП.


"Искаме оставката на правителството, защото третото правителството на Бойко Борисов не връща 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от първото му правителство, въпреки решенията на Конституционния съд още тогава. Правителството на Бойко Борисов не плаща пълен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни служители, което е задължено да се прави по закон. Заради това в НЗОК има 1.2 млрд. лв. по-малко, защото правителството е най-неизправният платец в държавата към здравната система", каза Нинова.


"Искаме ви оставката, защото министърът и правителството не изпълниха решението на Народното събрание. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в НЗОК и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания. Вместо правителството да плати дължимите 1.5 млрд. лв. от парите на хората, ги задължавате да плащат още веднъж", заяви Нинова. Според нея с предложенията на ГЕРБ за здравна реформа гражданите ще осъществяват четири вида плащания.


Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него, каза лидерът на БСП. "Детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти и изграждане на национална здравна система на регионален принцип", добави като алтернатива.


ГЕРБ: Алтернативата ви е само лозунги от добре забравени времена


"С вота на недоверие БСП показаха как не се търси съгласие", заяви председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. И изнесе цифри по всяко едно от твърденията на левицата за недофинансиране и липса на средства в системата.


В алтернативата, която предлагате, има само едно еклектично объркване на понятия, въвеждане на базови заплати, държавна тежка администрация, колективизиране на болнични заведения, заяви Дариткова.


Единствено съм съгласна, че механизмите за остойностяване трябва да се подобрят, но очакваме подкрепа и от вас, каза тя. В мотивите ви единственото вярно и полезно е, че трябва да се остойности трудът на лекарите, за да получават адекватно на труда си заплащане и да имат мотив да остават в България, допълни Дариткова.


Но коментира, че левицата няма нито финансова обосновка, нито механизъм за реализиране на такава промяна, нито конкретни стъпки. Пропагандираните от вас алтернативи звучат като лозунги от добре забравени времена, допълни председателят на здравната комисия.


ДПС: Управляващите не са в състояние да променят порочната система


"Ще подкрепим този вот не заради нереализираните презентирани модели. А заради безвремието в здравеопазването, заради цялостата ситуация. Заради неслучилото се досега. Заради неудържимия срив на доверие и на пациентите, и на медицинските специалисти. А при такъв срив нещата са пагубни за която и да е система", заяви Нигяр Джафер от ДПС.


"Ще подкрепим вота, защото здравеопазването ни е постфактум, след събитията. Сега решавате проблема с хемодиализа, с трансплантациите... вероятно на съдебните медици. Докога така? Утре ще възникнат проблеми при другите заболявания", коментира тя. И отбеляза, че България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване, няма елементарна дигитализирана здравна система.


Джафер каза, че управляващите говорят за намиране на надпартиен консенсус, но имат изначална грешка как да се постигне този консенсус, а поведението им е лицемерно. "С фалшив диалог няма да се стигне до никакъв изход", допълни тя.


Заяви, че управляващите са в трайна невъзможност да правят системен анализ и да предлагат реални решения. "Създадохте несигурна, непредвидима среда, неподходяща за реформа. Не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на тази система, която казваме всички, че е порочна", коментира Джафер.


"ГЕРБ управлява от почти 10 години, имаше достатъчно време да коригирате проблемите, ако сте ги видели. Изчерпано е доверието", заяви депутатът и отбеляза, че управляващите говорят и въвеждат единствено лимитиране и орязване на държавни разходи.


Хасан Адемов от ДПС също коментира, че проблемите на системата не са от днес и вчера, отдавна са дефинирани, но управляващите задават мъгляв силует на реформа, основно на базата на финансови мотиви и аргументи. А това няма да реши проблемите в системата, допълни Адемов.


Калин Поповски от "Обединени патриоти" заяви, че групата няма да подкрепи вота на недоверие, защото е ненавременен. Иначе системата има нужда от сериозен дебат. Коментира, че има факти от мотивите към вота, които са верни, като например съществуването на огромен брой болници, хоспитализации и др. Но изтъкна, че в момента се обсъжда сериозна реформа, въвеждането на електронна здравна карта и рецепта.


Кирил Ананиев: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи


"Има и малко добри неща в мотивите на БСП, те са свързани с част от моята презентация по реформата в здравноосигурителната системе, в която описах недостатъците на сегашния здравноосигуителен модел. Хубаво са взели буквално тезите ми за недостатъците. Дотам. Въпросът е, когато аз ги представям, го правя, за да мобилизирам енергията и експертизата на заинтересованите, за да подобрим нещата напред. А те – за да внесат вот на недоверие. Аз предпочитам да търся консенсус", коментира в края на дебатите здравният министър Кирил Ананиев.


Допълни: "Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи."


"Хубаво е, прочели са част от презентацията. Щеше да е добре да бяха я прочели цялата, защото дава отговор на поставените въпроси по време на дебата", заяви още здравният министър. "Колкото за реалното остойностяване на клиничните пътеки – вие претендирате, а ние го правим в момента. Работим и по проблема за диагностично свързаните групи, ще видим кой е по-добър модел. Но в момента на прехода естествено, че ще работим по клиничите пътеки", допълни той.


Министърът заяви, че не е вярно, че в предлаганата реформа има само финансов механизъм. "Не е така, използвам финансовия механизъм, а с освободения легален ресурс, реално остойностяване, ще имаме възможност за нови политики, дейности, апаратура, техника, модернизиране на здравеопазването. Чрез увеличение на ресурса медицинската дейност ще отговаря на световните стандарти за добра медицинска практика. А медицинските специалисти ще получават достойно заплащане", аргументира планираната реформа Ананиев. Отново изтъкна, че са предвидени и редица механизми и органи за контрол на цялата система.


Гласуването по вота на недоверие ще е в сряда - 24 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Никой от вътреспорещите ЯВНО не може!

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2154 Гневно

  Двама се карат, третият - страда

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Освен това здравна реформа не се прави от нездравомислещи индивиди!

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7496 Неутрално

  И след 30 часа дебат пак ще сте си на същия хал.

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Управляващите толкова години не могат да се грижат за тежкоболните с психични отклонения,които са оставени на произвола на съдбата заради законови пропуски...та ще се грижат за всички болни,които са да не кажа вече 80% от населението...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Тъжният отговор е, че НИКОЙ от тези нито иска, нито може да направи европейска здравна реформа за 21-ви век в Отечеството!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Управляващите толкова години не могат да се грижат за тежкоболните с психични отклонения,които са оставени на произвола на съдбата заради законови пропуски...та ще се грижат за всички болни,които са да не кажа вече 80% от населението...
  —цитат от коментар 5 на uhl23528019


  Драги ми смерухрко, у вас, в савецкия саюз всички са здрави 120%, колкото е и рейтингът на Путя.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Добре де, КАКВО е ПРЕДЛОЖИЛА???

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3095 Весело

  До коментар [#7] от "4ort":


  Да не ме бъркаш нещо с Черен Петър?

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Трябва да си мазохист, за да ги слушаш. Единствено бих прочел по подробно изказването на министъра

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Желанието на БСП да се върне здравното обслужване от времето на комунизма е просто смешно.

 12. 12 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Никой не желае да се заеме с Авгиевите обори, наречени здравна система.
  Там трябва да се реже не от кокал, ами направо да се ампутира. Ужасно ще е.

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Нинова, а не искате ли отново да се въведе чл. 1 в Конституцията?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 984 Неутрално

  В МОМЕНТА ВИ ОПРАВЛЯВАТ МУТРИ КОИТО ДРУГО НЕ ПРАВЯТ ОСВЕН ДА КРАДАТ КАТО НЕВИДЕЛИ , ПО ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е ЧЕ КАКТО И ДА ГИ ПРЕГРУПИРАМЕ ДВЕСТА И ЧЕТИРДЕСЕТТЕ КРИМИНАЛИ КОИТО СА НА ПЪТ ТОТАЛНО ДА НИ ЗАЛИЧАТ , КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ЩЕ Е НА 99% СЪЩИЯТ , БЕЗ ИЗЦЯЛО РАДИКАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА НАСЕЛЕНИЕТО НИЩО НЕМА ДА СТАНЕ ТУКА

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Типична комунистическа работа. Спорят, плямпат глупости и не вършат нищо. Това им е заложено още от БКП, и двете й разклонения го възприеха до съвършенство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 299 Неутрално

  уж противоречия , а цялата паплач на яслата потрива доволно ръце от предстоящите увеличени вноски , третокачествена апаратура продавана за нова , врътки , от бинтове до храна за болници , падението е пълно а пишман държавниците искат още пари , естествено ще има и за тях , нали за това е ;закон;

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1344 Гневно

  Никой, никога не е искал да прави нещо различно от сегашното!
  От времето, когато беше въведено сегашното недоразумение,
  наречено "здравна реформа", се извъртяха много и уж различни управляващи!
  Всички обещаваха, че сегашното положение е лошо и трябва да се промени!
  Никой, нищо не промени през всичките тези години, освен да увеличава цените на "здравните услуги"!
  Затова за мен всичките са еднакви и нямат разлика.
  Няма никакво значение, какви и колко гнусни имена носят партиите им,
  едно и също са?!?

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1344 Весело

  До коментар [#10] от "stedim":


  Трябва да си мазохист, за да ги слушаш. Единствено бих прочел по подробно изказването на министъра
  —цитат от коментар 10 на stedim


  То и него да го слушаш си е жив мазохизъм!

 19. 19 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#13] от "дедо Андро":

  Така като ги гледам, за тях чл. 1 никога не е бил отменян. И за това са обречени никога повече да не помиришат власт...за наше огромно щастие де! ;-)

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Това не са реформи ,а наливане на още пари в прогнилата с-ма ,където общинските болници приличат на клозети ,а частните лекуват само по скъпи пътеки.

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Единствената възможна здравна политика в гето като България е ненамеса на държавата. НЕНАМЕСА!Трябва да направят десетина безплатни болници за бедни, и стотина поликлиники за бедни. Да вземат половината от бюджета на шапкарите (армия и полиция) за да ги финансират. Църкви и благотворителни организации да се поощряват/задължават да отварят болници. И докъдето стигнат парите за лечение на бедните, дотам! Всички здравни застраховки и нормални болници трябва да са далеч, много далеч от калпавата държава.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  То реформа в тези системи, които са базирани на социален и споделен фактор няма как да има. Винаги има хора дето гледат да "лъжат" системата.

  Дори да се отпуснат 10 пъти повече пари пак ще изчезнат и пак ще има недоволни. :)

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Всяка една реформа се изчерпва със стремежа как да се вземат максимално пари от пациента без значение дали ще го излекуват или не...Това са моите наблюдения...

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Герб допуснаха да починат двама млади,заради това,че няма кой да прави белодробни трансплантации. От крадене на пари не плащат и на чуждите болници,които лекуват наши граждани,а по Констируция държавата се грижи за здравето на нейните граждани...вятър работа,ако чакаме мафията заграбила държавата да ни лекува. Тя мафията лекува само с куршум в главата и си излекуван.

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#8:"4ort"]Добре де, КАКВО е ПРЕДЛОЖИЛА???[/quote

  Нищо, както винаги.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Много просто може да се направи здравна реформа

  1) Спира се монопола на здравната каса, а всеки дава за здраве, колкото иска

  2) Всеки получава толкова услуги, колкото е платил

  3) Хората с инвалидни пенсии задължително плащат данък здраве доживот, който е някаква фиксирана сума

  4) Ако лекарите лекуват хора без здравни застраховки, то те плащат от сжобовете си лечението

  Това изглежда много жестоко спрямо някои, но иначе се налива в каца без дъно, а държавата краде пари от честно работещите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK