Управляващи и опозиция три часа спориха кой не иска или не може да направи здравна реформа

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите

© Велко Ангелов

Здравният министър Кирил Ананиев пред депутатитеТри часа опозиция и управляващи се обвиняваха взаимно кой е виновен за сериозните проблеми в здравеопазването, за това кой саботира консенсуса, кой работи или не работи за сериозна смислена реформа в сектора.


Очаквано по време на дебатите по внесения от левицата вот на недоверие към кабинета заради ситуацията в здравния сектор от БСП разкритикуваха управляващите за липсата на достъп до здравеопазването, огромните неефективни разходи, слабия контрол, нереални цени, по които касата покрива разходите и се плаща на специалистите.


Управляващите изтъкнаха, че в момента се подготвя мащабна здравна реформа и ако опозицията коректно е прочела идеите и намеренията, щяла да намери отговор и решения на поставяните въпроси. Но тя не искала реално това, а търсела конфликти и противопоставяне. "Не беше най-добре да водим дебат за здравеопазването по време на вот на недоверие. Ще продължим дискусиите в създадените работни групи, ще направим и нова кръгла маса. А след това ще дойда във вашите централи да ви убедя. Да, знам, че не сте виждали такъв подход", заяви в края на дискусията здравният министър Кирил Ананиев. И отново отбеляза, че в непрекъснати разговори с всички заинтересовани групи търси максимален консенсус по идеите си за реформа. Но явно БСП не разбират подобен подход.
Нинова: Искаме да върнем държавата в управлението, регулация и контрол на здравеопазването


Корнелия Нинова започна изказването си с изреждане на лошите страни на здравеопазването. "Една родилка трябва да пътува от Свищов до Русе 80 км заради закриване на местното отделение. В дворовете на болниците пред закриване изникват печеливши частни. "Достъпно и безплатно" трябва да замените с "връзки и пари", ако нямаш едно от двете или и двете, си загубен", каза Нинова.


Пациенти се приемат в болница по 5-6 пъти, някои от тях дори не влизат реално в болница, а само се източва здравната система, коментира тя. "Лекуваме се по клинични пътеки без ясен механизъм как се остойностяват те. По няколко пъти минават пациенти по тях, хоспитализациите се увеличиха, а населението намаля", заяви Нинова.


"Искаме ви оставката за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ, забавихте ключови процедури като регионална здравна инфраструктура", каза лидерът на БСП.


"Искаме оставката на правителството, защото третото правителството на Бойко Борисов не връща 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от първото му правителство, въпреки решенията на Конституционния съд още тогава. Правителството на Бойко Борисов не плаща пълен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни служители, което е задължено да се прави по закон. Заради това в НЗОК има 1.2 млрд. лв. по-малко, защото правителството е най-неизправният платец в държавата към здравната система", каза Нинова.


"Искаме ви оставката, защото министърът и правителството не изпълниха решението на Народното събрание. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в НЗОК и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания. Вместо правителството да плати дължимите 1.5 млрд. лв. от парите на хората, ги задължавате да плащат още веднъж", заяви Нинова. Според нея с предложенията на ГЕРБ за здравна реформа гражданите ще осъществяват четири вида плащания.


Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него, каза лидерът на БСП. "Детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти и изграждане на национална здравна система на регионален принцип", добави като алтернатива.


ГЕРБ: Алтернативата ви е само лозунги от добре забравени времена


"С вота на недоверие БСП показаха как не се търси съгласие", заяви председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. И изнесе цифри по всяко едно от твърденията на левицата за недофинансиране и липса на средства в системата.


В алтернативата, която предлагате, има само едно еклектично объркване на понятия, въвеждане на базови заплати, държавна тежка администрация, колективизиране на болнични заведения, заяви Дариткова.


Единствено съм съгласна, че механизмите за остойностяване трябва да се подобрят, но очакваме подкрепа и от вас, каза тя. В мотивите ви единственото вярно и полезно е, че трябва да се остойности трудът на лекарите, за да получават адекватно на труда си заплащане и да имат мотив да остават в България, допълни Дариткова.


Но коментира, че левицата няма нито финансова обосновка, нито механизъм за реализиране на такава промяна, нито конкретни стъпки. Пропагандираните от вас алтернативи звучат като лозунги от добре забравени времена, допълни председателят на здравната комисия.


ДПС: Управляващите не са в състояние да променят порочната система


"Ще подкрепим този вот не заради нереализираните презентирани модели. А заради безвремието в здравеопазването, заради цялостата ситуация. Заради неслучилото се досега. Заради неудържимия срив на доверие и на пациентите, и на медицинските специалисти. А при такъв срив нещата са пагубни за която и да е система", заяви Нигяр Джафер от ДПС.


"Ще подкрепим вота, защото здравеопазването ни е постфактум, след събитията. Сега решавате проблема с хемодиализа, с трансплантациите... вероятно на съдебните медици. Докога така? Утре ще възникнат проблеми при другите заболявания", коментира тя. И отбеляза, че България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване, няма елементарна дигитализирана здравна система.


Джафер каза, че управляващите говорят за намиране на надпартиен консенсус, но имат изначална грешка как да се постигне този консенсус, а поведението им е лицемерно. "С фалшив диалог няма да се стигне до никакъв изход", допълни тя.


Заяви, че управляващите са в трайна невъзможност да правят системен анализ и да предлагат реални решения. "Създадохте несигурна, непредвидима среда, неподходяща за реформа. Не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на тази система, която казваме всички, че е порочна", коментира Джафер.


"ГЕРБ управлява от почти 10 години, имаше достатъчно време да коригирате проблемите, ако сте ги видели. Изчерпано е доверието", заяви депутатът и отбеляза, че управляващите говорят и въвеждат единствено лимитиране и орязване на държавни разходи.


Хасан Адемов от ДПС също коментира, че проблемите на системата не са от днес и вчера, отдавна са дефинирани, но управляващите задават мъгляв силует на реформа, основно на базата на финансови мотиви и аргументи. А това няма да реши проблемите в системата, допълни Адемов.


Калин Поповски от "Обединени патриоти" заяви, че групата няма да подкрепи вота на недоверие, защото е ненавременен. Иначе системата има нужда от сериозен дебат. Коментира, че има факти от мотивите към вота, които са верни, като например съществуването на огромен брой болници, хоспитализации и др. Но изтъкна, че в момента се обсъжда сериозна реформа, въвеждането на електронна здравна карта и рецепта.


Кирил Ананиев: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи


"Има и малко добри неща в мотивите на БСП, те са свързани с част от моята презентация по реформата в здравноосигурителната системе, в която описах недостатъците на сегашния здравноосигуителен модел. Хубаво са взели буквално тезите ми за недостатъците. Дотам. Въпросът е, когато аз ги представям, го правя, за да мобилизирам енергията и експертизата на заинтересованите, за да подобрим нещата напред. А те – за да внесат вот на недоверие. Аз предпочитам да търся консенсус", коментира в края на дебатите здравният министър Кирил Ананиев.


Допълни: "Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи."


"Хубаво е, прочели са част от презентацията. Щеше да е добре да бяха я прочели цялата, защото дава отговор на поставените въпроси по време на дебата", заяви още здравният министър. "Колкото за реалното остойностяване на клиничните пътеки – вие претендирате, а ние го правим в момента. Работим и по проблема за диагностично свързаните групи, ще видим кой е по-добър модел. Но в момента на прехода естествено, че ще работим по клиничите пътеки", допълни той.


Министърът заяви, че не е вярно, че в предлаганата реформа има само финансов механизъм. "Не е така, използвам финансовия механизъм, а с освободения легален ресурс, реално остойностяване, ще имаме възможност за нови политики, дейности, апаратура, техника, модернизиране на здравеопазването. Чрез увеличение на ресурса медицинската дейност ще отговаря на световните стандарти за добра медицинска практика. А медицинските специалисти ще получават достойно заплащане", аргументира планираната реформа Ананиев. Отново изтъкна, че са предвидени и редица механизми и органи за контрол на цялата система.


Гласуването по вота на недоверие ще е в сряда - 24 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK