Надзорът на касата решава да разреши ли пълното пренареждане на здравната система

Надзорът на касата решава да разреши ли пълното пренареждане на здравната система

© Надежда Чипева, КапиталНадзорният съвет на здравната каса се събира днес, за да обсъди бюджета за здравето догодина. Заседанието беше отложено от края на миналата седмица, като днес се очаква да има сериозни спорове около текстовете. Управляващите не изключват дори да се наложи преработването им и ново заседание на надзора. Сроковете за внасяне на бюджета обаче изтичат, като те трябва, преди да стигнат до парламента, да минат и през Министерския съвет.


Тази година напрежението не се поражда от финансовите параметри на бюджета на касата. А от намерението на здравните власти с преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета да прокарат мащабни изменения от над 40 страници в четирите водещи закона в системата на здравеопазването. Подготвените от ръководството на здравната каса промени вече изтекоха и очертаха идеите за тотално пренареждане на здравната система.


След измененията държавата и здравните институции ще концентрират повече власт и контрол над здравната система - създава се мегаагенция за медицински надзор, която ще изземе правомощия на регионални и други контролни органи, разширяват се и контролните правомощия на НЗОК. Ще се ограничи разкриването на нови болници и възможността лекарите да практикуват на няколко места. Ще бъдат наложени строги рестрикции за начините на лечение и плащане за лекарства и медицински дейности.
Текстовете, прокарвани през задната вратичка на преходните и заключителни разпоредби на бюджета на касата, вече предизвикаха остри реакции в целия здравен сектор. И това отложи също заседанието на надзора миналата седмица. А ръководството на касата подготви окончателен малко по-мек вариант за промени, в който обаче остават основни спорни моменти.


Лечение и лекарства


Немалка част на промените минават през обявената вече от директора на здравната каса Дечо Дечев и здравния министър Кирил Ананиев политика за най-голяма "разходна ефективност". Или както директорът на касата многократно коментира – защо държавата да плаща различни суми за различните пациенти, понякога и в пъти по-големи за медикаменти, които са с един и същ ефект. Как точно ще се определя дали ефектът действително е един и същ за конкретния пациент и ще имат ли право лекарите на самостоятелна преценка кое е най-добро за конкретният човек до момента не става особено ясно.


Промените обаче дават широки правомощия на държавата за тези преценки.


След измененията националният съвет по реимбурсиране ще направи нови фармако-терапевтични ръководства тоест начинът за лечение на болести, включващи критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия. Досега това ставаше след консултация със съответните национални консултанти, медицински научни дружества и експертни съвети, но след измененията правото ще е еднолично на съвета.


За медикаменти, за които е определено проследяване ефекта от терапията, НЗОК ще може да договаря заплащане едва след отчитане на резултата от терапията, като се отваря врата и да може да отказва такова заплащане.


Сред правомощията на новата Агенция за медицински надзор пък ще бъде да проверява спазването на утвърдените фармако-терапевтични ръководства и извършването на оценка на ефективността на терапията. Ако лекар е нарушил правилата за разходоефективност ще бъдат глобяван.


Проследяването на ефекта от терапията пък ще се извършва от лечебни заведения, определени от Националния съвет по цени и реимбурсиране.


Разширява се обхватът на продуктите, за които се провежда договаряне. Практически се въвежда задължително
централизирано договаряне на отстъпки за всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК с изключение на генеричните и биоподобните лекарствени продукти.


Без движение на лекарите по болниците


Една от най-сериозните промени, която вероятно ще срещне сериозна съпротива, е на болниците да не се плаща за медицински дейности, извършени от лекар, който не е на основен трудов договор в лечебното заведение. Благодарение на допълнителните договори с приходящи лекари на половин и четвърт щат в момента се крепят много общински, частни, а и областни болници, които иначе не биха покривали изискванията на НЗОК за работа по клинични пътеки и медицинските стандарти.


От една страна, това води до много голяма болнична мрежа в страната, но в същото време осигурява по-лесен достъп на пациентите до болнична помощ и в по-малките населени места. Автоматичното премахване на тази възможност ще доведе до затваряне на болници и отделения без оглед на потребностите от медицинска помощ в конкретния район.


Закриване на фонда за лечение на деца


Както обяви и при избирането си, Дечо Дечев възнамерява да закрие фонда за лечение на деца. Функциите му, заедно с тези на комисията за лечение в чужбина, ще преминат към здравната каса. Не е ясно обаче как точно ще се плаща лечението в чужбина от касата, като повечето от подробностите са предвидени да се опишат в бъдеща наредба.


Онколекарствата и новите формули


В първоначалния вариант на промените се създаше възможност онколекарства, които сега се плащат извън клиничните пътеки и за тях няма финансови лимити, да влязат в стойността на някои пътеки, което поражда много въпроси как ще бъдат плащани в бъдеще. В същото време се оставяше и опция някои от онколекарствата да продължат да се плащат отделно от стойността на пътеката, като засега не е ясно за кои лекарства кой от вариантите ще се приложи, тъй като всичко трябва да бъде доуточнено с подзаконови актове. В последния вариант на измененията това е отпаднало, но пък се задължават лекарите да предписват онколекарствата съгласно утвърдените фармако-терапевтични ръководства, одобрени еднолично от държавата.


Както заяви преди време Дечо Дечев, ще се направи промяна и за най-новите лекарства, тъй като по думите му там има сериозни разходи за скъпоструващи медикаменти. С първоначално планираните промени значително се увеличаваше срокът за допускане на нови лекарства до пазара. Комисията за оценка на здравните технологии вече ще има срок не 90 дни, а 180 дни, за да разгледа документацията на новото лекарство. Това на практика може да забави с поне една година достъпа до нови продукти.


Болниците


От проекта е отпаднал опитът за вид национализация на частни заведения със задължаването им да изпълняват финансовите стандарти, въведени за държавните, което включва и в бордовете им да има представител на държавата, а министърът да следи за финансовата им дисциплина. Липсва и текстът, според който медицинските университети ще трябва да бъдат собственици на университетски болници, включително и на частните.


В същото време обаче се е прокраднала друга идея - разкриването на нови болници да става само с решение на Народното събрание, което е доста по-утежнена процедура от досегашната. За целия сектор е предвидено и прелицензиране на болниците, което също ще се извършва от новата Агенция за медицински надзор. Съществен елемент на засиления контрол върху дейността на лечебните заведения от страна на този нов орган са регламентираните планови проверки, издаване на предписания и съответно санкции при нарушения.


Мораториумът върху откриването на нови болници и отделения се удължава с още една година. В проекта е записано, че структури, създадени след 31 декември 2017 г., отново няма да могат да сключат договор с НЗОК.


Какво още


Промените задължават Националната експертна лекарска комисия да създаде и поддържа информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК за установяване на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане. Планирани са задължителни съдържания на медицинските стандарти и на правилата за добра медицинска практика, а ако съсловните организации не ги приемат, да ги изготви Агенцията за медицински надзор. Премахват се националните консултанти, а по въпросите на специалността ще се произнася специален борд.


Въвежда се изискване към лечебните заведения да оповестяват всички цени на дейностите, по които работят и да издават финансови документи на пациентите за проведеното лечение.


Разширява се обхватът на медицинските изделия, за чието предписване и отпускане НЗОК заплаща, като се добавят и медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания, както и високоспециализирани апарати и уреди за индивидуална употреба.


Парите за здраве


Планираните за догодина средства за касата са 4.350 млрд. лв., което е увеличение спрямо бюджета за тази година с 490 млн. лв. Това се дължи основно на много повечето задължения и плащания, които ще трябва да прави касата след промените.


Парите за болнична помощ се увеличават с около 200 млн. лв. и през следващата година ще надхвърлят 2 млрд. лв. Плащанията за лекарства ще нараснат със 117 млн. лв. и ще бъдат 1.117 млрд. лв. Нарастват средствата и за извънболнична помощ и специализирани прегледи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Има някои добри идеи, има и доста лоши, но няма основното - всичко си остава по същество социалистическо. Една здравна каса решава кое е добро или лошо, кому да плати и кому не, кой какво да прави и т.н. и т.
  По скромното ми мнение, без да има някаква конкуренция и пазар в сектора той ще продължи да затъва, а ние да плащаме все повече и да получаваме все по-лош продукт, като слушаме от сутрин до мрак глупостите на политиците за по-добър контрол, обмислени действия, цели, задачи и пр.
  Както се казва, всички сравнения със зрелия социализъм са излишни....

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Пълно разформироване, е единственото от което има нужда.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  Още хранилки за наши хова, още пари, по-малко здравеопазване. Не на закриването на ФЛДЧ. ДА на ревизирането на решенията на ТЕЛК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За наши хоРа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Когато управляват комунисти, всичко си остава по комунистически.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  В толкова предложения (някои от тях смислени) се губи стратегията и излиза на преден план опита за свиване на разходите, но не се мисли за приоритетите. Сега системата е напълно дебалансирана. Не виждам как ще се реши този проблем. Впрочем, скоро решението ше дойде само. Ще остане само касата, а лекарите също ще тръгнат масово на запад като медицинските сестри.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Че е нужно пълно пренареждане, за мен няма спор, но се съмнявам да успеят да го направят. Там има толкова много пари и съответно толкова много интереси, че ако съответните лобита не успеят да си оставят пак вратички, то после ще има безкрайни съдебни обжалвания на промените в законите и поредно блокиране на промените.

  Мащабни промени в такава голяма система (както и в съдебната система, между другото) може само в условията на някаква форма на диктатура да се направят.

 8. 8 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Г-Н МИНИСТЪР-ЗАПОЧНЕТЕ ОТ НЕЩО ПО ПРОСТО И ПО ЛЕСНО.

  ЛЕКАРИТЕ ДА ИЗДАВАТ НА ПАЦИЕНТА КАСОВА РАЗПИСКА -КОЛКО ПАРИ ВЗЕМАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗА НЕГОВИЯТ ПРЕГЛЕД И ЛЕЧЕНИЕ.
  1- ХОРАТА ЩЕ СА НАЯСНО КАКВО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗА НЕГО ПАЦИЕНТА И ЩЕ
  УВАЖАВА ДЪРЖАВАТА.
  2-ЛЕКАРИТЕ НЯМА ДА ГОВОРЯТ ПРЕД ПАЦИЕНТИТЕ ЧЕ НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ И ДЕМЕК ДА ИМ СЕ ДОПЛАЩА
  ДА СИ КУПЯ ЕДИН БАНАН И ПОЛУЧАВАМ КАСОВА РАЗПИСКА

  НЕ Е ВЯРНО ЧЕ ЛЕКАРИТЕ НЕ СА СЧЕТОВОДИТЕЛИ ,ТЕ И СЕГА САМО ТОВА СМЯТАТ ,А ИМЕННО КАКВО ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ КАСАТА
  ПЪРВО ТОВА ЛЕСНОТО НАПРАВЕТЕ И ПОСЛЕ ДРУГИТЕ НЕЩА САМИ ЩЕ СЕ ПОКАЖАТ

 9. 9 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Колегата го е казал по-горе: опитите да се намери баланс между разните му лобита, свикнали да лапат огромни пари и интересите на пациентите няма как да доведат до работеща система.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Тази система е много чувствителна по понятни причини - за всеки от нас здравето, начина на обгрижване ( или не) и цената са от голямо значение.
  За съжаение това се изпозлва от всички които са натопили хобота и изсмукват средствата от здравеоопазването, без чувствително да се подобряват услугите.
  Но и аз мисля, че с мега-организации в областта на контрола това няма да се реши, тъй като тези които печелят огрмони средства разполагат с голям ресурс за въздействие и лобиране. Затова дори когато отделни хора тръгват с добри намерения, те или биват изхвърлени ( намират им цаката, предизвикват криза, министъра е поставен в цунг-цванг) и дори съдени - примерите са налице.
  Дистрибуторите на лекарства, уреди и услуги по подържане и консумативи, собственици на поредните нови болници, директори на частни и държавни болници, както и част от лекарите, при това добри специалисти, няма как да не се съпротивляват срещу опитите за озаптяване - виждате реакциите на ЛС, една напълно компроментирана организация, която освен рев за почвече пари не е реагирала поне веднъж при многото случаи на тежки лекарски грешки, а това е една от най-важните функции на всяка съсловна организация.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Отегчавам се да чета анти-пазарни идеи.Не ми се и коментира.Пък и като знам какви типове се занимават с пренареждането на здравеопазването,пределно ясно ми е,че тези няма да оставят 4 млрд. лева току така да се разпределят пазарно.Това са много пари.

 12. 12 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кога системата ще остави лекарите да лекуват,а не да смятат?Лекарят учи цял живот,квалифицира се за съвременни методи на лечение и изведнъж някой му казва с какво и как да лекува!Ами,като на НЗОК не ѝ стигат парите,да отворят будки,може да ползват и "Лафка",да сложат в пликчета лекарствата и да ги напишат за какви болести са-за какво са им лекарите?!Пореден напън за съживявяне на мъртвец,начало на края....

 13. 13 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#8] от "antoni":

  И какво още да ти издават лекарите??Удостоверение, че не си глупав?
  Във всяко лечебно заведение има ценоразписи. Поискай и ще ти се даде. Там, черно на бяло пише за какво плаща касата и колко. И за какво НЕ ПЛАЩА.
  Ако си толкова отворен, колкото се правиш, можеш да четеш Национален рамков договор 2018 в частта, която те интересува. Там също, черно на бяло са написани цените.
  Защо, по дяволите, лекарите трябва да се грижат и затова, че някой го мързи да чете????
  А има време за щрака глупости по клавишите?

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#7] от "cristo_n":

  Откъм ГЕРБ, освен мрънкане и оплакване, какво друго да се очаква? Все им било трудно, все някой пречел... Много лобита имало, много интереси... Проблема е, че като ГЕРБ са на една софра с крадците, какво ще се промени? Много ясно, че нищо...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#8] от "antoni":

  Ами лекарите в извън болничната помощ след разходи и данъци получаваме по 3-3.5 лв от касата , тъй като не сме съгласни да печелим хиляди ,както казват пациентите срещу хиляди прегледи ,добре е пациентите да си доплащат до реалната цена на прегледа ,а цялата тази реформа е обречена , защото не участват на никакви нива лекарите ,никой не ги брои ,от тях искат да работят 24 часа по правила наложени от неспециалисти в тази облас т,след което да бъдат проверявани също от неспециалисти в тази облас т, за тях остават само глобите ,благодариме , повечето ще предпочетат да не работят вече тази работа тук .

 16. 16 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  най много средства на системата изсмукват недобросъвестни пациенти ,които не внасят вноски в касата от собствен доход , но изнасят много пари за лечение на болести ,след като с години не са се профилактирали и са се разболяли поради това .

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drug":

  Брех...! Какъв невероятен правопис. И то, от лекар с претенции...! :)

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":

  целта е да се преразпределят парите между партийните болници , а не към лекарите ,който се обажда вън .

 19. 19 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Моля, посочи провописните грешки или пунктуационните, че да се научим .....Не че ти си наясно с поставянето на запетаи, но след като се правиш на граматик!

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Сериозни промени!Дано този път да успеят да въведат всичко в ред!

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#19] от "victor_victim":

  Ами, като за начало, добре ще е дългите постове да не са по едно изречение... Само предлагам. :)))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":

  "Отегчавам се да чета анти-пазарни идеи."

  Здравеопазването в самата си същност е "анти-пазарно". Никой потребител/консуматор не ще да се отрупва със "здравни услуги", па да търси и най-подходящата (било елексир на младостта или на безсмъртието), когато цената й падне след 10-20 години.
  Няма нищо пазарно, когато потребителят се задължава по силата на Закона да се разделя с дохода си. За да приглътне това отнемане му се внушава, че системата е "солидарна". Сиреч един като умре и другите умират (като при траките). Или като за един държавата плати 25 лв. месечна осигуровка и другите солидарно искат да им се плати осигуровката.
  Няма нищо пазарно, когато приходите на "търговците в бели престилки" ги осигурява държавен орган (НАП).
  Няма нищо пазарно, когато търговските дружества "Болница" АД за реализацията на "максималната печалба" разчитат на дарения (кръв, органи, донори).

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Само се наливат пари в нереформирана система, както и всички системи в България.

 24. 24 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Въпрос на решение на автора. Това, че е трудно за четене и възприемане си е твой проблем. Не всички могат да пишат с подлог , сказуемо и най-много пряко допълнение. Хемингуей отдавна умря, не си ли чул?
  Не се опитвай да уязвиш лекарите, човече! Те и без теб си имат достатъчно проблеми с бг-населението.

 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Във всяко лечебно заведение има ценоразписи. Поискай и ще ти се даде.?
  —цитат от коментар 13 на victor_victim


  Верно? Ти влизаш за бъбречна криза (примерно), те те лекуват за черен дроб и още нещо (примерно) понеже по твоята пътека няма достатъчно пари за лечението ти. И това, казваш, някъде е описано и някой те пита докато си се свил на 4 и чакаш да те излекуват?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drug":

  "най много средства на системата изсмукват недобросъвестни пациенти "

  Системата няма собствени средства, та да ги изсмукват хора, които нямат ни един договор със "системата". Средствата се осигуряват от НАП чрез иземването на доход под угрозата за затвор. Така се плащат и данъците.
  Най-много средства отиват по "стоки и услуги", за които на НЗОК не й е минавало през ум да плаща. По данни на IMS за лекарствени продукти у нас се харчат близо 6 млрд. лв., от които НЗОК плаща под един милиард. Разликата е по-голяма от целия бюджет на НЗОК.
  Отделно всяко домакинство отделя 40% и повече процента от дохода си за "животоспасяващи" стоки, наречени храна. Още 10% отиват за "животоспасяваща" услуга, наречена лична хигиена. Общо нейде 40 млрд. лв. (от които 8 млрд. лв. са само ДДС) отиват за поддържане на среда, удобна за провеждане на каквото и да е лечение. Без тия средства няма да има кой да отвори/да почука на вратата на търговското дружество било "Болница АД, "Аптека" ЕООД или "ОПЛ" ЕТ.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#25] от "Лео":

  "Ти влизаш за бъбречна криза"

  Мани това. Може и без да "влизаш" да бъдеш лекуван и от бъбречна криза, и от черен дроб едновременно. И след десет години, когато клиент на търговец на шофьорски книжки се удари челно в тебе, да разбереш, че десет години си бил лекуван многократно със скъпо струващо лечение. Дори по-лошо, за това време имаш и няколко ампутации на ръка, крак, уши, нос, ако и да са си на мястото. Сиреч няма как да ти се гипсира счупен крак, който отдавна по документи е ампутиран.

 28. 28 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Нямаме претенции за правописа ,едновременно работим и четем невероятните измислици ,на които никой не дава отпор , не сме свободни хора като вас !

 29. 29 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#26] от "wanderer":

  Виж сега ,от така добре описаните милиарди , до ОПЛ ЕТ стигат едно левче , а основните нужди са ви там , няма как да остане тази работа така , за болницата отиват едни ресурси ,дето е ясно ,че вече няма да могат така лесно да отиват и всеки каквото иска веднага , та също се отрязва достъпа , за специализираните лекари лимита Ви е по 1 път по здравна каса на средно 2 години на човек ,срещу милиардите ,които се събират в НЗОК , за лекарства ,както е ясно ,най евтиното , та най доброто е да се профилактирате ,за да не стигате до по горните нива на здравната система от ОПЛ ЕТ , щото няма да ви стигнат паричките ,въпреки редовно плащаните от Вас осигуровки ,тоест ,плаща само 1/3 от населението ,но това е друг въпрос ,важното е ,че Вие сте недоволни само от тези ,до които имате пряк достъп на входа на системата и сте недоволни само от тях , не от държавата .

 30. 30 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Така се налага повече да мислиши върху това ,което е описано много точно ,но е трудно да се асимилира ,хората са крайно недоволни от системата ,а не от това ,че 4 милиона дефакто нямат нито един лев здравна осигуровка и ползват от парите и данъците на другите 2.4 милиона , но всички искат веднага ,скъпо и качествено лечение и най важното да е безплатно ,щото имали права ,а задълженията къде ,това всичко разбра ли го в едно изречение !!!!!

 31. 31 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Така се налага повече да мислиши върху това ,което е описано много точно ,но е трудно да се асимилира ,хората са крайно недоволни от системата ,а не от това ,че 4 милиона дефакто нямат нито един лев здравна осигуровка и ползват от парите и данъците на другите 2.4 милиона , но всички искат веднага ,скъпо и качествено лечение и най важното да е безплатно ,щото имали права ,а задълженията къде ,това всичко разбра ли го в едно изречение !!!!!

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin drug":

  "ОПЛ ЕТ стигат едно левче , а основните нужди са ви там"

  Аз съм свободен човек и като такъв под достойнството ми е да обременявам други свободни хора с моите нужди - или си задоволявам сам нуждите или каквото Бог ми отреди. Дори плащам по 204 лв. месечно за да отстоявам свободата си.
  И недоволството ми не е заради нахалост припилените въпросни 204 лв., а в неспирните лъжи, че здравната ни система е СИСТЕМА, че Пазарът решава всичко (кой да живее и кой да умре), че ако имаме лекари, ще сме безсмъртни, че Здравето (Космоса, Слънцето) стрували много пари. Много пари струват голите мераци на пишман-търговци.
  И Вие лъжете за едното левче! ОПЛ взема капитация и потребителска такса, де юре:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/16/2743094_ima_li_nujda_ot_lichen_lekar/
  "Реално приходите на личните лекари са от т.нар. капитация - такса от 1.30 лв. месечно за всяко записано при тях дете, 1.05 лв. за възрастен до 65 г. и 1.40 лв. за всеки над тази възраст. Освен това лекарите получават веднъж в годината за всеки проведен профилактичен преглед по 10 лв. за възрастен и по осем или девет лева за деца и бебета. Другите възможни приходи са по веднъж на три месеца за преглед на диспансерно болен с едно заболяване – 9.50 лв., а за такъв с две – 10.50 лв., и по 4.50 за поставяне на ваксина".
  Де факто, получават и (нерегламентирани) комисионни от диагностични лаборатории, дистрибутори на ОТС и други хранителни добавки и, разбира се, "пациентска благодарност".
  Нямам нищо против лекарите да вземат високи заплати, ама те трудно биха са оправдали с 36 млн. дни "болнични" и 30 хил. инвалида годишно. Сиреч, сегашната лекарска дейност без бюджета на НЗОК струва на икономиката 128 хил. души "безработни" (1.2 млрд лв. обезщетения, плащани от НОИ) и още 1.2 млрд. лв. "инвалидни пенсии" (пак плащани от НОИ). С 3.9 млрд. лв. бюджет на НЗОК http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120930
  се опропастяват 2.4 млрд. лв. от пенсиите -
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120484
  "Приема бюджета на фонд „Общо заболяване и майчинство“ по разходите и трансферите на обща сума 1 085 166,5 хил. лв."
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120521
  "(2) Утвърждава разпределение на разходите по ал. 1 по области на политики и бюджетни програми, както следва:
  Всичко: 1 183 451,8 хил. лв."
  Отделно 500 млн. лв. бюджет на Министреството на здравеопазването и демагогията на "чукачите на закони" в парламента как 40 лв. месечно стигат за отглеждането на едно дете и как 25 лв. не стигали за здравна осигуровка на дете.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#30] от "edin drug":

  Тия 4 милиона, дето нямат здравни осигуровки и само ползват, кой им позволява и допуска да го правят? Това е основният и най-важен въпрос...! Как се стимулират, тия дето плащат, защото оставам с впечатление, че не гледат да стимулират изрядните, ами гледат да облекчават тия, дето я карат на аванта. И не ми обяснявай, че това го прави някой от Марс. Здравната система се ръководи и организира, основно от лекари.
  М-да...! И не ми е приятно и не искам да подписвам за нещо, което не съм ползвал, пък лекуващия лекар се мъчи да го изписва. И качествено лечение, не означава скъпо лечение. Какво, като съм платил скъпо и прескъпо, а пък на лекаря, ръцете му са заврени в задника или няма кой да те погледне, защото вече са взели парите и не ги интересува нищо...?
  Здравната ни система, страда от толкова много и тежки пороци, че не е за разправяне...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#31] от "edin drug":

  "4 милиона дефакто нямат нито един лев здравна осигуровка и ползват от парите и данъците на другите 2.4 милиона"

  Де юре, 4 милиона имат здравна осигуровка за 1,262186 млрд. лв., платени с ДДС-то върху храните и лекарствата, които ползват деца и пенсионери. Дянков искаше да прибави и акциза върху цигарите, ама нещо изгуби "здравните" пари в консолидираната фискална рамка.
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120930
  Де факто, здравната система не знае точния им брой - губят й се между 800 хил. и 1.2 млн. души. Учудващо е, че на НАП (Националната агенция по приходите събира всички републикански данъчни плащания, каквито здравните, пенсионните и други социални осигуровки) нищо не й се губи. С една дума, де факто никой от осигурените лица няма "здравно досие" (платени осигуровки, провеждани лечения и профилактики, предписани лекарства, съобразени с евентуални хронични заболявания и/или увреждания).
  Комичното е, че в ония здравни книжки, творение на Илко Семерджиев, лично съм виждал отчитания на 35 екстракции на зъб и ...човекът продължаваше да има 24 зъба в устната кухина. А според НЗОК екстракциите могат да достигнат и до 67 (74 години средна продължителност на живот без първите седем години с плащане за екстракцията на един зъб годишно).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK