Надзорът на касата одобри сериозни промени в здравния сектор през задната врата

Дечо Дечев, директор на здравната каса

© Велко Ангелов

Дечо Дечев, директор на здравната касаСлед около три часа заседание и с шест на три гласа надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проекта за бюджет на касата за догодина. Това научи "Дневник" от участници в заседанието. Документът предстои да мине през обсъждане в правителството и да бъде внесен в Народното събрание.С преходните и заключителни разпоредби на одобрения днес проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимотношения в системата. "За" са били всички представители на държавата в надзорния съвет, представителят на КНСБ и на пациентските организации Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. Само Оля Василева от КРИБ е била против, а представителите на Българската стопанска камара и на КТ "Подкрепа" са се въздържали.


Единственото положително на този проект е, че ще има допълнителни 490 милиона за здравеопазване, дотук свършват добрите неща, които могат да се кажат, коментира пред "Дневник" Оля Василева. Тя е заявила категоричната си позиция, че не може с преходни и заключителни разпоредби да се правят толкова генерални реформи и промени, като така се отнема възможността за обществен дебат и мнение на всички засегнати от предвижданите изменения. В конкретика по отделните промени не било навлизано по време на споровете, тъй като работодателските организации оспорили изцяло начина за прокарване на съществените промени в ключовите за сектора закони.
Представителите на държавата отговорили, че се пристъпва към подобна крачка, тъй като нямало административно и технологично време да се направят отделните промени във всеки един от законите. А за да се изпълни заложеният бюджет с новите правомощия на касата, се налагали измененията, разказа Василева.


Не съм против повече контрол, който се залага например, но не това е начинът, заяви тя. И отбеляза, че по закон е задължително обществено обсъждане, което в момента се финтира. Това не е коректно за всички, не е коректно и за пациентите, каквито сме всички ние, допълни тя.Останалите представители в надзора извън членовете на държавните органи не взели съществено участие в дискусията с изключение на другия член на работодателите и този на единия синдикат.


След измененията държавата и здравните институции ще концентрират повече власт и контрол над здравната система - създава се мегаагенция за медицински надзор, която ще изземе правомощия на регионални и други контролни органи, разширяват се и контролните правомощия на НЗОК. Ще се ограничи разкриването на нови болници и възможността лекарите да практикуват на няколко места. Ще бъдат наложени строги рестрикции за начините на лечение и плащане за лекарства и медицински дейности (всички промени и мотивите за тях вижте в прикачените файлове).


"Нашето желание е с промените да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г. Всички промени са насочени към по-оптимално, справедливо използване на разходите", коментира след заседанието зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Тя коментира и някои от промените, като посочи например, че "разходноефективна терапия" не означава най-евтината, а това е "принцип на наблюдение", не е задължителен принцип на плащане. С конкретна наредба с участие на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип, допълни Начева. И допълни, че при всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Тези 490 милиона от новия данък здраве ще дойдат явно.
  Доизстискаха ни, както се казва.
  Въпросът е какво ще получим срещу новото плащане?
  Според мен едно голямо нищо.

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Гербелящина в действие - така Дянков през блюджета на общественото осигуряване премахна точковата система за пенсиониране и въведе ежегодното увеличение на стаж и възраст. Амана от мишки и мишкуване когато става дума за живота на хората и отражението на управленските безумия.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Ефективността на НЗОК, която работи с НАШИТЕ пари е в ляво от нулата!!!

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Прочетох някакви тълкувания на промените, коментари на промените, но детайли не виждам. Т.е. за момента нещата са " една съседка каза".

 5. 5 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Големия противник на Москов започна да "действа" като второразреден ръководител на бананова република?

  Гарантирани видими резултати с генерална промяна...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 6. 6 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Файлът с промените го няма или е в самия законопроект?

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Другата смешка, че ни изцицакаха с тези 12 или повече лв. месечно с мотива, че не сме били доволни от здравното обслужване.
  Ми аз не знам какво значи да си доволен?
  Отиваш в болница, лекуваш се и здравяваш.
  Ако сега отидеш, след като си платил още, какво очакваш?
  Същите стради, същите лекарства, същите доктори, кое ще е различното!
  В болницата никога не е приятно, просто понякога се налага.

 8. 8 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 229 Неутрално

  въпросната нова агенция освен че се припокрива със министерството към коя организация ще дава данни ? към новото старо ДС

 9. 9 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 726 Неутрално

  трябва да се приватизира здравната каса и да се открият конкуретни такива иначе ще си мрем като досега и ще си плащаме да умираме

  BG e мини империя на злото.
 10. 10 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Същото като с националния бюджет - ще се харчи още по-здраво, без да се прави нищо за злоупотребите. Така правилните хора ще бъдат нагушени до пръсване, а после ще трябва да строяват електорат, че избори идат.

  Зазорява се, българи! Дръжте се, малко остана!

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Анално, по медицинската терминология. През задната врата е на простонароден език.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  След година ще броим отново жертвите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  " не може с преходни и заключителни разпоредби да се правят толкова генерални реформи и промени, като така се отнема възможността за обществен дебат и мнение на всички засегнати от предвижданите изменения. "
  Тука така се управлява- с преходни и заключителни разпоредби. Те са по-важни от закона. Чудя се, дали в нормалните държави след всеки закон има един куп такива разпоредби, които го тълкуват. И защо не правят законите така, че да са ясни без тези разпоредби.

 14. 14 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 225 Гневно

  Здравната бездънна каца, баце !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Тя е заявила категоричната си позиция, че не може с преходни и заключителни разпоредби да се правят толкова генерални реформи и промени, като така се отнема възможността за обществен дебат"

  ЕГАТИ ЗАБЕЛЕЖКИТЕ ИМА ТАЗИ! То пък като има обществен дебат, все едно н знаем какъв е - една групичка заинтересовани се опитват да представляват цялото общество, само и само да изкярат нещо!

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Източването ще продължи през по-големи маркучи. Изключително учуден бях че здравната каса не покрива ваксина против грип? Хората отиват да си купят ваксината от аптека, после търсят кой да им я сложи?

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Според герберите ще е бюджет на стабилносттаи по нататъшното увеличаваме на доходите на населението и решителни стъпки за намаляване на изоставането от другите стеани в ЕС.

  Според БСП ще бюджет с липса пллитики иясно откроени приоритети за по наратъшното развитие на страната.

  Толкова са ми омръзнали, че мога да повтарям и на сън да ме бутнат клишетата, скоито се правят на умни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Пардон! Коментарът е за горната статия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Следното: сложиха счетоводител за здравен министър. Счетоводителят приплака, как така медиците от две болници не са доволни от мероприятията му. Дето им задраска заплатите, защото не му излиза счетоводството! А тези медици от месеци бяха без заплати. Счетоводителят си е получавал неговата. Като професорката по синтактис, дето я направиха спортна министърка. Намери един спортист да знае що е това синтактис!Като социоложката, дето я направиха вътрешен министър! Абе, вие подигравате ли се с нас? Кой ви вярва на счетоводителчето-здравен министър и останалата му трупа?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  С тази усмивка на Дечо коментара е ясен - СМЕШНИЦИ!
  Нищо няма да се промени. Ще папкат само техните хора. За раята - нищо ново.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Всичко пак е за сметка на хората!

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И най-вероятно това увеличение на здравните осигуровки ще бъде "усвоено"/окрадено/!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Лошото е ,че не се вижда как тази порочна система ще бъде променена с нещо по-ефективно!

 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Ся, току що изгледах внимателно интервюто на шефа на Здравната каса по ТВ-то. От 15-20 г не бях чувал толкова точни и смислени неща. За това че само 15% от парите на фонда за лечение на деца....отива за лечение, а другото го папа обществения съвет.... за пациентските организации финансирани от фармомафията..
  Стискам му палци да успее..... но ако го махнат след няколко месеца.... хора бягайте от тази територия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  "допълнителни 490 милиона за здравеопазване"?!
  Ами малко са, хвърлете в джобовете на схемаджиите още! Бюджета в момента възлиза на 700 лв./човек.
  Истината е, че ако контрола на частните болници и клиники, не бъде засилен на макс, ако на нарушители не бъде прекратяван договора с НЗОК, нищо няма да се промени, и нищо добро няма да усети пациента...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  В момента пак напористо грачат НПО-шки взели за терен на печалба недъгавите деца.... Както и НПО-шки "защитаващи" хората с увреждания...... ужас!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  С тази усмивка на Дечо коментара е ясен - СМЕШНИЦИ!Нищо няма да се промени. Ще папкат само техните хора. За раята - нищо ново.
  —цитат от коментар 20 на драган


  Намери и изгледай внимателно, с разбиране интервюто на този Дечо по Канал 1.... току-що бе.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Много тежък удар върху много лекари специалисти ще е, ако Касата наистина приеме да реимбурсира само най-евтината група лекарства за съответното заболяване, а не както в много случаи - най-скъпото. Много екскурзийки, материални облаги и какво ли още не, ще "отлетят", отделно и българите ще плащат доста по-малко.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Много тежък удар върху много лекари специалисти ще е, ако Касата наистина приеме да реимбурсира само най-евтината група лекарства за съответното заболяване, а не както в много случаи - най-скъпото. Много екскурзийки, материални облаги и какво ли още не, ще "отлетят", отделно и българите ще плащат доста по-малко.
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Лош човек си! Тъкмо за 3-4 г лекарите ставаха милионери.... ти ся им отряза далаверките!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":

  Ще говорим след 1 година. А ще бекаш на овцете , пич. Не сме ги пасли заедно!

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Киро Спекулата и всичките чички от от МЗ и политическата класа комуняги стават смешни с тази Агенция за медицински надзор , която е просто сбор от предишните чиновляци и нищо друго .И трябваше да я кръстят не Агенция за медицински надзор ,а Агенция за медицински и икономически надзор (АМИН) за да са актуални на разгрома на здравеопазването последните 29 години или направо за последните 75 години бузлуджански некадърници от всякакви цветове продължаващи със съветските експерименти как с нула финансиране да правиш европейско здравеопазване или поне да изглежда здравеопазване за пролетарската паплач ,чакаща безплатни неща и гласуваща за измамници

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  Глупости бе, другарю възхитен от промените - на теб утре ще слагат евтина турска полуоска да ти го обясня като на фен на мургави шофьорчета. Утре пациентът просто ще ми се подписва в амбулаторния лист ,че е информиран ,че лечението му ще е компрометирано, ако не се съобрази с препоръчания от мен качествен медикамент получавайки евтината рецепта да се лекува с изписвания през НЗОК боклук с канцерогенни бои (какъвто извод не си и извадихте от този случай). А иначе си подбирате какъв салам и сирене купувате в магазина, ама простодушно иначе позволявайте да ви казва Киро Спекулата менте икономиста от ВИИ Карл Маркс какво да пиете като медикаменти за икономия на властта.
  Всичко е за ваша сметка като сте кухи и не разбирате ,че всъщност цакат вас със задължителната евтиния в лечението.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dr_Doolittle":

  "..на теб утре ще слагат евтина турска полуоска"...
  Бива, бива неграмотност, ама чак пък толкова?! Къде си видял ти бе, ветеринарния, " турска полуоска" във ЕС?! Хвърлете си дипломите, преди някой да ви забие заслужено чук в изпразнените, търговски кратуни, и за съжаление, човека ще лежи сума ти години, без да е виновен?!
  Проявете поне малко "милост"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#30] от "драган":

  Бе- минало свършено време, съкратено от беше!
  А на шефа на Касата стискам палци.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


  До коментар [#32] от "Dr_DoolittlЕ
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK