Пациентски организации са част от групите, които източват здравната каса, каза нейният управител

Пациентски организации са част от групите, които източват здравната каса, каза нейният управител

© Велко АнгеловПациентски организации са част от организираните групи, които източват Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза днес по БНТ нейният управител д-р Дечо Дечев. Той допълни, че става въпрос за организациите, финансирани от фармацевтични компании, които провеждат лобистка политика и техни представители най-често се виждат пред медиите.


Д-р Дечев посочи, че предлаганите промени в структурата и финансирането на здравните дейности ще спрат източването на касата. В отговор на въпрос, той обяви, че не става въпрос за това, да се използват само евтини лекарства, както се твърди.


"В медицината за лекарствата няма термини, като евтини, скъпи, генерични, стари или иновативни. Съществува терминът ефективни. С промените задължавам лекарите да изберат лекарството според ефективността. Ако няколко продукта имат еднакви показания и противопоказания, и различни цени, за новорегистрираните болни трябва да се подбере медикаментът с най-ефикасна цена", поясни той.


Закриването на фонда за лечение на деца е с цел ефективност
Коментирайки закриването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, и прехвърлянето на техните функции към НЗОК, д-р Дечев посочи, че това се прави, за да се изразходват средствата по-ефективно. "Сега средства не се използват рационално. От плащаното за лечение в чужбина, едва 15% е за медицински дейности, останалото се дава за придружаващи неща", посочи той.


Д-р Дечо Дечев поясни, че не приема за сериозни протести срещу преструктурирането, които идват от хора с нулева медицинска експертиза, а именно от членовете на обществения съвет към фонда за лечение на деца. "Общественият съвет няма да остане, защото за него няма място в новата структура, която ще извършва чисто експертна дейност", допълни той.


По рано днес пред Би Ти Ви членът на обществения съвет на фонда за лечение на деца в чужбина Пенка Георгиева обяви, че съвета и представителите на пациентски организации са решили да свалят своето доверие от д-р Дечо Дечев "заради експериментирането със живота и здравето на пациентите - децата на България". "Общественият съвет не е удобен на лобистите, търгуващите с медицинските изделия. Елитът на здравеопазването е изтласкан, защото са неудобни", допълни Георгиева, като визира консултантите на фонда.


Новият бюджет гарантирал, че няма да има преразход


По повод допълнителните средства за здраве за следващата година в размер на 480 млн. лева, управителят на НЗОК уточни, че част от парите ще се използват за покриване на дългове от тази година. Доктор Дечев все пак посочи, че реално доболничната помощ ще получи над 31 млн. лв повече, за покриваните от казата лекарства ще се дадат с 32 млн. лева повече, а болниците ще разполагат със 117 млн. лева допълнително. За лечението в чужбина щели да се дадат 160 млн. лв. повече.


Обобщавайки предлаганите промени, управителят на кадата посочи, че ако те се приемат, пробойните ще намалеят, а през следващата година няма да има преразход.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK