И лекарският съюз възрази срещу ключови промени в здравния сектор чрез бюджета на касата

И лекарският съюз възрази срещу ключови промени в здравния сектор чрез бюджета на касата

© Надежда Чипева, КапиталОстра критика към редица промени, които здравните власти се канят да въведат с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, отправиха днес и от Българския лекарски съюз (БЛС). Срещу готвеното пренареждане на здравния сектор през задната врата вече възразиха организации на частните болници, на общопрактикуващите лекари и други.


Днес три парламентарни комисии ще разглеждат бюджета на касата. Здравните власти се опитват с преходните и заключителни разпоредби на проекта да прокарат и около 50 страници промени, които ще направят съществени изменения в здравния сектор.


Малко преди да се съберат депутатите, и от лекарския съюз изразиха забележките си.


Без обществено обсъждане
"БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни стандарти и оптимизация на процесите в извънболнична помощ. Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК", отбелязват от съюза. И заявяват, че промените трябва да минат през обществено обсъждане, да се направят анализи.


Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите чрез публично обсъждане и изготвяне на оценка на въздействието противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система, посочват от съюза. Отбелязват, че така прокарвани, измененията, създават недоверие към цялата система.


Сред конкретните забележки са, че продължава да съществува възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, като така определените разходни средства за медицински дейности могат да бъдат пренасочвани и съответно да се появят липси, а средствата да не отиват по предназначение.


Лекарският съюз настоява всяка година преговорите за национален рамков договор да започват не по-късно от второто тримесечие на текущата година. При отказа за подписване на договора до края на октомври трябва да остава в сила действащият рамков договор за предходната година, а НЗОК да може да налага едностранни промени в рамковия договор само в случай че изменения на основни закони налагат това.


Срещу рестрикциите на болниците


В условията на така или иначе незаплащането на дейност, която надвишава лимитите на болничните структури, трябва да се даде възможност на лечебни заведения, които вече имат сключен договор с НЗОК за тази година, да могат да разкриват нови дейности в рамките на гласувания им бюджет, смятат от съюза. С промените се въвежда мораториум за откриване на такива нови звена.


Съюзът предлага да отпадне и изискването на болниците да се плащат само дейности, извършени от лекар на постоянен трудов договор в съответното лечебно заведение. "Предлаганата мярка "един лекар – един договор" губи своя смисъл и ще се отрази крайно негативно върху и без това затруднените малките общински болници и отслабените областни такива. Задържането на специалисти в малките населени места е кардинален проблем, който няма да се реши с ограничаване възможността на специалисти да оказват висококвалифицирана медицинска помощ, било то и не на основен трудов договор", пишат от съюза.


Организацията не одобрява и идеята за пререгистрация на всички лечебни заведения, а трябва да се види кои болници отговарят на новите стандарти. "Що се касае до лечебните заведения за извънболнична помощ, пререгистрацията е излишна административна мярка, засягаща над 14 хил. съществуващи към момента практики", допълват от там.


Какви са аргументите и критериите за разходоефективност


"Във връзка с предложението за изписване на разходоефективни лекарствени продукти от изпълнителите на медицинска помощ БЛС смята, че това решение следва да бъде аргументирано и обезпечено чрез много ясни критерии, по които да се назначава възможната лекарствена терапия, така че да се елиминира възможността за налагане на санкции на лекуващия лекар", коментират от съюза.


Не на последно място, БЛС предлага възприетият подход за изплащане на стари задължения към чужди здравни фондове да бъде приложен аналогично към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период, завършват от съюза. Подобна критика вече отправиха и от асоциацията на частните болници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  На нашите болници, колкото и пари да наливаш, все ще им се виждат малко. Никой не говори, че сме на последно място по продължителност на живота и на първите места по смъртност.

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Рушветчиите в бели престилки имат разногласия?

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Доволни сме че има повече пари, но не ни пипайте, ние не искаме промени. Какво друго може да каже т.н. БЛС, една напълно компроментирана съсловна организация, оадналадо нивото на най-казионна профсъюзна организация.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Защо навсякъде се пише "здравните власти " , които се идентифицират с НЗОК ????Не , че т.н."здравни власти " са ХЕРУВИМИ , но всичко започна след гласуваното "единодушно " и с "пълно болшинство " - доверие на ДЕЧО ДЕЧЕВ ,предложен на всичкото отгоре от ГЕРБ. Нито ДПС , нито БСП имаха нещо против - на мен ми се струва меко казано СЪМНИТЕЛНО !

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  това не е поради лоша работа на болниците ,а поради това ,че 4 милиона българи нямат нито лев здравна осигуровка ,ама искат да не правят профилактика , да не спазват никакви диети и правила , да ползват най скъпо лечение ,по скъпо от това в западна Европа и САЩ ,където добре си правят сметката ,а накрая и са недоволни .....

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":
  Неуважаеми каскети , колкото по-малко пари се отпускат от платените публични здравни вноски (ако въобще нещо внасяте) толкова повече ще си плащате кеш. Пък си дрънкайте епитети от рода на 'рушветчии'. Само след 6-7 години ще ходите в Австрия и ще си плащате хем пътуването, хем лечението , пък викайте на австрийските лекари 'рушветчии' в отчаянието си на прост пролетариат отстранен от безогледната консумация на незаплащан лекарски труд...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK