Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

© Министрество на здравеопазването

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването Жени НачеваФондът за лечение на деца няма да има обществен съвет, ако премине към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението за промяна е заложено в проектобюджета на касата за следващата година. Решенията за лечението на децата ще се вземат от експерти в здравната каса, а не както в момента от обществен съвет.


Това стана известно от пресконференция на председателя на Надзорния съвет на касата Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, на която представиха проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Вчера бюджетът беше приет от парламентарната здравна комисия без задълбочена дискусия и на фона на множество критики.


След преминаването на Фонда за деца към касата


Управителят на здравната каса обясни, че след преминаването на фонда към институцията ще се гарантира по-ефективно разходване на парите. По думите му през 2017 г. 46% от формулярите за лечение на деца в чужбина са постъпили в касата без ясна оферта за цената на лечението. И след преминаването на фонда към Здравната каса се предвижда разходите за път, престой и преводачи на придружителите на деца да са за сметка на бюджета. "Струва ми се, че притесненията и критиките идват от тази група, която имат интерес практиката с транспорт, преводачи и престой в чужбина да продължи", каза той.
"Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина", посочи и Жени Начева, цитирана от "Фокус". "От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция", обяви тя.


По думите й ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК. Преминаването на Фонда за лечение на деца към здравната каса ще ускори лечението в чужбина, смята и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.


490 млн. лв. повече за НЗОК


В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса е заложено увеличение с около 490 млн. лв. През 2019 г. общите разходи за здравеопазване са близо 5.3 млрд. лв. или 4.5% от БВП, като ръстът е 545 млн. лв., от които 53 млн. лв. са по бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности и политики, обясни Жени Начева.


Спрямо миналата година ще има ръст на разходите за онкомедикаменти от около 20 млн. лева, около 5.5%, обяви Дечо Дечев. "Лекарствата през следващата година ще бъдат разделени на три групи - за домашно лечение, по протоколи и онкомедикаменти. Онкомедикаментите са отделени в различна група, защото се заплащат от касата по различен начин", уточни Дечев. "Касата гарантира, че отстъпките по договорите няма да бъдат по-лоши спрямо 2018 година", заяви управителят на НЗОК. "Очаква се ръстът да бъде главно в онкомедикаментите. Интересът на фирмите в тази част е обективен и ясен", посочи той и допълни, че ако има преразход, той ще се поема от компаниите.


Разширяват се контролните правомощия на НЗОК


"Практиката в последните 10 години за разделяне на медицинския от финансовия контрол не даде добри резултати", каза Жени Начева. Според нея с бюджета се предлага промяна в редица закони с преходни и заключителни разпоредби. "Парламентът и политическите сили изискваха от нас бързи реформи в сектора. Поставиха изискването средствата за здравноосигурителни плащания да се изразходват прозрачно и ясно, при по-добър контрол", посочи тя.


"Агенцията по трансплантации, в частта администриране и донорството, преминава към новата агенция. Това по никакъв начин няма да се отрази на политиката. Чисто финансовата част от Комисията за лечение в чужбина минава към касата", обясни тя.


Критики срещу ключовите промени в сектора


Остра критика към промените, които здравните власти се канят да въведат с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на НЗОК, отправиха от Българския лекарски съюз, както и организациите на частните болници, на общопрактикуващите лекари и други.


С преходните и заключителни разпоредби на одобрения проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимотношения в системата.


Сред оспорваните от заетите в сектора промени са прелицензирането на всички болници и практики за доболнична помощ, правилото да се плаща само за дейности, извършени от лекар на основен договор в болницата, намерението само парламентът да разкрива нови болници, а правителството да разрешава откриването на нови болнични дейности и отделения. Също и въпросите как ще се определят критериите за разходна ефективност и дали националният съвет по цени и реинбурсиране има капацитета сам да определя фармако-терапевтичните ръководства, на които ще се базира бъдещото решение кои лекарства и терапии ще покрива касата като най-резходоефективни.


Касата и министерството имали общи виждания


"Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани с Министерството на здравеопазването (МЗ) по един безпрецедентно консенсусен начин", каза днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. "Назад в годините винаги е имало дебати и дискусии в хода на приемането му. Този път промените, които са внесени в Народното събрание, са подкрепени от правителството", посочи тя. "За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания. Когато това не е било налице, нищо не се е случвало. Сега обаче идеите за промени са напълно подкрепени и от НЗОК, и от МЗ", коментира и Дечев.


"Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат в системата промени. Медиците не могат да се сърдят и да казват "Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте". Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация", коментира днес Дечо Дечев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Гневно

  Това беше целта - да се краде БЕЗ граждански надзор и контрол. Много ги бъркаше корумпетата. Сега спокойно ще откраднат и парите за тежко болните деца и даренията за фонда !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Фондът се финансира и от дарения.Става ми интересно:
  Като мине към НЗОК предполагам,че даренията ще спрат,защото е смешно веднъж да плащаш,втори път да даряваш касата.
  Но ако това е било стабилно перо в бюджета на фонда,от какъв зор минава към касата?!

 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Герб съсипаха единствената държавна организация имаща някакъв обществен контрол. Дори на парите за болните деца не се посяениха да посегнат. Отвратен съм!!!

 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Разстроено

  Прозрачност.
  Стабилност.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Кузов назначете за едноличен разпределител на средствата.

 6. 6 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Герберасти, Сър!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 7. 7 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "шемет":

  Фондът се финансира основно от бюджета.
  Което не е причина да се премахне гражданския съвет, който бе лъч светлина и една от малкото форми на граждански контрол.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 8. 8 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нали това им е целта, да няма обществен съвет! Това безобразие минава всички граници. Проклети да са тези, които взимат тези решения!

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Опитайте с цианкалий! По - сигурно е...

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Колко удобно за едни чиновници и колко тъжно за едно общество, опитващо се да бъде демократично.

  http://rodenivbg.com
 11. 11 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Да, така е много по-ефективно. Знаеш точно на кой да дадеш подкупа, а няма да ги гониш тези от Обществения съвет един по един. Яко и стабилно!

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  "Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет"

  Затова го преместиха в НЗОК, да няма контрол.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Какъв вой ще има сега...... няма комисионни, няма лапачка, разни тути кванти от обществения съвет губят поле за леене на мозък....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  ГЕРБ официално стават нарицателно за Крадци

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  С всеки изминал ден ГЕРБ трупат все повече омраза от страна на избирателя,
  в същото време не се забелязва БСП да покачва доверието на същия.
  Интересно към кой ли ще се насочат тези избиратели!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Москов първото което направи през Пилософ е да скрия публичния регистър на фонда

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  действително е интересно, сигурно е към кои няма да се насочат.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДЕЧО , ДЕЧО започва се ! Далече няма да стигнем ! Ще затъваме още по-дълбоко , под твоя ЧЕСТЕН , НЕВИНЕН и ЗАГРИЖЕН за бъргарското здравеопазване , взор !

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДЕЧО , ДЕЧО започва се ! Далече няма да стигнем ! Ще затъваме още по-дълбоко , под твоя ЧЕСТЕН , НЕВИНЕН и ЗАГРИЖЕН за бъргарското здравеопазване , взор !

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  И сега какво, безконтролно ли ще харчат при или пък по-лесно ще ги спестяват.

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Герберастите не са за 20-30-40 кирливи милиона от този фонд. Те лапат милиарди. Но просто искат да се знае кой е шефът.

 22. 22 Профил на comtrans
  comtrans
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По същия начин преди 3 години фондът за лечение инвитро премина към НЗОК.

  Това доведе до пълна бъркотия, хаос, пари за лечение не се отпускаха 6 месеца поред, клиниките спряха да работят и след серия протести и обществен натиск, на следващата година фондът отново беше изваден от НЗОК и премина към управление с Обществен и Надзорен съвет.

  Бас ловим, че същата участ чака и Фонда за лечение на деца.

 23. 23 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мечтая за деня, в който в нюз фийда ми няма да има десет деца, които събират средства за лечение. В ВЗОК всичко потъва, това е като една бездънна каца, от която едни пари се преливат от пусто в празно без ясна визия, без контрол и без .... проблем. Та и фонда за лечение на деца - няма фонд, няма проблем.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Кога спецпрокуратурата ще влезне и в Здравната каса. Кой знае какви кражби ще има и там. В цялата държавни служби са наредени крадец до крадеца. Обществения съвет им пречеше и сега ще се краде на воля.

 25. 25 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Работодателите искат да "насърчат" раждаемостта като намалят платеното майчинство и за това няма нужда от Фонда за лечение на деца,а след 30 години няма да има и Здравна каса,защото няма да останат хора в България.

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Гербава работа, смърди на стабилност.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Най-успешният бизнес май ще се очертаят консултантски услуги от типа „Как да емигрираме в друга държава най-лесно“.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Разстроено

  ГЕРБ винаги е била ГРОБ. Сега просто нямат притеснения да го показват. Бойко изнагля силно в последните години. Изчерпа се и ще разкешва. Вальо Златев харесва всичкото това.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#22] от "comtrans":

  дано, само, че повечето деца нямат една година да чакат. страшни са случаите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Успаха, за съжаление. Затвориха н прозореца на контрола. Сега нещата отиват обратно в блатото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Какъв вой ще има сега...... няма комисионни, няма лапачка, разни тути кванти от обществения съвет губят поле за леене на мозък....
  —цитат от коментар 13 на chichka


  Глупак!
  Айде, не се пожелава да допреш до фонда, ама чужд гръб и 100 тояги са малко!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Ами, братя и сестри, стягайте се за директни кампании.
  Дано само всякаквите измзмници да не се пренастроят на тази вълна...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK