Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева

© Министрество на здравеопазването

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването Жени НачеваФондът за лечение на деца няма да има обществен съвет, ако премине към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предложението за промяна е заложено в проектобюджета на касата за следващата година. Решенията за лечението на децата ще се вземат от експерти в здравната каса, а не както в момента от обществен съвет.


Това стана известно от пресконференция на председателя на Надзорния съвет на касата Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, на която представиха проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Вчера бюджетът беше приет от парламентарната здравна комисия без задълбочена дискусия и на фона на множество критики.


След преминаването на Фонда за деца към касата


Управителят на здравната каса обясни, че след преминаването на фонда към институцията ще се гарантира по-ефективно разходване на парите. По думите му през 2017 г. 46% от формулярите за лечение на деца в чужбина са постъпили в касата без ясна оферта за цената на лечението. И след преминаването на фонда към Здравната каса се предвижда разходите за път, престой и преводачи на придружителите на деца да са за сметка на бюджета. "Струва ми се, че притесненията и критиките идват от тази група, която имат интерес практиката с транспорт, преводачи и престой в чужбина да продължи", каза той.
"Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина", посочи и Жени Начева, цитирана от "Фокус". "От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция", обяви тя.


По думите й ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК. Преминаването на Фонда за лечение на деца към здравната каса ще ускори лечението в чужбина, смята и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.


490 млн. лв. повече за НЗОК


В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса е заложено увеличение с около 490 млн. лв. През 2019 г. общите разходи за здравеопазване са близо 5.3 млрд. лв. или 4.5% от БВП, като ръстът е 545 млн. лв., от които 53 млн. лв. са по бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности и политики, обясни Жени Начева.


Спрямо миналата година ще има ръст на разходите за онкомедикаменти от около 20 млн. лева, около 5.5%, обяви Дечо Дечев. "Лекарствата през следващата година ще бъдат разделени на три групи - за домашно лечение, по протоколи и онкомедикаменти. Онкомедикаментите са отделени в различна група, защото се заплащат от касата по различен начин", уточни Дечев. "Касата гарантира, че отстъпките по договорите няма да бъдат по-лоши спрямо 2018 година", заяви управителят на НЗОК. "Очаква се ръстът да бъде главно в онкомедикаментите. Интересът на фирмите в тази част е обективен и ясен", посочи той и допълни, че ако има преразход, той ще се поема от компаниите.


Разширяват се контролните правомощия на НЗОК


"Практиката в последните 10 години за разделяне на медицинския от финансовия контрол не даде добри резултати", каза Жени Начева. Според нея с бюджета се предлага промяна в редица закони с преходни и заключителни разпоредби. "Парламентът и политическите сили изискваха от нас бързи реформи в сектора. Поставиха изискването средствата за здравноосигурителни плащания да се изразходват прозрачно и ясно, при по-добър контрол", посочи тя.


"Агенцията по трансплантации, в частта администриране и донорството, преминава към новата агенция. Това по никакъв начин няма да се отрази на политиката. Чисто финансовата част от Комисията за лечение в чужбина минава към касата", обясни тя.


Критики срещу ключовите промени в сектора


Остра критика към промените, които здравните власти се канят да въведат с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на НЗОК, отправиха от Българския лекарски съюз, както и организациите на частните болници, на общопрактикуващите лекари и други.


С преходните и заключителни разпоредби на одобрения проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимотношения в системата.


Сред оспорваните от заетите в сектора промени са прелицензирането на всички болници и практики за доболнична помощ, правилото да се плаща само за дейности, извършени от лекар на основен договор в болницата, намерението само парламентът да разкрива нови болници, а правителството да разрешава откриването на нови болнични дейности и отделения. Също и въпросите как ще се определят критериите за разходна ефективност и дали националният съвет по цени и реинбурсиране има капацитета сам да определя фармако-терапевтичните ръководства, на които ще се базира бъдещото решение кои лекарства и терапии ще покрива касата като най-резходоефективни.


Касата и министерството имали общи виждания


"Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани с Министерството на здравеопазването (МЗ) по един безпрецедентно консенсусен начин", каза днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. "Назад в годините винаги е имало дебати и дискусии в хода на приемането му. Този път промените, които са внесени в Народното събрание, са подкрепени от правителството", посочи тя. "За да се случат промени в нашия сектор, НЗОК и МЗ трябва да имат общи виждания. Когато това не е било налице, нищо не се е случвало. Сега обаче идеите за промени са напълно подкрепени и от НЗОК, и от МЗ", коментира и Дечев.


"Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат в системата промени. Медиците не могат да се сърдят и да казват "Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте". Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация", коментира днес Дечо Дечев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK