Здравните власти още умуват как на практика ще въведат промените, които вече прокарват

Здравните власти още умуват как на практика ще въведат промените, които вече прокарват

© Министрество на здравеопазванетоЗдравните власти тепърва ще мислят как да приложат на практика някои от ключовите промени в здравния сектор, които обаче вече прокарват със законови изменения през преходните и заключителни разпоредби на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Ще се обсъжда и още не е ясно как, по какви индикатори, ще се мери качеството на лечение, оценката на иновативните терапии и технологии, как ще се опишат новите медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, фармако-терапевтичните ръководства, от които зависи изборът на лечение. Как точно касата ще поеме функциите на фонда за лечение на деца и комисията за лечение в чужбина и ще може да плаща за онкомедикаменти и медицински изделия, непокривани досега от касата. Как да се направи реално остойностяване на лечението.


Всичко това са въпроси, които ще се решават тепърва и ще се описват в подзаконови наредби, се разбра от думите на представители на ръководството на здравното министерство и на здравната каса днес. Подобно е и впечатлението от 72 страници стенограма от заседанието на надзорния съвет на касата по бюджета за догодина, качена на сайта на институцията.


Критерии за оценка
С промените ще постигнем баланс в здравноосигурителните плащания, ресурсът ще се изразходва по-ефективно и справедливо за пациента, заяви днес зам.-министър Жени Начева по време на годишната конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал". Отбеляза, че в основата на идеите е да има ясна оценка за качеството на лечение и за предоставяните услуги, медикаменти, за ефекта и ефективността.


На въпрос по какви критерии ще се мери този ефект, какви ще са индикаторите, един ли ще е, много ли ще са, какво ще се взима предвид Начева каза: "Универсална формула няма, ще го определим с наредба след публично обсъждане и ще го оповестим." Предстои съвместно да мислим по индикаторите, допълни на уточняващо питане тя. А председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев, модератор на форума, коментира: "Много "ако" има."


Иновации – когато има пари и за друга сметка


С резултатите и ползите Жени Начева обвърза и инвестициите на касата в иновативни лечения и манипулации. Тя беше попитана от националния консултант по инвазивна кардиология и част от екипа – носител на първа награда за иновативна практика от днешния форум, проф. Иво Петров. Той поиска да разбере каква е визията на здравното министерство да подпомага и финансира въвеждането на иновативни процедури, които са масови в Европа, а тук достъпът до тях е изключително затруднен, понякога е само за единици хора.


Подкрепям ви, че трябват контрол и индикатори за резултативността, но заради силно затруднения достъп и неприлагане на добрите практики в България аз подписвам изпращане на българи в чужбина, където те имат достъп до тези терапии, методи и изделия, коментира проф. Петров. И отбеляза, че това не излиза по-евтино или ефикасно за здравния бюджет.


Преди това в изказването си той отбеляза, че като национален консултант например е препоръчал какви стентове ще са необходими и полезни за следващата година, какви са новите практики и утвърдени от години в Европа тенденции, но мнението му не е било взето предвид.


И негови колеги преди това отбелязаха, че е нужен много по-сериозен ангажимент от страна на държавата за внедряване на иновативните практики. Какъвто в момента не виждат.


"Да, трябва да подкрепим и подкрепяме иновациите. Но те не биха се случили, първо, без яснота за ползите. И второ – в рамките на ресурса, който имаме, трябва да заместим друг тип дейности", отговори лаконично Жени Начева.


Фондът за лечение на деца


С приеманите днес от парламента на първо четене промени ще бъде закрит Фондът за лечение на деца и функциите му ще бъдат поети от здравната каса. А лекари и организации от сектора многократно алармираха за сериозни въпроси, които трябва да се обсъдят, преди да се пристъпи към това закриване. Като например кой ще поема в бъдеще онкомедикаменти и медицински изделия, плащани досега от фонда, които обаче не са в реимбурсния списък на касата.


Помолена от журналисти за коментар по време на форума, подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова на няколко пъти повтори уверението и на други ръководители на здравната система, че няма да има проблеми за тези плащания. На многократни питания как точно обаче това ще се случи Пенкова коментира, че не познава в детайли работата на фонда и ще се види как ще работи всичко, когато промяната се случи на практика. Допълни, че плащанията вероятно ще стават с трансфери от здравното министерство. Като и за това ще трябва промяна в наредби. Които тепърва ще се коментират.


Стандартите за медицинска дейност


Ще има публично обсъждане, дискусии, ще бъдат извикани всички заинтересовани и постепенно ще се изработят наредби за това какви ще са и как ще се прилагат най-добрите стандарти за медицинска дейност, заяви днес Начева.


В същото време законовите промени, внесени и вече обсъждани в парламента, предвиждат изменения в тези медицински стандарти, и то в срок от три месеца.


От дискусиите по време на надзорния съвет на касата около бюджета за здраве и промените в сектора пък се вижда, че здравните власти нямат още идея как ще приложат на практика това изменение.


"Регламентираме за пръв път съдържание на медицинските стандарти, както и за останалите наредби сме си поставили амбициозния срок да са готови, тъй като редица от тях са свързани с плащанията на касата и с работата на касата и министерството – три месеца от приемането на закона. Нарочно сме си дали този амбициозен срок, за да станат нещата, тъй като ако няма краен срок, това няма да се случи.


Медицинските стандарти си ги представяме като една обща наредба с ясно регламентирано съдържание, което да съдържа и количествени критерии и по този начин ще има яснота, а в момента, в който са готови, новата агенция ще може да прелицензира всички лечебни заведения в срок до една година на базата на новите медицински стандарти", обяснява Жени Начева по време на заседанието на надзорния съвет.


От дискусиите обаче не се разбира и не се дава ясен отговор на какво ще стъпи това регламентирано съдържание за стандартите, количествените критерии. "Аз както си го представям, правила как се лекува, най-елементарно казано, апандисит, да речем", коментира в един момент Начева. А зам.-министър Бойко Пенков репликира, че това са друг вид стандарти: "Ако започнем да прехвърляме нещата като практика по болести, това е труд, който може би ще отнеме 15 години, за да обхванем най-често срещаните болести. Колежът в Холандия, който се занимава с това нещо за последните 10 години, е издал 40 такива практики, минали на консенсус, които касаят примерно асма, диабет, какво се прави при джипито, при специалиста или в болницата."


Ръководителят на касата д-р Дечо Дечев пита не може ли тези стандарти да се вземат наготово, но му отговарят, че те трябва да бъдат купени.


Как ще се остойностява и плаща на болниците


От дискусиите се вижда и неяснота за това как касата ще плаща в бъдеще на болниците. Кое и как ще се покрива от касата, ще има ли възможност за доплащане от страна на пациентите и как ще се процедира при разминаване между стойността на услугата, изчислена от касата, и сметките на самата болница.


"Много е важно всички лечебни заведения да оповестяват цените на медицинските услуги, по които работят, независимо дали са по каса или извън каса, като за целта ще дефинираме формат за това и те ще издават финансови документи на пациентите за проведеното от тях лечение. Това е нещо важно и ново. Регламентираме го законово", казва Начева.


"И е важно, че тази Агенция за медицински надзор ще контролира и цените, които са над цените на клиничните пътеки. Да речем, 100 лева по каса, така наречената национална цена, 120 – от болницата. Агенцията ще контролира основанието за тази цена защо да бъде 120, а не 100", отбелязва здравният министър Кирил Ананиев. "Нашето желание е болниците да си оповестят цените, а касата заплаща и те са длъжни да окажат помощта в обхвата на основния
пакет", допълва Начева.


Д-р Иван Кокалов обаче коментира, че от така предложените текстове това не се разбира. "Ако се оповестят цените, излиза, че аз, като дойда като осигурен и касата покрива 100 лв., а той е написал 150 лв., аз трябва да се бръкна и да платя 50 лв. отгоре. Това трябва да стане ясно, че не може да стане, че става въпрос за здравно неосигурени или по друг казус. Така, както е написано, излиза...", отбелязва той.


Начева коментира, че идеята е така самите болници да си остойностят сами услугите, а не това да се прави от касата на базата на субективни критерии. Но се съгласява, че трябва да се направи корекция в текстовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Гневно

  Практиката на здравните власти ще следват светлия пример на практиката на парламента: на всеки три месеца - ЗИД

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Искат нещо да направят, ама не знаят какво.
  Единственото по-ясно е, че ще се предписва най-евтиното лекарство.

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 996 Неутрално

  на тея мечтата им е да изчезне народа, но да остане бюджета.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Искат нещо да направят, ама не знаят какво.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Като са прости, както и сами си признават, да отиде Борисов при колегата си Марк Рюте и да му каже: " Ние сме прости, вие сте умни и имате най-добрата здравно-осигурителна система в Европа. Помагайте!"
  Но ако се направи качествена реформа, няма да може да се краде от системата и ще липсва любимата за наш'то политик корупционна среда. Друго си е на гърба на осигуряващите се да се плаща по 5 пъти за едно нещо, което дори в повечето случаи е напълно излишно. Примерно, за изследвания, които се правят за 1-2 часа амбулаторно, НЗОК плаща 3 дневен престой в болница, щото има такава клинична пътека и по нея болницата получава 3-4 пъти повече пари. Касата вика :"Крадете, за да има за всички"!
  Да не казвам пък колко плаща държавата за тия чийто здравни осигуровки са нейна отговорност - едно голямо нищо!
  Примери колкото искаш, но всички те показват, че системата умишлено се държи в корупционен режим за крадене и колкото повече пари се наливат, толкова повече ще се краде за сметка на качеството на здравеопазването и на гърба на данъкоплатеца.

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 916 Разстроено

  Поредното узаконено крадене на пари от всички нас, което ще преглътнем за пореден път. Защото всички СПИМ и така ни е добре...

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Питам се - ЗАЩО ДЕЧО Е ТОЛКОВА ЗАМИСЛЕН НА ФОТОГРАФИЯТА ????Сигурно си има дертове - може би ще му спре "кранчето "???

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Много ,,ако" има в закона , а акото мирише . Ще остойностяват като не знаят цената на труда. Турлю гювеч . Касата ще фалира още през лятото. Жал ми е за болните деца ,другите са си го заслужили.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Много ,,ако" има в закона , а акото мирише . Ще остойностяват като не знаят цената на труда. Турлю гювеч . Касата ще фалира още през лятото. Жал ми е за болните деца ,другите са си го заслужили.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Аз както си го представям, правила как се лекува, най-елементарно казано, апандисит, да речем", коментира в един момент Начева' Тази неграмотна счетоводителка даже не знае как се произнася 'апендицит', тя ще дава тона за медицинските стандарти и какъв да е наклона на оная работа на доктора ха-ха-ха
  И нататък : 'Ръководителят на касата д-р Дечо Дечев пита не може ли тези стандарти да се вземат наготово, но му отговарят, че те трябва да бъдат купени. ' Ха-ха -ха, работническо-селската власт на Тиквоний ще дава пари за знания и опит от развитите европейски страни .Смех,смех. Пародия на държава с вариететни самоуки второстепенни артисти . Нивото е пак представено от взети някакви от разклона за Долно Уйно където е минал цирка на Баце .....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  за което ще последва вълна от дела за отказ на лечение

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На питането на doroteus: Питам се - ЗАЩО ДЕЧО Е ТОЛКОВА ЗАМИСЛЕН НА ФОТОГРАФИЯТА ????Сигурно си има дертове - може би ще му спре "кранчето "???

  Защото вече се чуди какво да прави с толкова крадени пари и как да ги узаконява!

 12. 12 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Както винаги в десетката!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK