България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците

България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците

© Георги КожухаровГодишно 33 хиляди души в Европейския съюз и близо 700 хиляди в света умират от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. В България според данни за 2018 г. се приема, че подобна е била причината за смъртта на 280 души, а случаите на хора с инфекции заради антибактериална резистентност са били 5374, като страната е на средноевропейските нива. Ако правителствата не вземат адекватни мерки, през 2050 г. тази причина за смъртност може да се превърне в по-често срещана от раковите заболявания.


За това предупредиха днес представители на бюрото на Световната здравна организация в България, ръководители на Националния център за заразни и паразитни болести, на ветеринарномедицинския институт. Във връзка със започващата днес световна седмица за отговорно прилагане на антибиотици те поискаха от правителството да приеме, да задвижи на практика и да отдели необходимото финансиране за отлежаващия от 2016 г. национален план за действие срещу антибиотичната резистентност. И да състави предвиждания в плана междуинституционален съвет, който да координира политиките на здравното министерство, агенцията по храните, земеделското ведомство и образователните институции за информираност и превенция на неправилното използване на антибиотици.


Евтини антибиотици в болниците


България е държавата в Европа, която за миналата година е ползвала най-много евтини антибиотици - цефалоспорини трета генерация, в лечебните заведения, съобщи по време на пресконференцията днес доц. д-р Иван Иванов, завеждащ националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност". Това е и основната причина за антимикробната резистентност.
По думите му болниците купуват масово този вид антибиотици, тъй като те са най-евтини и печелят обществените поръчки. Вследствие болниците ги прилагат и в случаи, за които те не са ефективни, като например след операция за превенция на инфекция.


Според Иванов трябва да се възприеме практиката от други държави, където в подзаконови нормативни актове е уредена правилната употреба на антибиотици, да се напишат стриктни правила и да се предвидят дори санкции при неправилното и ненужно приложение.


В доболничната практика положението според Иванов е по-добро, като и там се изписват подобни евтини антибиотици, но като цяло показателите на България за приемани антибиотици в доболничната помощ са под средните за Европа. В същото време той коментира, че трябва да се насърчат лекарите и пациентите да наблягат на мигробиологичните изследвания и антибиограмите, преди да се пристъпи към предписване на антибиотик. В същото време той отбеляза, че това често е проблем както за лекари, така и за пациентите, защото изисква повече време и повече посещения при лекаря.


Антибиотици в земеделието


По антимикробна резистентност сред животните, от които се произвеждат хранителни продукти, България е една от шестте европейски страни с най-печални резултати, коментира и проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните. До тези изводи експертите в центъра са стигнали след дългогодишни проучвания и изследвания.


Даскалов отбеляза, че в Холандия например, където са приели и прилагат усилено на практика в последните шест години национална междуинституционална програма за правилната употреба на антибиотици, са намалели с 65 на сто случаите на употреба на антибиотици при животни. В Англия пък този процент е спаднал с около 40 на сто за около 4 години.


Не става с единични, спорадични кампании


За да се случи това в България обаче, наистина трябват целенасочени усилия на всички институции и това да е координирана национална политика, предупредиха участниците в днешната пресконференция. Единичните, изолирани мерки имат ограничено въздействие, коментира д-р Скендер Сила, представител на бюрото на Световната здравна организация в България. И призова правителството да приеме и финансира плана за междуинституционални действия.


"Не ни питайте нас защо няма такъв план, ние сме го изработили със съвместни усилия и сме го предложили на правителството още през 2016 г.", заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


И според проф. Даскалов без общи усилия на различни институции няма да може да се работи ефективно за намаляване на неправилната употреба на антибиотиците. Той отбеляза множеството фактори за свръхупотреба на антибиотици, които трябва да се преодоляват на различни нива. В земеделието например антибиотиците, които се прилагат с фуражите, увеличавали печалбите с около 10-15 на сто. И ние, лекарите, сме станала доста по-мързеливи, свикнахме да имаме това мощно оръжие, което ни вършеше 60-70 на сто от работата и не ни се налагаше да измисляме различни комбинации, да отделяме време и енергия за други решения, допълни той. И посочи, че това важи както за ветеринарната медицина, така и за хуманната.


В същото време и пациентите понякога от страх, презастраховане или с цел бързина и удобство сами искали да приемат антибиотици, независимо дали това е подходящо за заболяването им.
Така се получават напластявани с години проблеми, практики и разбирания сред хиляди хора, които няма как да бъдат преодолени без целенасочена държавна политика, коментира проф. Даскалов.


Наказания в аптеките


Увеличаваме непрекъснато контрола, но при 4000 аптеки в страната няма как да контролираме всичко, коментира директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Отбеляза, че едно от основните откривани нарушения е продажбата на лекарства без рецепта, които не би трябвало да бъдат отпускани без лекарско предписание. За миналата година са били издадени 42 наказателни постановления за това нарушение, а до октомври тази година – 50.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Съответно и по неизлекувани болни. Ами ние и затова сме с най-висока смъртност и най-ниска продължителност на живота в ЕС.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  "България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците"

  И често карат пациента сам да купува/близките му/ лекарствата, защото нямат или нямат достатъчно средства.

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Всеки втори антибиотик е купен без рецепта, Ганьо го пие 2 дни в смешна доза и го зарязва. След отва някакви от СЗО се чдт за бактериалнат резистентност. В момента в България работят лекари с минимум 25 годишен стаж. Минимум. Тоест това са специалисти с огромен опит и те далеч не изписват толкова антибиотици както преди 30 години. За сметка на това тълпата в аптеките купува като в бакалията според това какво пила съседката. А колкото за антибиограмата има полза само ако има експресни методи на диагностика за 24 часа , а не технологично чакане 3-4 дни през което време пациентът или се е възстановил, или е изпаднал в паника и отишъл в спешните служби без основание или се е влошил и усложнил действително и е вече за болница. Така,че теорията не е това, което е практиката...
  Да не говорим,че микробиологични лаоратории има само в по-големите градове, а чакането за резултата в един малък град заедно с транспорта е 6-8 дни.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Стотиците медицински представители в дивизия "Антибиотици" на десетина производителя, обикалят цялата страна, натискат лекари, правят уговорки за количества, бонусни схеми и т.н. И какво следва, следва бясно изписване и при малки деца, и при възрастни.... Естествено, след антибиотика, следва пробиотика, но там са други стотици специалисти от направление "Хранителни добавки" от вече десетки производители... Ако въпреки всичко, се получат разтройства, алергични реакции, следват други медикаменти, за които отговарят нови медицински специалисти от дивизия "ОТС"...
  Та така, за всичко са виновни търговците с бели престилки...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  че то парите се окраждат и накрая за пациента остават трохите защото като почнем от фармацевтични компани, дистрибутори, кухи болници и фалшиви клинични пътеки окраждат 80% от парите за здраве и с останалите трохи лекуват пациантите. Ето това са проблемите и всички ги знаят но се правят на луди защото всички са по веригата и крадат. Който не е по веригата да краде - мизерства и имигрира. Ето това е България и като цяло...

 6. 6 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  Ти май коментираш статията ама май не си я чел :) Нищо то в Бтългария това е нормално все пак 80% всички ги знаме какви са :) Тук става дума за антибиотици изписвани в болниците а не въобще за употреба на антибиотици...

 7. 7 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  По принцип здравната сситема е тотално сбъркана в т.н. пазарни икономики. Когато поставиш парите пред здравето резултата няма как да е положителен за здравето. Трябва да се преосмисли въобще цялата идея за сегашната сситема - тя е в интерес на търговци и мошеници в ущърб на всички други включително и в ущърб на лекарите които имат интерес да лекуват а не да крадат. Да не говорим за пациентите които са в дъното на хранителната верига и за тях остават само гризките останали от гладните хиени които окраждат почти всичко.

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Важното е фармацевтите да продават скъпите си лекарства, а дали има файда от тях е последната им грижа.
  Антибиотици трябва да се вземат само при бактериална инфекция в напреднал стадий, а не за щяло и нещяло.

 9. 9 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Има известен отлив от антибиотиците от съвестните лекари, но пък други, които си получават комисионни могат и по 3 антибиотика да ти изпишат още преди да са те прегледали - ей така за всеки случай.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Вероятно тава е сред водещите причини нивото на здравеопазването и на лечението да е на ТОВА ниво...

 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 780 Неутрално

  МИЛИОН НЕСРЕТНИЦИ КОИТО МУТРИТЕ НИ ПРИБЛИЖЕНЦИ НА ТИКВАТА СА ГИ ИЗЛЪГАЛЕ ЧЕ СА ИМ ПЛАТИЛИ ЗДРАВНИТЕ А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НЕ СА, ТА ТИЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ОТИДАТ НА ДОКТОР ВЕЧЕ , ПРИ ПРОБЛЕМ САМОНАЗНАЧАВАТ СИ АНТИБИОТИК И ТАКА , ЖИВЕЕ ИМ СЕ ,

 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като баща на малко дете мога да го потвърдя за една от считсните за елитни частни болници в града. Още с влизането, ако си за педиатър и вече си с антибиотик, въпроса е само кой е модерния към момента.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Лекува правилно приложеното лекарство. Каква е тази логика, че по-скъпото лекарство лекува по-добре. Цената може да е по-висока поради 1000 фактора, поне 995 от които не знаете и не гарантира по-висока ефективност.

  мурзилка
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#12] от "zle_platen_trol":

  Че най-"елитните "болници са най -таргетирани за фарм.компаниите изобщо.

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Матрял, едно, че остАнА най-кофтия, второ, ако не се оправи от евтиния антибиотик значи, ... .

 17. 17 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":
  Същият този Ганьо, както го наричаш, плаща всеки месец едни пари за здравно осигуряване. Само че като му се наложи да иде до личния лекар, ще чака минимум 2 часа в студения коридор с другите болни, след което GP-то ще го прегледа за 5 минути, а в останалите 15 минути ще пише за здравната каса. И пак ще му изпише антибиотик и дали ще му подейства няма гаранция.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 459 Гневно

  На никого не му пука. Изписват антибиотици за елементари настинки. После, хлапета на шест години резистентни към осем широкоспектърни антибиотика.
  Майките лекуват децата с хомеопатия, която доказано НЕ работи!

 19. 19 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Няма пряка връзка между цената на антибиотика и терапевтичния му ефект върху пациента. Но - има евтини антибиотици с много тежки странични ефекти. На доктора не му пука, че пациента е в рискова група и може да получи увреждания на сухожилията например.

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Не разбрах какво е това здравеопазване, където в болницата ти бият най-евтиния, а не най-подходящия антибиотик?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 339 Неутрално

  И евтините и скъпите са вредни боклуци, разликата е единствено в цената. Иначе с моя предишен личен лекар беше мног весело - отивам заради болниния лист с лека настинка, а той веднага антибиотик, че и скъп(35 лева). Първият път се вързах, освен че се набутах, не се излекувах. Отивам пак след няколко месеца, пак антибиотик, викам предния не подейства, оспамокса много добре ми действа (5 лева), аааа не сакън тоя няма да ти го пиша (много е евтин), ей тука един италиански. Викам си наум да не съм ти опитно зайче, пиши каквото си искаш, аз ще си купя каквото си знам, така или иначе ми трябва само болничния. А иначе в аптеката си отбелязваха кой им е пратил шарана. Няколко пъти не му ползвах рецептите и се усети, спря да ми пише антибиотици. Навързани са като свински черва с аптеките

 23. 23 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#20] от "Лео":

  Ми такова - търговско здравеопазване. За да излезе сметката/печалбата се пести от всичко

  simple mind
 24. 24 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Усвояват се пари като за скъпи, но се купуват/ползват основно евтини. Това при касата и в болниците - някой следи ли съответствие между изписано, платено и употребено в болниците???

  А като си плащат извънболниците от джоба - хората купуват най-скъпите "препоръчани" от добри "търговци" на добри "доктори". Там ако погледнат ще сме като при гражданската - с най-голям разход на глава от населението в ЕС а може и в света пак да ги изненадаме. :-(

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 25. 25 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#16] от "442":

  така е - що да се харчат скъпо за евтиния мат'риал

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 26. 26 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  1. В България според данни за 2018 г. се приема, че подобна е била причината за смъртта на 280 души, а случаите на хора с инфекции заради антибактериална резистентност са били 5374, като страната е на средноевропейските нива.

  2. България е държавата в Европа, която за миналата година е ползвала най-много евтини антибиотици
  -----

  извод 1: с минимални разходи са постигнати средни за европейското ниво резултати, т.е. скъпи антибиотици не са необходими.
  извод 2: в БГ има добри лекари.
  извод 3: ако извод 2 е неправилен а 1 е, с и без антибиотици ганя мре с една и съща, средно-европейска скорост.
  извод 4: независимо от 1 - 3, новините са добри.

 27. 27 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  По принцип у нас здравеопазването няма нищо общо със здравето или опазването а с усвояване на средства. тотално сбъркана система която затри старата зравна система и създаде моеническо-грабителски кансорциум.

 28. 28 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 529 Неутрално

  По-скъп не значи по-ефикасен. Така че не се лъжете от цените им.

 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  По големия проблем е в животновъдството , с кво ли нетъпчат хайванчетата и после тия боклуци сенатрупват в нас !

 30. 30 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  По големия проблем е в животновъдството , с кво ли нетъпчат хайванчетата и после тия боклуци сенатрупват в нас !

 31. 31 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  От ИПИ в анализа на разходите в бюджета за 2019 г. обръщат особено внимание на парите за здравеопазване. Оказва се, след съответните приравнявания, че покупателната ни способност е 47% от средната за ЕС, а разходите за здраве са 97% от средното за ЕС. Демек, парите никак не са малко, просто се крадат. Е, от ИПИ са деликатни, те употребяват израза „харчат неефективно“…
  По д-р Филипов от днес.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#32] от "Paolo Di Canio":

  И аз така, написах на автомобилния състезател, който пише без да чете +мишко+ и те ме изтриха..../№14/ Представяш ли си, ако му бях написал дж..ндър?!?!Много им е сбъган софтуера на дневничето.

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Забелязъл съм много пъти, че нивото на аптекарите в България е много ниско ! Много малко знания.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#6] от "jobssboj":

  А ти явно не си чел изобщо статията която започва с 'близо 700 хиляди в света умират от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици' Четене с разбиране - втори клас от ОУ.
  , а само междинните заглавия Темата е бактериална резистентност, а не евтини антибиотици в болниците за пролетариата ,който нищо не плаща за здравеопазване за да има адекватни медикаменти и лечение. А и не всеки евтин антибиотик е неефективен антибиотик.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  За фен на мургави шАфьорчета едва ли може да претендираш за знания в областта на медицината ха-ха-ха. Доста си далече. Плюй си пролетарската злоба другаде , защото търговец с бяла престилка е бил сигурно само баща ти месарят от задната улица....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Нямаш си и представа, колко много знания имам по медицина. А това, че си изтърваш нервите, пишеш като някой простак, и не на последно място, отправяш расистки намеци, само говори на какво ниво са лекарите в България...
  Жалка история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 38. 38 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Какво искат тия точно? Да се предписват повече СКЪПИ антибиотици ли?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  "Да не говорим,че микробиологични лаоратории има само в по-големите градове, а чакането за резултата в един малък град заедно с транспорта е 6-8 дни."

  И да не говорим, че изследват само за гъбички и за аероби.
  Ако някой иска изследване за анаероби - 200 лв и пробата у Немачко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#19] от "snower":

  "На доктора не му пука, че пациента е в рискова група и може да получи увреждания на сухожилията например. "

  Мамин златен той.
  Ми докато си пиеш -флоксацина няма да се натоварваш бе, злато.
  А като див спортист с късани сухожилия и арматура, мога да ти кажа, това е написано в листовката за страх лозе пази.
  Още ме е яд, че послушах баща ми да си лекувам хеликобактера с клацид, вместо с левофлоксацин.
  6 месеца горчиво съжалявах.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Какво искат тия точно? Да се предписват повече СКЪПИ антибиотици ли?
  —цитат от коментар 38 на ivo


  ДА!
  Това е цяла индустрия за стотици милиарди, а ти искаш да минеш метър.
  Няма да стане.

 42. 42 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 268 Неутрално

  През 2011 г. лежах 2 пъти в болница, и двата пъти бях на системи, и почти нон-стоп ми вливаха антибиотик - медалгон.
  Още ли (7 години по-късно) прилагат същия, за ширпотреба, по болниците?
  Без майтап, около месец след изписването ми (второто, беше през декември) се чувствах като терминатор, неуязвим за настинка и грип.
  Може и психологически ефект да е било, от облекчението, че съм на свобода.

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  След като официално забраниха в България депосулфамида и аналгин хинина, защото са евтини и действат, сега остава да забранят аспирина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците

  Аман вече от тия първи места бе , аркадашлар . Станахме вече пожизнени шампиони . По - скоро почетни - дето и да се появи класация за отрицателни последствия , да ни присаждат титлата и останалите да се борят за останалото след нея .

 45. 45 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е,много ясно,че ще сме на първо място. Това е то да си шампион,Българи юнаци...Продължаваме напред.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  "Клацид"?! Не използвай търговско име, кларитромицин е достатъчно, за да не изтрият коментара ти, евентуално...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 47 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Здравната мафия в България е най--силно развитата в ЕС и е в тясна връзка с италианската мафия по традиция и 70% от бюджета на здравната каса се източва по различни схеми координирано от лица с произход изцяло от ДС и силно свързани с ДПС. Тримата шишковци осигуряват чадър през съда и службите. От време на време употребяват някой глупак като Петър Москов. Министерството на здравето от самото начало се владее изцяло от ДПС. Една от най-верните им слуги в здравната каса е Румяна Тодорова сега добре се справя с доходния бизнес в агенцията за ваксините.

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Но - има евтини антибиотици с много тежки странични ефекти.
  —цитат от коментар 19 на snower


  Може ли примери? Страничните ефекти на всички антибиотици от една и съща група, са еднакви. Практически всички антибиотици убиват наред с вредните болестотворни бактерии, също и чревната флора и други полезни бактерии, компоненти на човешкото тяло, в случай че няма постигната устойчивост към тези антибиотици. Това е главната причина, да се препоръчват пробиотици, по време и след антибиотичното лечение.

  мурзилка
 49. 49 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Голяма мъка са за фарма-мафията тия антибиотици.Зер и действат.Пусти Флеминг-дано гори в ада.Друго си е хомеопатията,милионите видове прахчета и чорбички на основата все на парацетамол,разните смукалки и близалки и витамини.Болестта трябва да се проточи зорлем от лекаря колкото се може по-дълго,поне до момента когато пациента все още има пари в джоба.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 50. 50 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 525 Неутрално

  При първи симптоми на вирусна инфекция зимата си вземайте Риленца или Тамифлу,при първи признаци на бактериална суперинфекция-някакъв хинолон като Левокса примерно.Хич и не ходете на доктор,оставете ги гладни.Те има кой да се грижи за тях-така или иначе са всеки уйкенд на семинари спонсорирани от фарма-доставчици в Банско...А пък ако успеем да ги изтикаме и изринем да емигрират до крак-още по-добре.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 51. 51 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Така или иначе ефекта от посещението при български лекар е като при селски билкар или знахар,ама поне втория взема далеч по-евтино и гледа да ти помогне.За щастие на тая мазна измекярска прослойка с белите манти-отдавна няма лидери като Пол Пот да ги пратят на нивите с ориз.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  дреме ми

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#50] от "tqh42306221":

  Оу, оу, оу, къде отиде ти.
  Тия точно имат много и много неприятни странични ефекти, особено при възрастни хора с хронични заболявания и деца.

  "За щастие на тая мазна измекярска прослойка с белите манти-отдавна няма лидери като Пол Пот да ги пратят на нивите с ориз."

  Пич, аз моето си го отработих по ниви и заводи в студентските и ученическите години.
  Искам да те видя на бригада за рози или в някой консервен комбинат нощна, или да миеш подлоги и да бършеш посрани дупета по отделенията, да те видя как ще ревнеш още на първите 10 дена.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK