Българите искат повече контрол върху забраната за пушене, сочи изследване

Българите искат повече контрол върху забраната за пушене, сочи изследване

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

58 на сто от пушачите и 87 от непушачите искат по-строг контрол върху забраната
за тютюнопушенето на закрити обществени места. Законът се спазва от 74% от пушачите, 19% от тях споделят, че биха се съобразили със забраната само ако им се направи забележка, а 7 на сто спазват реда много рядко. Под 1% твърдят, че почти никога не се съобразяват с изискването.


Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп" от септември. То беше представено по време на пресконференция днес, на която от сдружения "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим поискаха още по-строги забрани и санкции за нарушенията. Днес се отбелязва международният ден без тютюнопушене.


Според данните от изследването намалява делът на хората, които намират забраната за крайна мярка - от 36% през 2017 година до 30% през 2018 г. За 71% от анкетираните през 2017 и за 73% през 2018 година е недопустимо децата да виждат реклами на цигари в търговските вериги. Около половината попитани не желаят да виждат цигари по рафтовете в магазините.
Сдруженията за борбата с тютюнопушенето отнво поискаха по-строги мерки и санкции. Те предлагат да се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места, искат да могат да бъдат затваряни обекти при неспазване на забраната, да се даде възможност заведенията да бъдат санкционирани и при наличие на пепелници и угарки, дори и да не е засечен пушещ човек.


Българските момичета пушат най-много от всички в ЕС


В навечерието на деня без тютюнев дим от Министерството на здравеопазването разпространиха и данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" за миналата година.


Според изследването българите пушат най-много от всички в Европейския съюз, като разпространението на тютюнопушенето сред българското население е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже пушат всеки ден.
-
Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни. Сред 15-годишните момчета България е на второто най-високо в ЕС ниво, като ни води само Хърватия с 21% пушещи младежи.


Според данните момичетата в България пушат повече от момчетата и така с 30% редовно пушещи момичета под 15 години България е на първо място в ЕС по този показател.


Споре оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия, е между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.


Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението.


Над 12 на сто от смъртните случаи - заради пушене


Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK