ГЕРБ ревизират малка част от идеите си за пренареждане на здравната система

ГЕРБ ревизират малка част от идеите си за пренареждане на здравната система

© Надежда Чипева, КапиталУправляващите от ГЕРБ няма да ревизират много съществено готвената от здравното министерство и ръководството на здравната каса реформа в здравния сектор, която ще бъде прокарана през задната врата с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на касата за догодина.


Вчера, в 17.18ч. – в последния възможен момент, депутатите от ГЕРБ се възползваха от правото си да внесат изменения между първо и второ четене на законопроекта за бюджета на касата. Макар и на 33 страници, измененията внесени от председателят на здравната комисия Даниела Дариткова в по-голямата си част са по-скоро технически, редакционни, а понякога и стилистични. Съществените изменения не са много и засягат основно дейността на болниците.


Промени за болниците


Както обещаха, от ГЕРБ планират промяна в намерението за пререгистрация на болниците. Все пак то няма да отпадне, но основната административна дейност няма да падне на раменете на лечебните заведения. Те ще имат 6 месеца да приведат дейността си според новите законови изисквания, а не както се предвиждаше – до една година. Но след това няма те да подават заявления за прелицензиране и пререгистрация, а новата агенция "Медицински надзор" ще прави проверки и ще следи дали са изпълнени изискванията. Остава възможността болниците, които не съответстват на правилата, да бъдат затваряни.
ГЕРБ няма да отменя изцяло идеята касата да плаща за болнично лечение само, ако то е извършено от лекар на основен трудов договор в съответната клиника. Ще има обаче и възможности за изключения – когато има недостиг на специалисти, като за целта ще се издава специално одобрение от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на директора на съответната регионална каса.


Не парламентът, а кабинетът ще разрешава откриването на нови болници, предвиждат новите текстове. Преценката има ли нужда от нова болница ще се взема на база потребностите на населението според здравната ни карта, която в момента не работи. Анализът пък ще прави новата агенция "Медицински надзор". Новите дейности пък няма да се разрешават от кабинета, както предлагаше здравното министерство, а от ресорния министър, както е и в момента.


Шест месеца ще бъде срокът за подготвяне на правилата за добра медицинска практика от съсловните организации вместо досегашните три, които им даваше здравното министерство.


Няма да има трансформация и окрупняване на центровете по трансфузионна хематология, след като специалистите от сектора обясниха колко ще се затрудни процеса по кръводаряване и кръвопреливане с предвижданата промяна.


В същото време остават много от планираните от здравните власти промени.


Остава принципът за разходна ефективност


Управляващите не се отказват от идеята касата да плаща само за най-разходно ефективните лекарства. Засега от касата обещават, че това ще важи само за лекарствата, изписвани от болниците за домашно лечение, ще е само за пациенти, които започват за първи път лечението си с биологични продукти. Все пак законът залага принципът на разходна ефективност, а допълнителните уточнения за кои лекарства ще се прилага той могат да стават с наредба.


Запазва се и идеята националният съвет по реимбурсиране самостоятелно да може да направи нови фармако-терапевтични ръководства тоест начинът за лечение на болести, включващи критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия и алгоритми за лечение с лекарствени продукти. Досега това ставаше след консултация със съответните национални консултанти, медицински научни дружества и експертни съвети, но след измененията правото ще е еднолично на съвета.


Управляващите не отстъпват от идеята да бъде закрит фонда за лечение на деца и дейността му да се поеме от касата.


Запазва се и идеята агенцията за медицински одит и агенцията по трансплантации да се слеят в едно звено – агенция "Медицински надзор" и тя да е мегаорган, който да контролира болничната дейност.


Остава мораториумът нови болници да не могат да сключват договори със здравната каса.


Новите Национални рамкови договори, които се предвижда да са с тригодишен срок, ще започнат да действат от 1 януари 2020 г. , а за 2019 г. се предвижда да има анекс към сегашния договор.


Идеи на опозицията


И опозицията се възползва от правото си да поиска изменения между първо и второ четене, някои от които също са редактирани от мнозинството. От ДПС искат да отпадне прелицензирането на болниците, да се удължи от 3 на 6 месеца срока, в който агенцията за медицински надзор да изготвят нови правила за добра медицинска практика, да отпадне окрупняването на центровете за трансфузионна хематология, да отпадне идеята нови болници да се разкриват само с решение на Народното събрание.


Левицата предлага отпадане на всички параграфи от преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, с които се правят промени на всички секторни за здравеопазването закони. И отмяна на всички изменения.


БСП иска още да се увеличи бюджетът на касата със 144 600 лева, като с 84 195.2 да се увеличат трансферите за специализирана извънболнична помощ, а с 56 130.1 да се увеличат парите за медико-диагностична дейност. Останалите средства да отидат в резерва за непредвидени и неотложни разходи, искат социалистите.


От партия "Воля" искат да отпадне възможността при приватизация на части от лечебно заведение с държавно или общинско участие, парите да остават за инвестиции на болницата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Остава мораториумът нови болници да не могат да сключват договори със здравната каса.
  _______
  Ама то много болници си смениха и собствениците или протурското правителство им признава договорите, въпреки ,че правят абсолютни тъпизми докторите им избягаха а те си искат и доплащане плюс това от договорите и от Надзорния съвет на НЗОК и от берещите душа пациенти!?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Те правят, каквото са си решили. Никога не се вслушват в аргументите на другите.

 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1717 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":


  Те правят, каквото са си решили. Никога не се вслушват в аргументите на другите.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Другите като спечелят избори и дойдат на власт да вкарват каквито си искат изменения...сега ще подвикват само от подопашието на коня...

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Весело

  "...идеите си..." - или "идеите на спонсорите си"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Цялата тази псевдореформа е отново в ущърб на всички работещи на първа линия медици ,вместо държавата да организира айляците от касата да запчнат да работят реално нещо и да издирват всеки неосигурен ,да му съобщават ,че няма права ,защото не винаги работника е в час ,че не му плащат осигуровките,те отново ще се занимават само с тормоз и глоби !Реформата трябва да включва реално плащане на осигуровките от всеки и въвеждане на електронна карта за да няма далавери в системата !

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 856 Неутрално

  МИЛИОНН ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ ,ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБАРИТЕ И ОСТАВЕНИ БАВНО ЕДИН ПО ЕДИН ДА ИЗМИРАТ КАТО КУЧЕТА, ГРОБ ЗНАЧИ ...........

 7. 7 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  А защо, според теб има избори и някой ги печели???!?

 8. 8 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#6] от "reply":

  Защо не платиш за тях? Или кака ти кури??

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#8] от "victor_victim": НЯМАМ МИЛАРДИТЕ ВИ ОКРАДЕНИ ОТ ТИЯ СИРОТНИЦИ

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  Здравната система на България е в окаяно състояние и точно ГЕРБ няма как да я стабилизира!

 11. 11 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Весело

  Междувременно, насраната от страх боконеста мутра праща милицуйнерините да "съветват" хората да не протестират с предупредителни протоколи и разпореждания, които са толкова антиконституционно беззаконни, че нема просто накъде повече :D

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 12. 12 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 582 Неутрално
 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#10] от "bat_plamen":

  здравната система е в окаяно състояние ,защото 4 милиона не плащат никакви осигуровки ,и свикнаха ,че всичко е безплатно и безлимитно ,особено труда на медиците ,затова маргиналите,а и не само те ,скачат бясно ,когато някой не ги обслужи на секундата ,но по този начин успяха да постигнат липса на лекари и мед персонал в половина България ,извън университетските центрове е ясно ,че няма кой да сложи една инжекция ,а да не говорим ,че цели окръзи нямат нито един работещ специалист дори на частно пред 200 дни в годината и нощно време ,това е реформата на ГЕРБ ,а сега и с тези простотии ,успяха да настроят против тях и малкото медици ,които бяха за европейското развитие .

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  Герб се провалиха със здравеопазването, въпреки че увеличиха за няма 10 г. двойно разходите. Както се казваше в една рекла - трябва и акъл.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  едно време 1938-1940 г нацистите в Германия също направили анализ наречен разходоефективност и в края на което изследване събрали всички лекари членове на NSDAP и им обяснили ,че резултатите са незадоволителни за здравната система на Райха, след което планово постепенно избили всички психиатрични пациенти от психиатриите включително след това децата с генетични увреждания по клиники, защото разходоефективността била към 3% и не си струвало да се харчат пари. Всяка аналогия с мутрокомунистите днес не е случайна.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  едно време 1938-1940 г нацистите в Германия също направили анализ наречен разходоефективност и в края на което изследване събрали всички лекари членове на NSDAP и им обяснили ,че резултатите са незадоволителни за здравната система на Райха, след което планово постепенно избили всички психиатрични пациенти от психиатриите включително след това децата с генетични увреждания по клиники, защото разходоефективността била към 3% и не си струвало да се харчат пари. Всяка аналогия с мутрокомунистите днес не е случайна.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK