Осем часа бяха нужни на депутатите да одобрят бюджета на касата и да пренаредят здравния сектор

"Времето на безвремието в здравната система приключи", обяви в края на гласуването здравният министър Кирил Ананиев и благодари за приемането на бюджета на касата

© Велко Ангелов

"Времето на безвремието в здравната система приключи", обяви в края на гласуването здравният министър Кирил Ананиев и благодари за приемането на бюджета на касатаСлед близо осем часа дебати и няколко удължавания на работния ден, парламентът прие окончателно на второ четене бюджета на здравната каса за догодина. Освен парите за здравеопазване за 2019 г., с преходните и заключителни разпоредби на закона управляващите прокараха сериозни изменения във всички закони в здравния сектор и въведоха съществени промени в сферата.


Мнозинството не прие нито едно от исканията на опозицията за промени и за отлагане на измененията, докато те не минат през обществени обсъждания. След няколко часа, в които отправяха сериозни критики по всяко от намеренията за промени, от левицата заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради начина, по който се прокарват измененията. "С този закон се променят 18 закона през преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на НЗОК", отбеляза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Това е звучен шамар върху българското право, това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент, допълни тя.


Управляващите от ГЕРБ взимаха думата рядко, а партньорите им в кабинета не взеха отношение към проекта и предложенията по него от около 160 страници. В последния момент от ГЕРБ ревизираха само едно свое намерение – новите фармако-терапевтични ръководства, тоест начинът за лечение на болести, включващи критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия и алгоритми за лечение с лекарствени продукти, няма да зависят само от националния съвет по реимбурсиране. Първоначалния вариант предвиждаше тези ръководства да се правят само от съвета по реинбурсиране. В пленарна зала председателят на здравната комисия Даниела Дариткова /ГЕРБ/ предложи, а депутатите приеха, промяна, според която преди да бъдат направени правилата за лечение, ще се вземе и мнението на новите експертни съвети, които ще бъдат сформирани за различните медицински специалности и ще заменят националните консултанти.
Народното събрание прие текстовете, които бяха предложени от здравната комисия. Съществени спорове конкретно за парите на касата за догодина, които ще са 4.350 млн. лв., нямаше. Левицата възрази, че на практика този бюджет възпроизвежда досегашното положение и не залага никакви сериозни промени в система, не снема тежест от болниците за сметка на доболничната помощ и др. Опозиция и управляващи отново поговориха и заедно се съгласиха, че е необходима промяна в политиката за лимити на медицинските услуги, да се търси реално остойностяване на услугите и електронизация на системата за индивидуални електронни досиета на пациентите, с които да се осигури по-ефективен контрол на разходите. Тези добри пожелания обаче останаха за следващи периоди.


С гласовете на мнозинството депутатите решиха да бъде закрит фонда за лечение на деца и функциите му да бъдат поети от здравната каса от март догодина. Нова мегаагенция за медицински надзор ще е контролният орган за спазването на новите правила за добра медицинска практика и нови медицински стандарти. Тя ще проверява и дали болниците ще приведат дейността си в съответствие с тези нови стандарти до половин година от създаването им. В агенцията ще се влее и агенцията по трансплантациите.


ГЕРБ запази частично идеята касата да плаща за болнично лечение само, ако то е извършено от лекар на основен трудов договор в съответната клиника. Ще има обаче и възможности за изключения – когато има недостиг на специалисти, като за целта ще се издава специално одобрение от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на директора на съответната регионална каса.


Управляващите не се отказаха от идеята касата да плаща само за най-разходно ефективните лекарства. Засега здравните власти обещават, че това ще важи само за лекарствата, изписвани от болниците за домашно лечение и ще е само за пациенти, които започват за първи път лечението си с биологични продукти. Все пак законът залага принципът на разходна ефективност, а допълнителните уточнения за кои лекарства ще се прилага той и как точно ще се прилага ще става с наредба.


"Времето на безвремието в здравната система приключи", обяви в края на гласуването здравният министър Кирил Ананиев и благодари за приемането на бюджета на касата. Отново отбеляза, че с промените се залага повече контрол, повече правила, по-добро качество на лечение на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  " Отново отбеляза, че с промените се залага повече контрол, повече правила, по-добро качество на лечение на хората."

  Чудесно, но кой ще осъществява контрола ? Същите лица ? Резултатът е предизвестен ! В здравната ни система наливането на бюджетни средства е огромно, а постоянни източвание по линия на замогнали се покрай близостта си с властимащите бизнесмени и създали частни клиники и лечебни заведения - безкрайно !

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Държавата е лош стопанин! Язък за парите, язък за болните, язък за медицинските работници.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 275 Разстроено

  Новата порция пари в бездънната каца...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Повече контрол ,повече тормоз за медиците и по малко работещи медици в България ,благодарение на милиционерската реформа ,която предполага още по трудна работа за медиците от първа линия ,неминуемо ще се стигне до масово напускане на работещите реално лекари ,дотук за 10-15 г успяха да изгонят всички млади лекари на запад ,сега ще постигнат да изгонят и тези на средна възраст ,които са гръбнака на здр сма.Едно е добре ,че няма да имат време да си прокарат идеите ,а ако успеят ,населението ще се лекува в милиционерските участъци от прокурори ,икономисти ,проверяващи и партийци с джендърско образование ,щото не виждам кой лекар ще търпи толкова много простотии ,арогантност на население и проверяващи аматьори рекетьори без ограничения в глобите!

 5. 5 Профил на Veselin Ivanov
  Veselin Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЛИЧЕН ПРИМЕР С МЕНЕ....ПАДНАХ ОТ ПОКРИВА НА БУНГАЛОТО СИ,..СЧУПИХ СИ РАМОТО И РЪКАТА..............ТРУДЪТ БИЛ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ,.....ПИРОНЪТ КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА МИ ЗАКОВЪТ....ТРЯБВАШЕ САМ ДА СИ ГО ТЪРСЯ ..СРЕЩУ 1500 ЛЕВА.......АЗ БЕДНИЯТ ИНВАЛИД С 175 ЛВ ПЕНСИЯ...........1 СЕДМИЦА СЕДЯХ С ГИПС...,ДОКАТО МАЙКА МИ ПРОСЕШЕ ОТ ХОРАТА ПАРИ............ПОВЕЧЕ НИКОГА НЕ ЖЕЛАЯ ДА РАБОТЯ............СТАВА МНОГО ПО ЛОШО ЗА ТАКИВА ХОРА КАТО НАС...ОТКАЗАХА МИ СОЦ. ПОМОЩ.........ЧЕ СЪМ ИМАЛ 30 ГОД КОЛА....ДРУГИЯТ КАТОЛИК ..МИ ВИКА ЧЕ СЪМ МУ БИЛ ЦАПАЛ ВЪЗДУХА!!

 6. 6 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  8 часааааааа ? Б*х маа му, бачкали са 8 часа?! Чи' аз съм тъй от 10 години, пък сА водя млад чиляк уа!? Да бачкаш 8 часа, тегло е, вярно ...

 7. 7 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ще взема пъвод от заключителните думи на минитъра, за да му обърна внимание, че повече държавен контрол и повече държавни, централизирани правила никога и никъде не въдат до по-добро качество на лечение. Това би трябвало да е ясно на един министър в уж дясно правителство.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Гневно

  Една от системите в които се краде най-много. За сметка на обществото, пациентите, лекарите , медицинските сестри, лаборантите и санитарите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Разстроено

  Без да има конкуренция от нови частни здравни каси, нищо в сектора няма да се промени. Само разходите всяка година любезно ще се увеличават, едни чиновници ще ни уверяват, че вече всичко се контролира повече и т.н. и т.н.
  Омръзна ми да слушам глупости.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Знаеш ли например, че Транспортна боница е построена с пари от пенсионен фонд ! Как ти се струва?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  ти повече се вълнувай не за забогателите от здравната система ,а от тези дето ще я напуснат ,поради ниските си доходи ,защото единствената професия ,която е строго регулирана ,много отговорна и с най голяма разлика в заплащането между тук и ЕС е лекарската ,средната разлика е 20 пъти и вече и средно то поколение ,след тези добри промени ще избяга на запа д, защо ли да си губят хората нерви и пари тук .

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#5] от "Veselin Ivanov":

  не се сърди на здравната система и медиците , те просто търсят как да си покрият разходите ,а за това ,че си плащаш пирона при счупване ,по скоро търси вина в това ,че осигуровката ти от 2000 г насам ,ако си пенсионер ,клони към нула , не може друг да чакаш да ти плаща с неговите данъци ,твоите масрафи ,няма как да стане ,въпреки социализъма въведен в здравното ни осигуряване .

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Разстроено

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Освен това губят и достойнство и самоуважение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2227 Гневно

  Насилници и смешници. Безделници!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  От самото създаване на здравна каса говорят за реформи....На практика става все по-зле и по-зле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK