Проф. Иво Петров: Здравната каса лишава българите от лечение, което в чужбина е "златен стандарт"

Проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков по време на операцията

© Аджибадем Сити Клиник

Проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков по време на операциятаЗа пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, от Аджибадем Сити Клиник, които спечелиха първата награда:


Екипът на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха наградени заради високоспециализирана операция за нехирургично поставяне на два стента при разкъсана аорта, до която са достигнали без операция, а вътре през съда. Те са спасили пациент с остра дисекация (разкъсване) на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща упойка, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва напълно след 2 часа. Може да бъде изписан от болницата на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.


Тази методика, която ние показваме, е практика за нашия екип, и може би ние сме един от екипите в световен мащаб с най-голям опит, обясни проф. Иво Петров. Това е специален стент който има много гъста оплeтка и поради тази причина изключително добре и ефикасно успява да центрира кръвотока, да пренасочи напрежението от артериалната, в случая аортната стена, към основното русло на кръвотока. "Това което ние приложихме, е иновативно като идея. Поставихме стента в сегмент на аортата който беше разкъсан в зона, където досега се прилагаше открито оперативно лечение. Това е първият случай в света, при който се лекува пациент, потенциално показан за открито лечение. Пациентът беше с доста голям риск за открита операция, с вече възникнала органна недостатъчност, в критично клинично състояние. Слава Богу поради приложението на тази нова методика пациентът беше спасен. Иновативното е, че за това конкретно заболяване с тази конкретна локация – началният сегмент на аортата, непосредствено над артериите на сърцето, беше приложен този стент", разказва още лекарят.
Този и подобни щадящи методи обаче са


трудно достъпни за българския пациент


макар и да са "златен стандарт", рутинна практика в САЩ и в някои европейски страни, отбеляза в отговори на въпроси на "Дневник" проф. Петров. Най-вече защото пациентът трябва да покрие 70-80 на сто от сумата по лечението си.


"Достъпът до тази методика в България е изключително затруднен и единствената причина за това е липсата на реимбурсация. Този тип импланти, които са за лечение на големи съдове, какъвто е аортата, за съжаление не се покриват от нашата здравна система или са минимално реимбурсирани. Повече от 70% от стойността на изделието се доплаща от пациента, което за съжаление е неблагоприятна практика, характерна за нашата здравна система. Нашата бих казал неефективна в този аспект здравна система, принуждава пациентите, които се нуждаят от модерно високотехнологично и иновативно лечение, да доплащат за него", коментира проф. Петров.


"Ние участвахме в двете най-големи и най-важни проучвания – едното е за аневризми на коремната и гръдната аорта, казва се Streamliner, а другото е за дисекация (разкъсване) на аортата при пациенти, които имат дисекация от лявата подключечна артерия надолу към гърдите и корема - казва се Dragon. Ние сме активни участници по двете проучвания с отлични резултати, но за съжаление в момента едно от проучванията вече е приключило, а другото скоро ще приключи. Реално след като приключат тези две проучвания пациентите няма да имат достъп до тази методология, освен ако не си платят", обяснява професорът.


Приложеното от него и екипа му лечение и метод струва


около 20 000 лева за пациент, НЗОК реинбурсира 6000


Разликата трябва да бъде покрита или от болницата, да остане на гърба на екипа, който е свършил работата или пациентът и роднините му да платят, коментира професорът. Същата е схемата и при другите ендопротези на аортата – било то за гръдна или коремна аорта.


"Пациентите се налага да доплащат за това бих казал придобило статуса на златен стандарт лечение, то дори вече не е иновативно лечение. В световен мащаб - в Европа, в САЩ, не случайно казвам САЩ, защото там ендоваскуларното лечение не се счита за иновативно, както е у нас, а е златен стандарт. Попаднало е с много висок клас индикация в клиничните ръководства и това че българските пациенти са лишени от него, е


нарушение на нашия европейски ангажимент


Ние като европейци трябва да изпълняваме европейските клинични ръководства. И нашите дружества – Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по ендоваскуларна терапия сме приели за употреба и задължение да спазваме тези златни европейски стандарти залегнали в клиничните ръководства. В момента Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ нарушава правата на пациентите, като не реимбурсира този тип лечение, съответно нарушава нашия ангажимент и твърдо желание да спазваме клиничните ръководства", казва още лекарят.


Такъв стент до момента е имплантиран на 28 пациенти на болницата. Методиката има европейска регистрация от 2016 г., но само някои пациенти се възползват от тази практика в България. "Този имплант е регистриран и в България и това не е нещо извънредно, уникално или експериментално. Например, в Румъния за 3 години има около 80 направени имплантации. В Европа има един глобален регистър според който имплантациите са около 3000 за последните 3 г.", отбелязва професорът.


И отново посочва, че подобни процедури имат пълно финансово покритие от страна на здравния фонд в много европейски страни. Или дори да има някакво доплащане, то е минимално. "Доколкото си спомням изчисленията на колегата от Румъния Виктор Косташ, който е въвел тази методика и един от пионерите там, пациентите доплащат около 10%, което е значително по-малко отколкото в България", посочва проф. Петров.


За да има развитие на подобни практики и по-голям достъп на българите до тези щадящи форми на лечение, проф. Петров коментира, че е необходимо държавата и здравните институции да поемат между 70-80% от финансовата тежест, а най-много 20-30 % трябва да бъдат собствен ангажимент на пациентите. "Този ангажимент не трябва да е хаотичен, а да бъде поет структурирано. Не трябва да се позволява сегашната схема, при която единственият начин пациент да получи такъв вид лечение, е да извади едни пари и да доплати огромна сума, която е разлика между фактурната стойност и това, което касата покрива", коментира проф. Петров.


За


да се избегне този дивашки и неорганизиран модел


трябва да се въведе система, при която да има задължително допълнително здравно осигуряване, както е във Франция и Холандия и т.н. И това доплащане да бъде осъществено от здравния фонд, към който сме си направили допълнително здравно осигуряване, на солидарен принцип, смята още той.


Отбелязва също, че финансовото препятствие всъщност слага и професионална бариера, води до неадекватен от всякаква гледна точка модел. "Този модел е изключително рязък и агресивен спрямо хората, които имат ниски доходи. Тъй като методиката не е реинбурсирана, тя не е позната на колегите, реално имаме и професионална пречка. И поради това, че колегите не са запознати с методиката, те съответно не могат да я прилагат, защото нямат обучение. Ако това беше покрито от здравната система, колегите щяха да бъдат обучени и много повече пациенти щяха да имат достъп до него. Както е например в Гърция или в Словения, Чехия, Полша", заявява лекарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK