Проф. Иво Петров: Здравната каса лишава българите от лечение, което в чужбина е "златен стандарт"

Проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков по време на операцията

© Аджибадем Сити Клиник

Проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков по време на операциятаЗа пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, от Аджибадем Сити Клиник, които спечелиха първата награда:


Екипът на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха наградени заради високоспециализирана операция за нехирургично поставяне на два стента при разкъсана аорта, до която са достигнали без операция, а вътре през съда. Те са спасили пациент с остра дисекация (разкъсване) на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща упойка, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва напълно след 2 часа. Може да бъде изписан от болницата на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.


Тази методика, която ние показваме, е практика за нашия екип, и може би ние сме един от екипите в световен мащаб с най-голям опит, обясни проф. Иво Петров. Това е специален стент който има много гъста оплeтка и поради тази причина изключително добре и ефикасно успява да центрира кръвотока, да пренасочи напрежението от артериалната, в случая аортната стена, към основното русло на кръвотока. "Това което ние приложихме, е иновативно като идея. Поставихме стента в сегмент на аортата който беше разкъсан в зона, където досега се прилагаше открито оперативно лечение. Това е първият случай в света, при който се лекува пациент, потенциално показан за открито лечение. Пациентът беше с доста голям риск за открита операция, с вече възникнала органна недостатъчност, в критично клинично състояние. Слава Богу поради приложението на тази нова методика пациентът беше спасен. Иновативното е, че за това конкретно заболяване с тази конкретна локация – началният сегмент на аортата, непосредствено над артериите на сърцето, беше приложен този стент", разказва още лекарят.
Този и подобни щадящи методи обаче са


трудно достъпни за българския пациент


макар и да са "златен стандарт", рутинна практика в САЩ и в някои европейски страни, отбеляза в отговори на въпроси на "Дневник" проф. Петров. Най-вече защото пациентът трябва да покрие 70-80 на сто от сумата по лечението си.


"Достъпът до тази методика в България е изключително затруднен и единствената причина за това е липсата на реимбурсация. Този тип импланти, които са за лечение на големи съдове, какъвто е аортата, за съжаление не се покриват от нашата здравна система или са минимално реимбурсирани. Повече от 70% от стойността на изделието се доплаща от пациента, което за съжаление е неблагоприятна практика, характерна за нашата здравна система. Нашата бих казал неефективна в този аспект здравна система, принуждава пациентите, които се нуждаят от модерно високотехнологично и иновативно лечение, да доплащат за него", коментира проф. Петров.


"Ние участвахме в двете най-големи и най-важни проучвания – едното е за аневризми на коремната и гръдната аорта, казва се Streamliner, а другото е за дисекация (разкъсване) на аортата при пациенти, които имат дисекация от лявата подключечна артерия надолу към гърдите и корема - казва се Dragon. Ние сме активни участници по двете проучвания с отлични резултати, но за съжаление в момента едно от проучванията вече е приключило, а другото скоро ще приключи. Реално след като приключат тези две проучвания пациентите няма да имат достъп до тази методология, освен ако не си платят", обяснява професорът.


Приложеното от него и екипа му лечение и метод струва


около 20 000 лева за пациент, НЗОК реинбурсира 6000


Разликата трябва да бъде покрита или от болницата, да остане на гърба на екипа, който е свършил работата или пациентът и роднините му да платят, коментира професорът. Същата е схемата и при другите ендопротези на аортата – било то за гръдна или коремна аорта.


"Пациентите се налага да доплащат за това бих казал придобило статуса на златен стандарт лечение, то дори вече не е иновативно лечение. В световен мащаб - в Европа, в САЩ, не случайно казвам САЩ, защото там ендоваскуларното лечение не се счита за иновативно, както е у нас, а е златен стандарт. Попаднало е с много висок клас индикация в клиничните ръководства и това че българските пациенти са лишени от него, е


нарушение на нашия европейски ангажимент


Ние като европейци трябва да изпълняваме европейските клинични ръководства. И нашите дружества – Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по ендоваскуларна терапия сме приели за употреба и задължение да спазваме тези златни европейски стандарти залегнали в клиничните ръководства. В момента Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ нарушава правата на пациентите, като не реимбурсира този тип лечение, съответно нарушава нашия ангажимент и твърдо желание да спазваме клиничните ръководства", казва още лекарят.


Такъв стент до момента е имплантиран на 28 пациенти на болницата. Методиката има европейска регистрация от 2016 г., но само някои пациенти се възползват от тази практика в България. "Този имплант е регистриран и в България и това не е нещо извънредно, уникално или експериментално. Например, в Румъния за 3 години има около 80 направени имплантации. В Европа има един глобален регистър според който имплантациите са около 3000 за последните 3 г.", отбелязва професорът.


И отново посочва, че подобни процедури имат пълно финансово покритие от страна на здравния фонд в много европейски страни. Или дори да има някакво доплащане, то е минимално. "Доколкото си спомням изчисленията на колегата от Румъния Виктор Косташ, който е въвел тази методика и един от пионерите там, пациентите доплащат около 10%, което е значително по-малко отколкото в България", посочва проф. Петров.


За да има развитие на подобни практики и по-голям достъп на българите до тези щадящи форми на лечение, проф. Петров коментира, че е необходимо държавата и здравните институции да поемат между 70-80% от финансовата тежест, а най-много 20-30 % трябва да бъдат собствен ангажимент на пациентите. "Този ангажимент не трябва да е хаотичен, а да бъде поет структурирано. Не трябва да се позволява сегашната схема, при която единственият начин пациент да получи такъв вид лечение, е да извади едни пари и да доплати огромна сума, която е разлика между фактурната стойност и това, което касата покрива", коментира проф. Петров.


За


да се избегне този дивашки и неорганизиран модел


трябва да се въведе система, при която да има задължително допълнително здравно осигуряване, както е във Франция и Холандия и т.н. И това доплащане да бъде осъществено от здравния фонд, към който сме си направили допълнително здравно осигуряване, на солидарен принцип, смята още той.


Отбелязва също, че финансовото препятствие всъщност слага и професионална бариера, води до неадекватен от всякаква гледна точка модел. "Този модел е изключително рязък и агресивен спрямо хората, които имат ниски доходи. Тъй като методиката не е реинбурсирана, тя не е позната на колегите, реално имаме и професионална пречка. И поради това, че колегите не са запознати с методиката, те съответно не могат да я прилагат, защото нямат обучение. Ако това беше покрито от здравната система, колегите щяха да бъдат обучени и много повече пациенти щяха да имат достъп до него. Както е например в Гърция или в Словения, Чехия, Полша", заявява лекарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Гневно

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Пари има много ама се крадат организирано. А кражбите се прикриват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Здравните осигуровки се увеличават, увеличава се всяка година бюджетът на здравна каса, хората се поизнесоха на запад и все няма пари. Дори и за операции, които са рутинни в други страни. Явно, както констатира и професорът, сбъркана е системата. Друг е и въпросът, че такава тежка система трябва да се ръководи от професионалист, а не навсякъде да се поставят финансисти.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":Пари има много ама се крадат организирано. А кражбите се прикриват.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, ти колко плащаш здравни осигуровки и колко плаща един швейцарец?
  И всичките ти 15 лв. да откраднат, докторите пак гладни ще стоят!!!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Това ние добре го знаеме, но онези които източват здравната каса, няма да се откажат от тези пари.

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  То в чужбина "златен стандарт" е и докторите да си спазват Хипократовата клетва, а тук като стигнеш до доктор, започваш да се кръстиш и да търсиш поне още едно мнение.

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Трябва специално внимание на новите технологии и такива като проф. Петров за да се развива здравеопазването в България. Новите технологии са изключително важни за оцеляването ни като нация.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Префинен, системен геноцид.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Както казват американците:
  "Нищо лично. Просто бизнес."

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Колкото и да обиждаш, няма да се издигнеш интелектуално дори и в собствените си очи. Простакът си остава такъв за цял живот !
  Кой в България плаща 15 лева, че не се сещам.
  Явно си милиционер щом не знаеш колко ти е осигуровката, която ти плащам аз и другите като мен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":

  Ами тогава се лекувай сам. Колко му е ? нали си умен и въоръжен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Единственото вярно, макар и тежко решение е незабавно преустановяване на здравните вноски и преминаване към 100% платено лечение.
  Само това може да спре кражбите и да даде възможност на хората сами да преценят за какво да дадат парите си.
  Това ще означава, че хора, внасяли осигуровки в продължение на десетилетие ще бъдат ограбени, но това е по-малкото зло от продължаващото до безкрай системно ежемесечно ограбване.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Системата е прогнила отвсякъде а здравната казц е пълна с арогантни, бездушни ,не бих ги нарекал същества, тъй като няма нищо човешко в тях - справка материала на А Ивайлова отделно разхищението на пари.

  Няма нормална държава, в която разни дебелос..ци и калинки да се ширят в мазни офиси и возят със скъпи коли и да няма пари за лечение на деца и в която размотават тежкоболни на ръба на отчаянието хора.

  + точенето на системам в ососбено големи размери.

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":

  ами отивай там на запад да те лекуват Само после да не кажеш че там няква друга Хипократова клетва имат Между другото не е зле да я прочетеш преди да я споменаваш за щяло и нещяло

  гошо
 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Е нищо чудно, мицифайките от герп са отраснали в соца. Тогава здравеопазването си беше на ниво "полеви болници" и сега защо да е различно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Като добавим и типичната им ненавист към всеки по-умен от тях, то е ясно защо докторите като цяло са недолюбвани от герпчетата. Ето ви го кристо–н от тролове-герп, типичният пример. Докторите не спазвали хипократовата клетва. Това казано от стожера на морала, който взема стотинки на пост за да спуска опорните точки на най-големите корумпета в новата история на България..нелепо? Ама факт.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Здравните осигуровки се увеличават, увеличава се всяка година бюджетът на здравна каса, хората се поизнесоха на запад и все няма пари. Дори и за операции, които са рутинни в други страни. Явно, както констатира и професорът, сбъркана е системата. Друг е и въпросът, че такава тежка система трябва да се ръководи от професионалист, а не навсякъде да се поставят финансисти.
  —цитат от коментар 3 на paf


  Какво значи "професионалист"? Нали ги видяхме "професионалистите" - фалират болници и готово. И.... то да бяха финансисти - ОК, ама ....

 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Не разбирам защо се оплаква професорът!!
  Борисов каза, че парите за здравеопазване се увеличават!
  5 милиарда стават за 2019, защото спрели контрабандата!

  Явно нещо не е разбрал професорът, объркал се е...

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Разбира се професора не говори за намаляване на цената на процедурата ами за варианти да си получат парите. Иначе интересно би било от тези 20 000, колко реално са разходи около операцията и как се изчисляват и колко остава за болницата и лекарите. Не са ли малко множко професоре 20 000 за един ден престой в болница, както е при тази процедура, пък се оказва че и тя вече не е нещо толкова иновативно, което толкова да я оскъпява ами си било "златен стандарт". Би трябвало професора да е наясно, че няма как в България масово да се покриват от здравната каса процедури за по 20 000. Не съм сигурен и че идеята му за задължителното допълнително здравно осигуряване ще се одобри от масата хора, хората виждат че със сегашното задължително осигуряване пак се налага да плащаш като ходиш да те лекуват, не съм сигурен че ще може да им се пробута и второ задължително здравно осигуряване.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#12] от "SF":

  И какво ще реши това. Вместо от касата лекарите ще почнат да дерат директно хората (в огромна степен и сега го правят). Ще ти измислят хиляди процедури само и само да плащаш още и още. Порочна система е да се плаща директно за здравеопазването, бизнес принципа не би трябвало да важи в тази сфера.
  Аз бих казал точно обратното, забранете всякакви допълнителни плащания в държавните болници и от там нататък здравния министър и директорите на болници да се оправят с наличните средства и да предоставят здравни услуги на всеки който се нуждае без да получават и една стотинка на ръка. Само така ще имат стимул всички да работят заедно и да се вместват в бюджета който им се отпуска от здравните вноски и ако някой краде ще имат стимул да го наказват.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  [quote#4:"4ort"][/quote]

  Здравно осигурителните осигуровки са в размер на 8%, или при МРЗ 510 лв това означава над 40 лв.
  Паралелите с Швейцария са неуместни, там управляват образовани и отговорни хора, никога русофили и Швейцария не заделя пари за данък Русия

 22. 22 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То в чужбина "златен стандарт" е и докторите да си спазват Хипократовата клетва, а тук като стигнеш до доктор, започваш да се кръстиш и да търсиш поне още едно мнение.
  —цитат от коментар 6 на cristo_n


  Как я спазват? Като лекуват плебса безплатно, безотказно и веднага ли?

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Любопитно

  Касата не се ли точеше чрез поставяне на ненужни стентове?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на DrJ
  DrJ
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До # 20 на Ashiata Shiemash

  “Не са ли малко множко професоре 20 000 за един ден престой в болница, както е при тази процедура,“

  Малко “множко" повече ъкъл ти трябва, за да вникнеш в това, което казва професора. Първо- случаите, при който има дисекация /разкъсване/ на магистрален съд са редки. Второ - след такъв инцидент малко доживяват до спасителната процедура. Накрая оцелелите трябва да платят 14 000 за ендопротеза /имплант/. Не дай боже твой близък да го сполети такава беда.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Тя нашата здравна каса съществува заради себе си изглежда.

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":

  здравните осигуровки са си все 8% ,а освен всичко ги плащат малко над 2 милиона , другите нищо не плащат , така че на 0 осигуорвки и безлимитно лечение и здравни грижи за сметка на медиците и мизерните им заплати ,които са над 20 пъти по ниски от тези на колегите им в ЕС няма как да осигурят лелеяното скъпо и иновативно лечение , не говорим ,че единици лекари правят милиони от това тук и навън .

 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#24] от "DrJ":

  е ти като много компетентен ,що не вървиш в друга страна да се лекуваш за същото заболяване , не ти харесва професора и цените на консумативите ,ами отиваш в западна или източна клиника , аз пробвах ,за това ,за което тук платих 5000 лв , в Париж и Токио ми поискаха по 250000 долара , като си много ербап ,пробвай там бе колега ,нали от тук си недоволен и ти е скъпо ,няма лошо .

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":

  Не е вярно, че здравните осигуровки се увеличават.

 29. 29 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ashiata Shiemash":
  В бюджета, който здравната каса отпуска, ако си болен от пневмония ти се полага аспирин. Толкова.. Доволен ли си??

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#29] от "victor_victim":

  Не съм ползвал лекарски услуги или нещо по здравната каса откакто съществува това понятие. Ако има недостиг на средства за повече, това значи че трябва да се търсят алтернативи, така че това с което се разполага да е достатъчно. Преди години работата ми беше свързана с английското здравеопазване, това което ми правеше впечатление е че там постоянно се говореше за превенция и постоянно се тръбеше за какви ли не инициативи за здравословен начин на живот и за намаляване нуждата от това да се стига до лекар и болница, това изключително много намалява разходите, но тук никой не го прави.
  Ти лично как го виждаш, откъде да дойдат пари за повече, плащат ли ти се по 300-400 лв месечно за здравни вноски?

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#24] от "DrJ":

  Нещо искаше да кажеш ли? Какво си ми заразтягал ластици. Като си такъв разбирач обясни колко от тези 20 000 отиват в болницата и при лекарите и колко са разходите за тоя един ден престой в болницата. Нали ако тая 20 000-на процедура се плаща от касата то и други ще искат техните скъпи процедури да се плащат, откъде идват парите?

 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":

  кои здравни осигуровки се увеличават ,тези от 0 лв ,които плащат близо 4 милиона българи си остават 0 , другите ,които плащат между 20 и 40 лв на месец са с няколко лева повече ,така за година можеш да събереш половината от месечната вноска на пенсиониран немец или испанец ,но претенциите на всички са за най скъпо и иновативно лечение и лекаря денонощно да е задължен срещу такса от 1 левче ,унижение и робовладелско отношение към медицинските кадри и от държавата и от обществото ,ще ми влезе циганина без никога да е плащал нито лев данъци и ще почне да ми скача за най скъп инсулин веднага и немедлено , бил ме чакал ,такова изродско отношение непознато по света .Професора изобщо не е в час с осигуряването , въпреки ,че е прекрасен специалист в областта си ,медицина става с пари ,а тук обществото не желае да дава такива и смята труда на лекарите за безплатна даденост , е да ,ама не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK