Електронната здравна система може и да се провали

Електронната здравна система може и да се провали

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на здравеопазването предупреди днес, че въвеждането на електронната здравна система е поставено пред сериозен риск заради обжалване на обществените поръчки за изграждането й.


"Министерството на здравеопазването счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в България", се казва в съобщение на ведомството. И отбелязват, че това ще постави в риск намеренията за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система.


Срокът до края на следващата година по проекта от програма "Добро управление" е за реалното усвояване на парите. Поръчките трябва да се сключени далеч преди това, за да може раотата да е реално свършена до края на 2019 г. и да бъдат усвоени средствата.
В средата на октомври министерството отново пусна поръчка за два етапа на проекта за "Доизграждане на националната здравна информационна система". До момента ведомството направи редица опити да поръча електронни системи, за да заработи електронното обслужване, но всички поръчки бяха обжалвани и спирани. Предишната отново беше оспорена пред Комисията за защита на конкуренцията, но преди произнасянето на звеното министерството само реши да я прекрати, тъй като установи доста нередности в документацията и изискванията.


И сегашната поръчка, обжалвана отново от ДЗЗД "СТEМО – ГАМА КОНСУЛТ", е спряна от Комисията за защита на конкуренцията, посочват от здравното ведомство.


Електронната здравна система трябва да проследява пътя на пациента от началото на лечението му, ефекта от него, прегледи, назначени терапии, медикаменти и др. Ще въвежда и електронни услуги, досие, рецепти и т.н. Все още обаче министерството буксува на етап обявяване на обществените поръчки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK