По-малко нарушения е установила здравната каса в болниците в сравнение с 2017 г.

Кирил Ананиев

© Велко Ангелов

Кирил АнаниевЗа първите девет месеца на 2018 година броят на проверките по контролната дейност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на болничната помощ е по-малък с около 5% в сравнение с 2017 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.


Той отчете, че са извършени общо 5101 проверки на договорни партньори за болнична медицинска помощ при осъществени 3891 проверки за същия период на 2017 г. (или ръст от 31.1%).


Проверени са 24 452 клинични пътеки, 9195 клинични процедури и 38 218 амбулаторни процедури. Нарушенията са 24.3% от общо извършените проверки.
Ананиев уточни, че най-честите нарушения са свързани с неизпълнения на диагностични и терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения и нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация.


За отчетния период частично са прекратени или отказани договори по 51 клинични пътеки, информира министърът.


По отношение на контрола на извънболничната медицинска и дентална помощ са извършени 9973 проверки, като нарушения са установени при 881 от тях.


"Проверки са извършени в 280 лечебни заведения за първична и извънболнична помощ. При проверките са констатирани нарушения при 251 лекари, което представлява над 87% от общо проверените. За констатираните нарушения са предвидени санкции в размер на 52 200 лв. до 155 650 лв. За деветмесечието на 2018 г. извършените проверки, отнесени към броя на сключените договори на изпълнителите на дентална помощ, са 68.6 средно за страната", обяви още Ананиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4058 Неутрално

  "честните" частници са "благодарни" за свежите финансови потоци в особено големи размери за сметка на държавните и общински болници !!!
  ХВАЛА на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  А бюджета как е:), краденето върви с пълна сила, но нарушени няма.

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Браво бе, поредния титаничен връх на лицемерието : 'нелекуване на придружаващи заболявания' след като партийното прасе-касичка НЗОК плаща (символично) само за диагнозата по клиничната пътека . Значи персоналът да плаща за още 5-6 заболявания на пациента , така ли ?!?!? Лекуване на всички заболявания на пациента в болницата има само в Диагностично-свързаните групи (ДСГ) ,които така и не въведоха. просто защото те изискват ТРОЙНО ФИНАНСИРАНЕ за да бъдат осъществими. А проверките в извънболничната помопщ знаете ли какви са и за какво са санкциите ? ;
  -липса на подпис или печат в рецепта към НЗОК
  -липсваща ампула в спещия шкаф (естествено зашото е уопотрбена ,но не заредена отново)
  -не нааправено ЕКГ на пациент (зашото бабаб Мара е дошщла , а не мъжът и за преглед
  -не назначени изследвания примерно на липиден профил (защото личния лекар има лимит на тези изследвания и ако ги направи над лимита ги плаща (нищо не знаете за перверзиите на НЗОК))
  Ит.н и т.н . Иначе нищо както констатации по медицинския преглед на лекаря - дали е адекватен като диагностичен и терапевтичен алгоритъм и поведение . Това келавите проверяващи на Киро Тефтера не са компетентни да анализират. Защото за да проверяваш някого то трябва да си компетентен ПОНЕ колкото проверявания, не и по-малко. Затова и проверките са тип складови наличности и счетоводно-бюрократични съчетани с административен произвол....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2627 Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK