След два месеца и близо стотина дискусии, здравната реформа е в изходната си точка

След два месеца и близо стотина дискусии, здравната реформа е в изходната си точка

© Цветелина Белутова, КапиталБез конкретни решения, без точни разчети, без анализ на това има ли нужда от повече пари в здравната система, за какво са необходими те, кое колко струва, къде потъват парите, кои проблеми могат да се решат без допълнително финансиране.


На такъв етап е и в момента планът за мащабна здравна реформа - близо два месеца, след като министър Кирил Ананиев обяви намеренията си за промяна и след създаването на пет работни групи с експерти от всички заинтересовани сфери на сектора, след редица публични дискусии и разговори на експертно ниво.


"Напредък няма, няма и как да има, нито пък конкретни предложения. А и
сякаш от нас не се очакваха такива решения


С грешно задание и поставяне на грешни изходните условия, без никакви данни, няма как да има правилни и точни решения и отговори". Това коментира пред "Дневник" председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова, която участва във всички пет работни групи, сформирани за обсъждане на идеите за промени.(интервю с Виткова, която беше министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов очаквайте по-късно в "Дневник").


По думите й от работните групи и експертите се е искало единствено да одобрят един от двата модела, предлагани от министъра. "Или от незнайно къде и на базата на какво – да измислим друг вариант. Но не ни се дадоха нито изходни данни, никакви разчети, сметки. Просто се искаше, гледайки евентуално тавата, да развържем ръцете на министъра за да направи каквото си е решил", допълни Виткова.


Тя отбеляза, че всяко от заседанията е започвало с изчитане на заповедта на министъра за сформиране на групите и съответно питането – кой от двата модела е по-приемлив. Говорим само за смяна на здравно-осигурителния модел, за това дали да има демонополизация на касата, дали 8 на сто здравна вноска стигат или трябват допълнителни задължителни здравни застраховки, но не говорим изобщо за натрупаните проблеми, кой от тях може да се реши, без допълнителни пари, за какво стигат парите, за какво не достигат и какво реално се плаща с тях, допълни Виткова. И отново повтори, че така няма как да има работещи решения.


Никой не отговарял на множеството въпроси и искания за точни разчети и сметки на финансите. Дори нямало и намек, че в бъдеще някой ще седне има идея как конкретно да събере данните за финансите в здравната система.


Виткова отбеляза, че за цялото време на работа на петте работни групи,


нито министъра, нито заместниците му са дошли


за да чуят тези експерти, които са събрали. Нали искаха да видят мнения, препоръки, а не дойдоха, допълни тя. Участници в заседанията били ниско или средно ниво служители в министерството, без да е ясно как и защо те са били определени. "Поискахме и да се срещнем с екипите, разработили двата модела, да кажат на какво почиват препоръките им, какви са данните и изходните информации, на които базират предложенията, защо предлагат именно това, какви ще са последствията. Нищо от това не се случи", допълни още тя. По думите й всички опити за разговор по конкретните проблеми, бивали оставяни да заглъхнат без последствия.


Думите й се потвърждават и от документи от работните групи, с които "Дневник" разполага. Финалното предложение за становище на групата "Финансиране на здравната система", което предстои да бъде гласувано следващата седмица и е оформено от екипа на министерството, на практика преповтаря основни моменти от втория модел, предлаган от Ананиев и който той неколкократно даде да се разбере, че предпочита.


В него се залага задължителното доброволно здравно застраховане, основен пакет услуги, покриван с бюджета на касата и други дейности, плащани от застрахователите. Останалото са препоръки – да се каже ясно кой какво ще плаща, да се остойностят основният пакет, необходимите средства и размера на вноската, да се оценят необходимите средства за покриване на разходите, електронна здравна система, спиране на доплащането от джоба на пациента и др. Как и кога точно това ще стане, документът не дава отговор. А описаните в него пожелания бяха формулирани още по време на първото представяне на моделите през септември.


Документът на практика


дава зелена светлина на одобрявания от Ананиев втори модел


без да навлиза в детайли и да дава разчети. Не се казва нито колко ще е здравната вноска, нито допълнителната застраховка, какво ще се включва в основния пакет и т.н. Единствено се отбелязва, че държавата ще плаща само за дейности, които са абсолютна необходимост, които са ефективни, разходо-ефективни и "да са непосилни за осигуряване от индивида".


Документът бил представен от бившия ръководител на здравната каса Глинка Комитов, който участвал в последните няколко заседания на групата и седял до ръководещия заседанията – главният счетоводител на здравното министерство. В какво си качество Комитов започнал да идва на заседанията експертите така и не разбрали.


Сега ще очакват от нас да одобрим този документ, това не е търсене на широк консенсус за работещи решения, а постигане на някакво привидно одобрение на базата на временно конюнктурно мнозинство, коментира Виткова.


От здравното министерство казаха за "Дневник", че в момента не могат да предоставят никакви данни и документи за работата на работните групи. Скоро предстояло информациите да бъдат обобщени, анализирани, а след това в началото на следващата година да има още една национална кръгла маса, на която да се обсъждат отново плановете за реформа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 420 Неутрално

  За сметка на това получават повече пари.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  Там и ще си остане здравната реформа по времето на ГЕРБ - в изходната точка, толкова ли не разбраха хората, че ГЕРБ реформи не могат, не знаят и не искат да правят.
  Да управляват криво-ляво без прекалено пилеене на обществени ресурси - да, да поддържат правилната евроатлантическа ориентация - да, но за някакви по-смели държавнически стъпки не може и дума да става.
  Затова сме и устойчиво на последното място в ЕС, за да отлепим, има нужда от политическа смелост, и то най-вече в здравеопазването, в образованието, в енергетиката - нереформираните системи.
  Това е положението.

 3. 3 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Те тея корумпирани ДС агенти не са на власт за да правят реформи, а за да крадат от тях. За какво да реформирам нещо което си работи в тяхна полза.

 4. 4 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Една реформа не са направили една.. за 10г. усвояване ама и това не могат качествено толкова са смотани горките че и да крадат не могат.

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Бездействие и безотговорност от некадърни и безотговорни хора. Политическият елит на България. Назначен. За да бъде избиран от народа, наричан и суверен, електорат, материал и т.н. Без възможност народът да отзовава своите "избаници", от чиято дейност не е доволен.

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  В поговорка се казва, че, ако искаш да Не се свърши полезна работа, а да се забатачи проблем, който трябва да се реши, се създава КОМИСИЯ! За сигурност, са създадени Пет такива!
  А накрая, Създателят им, ще рестартира "процеса на Съзидание! Или както казва една друга поговорка, ще продължи:"Преливането, от пусто в празно"!
  Важното е, да има "стабилност, сигурност и спокойствие"!

 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Еееййййй, много ги обичат тез експертни групи.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И забележете - тази война не се води за да ни лекуват с НАШИТЕ ПАРИ, а кой да открадне повече от НАШИТЕ ПАРИ!

  Тъжно е, но с ТОЗИ избирателен закон в Парламента ще има само такива УРОДИ!

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  здравна реформа не може да има , защото над 2/3 от населението дефакто няма нито един лев здравна осигуровка ,което е непознато в нормалния свят , държавата се опитва да плаща на част от тези хора осигуровки ,които са 4-5 пъти по ниски от тези на хората на работа с 8% здравно осигуряване ,така батака става пълен ,защото тези дето плащат цялата осигуровка в крайна сметка не могат да ползват и минимално здравни услуги ,защото другите ,дето държавата уж ги осиугорява източват над 80% от ресурса на касата за най скъпо лечение и лекарства ,а в същото време са освободени и от плащане на осигуровки и на такси при лекарите ,затова изобщо нямат задължения нито към системата ,нито към здравето си ,а само имат претенции и са недоволни от ......... здравната система ,щото им е напълно безплатна и смятат медиците за безплатни 24 часови роби.Разбира се всичките неудачи се прехвърлят на медиците , обвиняват се ,че източват те системата ,а истината е ,че системата се източва от болните ,които са безхаберни , не правят задължителни профилактики ,не се откриват тежки заболявания ,когато са в ранна фаза и се лекуват евтино , а след това като се разболеят тежко имат като майките с деца инвалиди ,претенции за най скъпо и безплатно лечение ,което дори и най богатите нямат в чужбина .

 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drug":

  да,и според теб медиците нямат вина за състоянието на здравеопазването...особено лекарския съюз,който знае само едно-повече пари...а като стане въпрос за електронна здравна карта и започват да гледат тъпо и да обясняват че не бил това проблема...справка москов който се опита ,макар и не по най правилния начин да създаде някакъв ред в системата му повдигнаха няколко обвинения...Всички имат вина за състоянието на здравеопазването....а от герп промяна и реформа е като местене на гробище-помощ от вътре не чакай...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Науката започва там където започва математиката. Не може да се приема здравен бюджет без приложена статистика и тенденции.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Здравеопазване,съдебна система,вътрешна сигурност,външнополитическа ориентация(или цирк,защото главите на държавата седят на два стола,разкрачени като еквилибристи)демографска политика и т.н..В кое от тези направления ГЕРБ не сасе провалили.Единственото ,което ги държи на власт е алтернативата Корни и Деса,пардон Ру.Радев.Но понеже и това е халтава и временна работа,затова някой замисля нов десен проект!Нещо като любов по сметка между НФСБ и някй десни,които много им сеработи на десия фронт като Москов, например.
  Предстои да ни сготвят отново!!!!!Румен отляво,Москов отдясно,а Валери-къде!?Във въздуха или в морето?Нещастници.

  ПП Към г-н Радан Кънев,ако чете този форум-Дано този .......Москов вече не Ви е приятел.Поставих си за цел да изгледам цялото интервю на господина по БНТ.И сега ми е гнус, та гнус.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "... най-вече в здравеопазването, в образованието, в енергетиката - нереформираните системи...".

  То пък правосъдието и вътрешният ред са реформирани из основи...! Въобще, тук-там има някакви действия на парче, които имат за цел да имитират някакви реформи, за пред Европа и избирателите. Но, само толкова.
  За да се случи реформа в здравеопазването, трябва да се пресекат едни големи финансови потоци, които потъват в разни джобове. Тоест, борба със здравната мафия. Няма никакви индикации, че това може да се случи в някакво обозримо бъдеще. По-големият проблем е, че във всички сектори, където се разходват бюджетни средства положението не е по-розово...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#9] от "edin drug":

  Чл. 52. (1)-(5) от Конституцията на РБ, явно влиза в противоречие с "мъдростите", които си се опитал да формулираш.
  Затова, Поискай промяна! Сезирай Правната комисия в НС, за тези несправедливости и вредите, които ти нанасят "алчните" и безотговорни пенсионери и малолетните, неосигуряващи се, поне на минимума, за да могат да живеят нормално, ощетяваните ЕТ-доктори!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Някои хора имат сметка тази реформа да не се случи, други може и да я искат, но нямат акъл и воля да я направят. И така ,ще си тъпчем на едно място.

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#10] от "не на безразличието":

  Каква вина имат медиците за източване на системата , съпругата ми е неонатолог , доходите и от интензивното отделение от държавен УМБАЛ на най високото трето ниво за 4 часов договор ,с постоянни дежурства през нощта и уикенда е 550 лв чисто , точно какво източва лекар в болницата ,че не те разбрах ,в същото време отделението е пълно с недоносени от майки маргиналки ,които нито веднъж не са ходили на АГ консултация , нямат нито лев осигуровки ,заедно с мъжете си ,с които нямат и брак ,заради помощите , водят се осигурени ,тоест от нашите данъци източват парите за труд и мед грижи ,а децата им се лекуват месеци ,защото са недоносени ,като пътеката плаща 2000 лв ,а труда и разхода за болницата е обикновено над 20-30000 с всички разходи за реанимация .Накрая се събират по 40 коли маргинали в работен ден ,за да вземат отрочето си ,което е отгледано от нас , точно кой в тази сага източи здравната каса и защо , а в коя държава може да стане това ,защото в 40 те коли пълни с хора в средата на работен ден ,няма нито един работеш или плащащ някакви данъци ,но иначе права имат и са мнооого недоволни от ......... медиците и здравната система ,която им е безплатна , същото е и с ъс спешна помощ , в която работят буквално роби ,че ги и бият ,кой кога му е кеф ,каква реформа ,след като медиците се третират според всички местни закони като задължени 24 часови роби , накрая ги обвиняват ,че източвали системата и то от тези ,дето не внасят нито лев в нея ....................

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#14] от "batzdravo":

  Аз проблем с конституцията нямам , ти имаш ,на теб ти трябва безплатен доктор ,а такива тук няма ,има още тук таме в спешна помощ опции , но и те намаляват с времето ,защото и там няма желаещи да ти бъдат роби , дерзай .

 18. 18 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 690 Неутрално

  а ного е далеч от изходната точка.
  хората бегат и измират. кой щи налива вноски у здравната каса?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Весело

  Когато изберат втория "модел" ще стане ясно къде е истината.
  Всичко описано изглежда като алиби за министъра за "прозрачно" "обществено обсъждане"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3844 Гневно

  Съжалявам, че генерализирам, но е просто бутафория и то там, където хората имат нужда именно от сигурност. В крайна сметка говорим заживота и здравето на всеки един от нас !

 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Дневник, нямате ли срам? Ако не срам - поне малко професионализъм? Може ли да пробутате тази статия, основана само на твърдения на Мими Виткова, синоним на падение, провал и комунизъм?? възможно ли е в главите ви да е такава вкисната боза, да не познавате /или да се правите/ миналото? Толкова не можахте да намерите читав, модерен експерт? Няам друга държава в света, съдето медии, с претенции за "демократични" цитират най-провалени, чугунени комунистически от---реп..ки!

 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drug":

  Не се опитвай да обясняваш, българинът има една дебела гънка в мозъка и на нея пише "безплатно здравеопазване и доктори-слуги". Това е положението.

 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drug":

  значи тия които работят в системата нямат нищо общо с нейните недъзи и прочие..ок ама я се замисли пак дали е така,и аз познавам доста лекари някои от тях шефове на клиники и т.н. и защо изкривяваш темата за римляните,и никой не говори за безплатно здравеопазване а такова където се знае парите за какво и къде отиват...сегашното работи в полза на определен кръг от хора и в тоя кръг има доста медици...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  Здравна реформа с лекари-търговци няма шанс, никакъв.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 25. 25 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Всички са експерти по реформи,явно. Всички смятат, че нещо си не било реформирано....
  Като сте такива спежиалисти , дайте поне една идея - кое , как да стане , че да се хареца на всички!
  Да, ама не - щото за нула време ще ви обяснят "колегите" колко не сте прави и направо смешни.
  Да, много е лесно да се критикува, ама да се дават работещи идеи, и най-вече да се осъществяват, се иска друго ниво.

 26. 26 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 995 Неутрално

  И другото - за частните здравни осигуровки - не знаете какво искате!
  Когато застрахователят ви откаже да плати лечение заради ....винаги са способни да намерят причина да не платят, тогава ще се хапете ...знаете къде, ама файдата ще е никаква.
  Сега било лошо....не сте видели още лошото!

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Ква здравна реформа бе? На който му е писано да мре, ще умре, който трябва да стане богат, ще стане. Пише го в конституцията. Стига глупости!

 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#14] от "batzdravo":Аз проблем с конституцията нямам , ти имаш ,на теб ти трябва безплатен доктор ,а такива тук няма ,има още тук таме в спешна помощ опции , но и те намаляват с времето ,защото и там няма желаещи да ти бъдат роби , дерзай .
  —цитат от коментар 17 на edin drug


  Озлоблението ти, към нй-беззащитните слоеве на населението, само говори за моралмите ти качества, баджанак.
  Кофти е, когато прехвърляш проблемите от "болната на здравата глава"! И ти го знаеш, не по зле от мен, нали?
  Знаеш, много добре, и че си в система с финансиране със солидарни параметри, за които се грижи държавата. Тя определя, кой, колко и за какво да плаща. Като не си доволен, смени си работата, намери си "ниша", в която да печелиш по-добре, а не да плачеш за държавни, т.е. мои и на другите пари! Това че като лекар не печелиш, означава че си некадърен, освен в хленченето.
  Колкото до Конституцията, ясно е, че си бос, колкото и като лекар!

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Весело

  Ква здравна реформа бе? На който му е писано да мре, ще умре, който трябва да стане богат, ще стане. Пише го в конституцията. Стига глупости!
  —цитат от коментар 27 на Judjuk


  Имах съмнения, че си умен, ама ти си бил много умен, баджанак! Браво!
  Само да ми посочиш, де го пише туй, дет' го пишеш, в Конституцията, че съм недовиждащ, начи! ;)

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  "Имах съмнения, че си умен, ама ти си бил много умен, баджанак! Браво!
  Само да ми посочиш, де го пише туй, дет' го пишеш, в Конституцията, че съм недовиждащ, начи! ;)"
  [quote#29:"batzdravo"][/quote]

  Е, аз кат съм умен, ти глупав ли си? Не си ли разбрал, че в простите държави, четат Конституцията, както дявол чете Евангелие.? И няма кой да ги поправи.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Значи всичко върви по план.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всъщност се прокара мащабна реформа през задната врата със закона за бюджета на касата: Тотален контрол на лицензиране и проверки чрез една единствена мега агенция - реално се въвежда държавен монопол.

 33. 33 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Всъщност се прокара мащабна реформа през задната врата със закона за бюджета на касата: Тотален контрол на лицензиране и проверки чрез една единствена мега агенция - реално се въвежда държавен монопол.
  —цитат от коментар 32 на Logicbg


  И това е лошо защото....???

 34. 34 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Никой никога не е искал да реформира "здравната система".
  Каквото беше въведено от времето на костов, още си стои същото!
  Единствената разлика е, че от време на време, идва някоя нова твар
  и повишава цените на "здравните услуги" и това го броят за "рИформа"!
  Гнусна работа!

 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#4] от "datigo":


  Една реформа не са направили една.. за 10г. усвояване ама и това не могат качествено толкова са смотани горките че и да крадат не могат.
  —цитат от коментар 4 на datigo


  А не съм съгласен.
  Много успешно "усвояват средства"!
  За "крадене" не става дума.
  За усвояване са много добри!
  Всичките около "здравната копаня"
  много добре усвояват и предишните и сегашните!

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#23] от "не на безразличието":

  Ти колко лекари - шефове на болници ,ректори познаваш ,които да са работили пряко медицина в последните 19 години и колко от тях не с червени кадри несменяеми от над 35 г ,какво общо имат тези кадри с работещите на първа линия доктори ,които все още слугуват на масата безплатно или за сума колкото за грдския кенеф ,да ,затова здравеопазвнето е на такова ниво ,заящото здравната осигуровка на 7 милиона българи е по малка сума на година от гражданската осигуровка на 3 милиона коли!!

 37. 37 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  същите безмислени приказки като на лекарския съюз...изобщо никакви предложения нищо конкретно...само пари пари,и слепия вижда че тая система не работи няма да работи даже и да и направят бюджета 10млр евро...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 38. 38 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#34] от "vagabond66":


  Що да е гнусно ,преди 15 г инфарктите бяха причина н 1 за смъртността с над 50% смъртност ,сега са 3-4 место с 10-15% ,а от профилактираните и стентирани над 95 % са живи ,също е и при онко заболяванията ,левкемии ,хепатити ,това са все скъпи и иновативни лечения ,които никой не беше чувал при управлението на Костов ,а за твое сведение ,само в общината дето съм работил като лекар и преди Костов при соца и след 2000 г досега ,разликата в бюджета за здраве за 2000 г и за тази година е 8 пъти надолу от тогава ,въпреки намляващото население ,тогва на лекрства за държавна сметка бяха само червените другари ,около 500 души ,сега са над 4000 ежемесечно и при 10 пъти по малко персонал и 10 пъти по малко линейки ,а броя на прегледите в моя кабинет са 3 пъти повече от тогава ,това са фктите ,системата не се източва ,просто държявата в 2000 и сега дава уж повече пари ,но през инфлацията са дефакто по малко особено в извънболничната помощ!

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нещо друго? При бивша здравна министърка деса умното? Или сегашният счетоводител? Да ни пази Господ и здраве да ни дава!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  .............или казано с други думи след сериозен сблъсък на различни лобистки интереси нашето здравеопазване продължава да се срива и всичко това е за сметка на редовите граждани...........

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Любопитно

  Покъртително!
  И за това откритие ви трябваха два-три месеца?

  А вие какво сте очаквали?
  Въобще политиката на Баце с авере е социопатска от самото начало и по дифоут.
  За здравен министър ви назначават счетоводител.
  Обявява ви се от най-високите трибуни, че здравеопазването е въпрос на менажиране на е'ни пари.
  Обявява ви се рекорден бюджет, ама парите не стигали.
  Показателното иди-ми - дойди- ми с майките на деца с увреждания.
  И всичко това - гарнирано с вече твърде натежалия и обилен хемороиден за системата грозд НПО-та!

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Пореден епизод от филма "ГЕРБ прави реформи". Те са си консервативни все пак, живеят за стабилността и мразят да правят каквито и да било промени.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#28] от "batzdravo":

  не се грижи за моралните ми качества ,за разлика от теб аз над25 години по цял ден спасявам хора безвъзмездно в 90% от случаите , за разлика от теб ,ела да поработиш само ден на линейката ,да спасиш ти един ,тогава ми давай заключения , такива като теб стоят с ръцете в джобовете край всяка катастрофа и гледат сеир давайки акъл ,ама да помогнат няма ,така че се грижи за себе си , защото при нужда ще вземеш да попаднеш на такъв като тебе ,тогава ти е спукана работата ,за нас не се грижи ,реформа не ни лови .

 44. 44 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Здравната реформа може да я завърши само тоя, който я започна : Илко Семержиев. Останалите нямат или знания или решителност или пък екипа да го направят. Само че преди това Боце , Курнелия и Доган трябва да отидат и да му се извинят за всичките помии, които се изсипаха върху него през последните 20 години. Аз ако съм на него пак няма да се съглася да им оправям бакиите, ама Илко е ларж човек.

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Опитват се да открият колелото. И все не се търкаля.....Другари, колелото е открито, и като ви знаем възможностите никога няма да го преоткриете. Има много фирми за здравен мениджмънт, застрахователен софтуер, поръчайте да ви изготвят нещо по-просто и използваемо за България. Ще ви излезе по-евтино, и по-ефикасно. Ако разбира се искате по-ефикасно, може пък се страхуват че ще е трудно да се краде.

 46. 46 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Изненадани едва ли има!

 47. 47 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#46] от "hipocrat20060":


  Изненадани едва ли има!
  —цитат от коментар 46 на hipocrat20060


  Аз се изненадах...Костов каква стабилна здравна система създаде а сега някои искат да я реформират...що така...анатема...

 48. 48 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ти въобще направи ли си труда да прочетеш за какво иде реч или просто така си ланкаш, лаф да става! Не че в качеството си на семеен лекар съм много щастлив от сегашната организация на нещата, но това което се пробутва през задния вход е просто уникално.

 49. 49 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 675 Неутрално

  “задължителното доброволно здравно застраховане” -хем задължително, хем доброволно???

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#34] от "vagabond66":

  "Каквото беше въведено от времето на костов, още си стои същото!"

  Ами не, почти всичко е подменено. От принципа на осигуряване, през размера и начина на начисляване на здравната осигуровка, през закона за лекарствата и клиничните пътечки, до преобразуването на "честните частни" дружества от осигурителни в застрахователни.
  Само не мога да разбера защо безпаметни се изказват за неща, за които нямат спомен.
  Идеята на Илко Семерджиев, министър в кабинета Костов, и екипът му беше здравната реформа да стартира незабавно през 1998 г. с не много ясни параметри, които да бъдат изчистени до 2006 г., но принципите на "застрахователния модел" да останат. Очакваше се България да стане член на ЕС през 2004 г.
  След намесата на прост-съюзите, реформата стартира през 1999 г. на "солидарен принцип" - работник/работодател 30:70. Неизчистените параметри се превърнаха в лични лекари с по 15 хил. (фиктивни) пациенти; складове за горива под "вещото" управление на Лекарския съюз и рязък скок на безработните и работещите на МРЗ (минималнта работна заплата беше "необлагаем минимум" до 2008 г.). Накрая дойде Тройната коалиция (33% увеличение на здравната осигуровка) с Данчо салфетката (и частните практики на ДПС) и ... след топовните изстрели на "тежката артилерия" на русенския юрисконсулт надеждата за "светлина в тунела" угасна. Даже и лекарствата зачезнаха.
  И да върнете Илко Семерджиев, няма да ви завърши реформата докато не отговори на въпроса: Е ли е здравеопазването (болница, аптека, ОПЛ ЕТ) търговско дружество (с единствена цел печалбата както е по Търговския закон) или е "обществено дружество" (с основна цел лечение, без формиране на печалба)?
  Ако се избере "обществено дружество", трябва да се определи на какъв принцип ще функционира - "солидарен" (всеки прави еднаква вноска), "застрахователен" (вноската-премията е в зависимост от рисковете, които застрахованият е избрал или застрахователят го е притиснал) или "пропорционален" (вноската е в еднакъв процент от годишните доходи на всеки един). След това са въпросите за реимбурсацията и "изборът на телевизор, мед. сестра" в хотела (при търговско дружество), саноториума (както е сега) или здравното заведение (там екстри няма, защото не влизат в целта, освен ако не се лекуват луди доктори).

  И следващият път, когато някой реши да прави реформа, броят на засегнатите лица да бъде изброен поименно (може и само ЕГН, нарича се още "здравно досие" на осигурения/застрахования и технологиите го позволяват - няма и сто милиона записа за подръжка) ... за да няма по 10 хил. лабораторни изследвания дневно на мъртъвци, а на едни други гащници да им се губят между 800 хил. и 1.2 млн. граждани без здравни вноски.
  Лично, нямам надежда след като и броят на избирателите е неизвестен, а от пет години са ни полазили и "мигранти" (с фалшив произход, паспорт, самоличност) - "тука има-тука нема" български граждани.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  Не е логично да си избираш елементарни милиционери, и да очакваш реформи.
  Както и не е логично да си избираш проруски фатмак, и да очакваш респект от запада и безвизов режим за САЩ и Канада.

 52. 52 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  правилно си напипал моментите на опитите за реформа ,уникалното на сегашната е ,че се мъчат със социалистическо милиционерски методи да принудят докторите да работят отново безплатно ,но да дават невероятни данъци и осигуровки ,а за тях да остава нищо , не разрешават на фирмите им да се регистрират по ДДС ,щото ще се хване оборота ,а така се набутват веднага едни 20% навътре ,въвеждат им милиционери проверяващи ,което значи тормоз и рекет и край на свободната професия ,тоест винаги докторите са виновни ,а всички други прави , само че се забравя ,че сега границите са отворени и не е 1999 г ,нито 1989 г , тоест ,вероятността системата да се разпадне много бързо е голяма ,защото няма как някой да се съгласи хем да преглежда безплатно и денонощно ,тоест без никакви човешки права да му се спазват съгласно официалните закони на страната ,хем да бъде проверяван от брутална полицейска агенция ,която няма ограничения в глоби и не се предвиждат никакви механизми за защита на проверявания ,особено ,че той е частна или държавна фирма ,обвързана и с договорки ,трудови договори с работещи при тях лица ,разходи ,данъци и т н-,идва група и ти къса днес договора за нищо ,щото пречиш на местния феодал от еди коя си партия например.При тези условия и тази свежа реформа ,достъпа до медицинки грижи на населенито изведнъж ще намалее драстично ,а това предполага само едно ,мощно недоволство срещу управляващите в този момент ,което се използва политически веднага от определени сили ,целта е хаос в системата ,който обаче ще бъде свързан с тежки последици за здравеопазването ,защото ако в университетските центрове има алтернатии и къде хората да се лекуват частно , извън градовете ,в села и малки населени места са последни лекари в радиус от 20-30 км ,достатъчно е те да се откажат от работа и системата неминуемо ще бъде срутена тотално ,защото една трета от населението остава без никаква мед помощ ,няма и спешна помощ ,защото и там няма кадри и желаещи да бъдат бити всеки ден по адресите ,задава се здравен апокалипсис ....

 53. 53 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  В крайна сметка реформата трябва да подобри състоянието на системата ,да подобри достъпа до здравеопазване,да запази кадрите в България ,само че ,ще се получи точно обратното,защото набляга на контрол и тормоз над медиците ,а не на въвеждане на задължения и отговорности не само за медиците ,но и за пациентите,неясния модел на застраховане вече е ясно ,че ще засегне хората ,които и сега си плащат реално от джоба осигуровки ,останалите пак няма да плащат нищо ,тоест едните пак ще дават повече срещу мин услуги ,а другите нищо ,срещу 80% от ресурса на касата ,което обрича и този модел на неуспех!

 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":

  реформите приключиха с отпадането на РБ от сегашния формат на НС

 55. 55 Профил на dyodi
  dyodi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  С малко латерално мислене просто трябва да се премахне здравната каса и държавни и общински лечебни заведения да се финансират от държавния бюджет планово, заплатите в тези заведения да са бюджетни и не по-малки от тези на учителите, а частното здравеопазване да е паралелна възможност, което да не е финансова грижа на държавата. Фармацевтичните фирми да отидат да се конкурират на пазара, а не да имат гарантирана печалба от позитивния списък, именно от тях е най-голямото източване на парите за здравеопазване. Парите трябва да са първично за медицински услуги, а не за лекарства, болниците сами ще изберат в рамките на бюджета си откъде да се снабдяват и с какви лекарства (обществена поръчка). Мъчи ме носталгия по здравеопазването, когато можеше да си запиша час при който си искам специалист в поликлиника, без да се моля на джипито за направление. Сега всеки месец плащам здравноосигурителни вноски в по-голям размер от сумата, която мога обратно да ползвам чрез Здравната каса и се налага да си плащам лично за скенер, за лабораторни изследвания и за прегледи, защото според джипито едно направление на шест месеца ми е достатъчно. Оцелях от рак, защото си ипотекирах апартамента и взех инициативата в мои ръце, като си плащах всичко да е своевременно, а доста хора си отидоха, защото чакаха за направления до началото на следващото тримесечие, защото за това тримесечие направленията вече били свършили. СИСТЕМАТА НИ УБИВА и трябва да се смени системата - да се премахне Здравната каса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK