Болница сигнализира за преразходи от хиляди левове заради пациенти, които не може да изпише

Болница сигнализира за преразходи от хиляди левове заради пациенти, които не може да изпише

© Надежда Чипева, КапиталЗа пореден случай на пациенти, които не могат да бъдат изписани от болница, защото няма близки хора, които да ги приберат, а в същото време няма места в социалните домове, сигнализираха днес от болница "Св. Георги" в Пловдив. В момента в болницата са настанени двама такива пациенти, за единия от които до момента са изхарчени близо 11 хил. лв., а стойността на клиничната пътека, по която е приет, е 600 лв.


Преди време в интервю пред "Дневник" тогавашният зам.-социален министър Росица Димитрова каза, че подобна е ситуацията на хиляди хора, които седят понякога и с години в психиатричните отделения на болниците, защото в социалните домове няма места.


В случая в Пловдив става дума за двама пациенти на Клиниката по нервни болести на болницата "Св. Георги" в Пловдив. Те са там от няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции.
За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – два.


Първият пациент е постъпила за лечение на исхемичен инсулт на 21 август, има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. От клиниката са поискали тя да бъде настанена в Дом за социално подпомагане в град Карлово, но за момента няма такава възможност. Средствата, изразходвани от болницата, са 1196 лв., а стойността на клиничната пътека е 730 лв., се отбелязва в съобщението от болницата.


Доста по-сериозна е сумата за втория пациент, който е приет на 23 септември - 10 877.35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв.


С подобни казуси в болницата се сблъскват нерядко. През 2017 г. юристи и социални работници от "Свети Георги" са организирали срещи със служители от Дирекция "Социално подпомагане", неколкократно са изпращали писма до Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика с искане да бъде предложен вариант за справяне с такива ситуации, се казва в съобщението. До този момент не е предложено решение на проблема, след като се оказва, че на практика са неприложими нормативните текстове, регламентиращи, че в случай на липса на близки пациентите трябва да бъдат настанявани в социални институции.


"Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Свети Георги", предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. Вследствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно", коментират от клиниката.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Смотана и умишлено некадърно изградена болнична система!!! Също толкова смотана и тотално липсваща социална система!! Убийствена комбинация! :-(

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  С 8% здравни вноски толкова. И при 346 болници.
  Даже и това е много

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5544 Неутрално

  Такива случаи има и в други болници

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това е проблем навсякъде по света, в щатите направо щяха да ги изритат на улицата или ако са съвсем зле, директно в килийка в лудницата.

  Никой не иска такива хора, факт, че и роднините им са ги зарязали. Какво очаквате от системата да направи, ето факт, не са ги зарязали на улицата.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Социалните служби да се погрижат. Това не е работа на болниците.

 6. 6 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Ако искаш плащай и по-вече! На мен са ми откраднали толкова много пари за такива като тия! Както е направена системата твоите вноски да ги ползват други, то теб няма да те лекуват дори да плащаш 80% вноски!

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  А колко трябва да са здравните вноски според Вас? Вие наясно ли сте, че такива са длъжни да плащат и безработните, тоест хора без каквито и да е доходи?

  Проблемът според мен е в нормативната уредба и явно има нежелание да се разреши. После пак гласувайте за същите, те ще ви оправят (много качествено).

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Писал съм го и друг път в този форум - махнете си клиничните пътеки - това е порочна практика. Въведете система DRG или подобна ней, при която палщанията са според комплицираността на случая, а не паушално "Х лева за пътека", от която ако излезеш - никой не ти плаща разходите.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Проблемите са много, но с тази здравна вноска системата не може да функционира по различен начин. Много са и болниците, болни са и хората. Отделно голяма част не плаща здравноосигурителни вноски. В Англия например си записваш преглед при личния лекар с месеци напред, тук искаш и веднага отиваш при него. Има много кусури здравната ни система определено, но без повече пари, по-добра няма как да стане.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Изжинявам се, май на български няма дума "паушално". Това значи "на калпак".

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Парите са напълно достатъчни като 8%.
  Ако се спрат кражбите и точенето - идеален пример за точене е точно това.
  На фона на стандарта на живот тук не може да очакваме лавина от лекари-милионери.
  Макар че...имаше някакви слухове.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  С 8% здравни вноски толкова. И при 346 болници.Даже и това е много
  —цитат от коментар 2 на НеКой

  и 50% да са здравните вноски , ще се краде повече и пак болниците ще са в неплатежоспособност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Вижте сега, българите сме индивидуалисти и искаме да не даваме, а да получаваме.
  Аз ви казвам, че тези 3.6 милиарда лева не са чак толкова много при положение, че хората са болни, болниците са много, а работещите малко.
  Гледах наскоро една жена по Канал 1, била е със рядко заболяване, отишла е и се е регистрирала в Австрия, платила си е там здравна вноска на минималната работна заплата и са я оперирали.
  Та сумата на вноската и е 140 евро...

 14. 14 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  ......... тези 3.6 милиарда лева не са чак толкова много .....
  -----------

  4,3 млрд.Много старо инфо ползваш.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Има разлика между безработен и безработен. Жените, на които мъжете им получават достатъчно и не работят защо държавата да им плаща осигуровките?
  В закона за социално осигуряване ясно е казано, че за бедните без доходи в семейството плаща държавата.


 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#14] от "шемет":

  3.6 милиарда от здравни вноски за 2018 г. толкова е бюджетът.

 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 468 Разстроено

  Българите все по-вече застаряват и все по-голяма част от населението емигрира.
  Случаите на недоизлекувани или хора с нужда от постоянна грижа ще нарастват. Но разкриването на достатъчно социални домове при алчността която е обзела българите си е просто кауза пердута

 18. 18 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Диагностично-свързаните групи (ДСГ ,DRG ) изискват ТРОЙНО финансиране (най-малко) за да съществуват . Тогава чак пациент със захарен диабет ще бъде лекуван и за наличната диабетна невропатия и за наличната диабетна нефропатия, ретинопатия и т.н . В момента по КП се лекува само декомпенсирания диабет. Нищо друго. Не се ли досещате ,че тиквената власт в бантустана не иска да плаща тройно за въвеждане и работа по DRG ? Партийната касичка НЗОК не е направила остойностяване на лекарския труд и дейности вече 18 години, като как искате да се заменят КП с ДСГ с финансиране на остатъчен принцип ? Бюджетът за здравеопазване на България ЗА ГОДИНА е точно бюджетът на Австрия за 25 дни и 11 часа....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#1] от "xox55541929":

  За мизерните пари, които плащаме, се спрвят дори изненадващо добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK