Д-р Иван Георгиев, който търси щадящите начини за лъчетерапия въпреки здравната каса

Д-р Иван Георгиев, който търси щадящите начини за лъчетерапия въпреки здравната каса

© Надежда ЧипеваЗа пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на "Аджибадем Сити Клиник"- Онкологичен център с водещ специалист д-р Иван Георгиев, отличени с втората награда:


Д-р Иван Георгиев и екипът му бяха наградени заради въведената иновативна техника за лъчелечение в условията на контролирано дишане при пациенти с рак на гърдата. При тази техника жените се облъчват в състояние на т.нар. дълбок инспириум.


Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта му до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да намалят дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона, отбелязва д-р Георгиев.
В онкологичния център на "Аджибадем Сити Клиник" въвежда техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold - DIBH), която намалява на лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. А в резултат на установените предимства техниката вече е рутинна практика в лечението на пациенти с карцином на гърдата в "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център. По този метод са лекувани над 200 жени.


При всички проследени случаи са установени намаление на нежеланите дози лъчение, които сърцето и белият дроб получават. За сърцето намалението е средно с 56,63%, а при белия дроб с около 20%.


Пред "Дневник" д-р Георгиев коментира, че


методът е достъпен за всички пациенти


на "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център", като болницата работи със здравната каса.


"Клиничните пътеки, по които работим с НЗОК, имат цена, която е една и съща независимо от това какво допълнително включваме в лечението. Нашата методика на облъчване е високотехнологична и изисква множество последователни стъпки, насочени да осигурят качеството на неговото планиране, изпълнение и контрол на облъчването, които го оскъпяват. Опитваме се това да не се отрази на пациентите", отбеляза специалистът.


Той допълни, че в момента


липсва преференциално финансиране за иновативни лечения


"Модерните машини не осъществяват модерно лечение сами по себе си. Необходима е и модерна онкологична и организационна система в клиниката, изискваща всички нейни членове - лекари, физици, лаборанти и сестри, да работят в синхрон, за да се получи качествен краен продукт". Това е била основната цел, която той и колегите му са си поставили още при откриването на центъра през 2016 г.


"За съжаление в момента всички имаме усещането, че се правят опити, да се поставят някакви


спирачки пред модернизирането на медицината


в България", казва още лекарят. Той допълни, че действително съвременната медицина води до по-големи разходи за здравната каса. "Това, което ни притеснява в подхода на институциите, е, че той изглежда доминиран от финансовите аспекти на лечението, а не от неговата ефективност",
По думите му е нормално е да се търси най-добрият баланс, но не трябва да има противопоставяне между здравната каса и лекарите. "Ние не сме враг на здравната каса", допълни д-р Георгиев.


Той отбеляза, че въведената техника, е сред водещите в Европа и света. Подобен вид техники се препоръчват от всички съвременни клинични ръководства и консенсуси на големите онкологични дружества, например ASTRO - Американското дружество по радиационна онкология, ESTRO - Европейско дружество по радиационна онкология, NCCN и т.н.


"Нямам информация колко точно пациентки са облъчени с подобни методики, но това е рутинното лечение във водещите центрове в Европа и света и вероятно цифрата е доста внушителна. Лечението се покрива от здравните фондове в различните държави в зависимост от законодателството им", допълни д-р Георгиев.


Специалистът отбеляза още, че екипът му непрекъснато усъвършенства методиките си не само в тази област, но и в лъчелечението на останалите онкологични заболявания. "Специално за тази техника през 2019 г. планираме да докладваме резултатите си на конгреса на Европейското дружество по радиационна онкология, ESTRO 2019, където сме подали заявка за участие в научната програма. Подготвяме публикация в престижно научно списание", казва той.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  едно е ясно ,че доктора трудно ще се пребори с всичкознаещите корифеи на здравната каса ,които ще му измислят хиляди причини ,за да не му плащат реалните разходи на иновативните методи за лечение

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Смятам че е нормално да има комисия, която да анализира, приема и одобрява нови методики на лечение. В цял свят лечението се подчинява на строги правила и новостите минават строга процедура на одобрение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ми Киро Тефтера управлявал преди НЗОК , а сега едновременно и МЗ и НЗОК е един прост счетоводител. И освен това няма гърди...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  В случая не става дума толкова за медицински, колкото до специфична радиологична сфера, където по-скоро хора от физическия факултет може да направят оценка. тези които имат някакво понятие от радиация и облъчване ме разбират за какво става дума.
  И се извинявам, ама малко рекламно ми звучи текста, защото не е много ясно, как става измерването на тези проценти намалени дози за важните органи и на каква база се прави сравнението. Вярно че това не е специализирано издание, но все пак поне може да се посочи връзка със специализирани такива.

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Специализираните текстове няма да ги разберете - материята е много специфична и тясно профилирана.
  Най-общо:
  Прави се следното - пациентът се скенира (или му се прави магнитен резонанс) в нужната позициям, която ще заеме при облъчването. Снимките се пренасят електронно на планиращата система. Там лекарят нанася целевия обем направо на екрана. Нанася и критичните структури - т.е. органи, които имат малка поносимост на облъчване, а са близо до целевия обем и съответно трябва да се пазят. Задава и плана от медицинска гледна точка - колко дози по колко Грея (Грей, Gy - единицата за облъчване на жива тъкан).
  Компютърът произвежда идея за план. Физикът изконтролира план-деята, дали е реално да се проведе. Лекарят казва, дали така е съгласен.
  И се преработва до пълно съгласие на всички.
  После се прилага на пациента.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51": Злоупотребата с науката вреди повече от невежеството:)
  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-lachezar-avramov-zloupotrebata-s-naukata-vredi-poveche-ot-nevezhestvoto
  Поне така смята един физик, посветил се на лечението и диагностиката на рака:
  Професор Лъчезар Аврамов е доктор на физическите науки. Създател на лаборатория "Биофотоника" в Института по електроника (ИЕ) на БАН и "Национален център по биомедицинска фотоника". От 2016 г. е директор на ИЕ БАН. ...Той е единственият български учен, номиниран за Наградата на ЕС за върхови научни постижения "Декарт" за изследвания в областта на фотофизиката на рака...В статията си "Злоупотребата с науката вреди повече от невежеството" проф. Аврамов поставя въпроса за двойните стандарти в "научната медицина и криворазбраната вярност към "науката" при онколечението.
  Поводът са две важни медицински събития, свързани с лечението на рак на гърдата. Едното представя американско постижение с нова радикална терапия, а другото е дело на български медици, използвали инегративната онкология.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK