Здравните власти се помолиха на няколко религиозни общности да насърчат донорството

Здравните власти се помолиха на няколко религиозни общности да насърчат донорството

© Министерство на здравеопазванетоМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев е отправил молба към представителите на няколко религиозните общности в България за подкрепа и насърчаване на донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, чакащи за трансплантация, да получат шанс за живот. Това съобщиха днес от здравното министерство.


В края на октомври Ананиев се срещна и с патриарх Неофит да насърчи донорството. А ръководителят на православното вероизповедание запозна министъра с позицията на Светия синод за трансплантацията на органи и донорството.


По време на срещата днес с ръководството на Националния съвет на религиозните общности, в който членуват Мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централният израилтянски духовен съвет, Обединени евангелски църкви, Католическата екзархия и с почетен член Българската православна църква, здравният министър е посочил мерките, които държавата вече е предприела, за да се справи с липсата на донори. Според Кирил Ананиев донорството е кауза, в която духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка.
За да получат чакащите за трансплантация пациенти шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, като вярата би подпомогнала взимането на решение за донорство, е отбелязал министърът.


Представителите на всички вероизповедания поели ангажимент в кратки срокове да информират своите общности за проблема и да решат под каква форма да изразят своята подкрепа за донорството като начин да се помогне на нуждаещите се хора. Те уверили, че в тяхно лице държавата има партньор, който ще се включи в кампанията за насърчаване на донорството в България, се отбелязва в съобщението.


Здравният министър и ръководството на Националния съвет на религиозните общности у нас са се уговорили да имат редовни срещи и да разширят сътрудничеството си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK