Стигмите в България пречат за откриването и лечението на психичните болести, сочи доклад

Преди време непарвителствени организации и родители на хора с психични проблеми, се обединиха в инициатива "7000" и отново настояха за отпадане на запрещението. Те организираха и фестивал на способностите, за да демострират, че тези хора не са неспособни и не следва да бъдат изцяло изключвани от обществото

© Анелия Николова

Преди време непарвителствени организации и родители на хора с психични проблеми, се обединиха в инициатива "7000" и отново настояха за отпадане на запрещението. Те организираха и фестивал на способностите, за да демострират, че тези хора не са неспособни и не следва да бъдат изцяло изключвани от обществотоПолитици, експерти и лекари се събират днес, за да обсъдят предизвикателствата и перспективите пред психиатрията в България, повишаване на капацитета на общопрактикуващите лекари за ранно откриване и превенция на този вид заболявания и основните проблеми около тези болести.


Проблемите с психичното здраве засягат около 84 милиона души в страните от ЕС, а всяка година новите случаи са около 10 милиона, сочи наскоро публикуван доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската комисия. Документът анализира данни и проучвания от множество изследвания, доклади и бази данни от страните - членки на ЕС. Според последните оценки през 2016 г. повече от един на всеки шест души в страните от ЕС (17,3%) имат проблем с психичното здраве.


По страни разпространението на психичните разстройства е най-високо във Финландия,
Холандия, Франция и Ирландия (с дял от 18.5% или повече от населението с най-малко едно разстройство), а най-ниско в Румъния, България и Полша с дялове по-малки от 15%
от населението. Анализът на данните обаче не е благоприятен за България и останалите страни с нисък процент на установените болни, тъй като се прави предположението, че отчитаният процент не е реален, а част от заболяванията остават скрити заради все още съществуващи стигми и недобри здравни грижи. Това вреди и на ранното диагностициране и лечение.
"Някои от тези разлики между отделните страни може да се дължат на факта, че хора, живеещи в държави с по-голямо разбиране и съпричастност и по-малко стигми около психическите болести, както и с по-лесен достъп до услуги за психично здраве, могат да бъдат диагностицирани по-лесно и има по-голяма вероятност сами да открият заболяването си и да потърсят помощ. В много страни


все още има силни стигми


свързани с различни проблеми на психичното здраве, а в някои държави тази стигма върви заедно с все още широко разпространено убеждение, че е по-добре просто да се избягва разговорът по този въпрос", се казва в документа.


Най-често срещаното психично разстройство в страните от ЕС е тревожното разстройство, безпокойството, като приблизително 25 милиона души (или 5,4% от населението) живеят с подобен проблем. След това са депресивните разстройства, които засягат над 21 милиона души (или 4,5% от населението). Около 11 милиона души в страните от ЕС (2,4%) имат наркотична или алкохолна зависимост. Тежките психични заболявания като биполярни разстройства засягат почти 5 милиона души (1% от населението), а шизофреничните разстройства и други подобни засягат 1,5 милиона души (0,3%).


Значителен брой деца


изпитват проблеми с психичното здраве и ако не получават подходяща грижа и подкрепа, могат да имат трайно въздействие през целия живот, се предупреждава в доклада. Доказателствата показват, че много психични разстройства започват в юношеството или дори в по-ранна възраст. Най-много проучвания установяват, че приблизително половината от всички психически разстройства започват от средата на тийнейджърските години, се отбелязва в документа.


България е сред страните, в които са били правени фокус-проучвания на детските психически проблеми. Проучването от 2010 г. установява, че в пет от шестте обхванати страни (България, Германия, Литва, Холандия и Румъния) между 10% и 15% от децата на възраст между 6 и 11 години изпитват поне едно психично или поведенческо разстройство, сред които тревожност, емоционално разстройство, хиперактивност и др. Италия е единствената страна, където проблемите при децата засягат по-малко от 10%, но при около 8% от младежите все пак се отчитат някакви проблеми.


Анализът на данните от страните членки показва още, че през 2015 г. общите разходи, свързани с психичните заболявания, са надвишили 4% от брутния вътрешен продукт в 28-те държави - членки на ЕС. Това се равнява на


над 600 милиарда евро


се отбелязва в доклада. Разпределението на разходите е около 1,3% от БВП (или 190 млрд. евро) през здравните грижи, 1,2% от БВП (или 170 млрд. евро) за социално осигуряване и още 1,6% от БВП (или 240 млрд. евро), свързани с непреки разходи заради въздействието на пазара на труда (по-ниска заетост и по-ниска производителност).


Анализът показва, че най-голямото икономическо въздействие се дължи на


по-ниската заетост и производителността


на хората с психични разстройства. Според наблюденията хората, страдащи от хронична депресия, имат по-малка вероятност да бъдат наети. И едва около половината от населението на възраст 25-64 години, съобщаващо за хронична депресия, са на работа в страните от ЕС.


Въпреки това дори и тези, които могат да работят, са по-малко продуктивни и е по-вероятно да отсъстват. Такъв е случаят особено за хора с тревожни разстройства, които често показват слаба производителност на труда и трудови увреждания.


Според данните общите загуби за брутния вътрешен продукт на Финландия например са 5,32%, за Дания са 5,38%, за Холандия - 5,12%, а за Белгия 5,05%. Тук България е в долната част на таблицата, като изчисленията са, че загубите за БВП са 2.36%. И тук обаче в доклада се отбелязва, че причините вероятно са заради


недостатъчното диагностициране


и недостатъчно лечение на хората с проблеми с психичното здраве.


ОИСР, заедно с Европейската комисия, призоват държавите членки да насърчават и подобряват ранната диагностика и лечение, тъй като не всички държави членки имат конкретни стратегии за справяне с тези проблеми.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...ОИСР, заедно с Европейската комисия, призоват държавите-членки да насърчават и подобряват ранната диагностика и лечение..."

  Интересно, на каква възраст започват първите пропадания в когнитивен дисонанс, бързо водещ до политическа шизофрения ?!
  "Полезните идиоти"/Рубладжиите:
  -- Пареща омраза към САЩ и гореща любов към Тръмп
  -- Мили са на сърцето им и ВОСР, и Николай Втори
  -- Дядовците/бащите/те самите си лягат като партийни секретари, милиционери и атеисти, а се събуждат със свещичка в ръка при освещаването на собствен фирмен офис като национално отговорни капиталисти
  -- Люто ненавиждат западната демокрация, но едновременно с това не могат да се наситят на благата и
  -- Просълзени от любов и преданост, пеят руско-съветски песни, но най-мразят да им се плаща в рубли и да живеят в Русия

  С диагностиката няма проблеми, но лечението, лечението ?!

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  "...ОИСР, заедно с Европейската комисия, призоват държавите-членки да насърчават и подобряват ранната диагностика и лечение..."Интересно, на каква възраст започват първите пропадания в когнитивен дисонанс, бързо водещ до политическа шизофрения ?! "Полезните идиоти"/Рубладжиите:-- Пареща омраза към САЩ и гореща любов към Тръмп-- Мили са на сърцето им и ВОСР, и Николай Втори-- Дядовците/бащите/те самите си лягат като партийни секретари, милиционери и атеисти, а се събуждат със свещичка в ръка при освещаването на собствен фирмен офис като национално отговорни капиталисти -- Люто ненавиждат западната демокрация, но едновременно с това не могат да се наситят на благата и-- Просълзени от любов и преданост, пеят руско-съветски песни, но най-мразят да им се плаща в рубли и да живеят в РусияС диагностиката няма проблеми, но лечението, лечението ?!
  —цитат от коментар 1 на Practic


  Лечението е елементарно! Изпращане в Сибир и ще видиш колко бързо ще оздравеят. Там климатът помага много на такива заболявания.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  Така е. Тук се вижда ясно, колко луди сме се събрали. Един се мисли за кмет, друг се изживява като чукча от тайгата, трети си представя, че е Незнайко в Слънчевия град...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  "-- Люто ненавиждат западната демокрация, но едновременно с това не могат да се наситят на благата и..."

  - Солидарни са със справедливата борба на палестинския народ срещу израелския агресор и настояват за връщане на Голан под сирийски сувИрИнитет [sic], а плашат с "тарамбуките", които заливат Европа;
  - Възпяват "достиженията" на социализма ("истинския" салам, "безплатното" здравеопазвне и пр.), а наричат Демократическата партия на САЩ комунисти и Уошингтън Поуст - неомарксистки и левичарски парцал;
  - Призовават за нов Девети септември и народен съд за изменниците, а циврят, че от рускинята Бутина американците били измъкнали "самопризнания" (guilty plea) с насилие над личността й...

  До всичко това и по-лошо води липсата на ранна диагностика...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Там където стигмите и пропагандата са обърнали нещата с краката нагоре такива сериозни страдания се вземат на подбив, а е тъжно. От друга страна маса сериозни и отговорни деятели дават множество признаци за въртОглавост, ама не си признават! :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Кога ще направят психодиагностика на депутатите от НС?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Стигмата е проблем навсякъде :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":
  Забрави и пълна неспособност за осигуряване с нормална дейност и заприходяване от пасоль ... рублите не са много, което подхранва тролската агресия

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#5] от "Йоаникий":

  Така е само у нас и в руската кочина

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А и много синтетични наркотици се смъркат последните години, те много ефективно "изпържват" мозъка. Особено на млади хора и тийнове.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Е как да се лекуват като самите психично болни не искат това,а даже правят и паради,на които парадират с ненормалността си.

 12. 12 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  В Германия това е уредено със закон. Идва съдебно решение и желанието на болния е без значение. В същото време не съществува регистър или нещо подобно, така че анонимността е гарантирана. Има и депо инжекции с дългосрочно действие. Въпреки това се срещат говорещи си сами хора по улиците.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":В Германия това е уредено със закон. Идва съдебно решение и желанието на болния е без значение. В същото време не съществува регистър или нещо подобно, така че анонимността е гарантирана. Има и депо инжекции с дългосрочно действие. Въпреки това се срещат говорещи си сами хора по улиците.
  —цитат от коментар 12 на werginija


  И тук е така.Психично болните се настаняват в психиатрия със съдебно решение.
  Друго имах предвид,но явно не си ме разбрала.

 14. 14 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Разбрах те , но не искам да дълбая натам. Приятен ден.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  МАЛЕЕ К'ЪВ БИЗНЕС ТЕРАПИЯТА ЗА ОТКАЧАЛКИ.ПРАКТИЧЕСКИ ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДИАГНОСТИЦИРАН КАТО ОТКАЧАЛКА И ДА СЕ ЛЕКУВА И ДОИ,ЛЕКУВА И ДОИ,ДО БЕЗКРАЙНОСТ..
  НЕЩО КАТО ОПЛАКВАНЕ НА ГРОБАРИ,ЧЕ ХОРАТА НЕ УМИРАТ ДОСТАТЪЧНО БЪРЗО И В ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА...

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":В Германия това е уредено със закон. Идва съдебно решение и желанието на болния е без значение. В същото време не съществува регистър или нещо подобно, така че анонимността е гарантирана. Има и депо инжекции с дългосрочно действие. Въпреки това се срещат говорещи си сами хора по улиците.
  —цитат от коментар 12 на werginija


  В НАШИ ДНИ ГОВОРЕНЕТО НА СЕБЕ СИ ЧЕСТО СЕ ДЪЛЖИ НА УПОТРЕБАТА НА СКРИТИ БЕЗЖИЧНИ СРЕДСТВА ЗА КОМУНИКАЦИЯ.
  СКОРО ЩЕ ПОЧНЕШ ДА СИ ГОВОРИШ С "Alexa" В КЪЩИ И ЩЕ ОТВОРИШ РАБОТА НА ПСИХИАТРИТЕ😀.
  НИЩО,ЧЕ "Alexa" даже ще ти отговаря..😀

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  И защо в заглавието пише България, като в текста почти не се споменава за България?

 18. 18 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#15] от "aramissss":

  Всъщност е доста сложно и скъпо за държавата. Мой познат германец направи психоза и отказа да отиде сам на лекар. Жена му се обадила в полицията, дошли полиция и бърза помощ, сложили му нещо в носа , от което припаднал и го откарали в болницата. За кратко време дошло съдебно решение и му поставили насилствено депо инжекция. Скоро той сам осъзнава, че трябва да се лекува и започна да пие хапчета. Около година след това вече е напълно добре, не трябва да взима хапчета и е благодарен , че се е случило така. Но междувременно имаше много терапии и наблюдения от съда , което е скъпо , но и ефективно.

 19. 19 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 459 Любопитно

  До коментар [#16] от "aramissss":

  Различно говорене имах предвид, придружено с крясъци, ръкомахане и никакъв телефон или събеседник наблизо.

 20. 20 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Прав си- тук сме се събрали все юнаци, при нас има материал за цял конгрес по психиатрия, + 10 докторски дисертации.
  :-)

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Анализът на данните обаче не е благоприятен за България и останалите страни с нисък процент на установените болни, тъй като се прави предположението, че отчитаният процент не е реален, а част от заболяванията остават скрити заради все още съществуващи стигми и недобри здравни грижи. "

  Така е, така е, в България лудите по принцип не ги лекуват, освен ако не са направили поразия. Освен това докторите са по-луди от пациентите. Във всички случаи откачалките са повече от "нормалните".

 22. 22 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Е как да се лекуват като самите психично болни не искат това,а даже правят и паради,на които парадират с ненормалността си.
  —цитат от коментар 11 на Мусаши


  Подобен цинизъм води до депресия и самоубийства на хиляди тийнейджъри с хомосексуална ориентация, а и не само тийнейджъри, благодарение на безчовечни индивиди като вас, които смятат, че врейки си гагата в нечий чужд живот, и хвърляйки камъни по нарочените от тях за грешници, вършат нещо общественополезно. Докато, именно хора като вас спомагат за уродливостта в обществото.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Извън тежките не психически, а политически разстроства, за които говорт колегите в по-горните текстове, какво ще кажете за ужасяващата цифра, средно около 4.5 от БВП на ЕС се харчат за лечение на хора с такива проблеми.
  Ако тези цифри са верни, ане с е отнасят до цялата здравна система с всички заболявания, на мен много силно ми намирисва на кражби и далавери.
  При разходи от 600млрд за 84млн засегнати от такива проблеми ( все пак най-големия брой са по-леко засегнатите) излиза, че за лечението на един човек ежегодно се изразходват 7142 евро. На мен ми се вижда доста сериозна сума, пак казвам ако цифрите са верни.
  Ако към тези разходи прибавим всички останали и според мен много по-големи разходи за останалите видове заболявания, то ще излезе че всички работим, само да се лекуваме.

 24. 24 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":В Германия това е уредено със закон. Идва съдебно решение и желанието на болния е без значение. В същото време не съществува регистър или нещо подобно, така че анонимността е гарантирана. Има и депо инжекции с дългосрочно действие. Въпреки това се срещат говорещи си сами хора по улиците.
  —цитат от коментар 12 на werginija


  Въдворяване насила в психиатрична клиника в Германия може да се случи САМО ако лицето представлявава опасност за себе си (опит за самоубийство) или за други хора. Повярвай ми, работя в тази област.
  Точно това е и поантата на тази статия - стигматизирането. Какво като си говори сам? Хората ги е страх, защото им е нетипично. Но това само по себе си не е причина да му отнемем свободата.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#22:"buff"][/quote]

  Хахаха.Викаш аз съм виновен за самоубийствата на гейове.Ами не само гейове се самоубиват.И за техните самоубийства ли съм виновен?

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#22:"buff"][/quote]

  Хахаха.Викаш аз съм виновен за самоубийствата на гейове.Ами не само гейове се самоубиват.И за техните самоубийства ли съм виновен?

 27. 27 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много е тъжно, че една толкова сериозна тема отново стана дъвка в устата на русофоби и хомофоби.
  В България култура на психично здраве като такава няма. Когато човек получи паник атака или е в депресивен епизод, съветът на околните е "я се стегни!". Това е все едно, ако имаш киселини, да ти кажат да ги преглътнеш, ако кашляш - да го сподавиш, ако имаш кръвно - да се успокоиш. Тези болести засягат хората най-често в юношеството, когато се обясняват с "трудна възраст". Точно тогава се изпуска и шизофренията, което пък й позволява да се разрасне до психоза, която по-нататък не може да бъде изчистена дори и с лекарства, а само контролирана. Слаба е грижата и към децата от аутистичния спектър.
  За да се оправят нещата трябва да се инвестират средства в психиатри, на които хората от юношеска възраст да се научават да посещават профилактично, така, както се ходи на зъболекар. Съвременната фармацевтика е напреднала много и предлага медикаменти, които овладяват ефективно проявите на тези болести, стига те да бъдат диагностицирани навреме.
  Що се отнася до хората от ЛГБТК+ групата, от много години е прието, че алтернативната сексуална ориентация не е симптом на психично заболяване, докато за половата идентичност има дебат. Емпиричният опит е показал, че приемането на тези хора каквито са е по-ползотворно за тяхното здраве, отколкото опитите да бъдат променени, било то с хапчета или с електрошокова терапия - това само отключва споменатите по-горе болести и ги прави по-уязвими на суицид, независимо, че в страна като нашата стресът е достатъчно висок, че да лови всички групи от населението.
  За да бъдат обаче взети мерките, за които говоря, българите като общество трябва да стигнат до нивото, в което приемат всеки човешки живот за ценност. На този етап това не е така и докато не стане така, не само, че няма да постигнем ефективна грижа за болните в психиатрията, но и като цяло трудно ще вървим напред като граждани на ЕС, НАТО и света.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  Стигмата е проблем навсякъде :)
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Проблем!? Начин на живот си е! Ей на, първият и четвъртият ни призовават към любовно разстройство по отношение на Демократическата партия и депресия към някакви "тарамбуки". А изпадналите в когнитивен дисонанс, писалите доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, начело с Gaétan Lafortune се "разстройват психически" кой как им е отговарял на анкетите в "бързо променящата се обкръжаваща среда".
  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf
  Можело е повече да завишат числата. С тия само 28% "луди" в Европа, 84 млн. на 300 млн. население, няма да получат достатъчно комисионни за "orphan drugs", потискащи мисълта на хората, и то превантивно … преди евроизборите.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#27] от "Alex Prime":

  "Съвременната фармацевтика е напреднала много и предлага медикаменти, които овладяват ефективно проявите на тези болести, стига те да бъдат диагностицирани навреме."

  Кои точно прояви овладява съвременната фармация? Мързелът, простотията, лъжата, тщеславието? И за колко време - петилетка, две или сто години?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  До коментар [#24] от "dasho":

  "Какво като си говори сам? Хората ги е страх, защото им е нетипично. Но това само по себе си не е причина да му отнемем свободата."

  Ако сте шеф на РВД, бихте ли взели диспечер, който си говори сам? Защото поантата не е "отнемане на свободата", а осигуряване на "пълноценен трудов живот".
  Да не говоря за нашите депутати, говорещи си сами в парламента, които ни докарват до депресивно състояние, когато не знаят що е имотен данък, що е еко такса или застрахователен договор.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#15] от "aramissss":

  "НЕЩО КАТО ОПЛАКВАНЕ НА ГРОБАРИ,ЧЕ ХОРАТА НЕ УМИРАТ ДОСТАТЪЧНО БЪРЗО И В ПО-ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА..."

  Затова превантивно ще ги викат за проба на ковчези, урни и други салтанати.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#12] от "werginija":

  "Идва съдебно решение и желанието на болния е без значение. "

  Ще дойде, дръжки! Такива съдебни решения са "идвали" само по времето на Сталин. Сега дори и у нас, баш КОМПИ-рите не могат да вземат имуществото на "болния" без тройна съдебна медицинска експертиза и то със съгласието поне на адвоката на "болния".

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  То и диагностицираните с тежки проблеми се разхождат по улиците, вместо да получават специализирана помощ в съответни заведения.

 34. 34 Профил на БТК
  БТК
  Рейтинг: 227 Неутрално

  [quote#22:"buff"]
  —цитат от коментар 25 на Мусаши
  Хахаха.Викаш аз съм виновен за самоубийствата на гейове.Ами не само гейове се самоубиват.И за техните самоубийства ли съм виновен?[/quote]

  Ами ако си такъв задник и с не-гейовете, най-вероятно да, Ганьо.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#34:"БТК"][/quote]

  Интересно простащината вродена ли ви е или придобита?

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":
  До коментар [#1] от "Practic":
  -Ненавиждат всякакви имигранти, макар самите те да са такива, и то в развити западни страни, а не в Росссия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#32] от "wanderer":

  По-надолу съм описала и случай с мой познат от преди около 2 години.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Въдворяване насила в психиатрична клиника в Германия може да се случи САМО ако лицето представлява опасност за себе си (опит за самоубийство) или за други хора. Повярвай ми, работя в тази област.
  До коментар [#24] от "dasho":

  Ми то този е проблема. Иначе на кого да му пука?

 39. 39 Профил на Людмил Трифонов
  Людмил Трифонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стигма ли е или бизнес интереси? Или политика чрез болестните състояния на човеците? От 1984 г. у нас има разработена каузална терапия на психичните заболявания. Сега, като прочетат това изречение медиците се настройват за уточняване на диагнозата на този "неграмотен" писач.
  Защото медицината в тази област е обрасла с митове, стигми, авторитетни приказки на специалисти и тути кванти. Как да обясниш на "експертите" по психопатология, че не си познават достатъчно науката? Ей сега ще видите колко от тях ще нащракат минуси.
  Около 80-те години на ХХ в. в продължение на повече от 15 години проведох мащабни изследвания по етиопатогенезиса и терапията на психозите. В изследванията взеха участие 5 Научни института на бившата Медицинска академия, около 20 медицински специалисти, 4 клиники с различен профил, около 20 инженери по електронна обработка на данни и компютърно моделиране, 18 регионални изчислителни центрове, 3 библиотеки и екипите им от библиографи и пр. Използвахме над 80 разработки на приложен софтуер и специализирани програми от Програмните библоитеки на IBM в Милано и Виена, специализирани медицински лаборатории у нас, беха обработени данни за над 15 хил. пациенти, събирани от ИЦ в продължение на години и т.н.
  Две години резултатите от изследванията се обсъждаха в катедрите по неврология и психиатрия в ВМИ-София, Центърът за изучаване на човешкия мозък към МА разпрати на около 20-30 хабилитирани експерти доклад за резултатите, оформен като монография. Резултатите "на шега" се определяха като "липсващи дори в Библията".
  Е, и? Нищо. Неофициално един от медиците спомена, че е възложена оценка за цената на евентуално ноу-хау на терапията, но се оказало, че е "стотици милиарди долара", била оценена като "непродаваема" и изпратена в архива. Някой да е чул нещо за прилагане на каузална терапия и излекуване на психични заболявания? Няма изобщо такива рискове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK