Здравната каса се готви да намали средствата за най-съвременното лъчелечение

Здравната каса се готви да намали средствата за най-съвременното лъчелечение

© Юлия ЛазароваСериозна промяна в начина на финансиране на модерното, високоспециализирано и съобразено с най-новите световни практики лъчелечение се готви да въведе Националната здравноосигурителна каса от догодина. Това се вижда от проекта за анекс за догодина към Националния рамков договор, качен на сайта на касата. В петък се очаква Българският лекарски съюз да обсъди проекта и да реши дали да го подпише. Има и две седмици, в които представителите на различните направления в медицината биха могли да изразят забележките си.


Рамковият договор определя общите обеми на медицинските дейности и техните цени, които касата ще плаща. В рамките на тези обеми всяка болница договаря поотделно дейностите, които ще извършва, и ще търси финансиране от касата.


Общ преглед на анекса показва, че при повечето дейности и лечения за догодина се планира увеличение на обемите дейности, които ще се покриват от касата. Цените в повечето случаи се запазват почти същите, като само за някои има повишение на плащаните досега цени.
При някои скъпоструващи манипулации и лечения обаче има сериозно намаление. От 2000 на 1500 лв. пада например цената за позитронно-емисионната томография с компютърна томография.


Макар в другите клинични пътеки да не се правят сериозни промени, от догодина се планира високотехнологичното лъчелечение вече да не се плаща на курс лечение, а на брой облъчвания, се вижда от проекта за анекс. Това ще засегне пациентите, които са в тежко състояние и за които се налагат интензивни кратки курсове на лъчелечение, обясниха неофициално лекари, провеждащи лъчелечение. Такива пациенти често се нуждаят от висок курс от две до четири процедури, като до момента за това е било плащано 1850 лв. Сега цената ще е между 360 и 720 лв.


Лекарите са още по-разтревожени от намерението да се изравнят сумите, които касата ще превежда за лъчелечение, независимо дали то е направено по най-високите стандарти, съвременни иновационни практики и модерни технологии, или се ползват досега познатите и практикувани от години методики. Дали лекарят ще прилага най-модерните техники или не, това няма да води до повишаване на цената, плащана от касата и тя ще е винаги 155 лв. на облъчване.


Това сериозно ще демотивира лекарите, а и болниците няма да имат интерес да инвестират в нови технологии и методи, коментираха лекари, пожелали анонимност, за да не влизат в конфликт с касата. И изчисляват, че досега за прилагането на модерните практики се е плащало по около 250 лв. на облъчване.


Превръща се в политика и се стимулира работата със стари апарати или такива втора ръка, на които поддръжката е доста по-евтина, допълват специалистите. Всъщност иновациите ще се превърнат в загуба за болницата, отбелязват те. И посочват, че дори националните консултанти в областта на лъчелечението не са били информирани предварително за готвената промяна.


Лекарите се надяват в двете седмици, когато могат да настъпят промени в анекса, да бъдат чути аргументите им.


Както беше съобщено и от Българския лекарски съюз, в анекса е предвидено лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, задължително да осъществяват видеоконтрол в ангиографските зали и болничните структури, в които се правят съдови инвазивни и интервенционални процедури. В обхвата на видеокамерите ще влиза наблюдение само на входовете и изходите на залите. Записите от видеокамерите се съхраняват за срок не по-малко от един месец от датата на извършване на интервенцията.


Предвижда се още общопрактикуващите лекари да трябва да издават само направления за постъпване в болница, но да не трябва да назначават допълнителни консултации или изследвания, които се покриват от клиничната пътека.


Въвеждат се и по-строги мерки за следене на онкомедикаментите, които трябва да се разтварят, и за отчитане на неизползваните остатъци от медикамента.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5126 Неутрално

  "Здравната каса се готви да намали средствата за най-модерното и съвременно лъчелечение"

  Здравната каса не се интересува от болния българин, а само да намалява финансовата си задлъжнялост. И в това не успява.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Изброените технологии са на по две пълни десетилетия и не може да се държи цената видока с обяснението,че имало инвестиции в изследователска работа,които трябвало да се изплатят.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  "При някои скъпоструващи манипулации и лечения обаче има сериозно намаление. От 2000 на 1500 лв. пада например цената за позитронно-емисионната томография с компютърна томография."
  Прегледите с пет-скенер вече бяха драстично намалени през последните две години, сигурно следствие орязване на средствата от здравната каса. До преди 3 години съпругът ми го гледаха през няколко месеца с пет-скенер, толкова често, че той се притесни дали не е вредно. После спряха и когато миналата година имаше оплаквания, те отказаха преглед. Оказа се нов карцином, който беше напреднал, а можеше да се хване в по-ранен стадий. Сега щом още намаляват средствата, значи само богоизбраните вече ще имат достъп до пет-скенера.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  Айде бе, карцином не се лови само с ПЕТ скенер!
  Скенер или ЯМР са предостатъчни в 99% от случаите. Само се точи бюджет.

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  *Превръща се в политика и се стимулира работата със стари апарати или такива втора ръка, на които поддръжката е доста по-евтина, допълват специалистите. Всъщност иновациите ще се превърнат в загуба за болницата, отбелязват те. И посочват, че дори националните консултанти в областта на лъчелечението не са били информирани предварително за готвената промяна.*
  Ще е честно, вносителите на поправките, да допрат до продължително лечение със стар рентген. Може пък и да оцелеят.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":Айде бе, карцином не се лови само с ПЕТ скенер!Скенер или ЯМР са предостатъчни в 99% от случаите. Само се точи бюджет.
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев

  Хайде бе, ще кажеш, когато разбереш, че изобщо с нищо не пожелаха да го хванат, и още по-голямо хайде бе, ако имаш представа какво ходене по мъките е понякога докато те диагностицират. Не ми се говори.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  "Здравната каса не се интересува от болния българин"

  Това никога не ѝ е влизало в "служебната характеристика". Договорите се сключват с лекарите. Парите се превеждат към търговските дружества (Болница АД, Аптека ЕООД, ОПЛ ЕТ). Дори и не събира пари от "болния българин" - чака НАП да им преведе нещо си. И "болничните" не ги плаща също - НОИ и работодателите плащат "възстановяването" след "иновативната" интервенция - по 36 млн. дни годишно.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Миналата година по това време беше кански рев и война за "новите молекули".... милионите отидоха... нека кажат кого излекуваха????

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  Съжалявам да го чуя. Дано се оправи.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  В България ЯМР е 350 лв, в Турция е 21 лв!!!! Кой и как точи касата....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Ще ни лекуват, като аборигени, за да могат от медицинската и фармацевтичната мафия да крадат.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#9] от "Обществен деятел":

  Благодаря!

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 873 Неутрално

  НЗОК намалят средствата. Какво се случва:
  1. Спестяват от някакъв бюджетен лимит. Така си създават основания да си раздадат бонуси.

  мурзилка
 14. 14 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Докато не се повишат здравните осигуровки, читаво здравеопазване няма да има

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Любопитно

  До коментар [#12] от "Fiji":

  Оставяме настрана диагностицирането, борите ли болестта с природни неща и лекарства, като био ядки, корени и листа от глухарче, папая, ресвератрол, имунофан амп., сода, различни гъби, вкл. рейши, сребърна вода, зелева чорба, бълг. чесън и др.?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#14] от "werginija":

  Точно така е, плюс макс контрол на разходващите.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  "Сега щом още намаляват средствата, значи само богоизбраните вече ще имат достъп до пет-скенера."

  Права сте, за съжаление.
  Тази лакомия и незачитане интересите на гражданите са поредният негатив за управляващите, ще ги помете. Спомняте ли си, когато Цветанов обясняваше шестте си апартамента с N-години сумарен трудов стаж на родата, та как така да не могъл да си ги купи... Чичо Иван от село не е разбрал играта на Милен Велчев с държ. дълг, но знае колко може да заработи човек с честен труд... И сега така - хората слабо ги вълнува "стабилността" в държавата и заложените повече средства за здравеопазване в Бюджет 2019, щом достъпът до здравеопазване става все по-труден за тях.
  На Вас лично - Кураж! И не забравяйте, че Дядо Боже обича добрите хора.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3750 Гневно

  Пълно безумие!Пари за магистрали има,но за здраве НЯМА!!!!!

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#14] от "werginija":

  Това не са осигуровки. Данък е.

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  "Здравната каса се готви да намали средствата за най-модерното и съвременно лъчелечение"

  Абсолютно недопустимо е, да се слиза под едно, достигнато вече ниво на лечение, особено за тежки заболявания!
  Ясно е, че държавата се управлява от една първобитна и нагла посткомунистическа каста, която няма потенциал за реформи нито в здравеопазването, нито където и да било другаде!
  Но какво от това? Какво правим за да се освободим от мутрите на прехода...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  естествено че ще намалява...докато здравните заведения са ООД и лекарите ЕТ няма да е така ,а по зле...здравето не може да зависи само от това кой колко плаща или е готов да плати,тая система е сбъркана и освен скандали и лични трагедии за болшинството и много пари за малцинството друго няма да стане...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Естествено е балните да искат винаги най-модерното, но то е най-скъпо. Касата разполага с фиксиран бюджет и ако се приеме принципът за всички болни най-новото няма да останат пари за масивите болести. Има разни експериментални лечения на баснословни цени. И за тях ли става дума.
  Здравните менажери с това говорене сеят раздор сред болните.

  подпис
 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Здравната каса се готви да намали средствата за най-съвременното лъчелечение


  Здравната каса споделя общонародното мнение че здравеопазването всъщност е каца без дъно , в която се изливат средства , които винаги не достига . И затова стяга разходите . дали е правилно , или не , ще се види скоро . По оборота на погребалните бюра .

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rim":Ясно е, че държавата се управлява от една първобитна и нагла посткомунистическа каста, която няма потенциал за реформи нито в здравеопазването, нито където и да било другаде!

  Отново сочене с прос виновника зе съсипаната и оглозгана държава . Отново познатия рефрен - Кой ни с.а в гащите . Ами посерковците , с извинение , сами си пълнят памперсите . Явно на некадърниците , производни на на 4великото " Стани Да Седна , вече тридесет години са овъртяват и омирисват с каквото и да се захванат още не са разбрали , че вече няколко години държавата прави обратен завои и всички управляващи вече налагат като иновации , всичко , което е съществувало преди тридесет години . И мъчителните им опити да сътворят чудо в които и да е стопански отрасъл , ги води към точката , от която започнаха преди тридесет години . И започнаха отново да се въртят в кръг и да тропкат на място . И чакат нов месия , този път не дамократ , а сигурно някой нов консерватор . Консерва , дето викаше бае ви Ганя . А колко лесно е софииските кестени " пак да цъфтят и разцъвтяват ". Ами върнете милицията и водоноските . И миите улиците по два пъти дневно .

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rim":Ясно е, че държавата се управлява от една първобитна и нагла посткомунистическа каста, която няма потенциал за реформи нито в здравеопазването, нито където и да било другаде!

  Отново сочене с прос виновника зе съсипаната и оглозгана държава . Отново познатия рефрен - Кой ни с.а в гащите . Ами посерковците , с извинение , сами си пълнят памперсите . Явно на некадърниците , производни на на 4великото " Стани Да Седна , вече тридесет години са овъртяват и омирисват с каквото и да се захванат още не са разбрали , че вече няколко години държавата прави обратен завои и всички управляващи вече налагат като иновации , всичко , което е съществувало преди тридесет години . И мъчителните им опити да сътворят чудо в които и да е стопански отрасъл , ги води към точката , от която започнаха преди тридесет години . И започнаха отново да се въртят в кръг и да тропкат на място . И чакат нов месия , този път не дамократ , а сигурно някой нов консерватор . Консерва , дето викаше бае ви Ганя . А колко лесно е софииските кестени " пак да цъфтят и разцъвтяват ". Ами върнете милицията и водоноските . И миите улиците по два пъти дневно .

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6357 Неутрално

  Ужас, тези са недосегаеми, защото с големите заплати могат да си позволят лечение в чужбина, а ние простосмъртните да му мислим. Днес се върнах от Токуда и с изненада разбрах, че обикновен скенер с направление се доплаща още 85 лв. За другите нередности ще си сложа цип та устата.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Счетоводителят си гледа сметките да му излизат. А те ще излизат най-добре, ако здравите внасят осигуровки, а болните се лекуват в къщи с лайкучки. И си умират тихо и кротко, без да всигат много шум. И лекарите работят безплатно на ползу Демокрацию.

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 526 Весело

  Кански рев че им отрязват хранилките:
  Кое е нередното?

  "високотехнологичното лъчелечение вече да не се плаща на курс лечение, а на брой облъчвания, се вижда от проекта за анекс. Това ще засегне пациентите, които са в тежко състояние и за които се налагат интензивни кратки курсове на лъчелечение, обясниха неофициално лекари, провеждащи лъчелечение. Такива пациенти често се нуждаят от висок курс от две до четири процедури, като до момента за това е било плащано 1850 лв. Сега цената ще е между 360 и 720 лв."

  Значи купили са ти най-модерно оборудване, то предполага по-малко облъчвания но по-интензивно - предписваш 2-4 облъчвания, но искаш да получиш пари за 10. Е не е ли нахално. А после за еди кои си болни нямало пари. Е как ще има като има няколко прослойки в медицината, които си карат мерцедесите, а надругите им се е***** мамата и се чудят как да излекуват хората

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Като чуеш диагнозите, ще разбереш, че биолекарства, богати на антиоксиданти, не са достатъчни – Нехочкинов лимфом, рак на стомаха, рак на пикочния мехур и рак на дебелото черво (за които процеси твърдят, че не са свързани, лекува се в различни болници, един малък хаос). Но благодарение на Бога и на чудесните хирурзи, и на антиоксидантите може би, той е на крак и в добро състояние на духа. А аз за да не го натоварвам много с политическите си емоции, пиша тук за разтуха, а и защото не мога да търпя, когато си мисля, че нещо е несправедливо.
  Благодаря за вниманието, което ми отдели!

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK