Здравната комисия ще нищи заплетения казус с превръщането на болница "Лозенец" в детска

Здравната комисия ще нищи заплетения казус с превръщането на болница "Лозенец" в детска

© Георги КожухаровПарламентарната здравна комисия се събира днес, за да обсъжда идеята за превръщане на болница "Лозенец" /известна като бившата правителствена болница/ в многопрофилна педиатрична болница. Идеята на здравния министър Кирил Ананиев вече беше одобрена от правителството и предстои да мине през парламента като промяна в закона за лечебните заведения.


Днес пред депутатите аргументите си ще изложи министър Ананиев. Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков пък е упълномощен от Академичния съвет да изрази становище със сериозните опасения около преобразуването на болницата в детска.


Съветът вчера вечерта реши, че Софийският университет ще е в готовност за протести, докато здравните власти не разсеят притесненията около идеята и не дадат ясни разчети и план за намеренията си стъпка по стъпка.
Напрежението, назряващо вече две седмици, идва заради това, че болница "Лозенец" е университетска за Софийския университет и в нея се обучават студентите от медицинския факултет. Почти всички щатни преподаватели на факултета са лекари от болница "Лозенец", Софийският университет е инвестирал и няколко милиона през последните години за учебния корпус към болницата.


Преди дни министър Ананиев се срещна заедно с ректора на университета със студенти и ги увери, че


няма заплаха за следването им


за валидността на дипломите или за закриване на факултета. И обеща всички планове около преобразуването на болницата да се съгласуват с ръководството на Софийския университет.


Въпреки тези уверения, снощи Академичният съвет поиска доста повече подробности за това как конкретно ще се осъществят тези планове и обещания. А дотогава обяви стачна готовност.


Напрежението беше подхранено


още преди около седмица, когато на среща със студенти деканът на медицинският факултет и директор на болница "Лозенец" Любомир Спасов се срещна със студенти и им съобщи, че следването им е заплашено заради преобразуването. Той поиска от тях да защитят правата си, да пишат декларации, да поискат болницата да е към Софийския университет. Каза им, че акредитацията на медицинския факултет се държи от болница "Лозенец" и ако тя бъде трансформирана, акредитацията ще стане невалидна.


За срещата беше


разпространен анонимно запис


през социалните мрежи. Впоследствие се появиха и документи, отново без източник, оспорващи легитимността на избора на Спасов за декан, становища на контролния съвет на университета, където липсвали протоколи с подписи и печати за избора му и други.


Думите на декана на медицинския факултет вкараха здравният министър в обяснителен режим и той в няколко изяви, включително и пред студентите от Софийския университет трябваше да уверява, че няма опасност за факултета. Ананиев даде да се разбере, че


Спасов е подготвян за смяна


и той няма да остане начело на болницата след преобразуването й. Отбеляза, че тя е с натрупани около 30 млн. лв. дългове, има одит и намекна, че може да се стигне до по-сериозни санкции заради лошото финансово управление.


Ректорът на Софийският университет обаче заяви пред студентите, че Спасов ще остане начело на медицинския факултет до края на мандата му в края на 2019 г. Пред "Дневник" Анастас Герджиков също коментира, че е сериозно притеснен за бъдещата дейност на факултета и за това


дали ще има достатъчно преподаватели


които да останат на щат към него, за да запази той акредитацията си.


Герджиков получил уверения от здравния министър, че университетът ще запази учебния си корпус, а с решение на правителството друга болница ще бъде определена за университетска на Софийския университет и така ще се решат проблемите. За всеки от лекарите, които в момента са наети в "Лозенец", но не изпълняват педиатрични дейности, пък ще се направи анализ и ще се види къде и как те могат да бъдат прехвърлени, обеща Ананиев наскоро. Медиците обаче нямало да бъдат принуждавани, а щели сами да решат дали да отидат в предлаганите им болници, които за момента не са ясни. На среща с директорите на университетските болници в София с екипа на здравното министерство, всички те са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на Медицинския факултет, увери още Ананиев.


Ректорът обаче коментира, че вече е получил обаждания от доста преподаватели и лекари в болница "Лозенец", които заявявали, че няма да се съгласят лесно да отидат просто така където и да било в която и да било болница. Някои обмисляли да заминат в чужбина. Ако не бъдат прехвърлени към друга болница, която да е университетска конкретно за Софийския университет, те ще загубят титлите си, вече няма да са към факултета, отбеляза още Герджиков пред "Дневник". Така се поставял въпросът за това дали ще има достатъчно хора, които да преподават на студентите от Софийския университет и за изпълнение на изискванията за достатъчно щатни хабилитирани преподаватели.


Всъщност преобразуването на болницата е все още в


доста суров и неясен вид


Плановете са тепърва до половин година здравното министерство да прави анализ на състоянието на болница "Лозенец" и за това кои лекари ще са нужни, кои не изпълняват педиатрична дейност и къде могат да бъдат прехвърлени те при тяхно желание. Отделно ще се види и кои педиатрични звена на другите болници могат да бъдат преместени в "Лозенец".


Самото преобразуване пък щяло да отнеме "толкова време, колкото е необходимо", каза Кирил Ананиев.
Новата педиатрична болница пък щяла да се изгражда поетапно, като ще се строи нов корпус, който да отговори на изискванията за леглови капацитет за детска болница, какъвто в момента "Лозенец" няма.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3422 Любопитно

  Добра идея е да има специализирана педиатрична болница, дано правителството не оплеска работата, защото Спасов е от стара коза яре и няма да се даде без бой.
  А юнаците от здравното министерство и здравната каса сега ли разбраха, че има 30 млн. дълг, това не се прави за месец-два, къде спаха.

 2. 2 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Как едно нещо не направихте както трябва? Как един път не помислихте преди да решите да правите нещо? P.S. Има нужда от предлаганата детска болница, но отново хубава идея се използва за разчистване на лични сметки и разпределяне на сфери на влияние!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Корпусът на детската болница от години пустее в двора на Александровска.
  Проектиран и строен специално за целта но го "хвана" прехода.
  Чакат се умни и отговорни за здравето на децата политци да дойдат на власт.
  Това, което предлагат в момента е неумно и изтъкано от корупция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3422 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да бъдем умерени оптимисти, идеята е добра, изпълнителите са малко съмнителни.
  Весел ден на всички, да работим.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Идеята е повече от трагична и дори престъпна . Попитай познат лекар за вътреболничните ИНФЕКЦИИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Върнете старата "Правителствена болница"!!!!

  Управляващите (министри, депутати и висши чиновници) и те са хора и те остаряват и следовотелно се нуждаят не от НЯКАКВО, а от висококачествено здравно обслужване, тук и сега, а не в чужбина. А педиатричната, както казва колегата "boevbisser", ДА НЕ ПУСТЕЕ толкова години в двора на Александровска, а да я реанимират!

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Едно нещо като работи, не го пипай(ремонтирай) е казал народът. А тия с безкрайните им реформи, от които се облажват само реформаторите, но не и потребителите на реформите....

  мурзилка
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  В “Лозенец” има клиника за трансплантации и ако я закрият, ще трябва да плащаме на европейски клиники, където е много по-скъпо. А после ще се чудят защо лекарите емигрират!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Статуквото се дърпа винаги...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ръководството е трупало дългове без да се замисля, а сега хайде да вдигаме студентите. Прилича на извиване на ръце и то след злоупотреби.

 11. 11 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ръководството е трупало дългове без да се замисля, а сега хайде да вдигаме студентите. Прилича на извиване на ръце и то след злоупотреби.

 12. 12 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ръководството е трупало дългове без да се замисля, а сега хайде да вдигаме студентите. Прилича на извиване на ръце и то след злоупотреби.

 13. 13 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Извинете за повторенията.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#2] от "bosev.asen":

  Никакво добро дело ! Тиквите натрупаха 70 млн. дълг на правителствена болница/ тя си беше такава ,въпреки ,че уж не е/ и сега ще я тапосат на НЗОК и ние ще им платим за лечението на дебелите з@дници.

 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Педиатрична болница НЕ означава само СГРАДА!! Означава преди всичко квалифициран персонал. Лекари, специалисти по здравни грижи, психолози....Къде са тези специалисти? Защо най-напред не се реши проблема със специализациите? КОлко детски психиатъра има в България? А детски невролози, онколози и пр?
  Отново и отвово се поставя каруцата пред коня. Ако СЕГА започнат да се набират желаещи за специализация, след 4 години ще има персонал. А затова време и на голо поле може да се построи сграда на болницата!

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  Педиатрична болница НЕ означава само СГРАДА!! Означава преди всичко квалифициран персонал. Лекари, специалисти по здравни грижи, психолози....Къде са тези специалисти? Защо най-напред не се реши проблема със специализациите? КОлко детски психиатъра има в България? А детски невролози, онколози и пр? Отново и отвово се поставя каруцата пред коня. Ако СЕГА започнат да се набират желаещи за специализация, след 4 години ще има персонал. А затова време и на голо поле може да се построи сграда на болницата!
  —цитат от коментар 15 на victor_victim


  ---------------

  защото така ще изкарат пари за ремонти, преместване. Колкото повече обществени разходи, толкова повече пари в касата на Герб.
  От намирането на лекари печалби няма.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK