Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец" (допълнена)

Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец" (допълнена)

© Георги КожухаровС 11 гласа "за", без против и с 11 "въздържал се" парламентарната здравна комисия не прие решението болница "Лозенец" да спре да е към Министерския съвет и да може да бъде преструктурирана с решение на правителството. Така депутатите от комисията не подкрепиха първата крачка към изпълнение на идеята болницата да се превърне в първата национална многопрофилна педиатрична болница в България.


Здравният министър Кирил Ананиев каза в края на заседанието, че не е очаквал такъв резултат. А председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че въпросът, залегнал в изменението на закона за лечебните заведения, ще бъде поставен отново в пленарната зала, където законопроектът ще трябва да бъде гласуван отново от всички народни представители. Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет.


Всички изказали се днес отбелязаха, че подкрепят идеята за създаване на педиатрична болница в България, че създаването й е закъсняло и е остро необходимо. Но всички извън ГЕРБ коментираха, че здравният министър Кирил Ананиев
не представя ясен и конкретен план


с финансови разчети и визия стъпка по стъпка за това как ще стане трансформацията. Поискаха да не се прави първата крачка, преди да са ясни всички останали. И повече подробности от здравния министър за финансовото обезпечаване за това как ще се процедира с лекарите, които не са педиатри, с това дали и колко ще са необходимите допълнителни легла и апаратура, както и всички останали последствия от преструктурирането. Попитаха защо трябва да се закрива нещо работещо, за да се изгради педиатричната болница.


Както опозицията, така и партньорите на ГЕРБ от "Обединени патриоти" поискаха отлагане на дебатите и взимането на решения, преди да се представи този ясен и конкретен план.


Кирил Ананиев увери залата, че има анализ, обсъждания и яснота за стъпките. "Те са


в главата на нашето ръководство


но не мога да говоря в момента, имаме готовност, имаме структура на болницата, имаме ясното знание за нужния персонал, апаратура, техника. Ще го споделим с вас, но сега не съм оторизиран за това", каза само Ананиев. И даде да се разбере, че чака решението на парламента и оторизация от правителството, за да може да даде подробности за визията си.


С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция.


"Не, че бързаме, но ситуацията в болницата е такава, че после да не стане късно


и за Медицинския факултет на Софийския университет, и за работещите там, и за персонала, за студентите, да бъде късно за взимане на решения за тях. Ако ме разбирате, ме разберете. Ако не, после друг ще носи отговорност за това, което се случва", заяви в края на дискусиите здравният министър.


В началото на обсъждането на въпроса Ананиев отново увери, че няма да има проблем за Медицинския факултет на Софийския университет, акредитацията му, дипломите на студентите и преподавателите. Посочи, че няма пречка един човек да преподава на студенти от два университета или студенти от Софийския университет да посещават други бази, където да учат.


Ананиев заяви пред депутатите, че има предвидени финансови средства за преобразуването както по норвежкия финансов механизъм, така и с бюджета.


Първоначално взеха думата неправителствените организации, представители на пациенти, лекари, на Софийския университет, на който болница "Лозенец" е университетска и корпус за обучение на студентите от Медицинския факултет.


Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев заяви, че България е закъсняла с откриването на такава болница. "Но дали закриването на болница "Лозенец" е най-доброто", попита той и постави въпроса за техниката, апаратурата, капацитета и специалистите.


Ректорът на Софийския университет "Св. Климен Охридски" Анастас Герджиков отбеляза, че не е бил запознат с промените, преди те да бъдат обявени публично. "Никой не е против да има детска болница, но


защо да унищожим болница "Лозенец"


попита и той. Заяви, че въпреки уверенията на здравния министър има сериозни опасения за бъдещето на Медицинския факултет. По негови информации след закриването на болницата около 20-30 на сто от лекарите, които в момента преподават на студентите, ще поискат да останат и да преподават. "Няма практически начин да се запази академичният състав", смята Герджиков.


"Сега ще се прави обсъждане, но се иска преди това обсъждане да се направи първата крачка. Какво пречеше да има обсъждане преди това, да се изясни кои ще са болниците, където ще се учат студентите, къде ще отиде академичният състав, апаратурата, базата. Просто нямаме визията", заяви Герджиков пред депутатите.


Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че промените предлагат само болница "Лозенец" да отпадне като лечебно заведение към Министерския съвет и ще даде възможност с решение на правителството тя да бъде преструктурирана. Отбеляза, че е изненадана от факта, че за 200-те легла на болницата има 900 човека персонал.


От опозицията също поискаха повече конкретика и ясен план от здравния министър и поискаха отлагане на темата. Не подкрепиха и действията на Софийския университет, които заплашиха с протести заради промяната. Но и отбелязаха, че няма необходимата яснота за една такава крачка.


Партньорите на ГЕРБ от


"Обединени патриоти" също казаха, че имат нужда от повече подробности


и преди да ги получат на коалиционен съвет, няма да подкрепят промяната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK