Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец" (допълнена)

Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец" (допълнена)

© Георги КожухаровС 11 гласа "за", без против и с 11 "въздържал се" парламентарната здравна комисия не прие решението болница "Лозенец" да спре да е към Министерския съвет и да може да бъде преструктурирана с решение на правителството. Така депутатите от комисията не подкрепиха първата крачка към изпълнение на идеята болницата да се превърне в първата национална многопрофилна педиатрична болница в България.


Здравният министър Кирил Ананиев каза в края на заседанието, че не е очаквал такъв резултат. А председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че въпросът, залегнал в изменението на закона за лечебните заведения, ще бъде поставен отново в пленарната зала, където законопроектът ще трябва да бъде гласуван отново от всички народни представители. Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет.


Всички изказали се днес отбелязаха, че подкрепят идеята за създаване на педиатрична болница в България, че създаването й е закъсняло и е остро необходимо. Но всички извън ГЕРБ коментираха, че здравният министър Кирил Ананиев
не представя ясен и конкретен план


с финансови разчети и визия стъпка по стъпка за това как ще стане трансформацията. Поискаха да не се прави първата крачка, преди да са ясни всички останали. И повече подробности от здравния министър за финансовото обезпечаване за това как ще се процедира с лекарите, които не са педиатри, с това дали и колко ще са необходимите допълнителни легла и апаратура, както и всички останали последствия от преструктурирането. Попитаха защо трябва да се закрива нещо работещо, за да се изгради педиатричната болница.


Както опозицията, така и партньорите на ГЕРБ от "Обединени патриоти" поискаха отлагане на дебатите и взимането на решения, преди да се представи този ясен и конкретен план.


Кирил Ананиев увери залата, че има анализ, обсъждания и яснота за стъпките. "Те са


в главата на нашето ръководство


но не мога да говоря в момента, имаме готовност, имаме структура на болницата, имаме ясното знание за нужния персонал, апаратура, техника. Ще го споделим с вас, но сега не съм оторизиран за това", каза само Ананиев. И даде да се разбере, че чака решението на парламента и оторизация от правителството, за да може да даде подробности за визията си.


С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция.


"Не, че бързаме, но ситуацията в болницата е такава, че после да не стане късно


и за Медицинския факултет на Софийския университет, и за работещите там, и за персонала, за студентите, да бъде късно за взимане на решения за тях. Ако ме разбирате, ме разберете. Ако не, после друг ще носи отговорност за това, което се случва", заяви в края на дискусиите здравният министър.


В началото на обсъждането на въпроса Ананиев отново увери, че няма да има проблем за Медицинския факултет на Софийския университет, акредитацията му, дипломите на студентите и преподавателите. Посочи, че няма пречка един човек да преподава на студенти от два университета или студенти от Софийския университет да посещават други бази, където да учат.


Ананиев заяви пред депутатите, че има предвидени финансови средства за преобразуването както по норвежкия финансов механизъм, така и с бюджета.


Първоначално взеха думата неправителствените организации, представители на пациенти, лекари, на Софийския университет, на който болница "Лозенец" е университетска и корпус за обучение на студентите от Медицинския факултет.


Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев заяви, че България е закъсняла с откриването на такава болница. "Но дали закриването на болница "Лозенец" е най-доброто", попита той и постави въпроса за техниката, апаратурата, капацитета и специалистите.


Ректорът на Софийския университет "Св. Климен Охридски" Анастас Герджиков отбеляза, че не е бил запознат с промените, преди те да бъдат обявени публично. "Никой не е против да има детска болница, но


защо да унищожим болница "Лозенец"


попита и той. Заяви, че въпреки уверенията на здравния министър има сериозни опасения за бъдещето на Медицинския факултет. По негови информации след закриването на болницата около 20-30 на сто от лекарите, които в момента преподават на студентите, ще поискат да останат и да преподават. "Няма практически начин да се запази академичният състав", смята Герджиков.


"Сега ще се прави обсъждане, но се иска преди това обсъждане да се направи първата крачка. Какво пречеше да има обсъждане преди това, да се изясни кои ще са болниците, където ще се учат студентите, къде ще отиде академичният състав, апаратурата, базата. Просто нямаме визията", заяви Герджиков пред депутатите.


Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че промените предлагат само болница "Лозенец" да отпадне като лечебно заведение към Министерския съвет и ще даде възможност с решение на правителството тя да бъде преструктурирана. Отбеляза, че е изненадана от факта, че за 200-те легла на болницата има 900 човека персонал.


От опозицията също поискаха повече конкретика и ясен план от здравния министър и поискаха отлагане на темата. Не подкрепиха и действията на Софийския университет, които заплашиха с протести заради промяната. Но и отбелязаха, че няма необходимата яснота за една такава крачка.


Партньорите на ГЕРБ от


"Обединени патриоти" също казаха, че имат нужда от повече подробности


и преди да ги получат на коалиционен съвет, няма да подкрепят промяната.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Поне тази глупост засега не мина. А и къде ще се лекуват "скъпите" ни правоимащи първенци ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 907 Разстроено

  ми много ясно как ще има добра болница за простосмъртните :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на nnedkov
  nnedkov
  Рейтинг: 246 Разстроено
 4. 4 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Мафията нещо са се разминали в мненията.

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Знам, ма не мога да ви кажа. А некои си мислхме, че НС избира и контролира МС. Не и в боцеленд.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Искат да заметат под килима дълговете на болницата на тиквите и да ги натресат на НЗОК / Т.Е. на нас/ под благовидния предлог детска болница. Една такава се руши в двора на МА.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  На мен картинката ми прилича на следната. Вълци от различни глутници са заръфали болницата и всяка глутница тегли към себе си плячката...

  мурзилка
 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Разчети в главите... щурец в ухото... вятър в джоба...

  Все по-отчетливо прозиращата управленска немощ на новото ръководство на МЗ е притеснителна в поне две насоки:
  - или положението в здравеопазването е толкова зле, че дори и великият бюджетар Ананиев не може да се оправи;
  - или великият бюджетар си е толкова велик и митичната "експертиза" и на него и на екипа му се свежда до прости аритметични операции, по възможност - с извеждане на така любимия излишък.
  Или и двете...

  Бедни, бедни Москов, а колко ти се присмиваха за щяло и нещяло...

 9. 9 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Тоя Любо Спасов явно има чудовищно лоби, щом може да спре подобно решение, което даже беше споделено и публично и се одобрява масово (за превръщането на правителствена болница в педиатрична болница).

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Поне тази глупост засега не мина. А и къде ще се лекуват "скъпите" ни правоимащи първенци ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, сега болницата е достъпна за ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!
  За разлика от времето, когато Партията я използваше само и единствено за ваши хора и входа се охраняваше от УБО!!!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":

  Вервай си, старшинка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#9] от "vespasian0303":

  Както става ясно десетки милиони дългове се трупат само от болницата, а кой знае колко и през медицинския факултет. Ананиев намеква,че скоро ще фалира болницата.

 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 875 Неутрално

  ми много ясно как ще има добра болница за простосмъртните :/
  —цитат от коментар 2 на mititu


  Опитвал ли сте да се лекувате там ? Аз съм, при това успешно, и нямам нищо общо с „непростосмъртните“.
  Това е просто една хубава болница, такава каквато трябва да е всяка стига икономическият интерес да не е на първо място. “Правителствена“ отдавна е просто име.

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1546 Любопитно

  А стига бе.... Всички ли прочетохте това как НАЙ-НАЙ-НАЙ печеният бюджетар, финансист, дизайнер на здравеопазването, гуру на здравната реформа, божествен ангел, раздаващ смърт и живот КИРИЛ АНАНИЕВ
  НЯМА ЯСНОТА анализи, планове, разчети....
  Не, ТОЙ всъщност ги имал ОБАЧЕ само в чутовната му тиква. Тайна на ТАЙНИТЕ. Даже за депутатите!?!?!?!?!
  То на война се отива с по-малко тайнственост и поверителност, а ТОЗИ танатосен гений иска да му гласуват черна котка в плътен чувал, в тъмно помещение, поместено в тунел...
  И не бил оторизиран видите ли от министерския съвет...
  К"во толкова като е назначен от някакво си Народно събрание!!!
  А стига бе!
  Коза ностра ряпа да яде.
  !

 15. 15 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни дали мога утре да отида да се лекувам в тази болница на общо основание? И какъв е редът на прием там ако не съм депутат/служител на Министерски Съвет/министър на водопад?

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#15] от "johnniewalker":

  Както във всяка друга болница. Само едно отделение е за правителствени цели. За това и сега не се нарича правителствена.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1546 Весело

  До коментар [#15] от "johnniewalker":

  Влез в главата на Кирил Ананиев...може вече да е оторизиран.
  :)
  !

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Весело

  Знаех си, че ще му направят опозиция на министъра, и това е само началото.
  А това, че той е тръгнал да я трансформира в детска болница - една чудесна идея поне според мен, без подготовка, без подробни финансови анализи и пр. е още едно доказателство за това какво е качеството на управляващите.
  А пък затова, че имали 30 млн. дълг кой точно е виновен и кой досега не е разбрал и кой не е взел мерки....

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1546 Весело

  До коментар [#8] от "forza":


  При великият бюджетар няма и прости аритметични операции.
  При великият бюджетар има само една бюджетна графа: "Им Взех"!
  !

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Весело

  Някой може ли да ми обясни дали мога утре да отида да се лекувам в тази болница на общо основание? И какъв е редът на прием там ако не съм депутат/служител на Министерски Съвет/министър на водопад?
  —цитат от коментар 15 на johnniewalker


  Ако тръгнеш по клинична пътека, т.е. ако разчиташ на здравните си вноски и не си държавен служител и или си без връзки, ще ходиш там, където те натири специалиста, който ти назначава лечението. На частно кат си плащаш всичко, може да се лекуваш където искаш. Ако имаш достатъчно пари, ще дойдат и у вас в имението да те лекуват, със все докторите, апаратурата, сестрите...

  мурзилка
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Малко ме е срам, но съм водил мой близък в правителствена болница с връзки. Всичко мина по клинична пътека, не ми поискаха и стотинка и даже свършиха чудесна работа.
  Но самият достъп там не е директен, трябва някой да те прати, това е.

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Няма ли някой лекар в този форум, че да чуем компетентно мнение. Не на здравни комисии ала деса умното, здравни министри-счетоводители и от рода.

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на qym56586169
  qym56586169
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да сринеш една работеща и реномирана болница от малкото такива на европейско ниво у нас е вандалщина. Няма друго обяснение освен професионална завист в някакъв тясен кръг доктори-милионери. А този нещастник де го сложиха за министър на здравеопазването , като за последно сбогом с него го въртят като пумпъл на гайтан. Имал план, имал идея имал звънци. Хвърля стотици хора в недоумение и тревога. И така градим на заден ход успехите си.

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  . Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет.

  Патриотарчетата просто показват мускули на герберите и дават знак , че кожата им е скъпа . А иначе крайният резълтат , въпреки всеобщото мнение, че Ананиев мънка неуверено , ,е ясен -
  трансформацията ще бъде извършена . Най- вероятно .

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  . Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет.

  Патриотарчетата просто показват мускули на герберите и дават знак , че кожата им е скъпа . А иначе крайният резълтат , въпреки всеобщото мнение, че Ананиев мънка неуверено , ,е ясен -
  трансформацията ще бъде извършена . Най- вероятно .

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Но всички извън ГЕРБ коментираха, че здравният министър Кирил Ананиев не представя ясен и конкретен план .

  На Простия и кохортата му изобщо не им дреме ,че Ананиев не наясно с темата . За тях е важно да си наложат мнението на всяка цена . И ще го наложат . На каракачанката ме пари под петите и ще се наложи отново да слага каската . Волен и Веждичката се ближат и ще постигнат "консенсус ". Оня , дето вика че не е идиот , , ще дръпне една реч ПРОТИВ незачитането от големия партньор , ще предупреди за нещо си и ... ще гласува ЗА
  Да живее единството , сигурността и ОСИГУРЕНОСТТА на коалицията . . 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#15] от "johnniewalker": И какъв е редът на прием там ако не съм депутат/служител на Министерски Съвет/министър на водопад?

  Просто трябва да си болен . Другото е както навсякъде .

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#28] от "papуre":

  Абе не е като навсякъде.
  Има една основна разлика между Правителствена болница и останалите здравни заведения в страната - тя има директна субсидия от държавния бюджет, което моментално я прави привилигерована. И ако на тоя фон има и 30 млн. лв. дълг . еми директорът й можеше да го уволнят дисциплинарно и край. Същото беше положението във Военна болница - там бившият министър генерал Петров за няма 2 години изчисти дълговете и я вкара в час.
  На мен министър Ананиев ми е симпатичен и доколкото знам има чудесна репутация като бюджетар и финансист. Това обаче не е достатъчно да си добър здравен министър, тук игрите винаги са били по-усложнени и играчите - по-опитни, а пък проф. Спасов - един от най-опитните.
  Моята прогноза е, че нищо няма да направи министърът, уви.
  И въобще не коментирам дали Правителствена болница има добри доктори и си върши добре работата - както написах по-горе, веднъж лично съм ползвал услугите им - нивото наистина е високо.
  Тук говорим само дали в 21-век може да се дават директни субсидии от бюджета и да се изкривява пазара, а въпросният субект отгоре на това да трупа и дългове - стига това да е вярно, никак не съм щастлив.

 30. 30 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#23] от "султана глаушева":

  Прави впечатление ,че за 200 легла и 900 души персонал са натрупани 30 милиона дефицит ,като се има в пред вид ,че се лекуват сложни неща и по скъпи пътеки ,в задачката се пита ,защо гонят останалите болници ,които имат и по 2000 легла и нямат такъв дефицит ,а там се лекува простолюдието .Така направените разчети показват ,че преразход за едни може ,при това здравните им осигуровки са платени и те от нашите данъци , а за нас ,данъкоплатците ,които вкарваме над 2.9 милиарда в НЗОК и държавата от собствения си труд , такива преразходи не може ,за нас има по близо половин направление на година и 2 лв за изследвания , а народа се нахъсва ,че парите му се крадат от докторите и болниците и здравната система се източват също от лошите медици .Наскоро ми приказваха как в Германия , пенсионер с 400-500 евра на месец осигуровка ,с белодробно заболяване в остър стадии ,не може да намери час за година напред за белодробен лекар в цяла Германия ,тук е точно обратното , при 0 лв заплащане от страна на пенсионера за осигуряване , веднага достъп до специалист и болница и тотално недоволство от същия този лекуван пенсионер ,при това със същата техника и лекарства ,като в Германия ,но за сметка на едни 2.3 милиона данъкоплатци ,защото останалите 4 не плащат нито лев.

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Весело

  До коментар [#30] от "edin drug":

  точно за това става дума.

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не си дават губернията, защо да има за децата

 33. 33 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Има правителствена субсидия, привилегии, дългове, скрити и от депутатите неща, които ще им бъдат разяснени след като дадат съгласие...дали инициативата е грижа за децата или нещо друго се се мъти?

 34. 34 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 632 Гневно

  Внукът ми се роди в Правителствена-останахме възхитени от грижи,отношение,оборудване,хигиена,медицински състав-лекари,акушерки,неонатолози.Тишина ,спокойствие,адекватни грижи!Защо трябва това да се разваля?Ако има финансови нарушения,да се открият и виновните да се накажат по Закона.Хвалим се с милиарди излишък,а защо Р България не построи чисто нова Детска специализирана болница?Има нещо венерическо тук,ако мишената е проф.Спасов, противниците му са избрали твърде скъп начин да се разправят с него,само че ще плащаме ние!

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 588 Неутрално

  По телевизията един умен човек го каза с две думи. Да сринеш дворец, за да построиш с материала една, или няколко колиби.

  мурзилка
 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#34] от "val1320":

  болницата е страхотна, никой не може да каже на черното бяло. въпросът е че получава директни субсидии от бюджета - от всички нас, а другите не получават.
  ако спрат да получават субсидии - нека тогава пак да са добри, няма лошо.
  но сега - и субсидии, и дългове, е как може така и кому е нужно.
  пп. а да се направи от правителствена болница педиатрична е добра идея, но сложен проект, и той може да се осъществи с много подготовка, работа, а не с дискусии пред депутати, нападки през медии и т.н.

 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Тази болница трябва да се запази като трансплантационен център за властта ,има силна нужда от смяна и трансплантация на ......мозъци и цели глави .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK