Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор (допълнена)

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевСъборът на Българския лекарски съюз даде мандат за подписване на анекса за догодина към Националния рамков договор.


230 от делегатите на събора бяха "за" подписването на документа с Националната здравноосигурителна каса, 13 души бяха против, а 19 се въздържаха.


Рамковият договор определя общите обеми на медицинските дейности и техните цени, които касата ще плаща. В рамките на тези обеми всяка болница договаря поотделно дейностите, които ще извършва и ще търси финансиране от касата.
Съборът делегира права на Управителния съвет на съюза да подпише анекса, но


да продължи преговорите по някои спорни цени и обеми


Общ преглед на анекса показва, че при повечето дейности и лечения за догодина се планира немалко увеличение на обемите дейности, които ще се покриват от касата. Цените в повечето случаи се запазват почти същите, като само за някои има повишение на плащаните досега цени с около 5 на сто.


При някои скъпоструващи манипулации и лечения обаче има сериозно намаление. Очаква се по тези въпроси преговорите да продължат в следващите две седмици между лекарския съюз и касата.


От 2000 на 1500 лв. пада например цената за позитронно-емисионната томография с компютърна томография.


Макар в другите клинични пътеки да не се правят сериозни промени, от догодина се планира високотехнологичното лъчелечение вече да не се плаща на курс лечение, а на брой облъчвания, се вижда от проекта за анекс. Това ще засегне пациентите, които са в тежко състояние и за които се налагат интензивни кратки курсове на лъчелечение, обясниха неофициално лекари, провеждащи лъчелечение. Такива пациенти често се нуждаят от висок курс от две до четири процедури, като до момента за това е било плащано 1850 лв. Сега цената ще е между 360 и 720 лв.


Лекарите са още по-разтревожени от намерението да се изравнят сумите, които касата ще превежда за лъчелечение, независимо дали то е направено по най-високите стандарти, съвременни иновационни практики и модерни технологии, или се ползват досега познатите и практикувани от години методики. Дали лекарят ще прилага


най-модерните техники или не


това няма да води до повишаване на цената, плащана от касата, и тя ще е винаги 155 лв. на облъчване.


Това сериозно ще демотивира лекарите, а и болниците няма да имат интерес да инвестират в нови технологии и методи, коментираха лекари, пожелали анонимност, за да не влизат в конфликт с касата. И изчисляват, че досега за прилагането на модерните практики се е плащало по около 250 лв. на облъчване.


Здравният министър Кирил Ананиев вчера заяви, че планираното намаление се предполага да дойде от отстъпки за консумативите за техниката, които здравните власти се надяват да договорят с доставчиците. Дали това ще компенсира по-специализираната работа на лекарите, инвестицията в нови технологии и поддръжка на апаратурата обаче не отговори.


Както беше съобщено и от Българския лекарски съюз, в анекса е предвидено лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, задължително да осъществяват видеоконтрол в ангиографските зали и болничните структури, в които се правят съдови инвазивни и интервенционални процедури. В обхвата на видеокамерите ще влиза наблюдение само на входовете и изходите на залите.


Записите от видеокамерите


ще се съхраняват за срок, не по-малко от един месец от датата на извършване на интервенцията.


Предвижда се още общопрактикуващите лекари да трябва да издават само направления за постъпване в болница, но да не трябва да назначават допълнителни консултации или изследвания, които се покриват от клиничната пътека.


Въвеждат се и по-строги мерки за следене на онкомедикаментите, които трябва да се разтварят, и за отчитане на неизползваните остатъци от медикамента.


Както искаше Българският лекарски съюз, с анекса за догодина се утвърждава правилото да не могат да се прехвърлят средства от една дейност в друга освен с решение и санкцията на съюза. Ако не се постигне подобна договорка, касата ще може да намалява цените на пътеките, по които има неизползвани средства.


Отпада


задължителното съгласие


което трябваше да подписват подителите при поставяне на ваксината за ротавируси и гастроентерити. Те не са задължителни, но родителите трябваше да подписват в три екзепляра формуляри, че искат да бъдат ваксинирани децата им и са наясно с рисковете. Това според председателят на лекарския съюз Иван Маджаров е плашел и отблъсквал хората да ваксинират децата си.


Ако трябва да бъда кратък, тази година е


годината на обемите


Повече направления за първична извънболнична медицинска помощ, повече регулативни стандарти за профилактика, повече направления за специализирана помощ, завишени бюджети за болничната помощ, каза Маджаров.


Съборът задължи прякото ръководство на съюза да договори с касата при наличие на неизрадходвани за тази година средства, те да могат да се използват за


разплащане на надлимитна дейност за минало време


Според Маджаров това е основният резултат от днешния форум. Очаква се за над 50 милиона лева да бъдат спечелени дела от болниците за надлимитна дейност, каза д-р Маджаров. Условието на събора е било ако към 30 септември има неусвоени средства в болнична помощ, те да бъдат договорени за плащане на надлимитна дейност за минали години.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Точенето на парите ни ще продължи.
  Плащанията на ръка - също.

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  не забравяйте ,че 60% от пациентите нямат нито един лев собствени здравоосигурителни плащания за разлика от примерно немските пенсионери ,които плащат реално от 300 до 800 евро на месец здравна осигуровка от собствен джоб и на това отгоре чакат по 3до 6 месеца за преглед от специалист ,а напр за пулмолог се чака и до 1 година ,защото специалисти няма , прегледа е от 10 евра за осигурен и до 300 евро за домашно посещение от дипломиран лекар ,кое точно е източването от българските лекари ,като не плащате масово нито осигуровки ,нито такси ,нито повече от 2-3 лв за преглед ,това ,че населението смята ,че за 20-30 лв здравна осигуровка ,всеки един медик му е задължително и денонощно роб и то на секундата ,такова унизително отношение към лекари няма никъде по света .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK