България е лидер по брой хоспитализации, но на дъното по прекарани дни в болница

България е лидер по брой хоспитализации, но на дъното по прекарани дни в болница

© Георги КожухаровВ края на септември миналата година агенция "Алфа Рисърч" разпространи резултатите от национално представително проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването. Според данните в него България е на първо място с най-висок брой хоспитализации за Европейския съюз, значително над средното. Тогава социолозите подчертаха, че числата са базирани на техни проучвания, както и на такива на Евростат.


Днес европейската статистическа агенция разпространи свое изследване, обхващащо 2016 г., в което се посочва, че въпреки големия брой хоспитализации България е на предпоследно място в ЕС по брой прекарани дни средно на човек в болница.


От Световната здравна организация също предупредиха преди време, че в страната има много хоспитализации, някои от които напълно излишни. По време на разговорите за здравната реформа преди около 3 месеца членът на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер обясни, че има сериозен проблем в болничната помощ и това се вижда от огромния брой хоспитализации в България – над 3 милиона.
Според Евростат през 2016 г. средната продължителност на една хоспитализация е 5.3 дни. Единствено в Холандия хората прекарват по-малко дни в болница – средно по 4.5 дни.


Най-продължителна е хоспитализацията в Чехия, където хората прекарват средно по 9.6 дни. Хърватия, Франция и Германия са другите страни, в които болните остават за повече от 9 дни в болнично заведение.


От Евростат отбелязват тенденция в почти всички страни в ЕС за намаляване на престоя в болница. През 2011 г. в България средната продължителност на хоспитализацията е 6 дни, а през 2015 г. - 5.4 дни.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Приемат, заради пътеката и изписват без да си оздравял.

 2. 2 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ами щом след инсулт изписват на шестия ден, без оглед на състоянието какво да очакваш. При положение, че седмия и четиринадесетия ден след инсулта са много рискови. Геноцид. И то за какво? За едни пари. Да правят единици милионери, а хиляди да мрат.

 3. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Според мен причината е далеч по-проста: хоспитализация масово се практикува с цел диагностика. Ако трябва да се направи високоспециализирано и скъпо изследване, практиката е да те приемат в болницата по каса, защото иначе не можеш да си го платиш сам. Такива са много кръвни изследвания, скопии, ЯМР и т.н. само за начало. Всичко може да се извърши в рамките на един ден и изобщо да не те хоспитализират, но по правилата на нашата болна здравна система трябва да стоиш три дни, за да отчетат пътека.

  На другия край са болните, които имат нужда от още лечение, но пътеката свършва и ги гонят. Жив, здрав, айде по пътя, а след 2 седмици пак.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  При капитализЪма е така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  Приемат, заради пътеката и изписват без да си оздравял.
  —цитат от коментар 1 на Роси  По-скоро приемат, без на има нужда от болнично лечение. Но това е, защото е сбъркан модела на заплащане. Какъв е смисълът да се заплаща болничен престой, който по пътека е 5 дни, при положение, че може всичко да се направи за ден и да останеш в болница за една нощ? Това, според мен, е основният проблем. Те пак да си получат парите за престоя, изследванията, манипулациите и т.н., но какъв е смисъла от проникването, не ми е ясно...

 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  До коментар [#3] от "Milva":

  Не прочетох твоя коментар, иначе нямаше да напиша моя :)

  Преди години бях в болница в София 5 дни, за........4(четири) изследвания.

 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Приемат, заради пътеката и изписват без да си оздравял.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  По-точно казано - приемат без да си се разболял, а изписват без да си оздравял...

  Stef
 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Приемат, заради пътеката и изписват без да си оздравял.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  По-точно казано - приемат без да си се разболял, а изписват без да си оздравял...

  Stef
 9. 9 Профил на К. И.
  К. И.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Приемат, заради пътеката, взимат парички и ДИМ ДА ТЕ НЯМА

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Може би нашето здравеопазване е много добро - рекордно бързо оздравяваш...???

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Никой не е починал без лекарска помощ...

 12. 12 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защото част от тях са само на книга!

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3850 Весело

  Повечето хора в България, оздравяват напук на докторите 😷 и здравната ни система. Е, ако се заловят с някой сериозно, може и да не прескочи трапа.

 14. 14 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Точно !

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4670 Неутрално

  При капитализЪма е така!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Беж към светлото бъдеще в КНДР!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4670 Неутрално

  Никой не е починал без лекарска помощ...
  —цитат от коментар 11 на uhl23528019


  Това е грозно!

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Може на теб да ти звучи грозно,но аз загубих вече трима души поради липса на адекватна лекарска намеса. А колко души още са ,,лекували" въоросните лекари не ми се мисли

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Нещата могат да бъдат погледнати и малко по иначе ,да , много хоспитализации , но пък и най евтини пътеки в света , Нигяр Джефер и АЛфа Рисърч нито веднъж не са направили сравнение между цената на пътека в българска болница и в останалите страни , много е просто да извъртиш нещата ,ето далаверата на българските доктори ,вкарват ги и не ги лекуват и ги изписват ,ама някой да каже пък Вкараните какви здарвни вноски са платили последните 10 години , покриват ли вноските даже първата пътека на лечение ,колкото и да е некачествена , колко струва тази пътека в България ,а в останалия ЕС колко е , как и кой поема разхода за качественото лечение ,за което има хиляди страници изисквания ,ама няма нито ред кой ще го плати , има само глоби и забрани за докторите да лекуват с това или онова , защо 4 милиона пациенти ,които иначе се хоспитализират и коментират тук и имат огромни претенции ,ама нямат нито лев здравни осигуровки ,държавата ,тоест данъкоплатците на трудов договор им ги плащаме ,щото комунистите в НС са решили така .Н акрая пак докторите са виновни за ниското качество ,не пациента и държавната каса ,които определят една болнична пътека на цена ,колкото да си смениш аспуха на 20 годишен автомобил ,а не на сложна чернодробна операция или операция на става,на колкото е оценен труда на медиците ,а той е далеч под цената на съдия ,милиционер или чистачка в частен офис ,толкова може да се очаква и като резултат от лечението ,няма как да чакаш някой през нощта да тича на 50 км да ти спасява денонощно живота за 1 лев ,този период на хуманност и безплатно слугуване мина ,основните милиарди в разходите на касата си ги източват пациентите с безплатните лекарства ,а до българските лекари стигат едва все още 3% от парите за здраве ,другите пари отиват по други пера ,така ,че няма как е източена системата с тези 3% при над 40 милиона прегледа и 3 милиона хоспитализации .

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  До коментар [#18] от "edin drug":

  Баба ми влезна в болницата с две диагнози-пневмония и беше извън ритъм с предсърдно мъждене. 40 години работеше на тази държава и съответно си е плащала всички здравно-осигурителни вноски, но в болницата сметнаха че било по-спешно да лекуват пневмонията вместо сърцето. Сами разбирате че не са и давани антикоагуланти(защото нямали право да лекуват по две пътеки едновременно...!) и така тя получи инсулт и си отиде за седмица.
  Та какво ми се извинявате тука с пари това онова? Ако ни бяха казали че трябва ние да си ги купим щяхме още на същия ден да ги доставим в болницата... НО..!

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  До коментар [#18] от "edin drug":


  Свекърва ми я удари кола на Никулден миналата година.Комоцио,смупване на таза на две места и куп кръвонасядания. Една седмица беше в болница,отказаха да я гипсират. Изписага я след седем дни,защото според докторите лечението можело да продължи в къщи. Прибрах я у нас да я гледам. Спрях да ходя на работа(болнични ми отказаха защото съм и била снаха(не дъщеря!).. демек съм нямала родствена връзка с нея. Гледах я като малко бебе...Намерих мед. Сестра която да и бие антикоагуланти но изкара само седем дни. Получи белодробна емболия и си отиде от този свят...

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  СПРЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ САМО ЗА ПАРИ! СПРЕТЕ!
  Защото тези,които разпределят БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК ПРАВЯТ САМО МАГИСТРАЛИ,а хората мрат защото не ги лекуват както трябва!

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  Проблема че от бедност тараклатлък и българското ама всички правят така/да не се минем и останалите в бг доктори ако нямат частен кабинет работа на друго място и те смучат...

  Умерен толераст
 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Доктори трябват там където има много болни, не само там където има много пари!

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Нещо това здравеопазване тотално се прецака. Вече не живота и здравето са ценност, а само парите...

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drug":
  Много си писал затова накратко синтеза: според теб виновни са ниските цени на здравната пътека.

  Явно си от лекарското съсловие, личи ти че си пристрастен. Затова искам да те попитам, с какво ниската цена на здравната пътека е виновна за това, че те вкарват в болницата БЕЗ НУЖДА, само за едни изследвания? Които спокойно могат да се извършат и като отидеш за тях без да лежиш в болницата.

  Нали са ниско платени тези пътеки, би трябвало да гледат да не приемат по тях. Или май че причината е друга, изкуствено натоварване на леглата и доказване на "необходимост" от болници и персонал.

  Конкретен пример с мен, лежал съм 2 пъти и двата нямаше нужда. Първият път с голям зор ми разрешиха да не лежа а да ходя само за изследванията и една кратка процедура. Единствената причина да ме пуснат беше, че в стаята бях с един циганин който СМЪРДЕШЕ неописуемо, без противогаз не се издържаше.

  Вторият път в Националната кардиология пак за изследвания. Не ме пуснаха въпреки че живея на 100 метра от нея, заемах ненужно леглото 5 дена. Колко пари са похарчени ненужно, колко хора в нужда са върнали защото няма свободни легла? Същите изследвания след време направих в частна клиника с две ходения, и то пак платени от Здравната каса, някъде към 100лв беше общо.

  Истината е, че здравната система направи от лекарите безогледни печалбари. Затова и всяка година наливат нови милиарди а ефект никакъв. Намаляващо население а повече пари и влошаващо се обслужване, ето ефекта на принципа "Парите следват болният".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това, според мен, е основният проблем. Те пак да си получат парите за престоя, изследванията, манипулациите и т.н., но какъв е смисъла от проникването, не ми е ясно...
  —цитат от коментар 5 на popovski31

  Рязко ще спадне натоварването на леглата, ще стане ясно че много болници не са натоварени реално. Следват съкращения а заедно с тях и съответният персонал и администрация. Типичната ситуация 1 работи и около него 10 се правят че му помагат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Прием заради източване на касата, както за пари за здравната пътека, така и за изписваните лекарства...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  +++++++
  А хората които реално имат нужда от лечение и болничен престой ги отпращат да се лекуват в къщи...защото касата не им покрива нищо повече от определеното от нея!

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  Значи всички българи могат да се нанесат да живеят в болниците.

 30. 30 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drug":

  Много крадете , и 1000 евро да е вноската пак ще изпишете , че целия бълггарски е болен.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 31. 31 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 685 Неутрално

  български народ*

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 32. 32 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#26:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]  Напълно съм съгласен. И следствие от това ще е по-добро здравеопазване.

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  €вростат-42 % от смъртните случаи в Бг болници са ПРЕДОТВРАТИМИ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Човешкия организъм е сложна система от органи. Не може да лекуваш една болест без да прецениш рисковете от лечението за другите органи .

 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Щом в една система има лъжа, значи в нея няма бъдеще...

 36. 36 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Ами като раздуват пътеките само за да усвоят едни пари и да точат здравната каса ...така ще е...бяла мафия...

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Като видят какви са условият болките бързат да оздравеят.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  През далечната 1985 както много хора у нас бях абонат на съветската преса. Тя беше доста по-стойностна от нашата. Още тогава в едно издание - "Аргументи и факти" се коментираше този проблем. Соц страните бяха шампиони по болнични легла на калпак, както и по продължителност на престой на лежащо болен.

  Видимо трендът у нас не се е променил и след падането на комунизЪма...
  Защо ли?!
  Защото отгледахме бюрокрация, по-раздута и от времето на Тато. Тя трябва да се храни с политически назначения и все по-активно щавене на електоеата през всякакви схеми, особено в здравеопазването...

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Едно време (1972г) нашумя един италиански филм "Бялата мафия", който потресе обществото с отвратителното отношение на лекарското съсловие към пациентите в системата на капилистическата организация на здравеопазването. Онези, които съсдадоха съвременната уж пазарна, уж осигурителна система на здравеопазването са ВИНОВНИ ЗА ПОЯВАТА НА БЯЛАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ. Там, където има истински пазар в сферата на медицината, свободен избор без принудителности и задължнителности, в света на свободната пазарна конкуренция, цените са ниски, а качеството високо. Там, където има истинска, а не далавераджийска, корумпирана държава като нашата, има контрол върху дейностите, при които е възможна злоупотреба с доверието на пациентите. Всяка седмица контролиращите органи влизат в частните здравни заведения и се запознават с медицинските досиета на пациентите. Ако установят, че лекарят е злоупотребил с доверието на пациента (например е назначил нещо ненужно като "хормонално огледало" на човек с бъбречна криза ) подлежи на санкции от страна на медицинската асоциация на държавата. В държавните болници (бюджетно финансирано, безплатно здравеопазване) там ( поради малкия им брой) лекарите са толкова натоварени с работа, че за корупция и злоупотреби и дума не може да става. Бялата мафия в България, не само че безпроблемно източва т.нар. здравна каса по всички възможни и невъзможни начини, но е превърнала държавните и общински болници в средища за изпитвания на медикаменти, финансирани от фармацевтичните фирми. Основните печалби от тези проучвания не отиват в джоба на "опитните" болни, а в частните сметки на лекарите участващи в системата, директорите, етичните комисии... Държавата ни е кочина, пичове и няма надежда да се оправи.

 40. 40 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drug":

  А бе,на теб за точка в края на изречението не са ли те учили?!

 41. 41 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Всички горе са гракнали против лекарите и са много разбиращи как се прилага лечение за всичко.Като е така,ЗАЩО ходите на преглед при лекар, а не си седите в къщи,варите отвари,лекувате с вендузи,урина,питате врачки и баячки,а?!Това е така,защото на простаците се даде трибуна да се изразяват/пишат против всичко и всеки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK