Още един млад човек не дочака белодробна трансплантация

Още с постъпването си на поста през септември шефът на Агенцията по трансплантации Михаил Христов обеща да работи активно за решаването на проблема с белодробните трансплантации. Дали той ще успее да направи нещо до закриването на агенцията, което се очаква след около три месеца, засега е неясно

© Велко Ангелов

Още с постъпването си на поста през септември шефът на Агенцията по трансплантации Михаил Христов обеща да работи активно за решаването на проблема с белодробните трансплантации. Дали той ще успее да направи нещо до закриването на агенцията, което се очаква след около три месеца, засега е неясноМомче на 17 години стана поредния случай на пациент, не дочакал белодробна трансплантация. Красимир Коев от Шкорпиловци е починал на 3 декември. Младежът престоя в листата на чакащи за белодробна трансплантация няколко месеца, а през декември е бил отписан като безнадежден случай. Това научи "Дневник" от няколко източника, запознати със случая на момчето.


А институции и лекари започнаха да си прехвърлят отново топката заради ситуацията с невъзможните белодробни трансплантации, обричаща в момента 15 души, чакащи за присаждане на бял дроб.


Красимир Коев е диагностициран преди около 5 години с муковисцидоза, за която единственото лечение е присаждане на бял дроб. Защо обаче той попада в листата на чакащи за такова присаждане едва през октомври тази година, лекари и институции не дават ясно и еднозначно обяснение. Според лекуващите лекари те са насочили навреме роднините на момчето и са им дали необходимите съвети. Документите на Красимир обаче попадат във Фонда за лечение на деца едва през май тази година, където престояват 5-6 месеца. Пред "Дневник" от комисията по трансплантации казаха, че при тях документите са дошли едва през октомври, когато той е включен в листата за чакащи.
През декември младежът постъпва за преглед и анализ в столичната болница "Лозенец", след което уведомяват агенцията, че момчето не е в състояние, годно за трансплантация. Подобно е и заключението на чуждестранни специалисти, с които са се консултирали и пряко лекуващите го лекари. Затова и Красимир бива свален от листата на чакащи.


Поредният починал млад човек постави отново въпросът за невъзможните белодробни трансплантации в България. През октомври миналата година в рамките на две седмици починаха трима души от листата на чакащите. Още тогава властите обещаха, че ще направят различни спешни законови промени, за да облекчат и насърчат донорството, ще привлекат външни лекари специалисти, които да правят операциите в България, ще направят национална стратегия за донорство, ще ускорят преговорите с чуждестранни клиники, за да намерят изход и решение за чакащите.


До момента обаче пробив няма по нито един от тези въпроси.


Законови поправки не са качени за съгласуване. В агенцията за трансплантации са събрали мненията на различни специалисти и са ги оформили като проект за национална стратегия, като са предали текстовете в началото на декември в министерството на здравеопазването. Там по думите на министър Кирил Ананиев и неговите заместници вече е сформирана работна група, която да разглежда текстовете. Тодор Мангъров от асоциацията "Пулмонална хипертония" обаче коментира пред "Дневник", че на практика нито има яснота кой влиза в тази група, нито дали изобщо тя се е събирала. А всичко, което той получава като отговор на множеството си въпроси докъде е стигнала работата, са обещания в бъдеще време, че ще има такава стратегия за трансплантации.


До момента няма и някакво официално споразумение с чуждестранна клиника за лечение и трансплантации на български пациенти. Няма и донорски ситуации, позволяващи присаждането на бял дроб от евентуалните чуждестранни лекари специалисти.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Гневно

  Цялата държава "...работи активно за решаването на проблема с белодробните трансплантации..." като последователно "елиминира" болните за да намали нуждите от трансплантации...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравей, България.

  Животът в теб е прекрасен, нали Говлампи?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Цялата държава "...работи активно за решаването на проблема с белодробните трансплантации..." като последователно "елиминира" болните за да намали нуждите от трансплантации...
  —цитат от коментар 1 на penetrating

  Въобще цялата наука Трансплантология в България сякаш е недолюбвана,чуваме и четем за разни отделни български постижения.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всъшност няма донори. Оттам идва целия проблем.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Разстроено
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2404 Разстроено

  "Тодор Мангъров от асоциацията "Пулмонална хипертония" обаче коментира пред "Дневник", че на практика нито има яснота кой влиза в тази група, нито дали изобщо тя се е събирала. А всичко, което той получава като отговор на множеството си въпроси докъде е стигнала работата, са обещания в бъдеще време, че ще има такава стратегия за трансплантации."

  Хич не я обичам тази частица "ЩЕ"...

 7. 7 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 839 Неутрално

  е важно е да има бонуси за администрацията, пък другото както дойде.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  ГЕРБ убива.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов

  Комундер, ти от отвъдното ли пишеш???

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Защо в БГ не се правят белодробни трансплантации? Това не е медицинска новост! Здравният министър-счетоводител сформирал “работна група”. Никой не знаел кой влиза в нея. Дали се била събирала. Остава да я оглави бившата му колежка Деса юрисконсултката и белодробните трансплантации ще цъфнат и вържат!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  И ся кво? Трябва да се тегли чоп ли? Кой да даде бяло дробче на някой нуждаещ?

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1855 Весело

  И ся кво? Трябва да се тегли чоп ли? Кой да даде бяло дробче на някой нуждаещ?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#2] от "КретенКилър":

  Той си е ОК. Само умнокрасавците мрънкат, че некви хора мрат. Говлампи е самостоятелен., той сам си прави трансплантация на бял дроб, докато се хили над умнокрасивите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Верно ли? Виждам, че документите са се мотаели 5 години, а накрая, когато са се домотали достатъчно проблемът вече е бил в състоянието на момчето, а не в липсата на донор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 219 Разстроено

  Милото дете, нека неговия 17 годишен живот тежи на съвестта на тези, които са могли да му дадат шанс... Не сме африканска, а уж европейска държава! Защо лошите болести застигат само млади и свестни хора.. (с малки изключения??

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Няма човек, няма проблем.

 16. 16 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Отървал се е. Болестта му е кошмарна.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 17. 17 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#16] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Колкото и да е кошмарна в нормалните държави средната продължителност на живота с това заболяване е около 50 години, в България мисля че е под 25. Толкова за доброто здравеопазване и успехите ни в медицината.

 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Ами да се промени законът - ако не посочиш изрично, значи си съгласен органите ти да бъдат използвани след смъртта ти.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Разстроено

  Зрелостта на едно общество се мери по отношението към бедните и болните . Ние сме във феодализма и политически, и морално...
  Важно е да има за стадиончета и попове...

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Тъжно е, че е дете на 17 години, Бог да прости момичето!

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "truly":

  Не може, българина го е шубе, че тогава може някой да го пречука да му вземе органите.

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Трансплантологията е скъпа и сложна специалност, но, слава Богу, развива се.
  Но ми се струва, че в България няма ищах да се развива.
  Според мен реверсът трябва да е позитивен, а не негативен, т.е. да подпишеш, че си съгласен да си донор - именно да се избегнат злоупотреби, типични за 3-тия свят - да взимат органи на хора против волята им.
  В Чехия трансплантологиятъа е добре развита, впускат се и в комбинирани трансплантации - например сърце-бял дроб. Но реверсът е негативен - т.е., ако не си декларирал, че не искаш, те смятат за донор, като разчитат, че не сме в страна от въпросния 3-ти свят.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Кога най-сетне Цацаратурата ще се самосезира и започне разследване защо договора с болницата във Виена не е бил удължен през 2017? Това е поредния смъртен случай заради безхаберивто на Агенцията по трансплантации, Министерството на здравеопазването и прениера Боривсов ( който обикновено не пропуска да си прави евтин ПР с изпращане на хеликоптери при болни тук и там и с повод и без повод)?
  Според предишната шефка на Агенцията по трансплантации займестник-министъра на здравеопазването по онова време , В.Шарков, и е наредил да търси други варианти и да не преподписва с болницата във Виена ( която всъщност е най-доброто място в Европа за такива операции). Да се провери дали това е вярно, и ако ве вярно, да се започне следствие.
  Иначе

 24. 24 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Иначе от 2009 насам здравеопазването на практика почти непрекъснато се е управлявало от ГЕРБ. Защо за период от почти 10 години те не решиха нито въпроса с донорството, нито въпроса с обучението на български специалисти ( както това сториха през последните години една Унгария, една Турция и т.н.), нито въпроса със създаване на център за възстановяване и рехабилитация на хора с трансплантации?
  Кой ще поеме политическата отговорност за това? Май няма да е този, който само се фръцка с рязане на ленти тук и там и с правене водосвети за здраве и всякакви такива мурафети.....

 25. 25 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Срамно е мълчанието на цялата политическа класа по въпроса. Защо Цацаров се ослушва? Защо мълчи президента Румен Радев в случая? Къде са ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотите? Защо мълчи "Демократична България" след поредния починал млад човек?

 26. 26 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#9] от "султана глаушева":

  "Защо в БГ не се правят белодробни трансплантации? Това не е медицинска новост! "

  Първата белодробна трансплантация е извършена преди 55 години. Белодробни трансплантации масово се правят в различни болници по света от над 35 години . Всяка година в света се правят около 4 хил. такива операции. Защо в България не успяха да направят център и да обучат хора, е въпрос, който трябва да се отправи към сегашния министър-председател. Той управлява почти непрекъснато от 2009г. насам - това са 10 години...

 27. 27 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#20] от "Peni Nikol":

  "Тъжно е, че е дете на 17 години, Бог да прости момичето!"

  Момче е! Не че има значение...

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#26] от "Росен съм аз и голем капут":
  Него да питам? Че това да не е арена армеец, кокетно стадионче или асфалт с евросредства, че да го питам? Или ортака, дето щеше да работи на ползу роду, а сега бълнува за крайцери и изтребители? Ти пък.

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  Г-Л-У-П-А-К!
  Що са устройство на мозъка имаш, нали все пак се водиш човешко същество??

 30. 30 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#26] от "Росен съм аз и голем капут":

  Гледам, че си се засилил до такава степен, че си определил белодробната трансплантация по света като "масова". Вероятно я бъркаш с апендектомия, ама нейсе.

 31. 31 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Трагедия, Бог да го прости детето, той е на по-хубавомясто.Но това си е убийство от безхаберие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK