Десет души са заразени с трихинелоза, след като яли месо от диво прасе

Десет души са заразени с трихинелоза, след като яли месо от диво прасе

© Анелия Николова



Два бума за заболели от трихинелоза са регистрирани в Министерството на здравеопазването. Общо 10 души са настанени в болница, след като яли месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за наличие на болестта.


След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно край Малко Търново, 8 души са установени с трихинелоза, 6 от които са настанени в болница в Бургас. Други седем души са били изследвани, но резултатите им били отрицателни.


Общопрактикуващ лекар от Крумовград пък подал сигнал в Регионалната здравна инспекция в Кърджали за хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе. Веднага са уведомени председателите на ловните дружинки, за да проверят кои от членовете им са яли неизследвано месо. Установено е 3-членно семейство, консумирали от месото. Те са настанени в пловдивска болница.




Вчера в Хасково е потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе отново в района на община Крумовград.


Министерството на здравеопазването припомни, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3380 Неутрално

    Печете месото и няма да имате проблеми. Стига с тия суровосушени луканки...

  2. 2 Профил на ВаняХр.
    ВаняХр.
    Рейтинг: 1190 Неутрално

    Кой, каквото сам си направи, друг не може да му направи!

  3. 3 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1669 Неутрално

    Това са бракониери. Ловците са наясно и изследват месото след отстрела.

  4. 4 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 612 Любопитно

    Извинете, но така им се пада - дивите прасета не са храна, а живи същества, които обитават българските гори. Който иска прасешко - в магазина. Ловци...ц.ц.ц....с празни глави.

    www.commcrime.blogspot.com
  5. 5 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2540 Неутрално

    Безгрижие и простотия.

  6. 6 Профил на ivan_ko9
    ivan_ko9
    Рейтинг: 1088 Неутрално

    Следващия път, ще се замислят доста, преди да хапнат подобно месо.

  7. 7 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 3135 Неутрално

    " След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно край Малко Търново, 8 души са установени с трихинелоза, 6 от които са настанени в болница в Бургас. Други седем души са били изследвани, но резултатите им били отрицателни."

    Чак пък такава немарливост към собственото ти здраве със самодоволната позиция: то всичко си му е наред на прасето, какво да му изследвам, да не кажа откровенна глупост......

  8. 8 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2686 Неутрално

    Велков е прав! Една добра термична обработка е достатъчна!

    Да разлая троловете!!
  9. 9 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2600 Неутрално

    До коментар [#8] от "lone wolf":

    Каk е well done" на български за пържола като става въпрос?

  10. 10 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 2686 Неутрално

    Well done???
    Забравена на скарата!
    Шегувам де!
    Правилно би трябвало да е "препечена"!

    Да разлая троловете!!
  11. 11 Профил на меншевик
    меншевик
    Рейтинг: 1746 Неутрално

    До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

    Не мога да се съглася, не че е невъзможно де, но няма никакъв проблем и незаконно отстреляно прасе да бъде изследвано за трихинелоза. Просто има извънредно голям брой идиоти.

    Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  12. 12 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    Към пострадали убийци не изпитвам съчуствие,по-скоро злорадство.Поне няколко от тях за известно време няма да убиват.

  13. 13 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 836 Неутрално

    Изследването на месото не е 100% гаранция, особено ако пробите са взети от ахмак.
    Термичната обработка до 72 градуса Целзий вътрешна температура на мръвката, са сигурният начин. Суровосушени и пушени колбаси от дивеч, са руска рулетка, и не само за трихинели.

    roo
  14. 14 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10281 Неутрално

    Авджии, какво да ги правиш. Добре ядат дивеч, но нека да е термично приготвен.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK