Някои изводи от проблемите около лечението на децата със спинална атрофия

Някои изводи от проблемите около лечението на децата със спинална атрофия

© Георги КожухаровНаскоро едно 9-годишно дете със Спинална мускулна атрофия беше върнато от Румъния, където се очакваше да бъде лекувано с единственото за момента открито лекарство срещу иначе смъртоносната болест. Стефан Радойчев замина с формуляр S2, с който здравната каса гарантира, че ще плати скъпоструващото лечение. Макар и приет в болницата, въпреки кореспонденцията между болницата и бащата и гласуваните в България решения за финансиране на терапията, Стефан не я получи. А случаят му освен сериозни последици за детето и семейството му, разкри и множество проблеми около работата, достъпа до лечение и координацията в българската здравна система.


Трудният достъп до лекарства


Лекарството, което може да спаси животът на Стефан Радойчев – Nusinersen или "Спинраза", се прилага експериментално в САЩ от над 4 години. Това е единственото лекарство, открито в света, даващо надежда да спре развитието на болестта, която изключва един по един всеки мускул от тялото. Преди 4 години и едно българско дете с най-тежкия стадий на болеста се включва в експерименталната група в САЩ. И въпреки прогнозите, че скоро няма да е сред живите, в момента е третокласник.


Nusinersen е одобрен в САЩ за употреба и се прилага от 3 години, а от повече от две в почти цяла Европа въвеждат лечението. Болни се лекуват също в Азия, Турция и др. А лечението, което е скъпо – над 100 000 долара за една инжекция при курс от 3-4 инжекции годишно /и четири инжекции в началото на терапията/, се покрива от здравните фондове.
В България и до момента лечение няма. Въпреки множеството писма, искания, молби, кореспонденция на пациентите със здравните власти с години. Едва след като се разшумя около връщането на Стефан от Румъния, здравното министерство обеща – до месец ще има лечение с Nusinersen и в България.


За колко пациенти забавянето от над две години е било фатално или е усложнило сериозно състоянието им, в което всеки ден отказва някой мускул или част на тялото, остава неясно. За този период обаче са десетки семействата на деца с това заболяване, емигрирали в чужбина, за да се лекуват. Само вчера на пресконференцията, организирана от бащата на Стефан, дойдоха семейства, живеещи и осигуряващи се в Германия, Австрия, САЩ, Италия.


За съжаление липсата на модерни терапии не е изолиран случай само за спиналната мускулна атрофия. А засяга множество сектори и основно скъпоструващите нови методики. За това недоволстват и сигнализират отдавна онколози, кардиолози, дерматолози и др. Обясняват, че лечение, което е "златен стандарт" и ледовна практика в чужбина, тук се води иновативно, прилага се рядко.


А преди време на въпрос каква е визията на здравното министерство да подпомага и финансира въвеждането на иновативни процедури, които са масови в Европа, зам.-министър Жени Начева отговори: "Да, трябва да подкрепим и подкрепяме иновациите. Но те не биха се случили, първо, без яснота за ползите. И второ – в рамките на ресурса, който имаме, трябва да заместим друг тип дейности". Тоест – пари няма, а и първо докажете ефекта.


"Подкрепям ви, че трябват контрол и индикатори за резултативността, но заради силно затруднения достъп и неприлагане на добрите практики в България аз подписвам изпращане на българи в чужбина, където те имат достъп до тези терапии, методи и изделия", коментира тогава националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.


Липса на специалисти


Една от причините, давани от здравните власти за това все още в България да не се прилага лечението за спинална мускулна атрофия, доскоро беше че няма лекари, които да са подготвени да го прилагат. Преди дни обаче те обещаха, че скоро ще има. "В момента тече обучение в клиники в Румъния и Испания на български специалисти, практикуващи в български болници, да провеждат лечението с Nusinersen", се казва в съобщението на здравното министерство. Лекари вече били минали теоретично обучение, течала и процедура за уточняване на схемите на лечение и прилагане на този медикамент у нас.


Бащата на Стефан Радойчев - Веселин, намира обяснението за неособено основателно. Това е вид гръбначна пункция, не е нещо особено лесно, но подобни интервенции не са рядкост, коментира той пред "Дневник". Разказа, че в Румъния дори му предложили ако бългаските власти решат да предплатят лечението на сина му и той стане пациент на румънската болница, семейството да вземе със себе си един-двама медици, които да бъдат обучени по време на процедурите на Стефан.


Липсата на подготвени лекари обаче се усети най-болезнено при белодробните трансплантации. В последната около половин година починаха четирима чакащи операция, след като изтече и не беше подновен договора с клиниката във Виена, където доскоро се трансплантираха българи.


От години професор Валтер Клепетко от виенската болница, който прави операциите на българи, призовава българските власти да обмисли обучение на специалисти и такива трансплантации да се правят също в България. Едва след няколкото фатални изхода, властите обещаха да задвижат на практика обучението. Такава специализация по думите на проф. Клепетко трае около три години.


Нежеланият формуляр S2


И от случая на Стефан, и от думите на изтъкнати лекари като проф. Иво Петров, се разбира, че множество българи са принудени да търсят съвременно лечение в чужбина. Ако го получат.


Българската здравна каса издава специален формуляр S2, с който гарантира плащането на процедурите. След приключването им. По европейски регламент плащането може да бъде забавено с 18 месеца. Формулярът трябва да покрие основното и базово лечение за съответното заболяване на цени, подадени с оферта от чуждестранната болница. А касата няма право да плаща допълнителни средства извън това.


В случая със Стефан румънските власти отказват да го приемат с формуляр S2. Съгласяват се обаче да приемат и лекуват Стефан, ако бъде изпратен като частен пациент и с предплащане.


Това родителите на Стефан и пациентски организации разтълкуваха като явен отказ да се работи с българсакта здравна каса. И недоверие, че тя ще е изряден и навременен платец. А семействата на други три деца със спинална мускулна атрофия разказаха, че също са имали първоначални оферти от болница в Германия, издадени формуляри от касата и последвал отказ с обяснението, че това е "твърде голям административен риск".


Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца пък разказа за един от последните случаи на подобен отказ. Дете с много тежък кардиологичен проблем е трябвало да бъде изпратен от фонда за лечение в Германия като частен пациент, защото от болницата отказали да работят с формуляра на касата. "За първи път тези откази са толкова явни и категорични, до скоро имахме нещо като мълчалив отказ – просто болниците не изпращаха оферти и не отговаряха на запитванията ни. Сега вече ясно казват, че ще приемат българчетата като частни пациенти, но не са съгласни да работят с касата", коментира Георгиева.


По последна информация от края на миналата година българската здравна каса дължи 270 млн. лв. на чужди здравни фондове за манипулации, извършени в рамките на тези 18 месеца и допълнително има 133 млн. лв. просрочия извън тази година и половина. Наскоро здравните власти съобщиха, че вече има сключени погасителни планове за просрочията и те ще бъдат покрити до три години.


От касата заявиха, че не е вярно, че в чужбина няма доверие към българските възможности за разплащане. Тези твърдения почивали на користни цели някои хора да си запазят постовете във фонда за лечение на деца, намекнаха още от здравната каса. Не дадоха обаче отговор как си обясняват всъщност отказите. Те не можело да се дължат на неразплатените задължения, тъй като за тях имало погасителни планове. А здравните власти заявиха, че ще питат в европейските звена, отговорни по въпроса, защо не биват приемани българските формуляри S2.


А оттук - накъде


Докато за Стефан, който досега е трябвало да минава през фонда за лечение на деца, както и за другите болни от спинална мускулна атрофия, вероятно скоро ще се намери решение, то за много малки пациенти проблемите и въпросите остават.


До момента, както за децата като Стефан, така и за други, частично решение можеше да бъде намерено чрез фонда за лечение на деца. Той можеше да плаща средства извън формуляра на касата, да покрива транспортни разходи, преводачески услуги, хонорари на специалисти, които ще бъдат ангажирани с казуса на българчетата. И всичко, което излиза извън стандартния пакет, покриват със S2. Фондът можеше и да реши да се отпусне предплащане за лечението, можеше да гарантира плащане преди изтичането на година и половина и т.н.


Не на последно място фондът беше използван и за терапии на деца в България. През него лекари успяваха да предписват и да се покриват лечения с онкологични лекарства например, които са т. нар. "off-label" - когато приложението на продукта не е официално разрешено за деца или е одобрено само за дадена диагноза, но се ползва и за друга, тъй като това е единственото възможно адекватно лечение. Касата няма право да покрива тези лекарства и затова лекарите използват фонда, за да финансират лечението.


Преди време националният консултант по детска хематология и онкология проф. Добрин Константинов предупреди, че закриването на фонда може да доведе до невъзможност много деца да се възползват от този единствен шанс за терапия.


Според приетите вече законови поправки фондът трябва да спре да работи към края на март и дейността му да бъде поета от здравната каса.


"Няма страшно", "Притесненията са излишни", "Всичко, което се покриваше досга, ще продължи да бъде покривано", коментираха многократно здравните власти. За момента обаче няма конкретика, реално решение и нормативни текстове, които да гарантирант изпълнението на практика на това успокоение. Как касата ще покрива в бъдеще допълнителните средства извън формуляра S2, ще може ли да предплаща лечение, ще изплаща ли до момента непокривани от касата медикаменти и др. Това са въпроси на наредби, за които още няма обявени публично проекти.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 551 Разстроено

  По света вече започва да се прилага генно лечение на спинална мускулна атрофия т.е. замества се дефектния ген... а ние още се чудим за неща, които се прилагат стандартно за тези деца в други нормални страни...

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#1] от "bosev.asen":
  Изостанали сме на ниво Африка по тези въпроси ама там поне щедри фондации им лекуват децата а тук ги морят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Правителството бай Х 1 изяде 2 млрд резерв на здр. каса . Предишният шеф на касата каза истината за задълженията и го уволниха. Това управление е фашизоидно. Убиват болните.

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Когато това посткомунистическо общество започне да заплаща европейски здравни осигровки ,тогава ще има средства за това което имат пациентите в истинската Европа. В момента автокаското е 4-5 пъти по-високо от това което внасят за собствените си здравни осигуровки, като при това за децата си никой нищо не внася. Но илюзиите за безплатното здравеопазване продължават... Ако можеше така германците щяха да пращат делегации за проучване на челния опит на Ганьо . Да, ама не.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Дължим общо 400 милиона и касата се чуди защо ни отказват? Да ги уволнят за некадърност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Видях статистика, че в България има около 200 болни от тази болест. По данни в интернет, първата година на лечението всеки от тях ще трябва да получи инжекции за $750,000 (около 1,300,000 лв) и всяка следваща година до края на живота си по $375,000. При около 3,000,000 работещи в България по данни на НСИ и бюджет за НЗОК за 2019 в размер 4,3 млрд. лева, просто не знам как ще стане! По мои сметки това е около 6% от целия бюджет за здраве за идната година.
  До колкото четох Великобритания е отхвърлила лечението заради неетично висока според специалистите й цена и също е лишила своите граждани от него.
  https://www.reuters.com/article/us-biogen-britain-spinraza/biogens-pricey-muscle-drug-spinraza-too-costly-for-britain-idUSKBN1KY2DH

 7. 7 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Дори и да се обучат специалисти да извършват трансплантации на бял дроб в България, пациентите пак ще организират кампании за събиране на средства. Защото на Запад лекарите са по-опитни, болниците - с по-модерно оборудване и трансплаНтациите - с по-висок процент успеваемост. Виждала съм не една такава кампания с мото: "Не искаме да се учат на детето ни, искаме да живее".
  Не разбирам, ако искаме стандарта на Германските болници, защо плащаме толкова ниски осигуровки? Ние плащаме по 100на лв максимум с таван, там плащат стотици евро на месец.

 8. 8 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Пълно, тотално безхаберие...и винаги едно и също, трябва да видим, трябва да помислим...само че господа чиновници тук е заложено човешки живот...и пари има, просто на никой не му дреме...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 9. 9 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  quote#1:"bosev.asen"]По света вече започва да се прилага генно лечение на спинална мускулна атрофия т.е. замества се де сфектния ген... [/quote]
  Точн за това става дума тук - Nusinersen или "Спинраза" е новосъздадена ( а не открита) терапия която използва "антисенс олигонуклеотиди" за да "поправи последиците от генната мутация предизбикваща заболяването.

  "а ние още се чудим за неща, които се прилагат стандартно за тези деца в други нормални страни... [/quote]
  Нма други"стандартни неща" за това заболяване освен мерките за поддържане на живота на тези пациенти .

  Уравнението за решаване тук е много просто: 3-4 инжекции Х 100,000 USD на година Х брой пациенти който расте (всяка година се раждат нови пациенти) Х неопределен брой години. Патентът ще е поне за 12 години (orphan + peadiatric drug) ( т.е. още 10).

  Единствената стратегия на здравната каса /Министерството да спести поне малко от тези средства е да отлага колкото може . Друг е въпросът дали това е морално .
  Същият въпрос обаче може да баде зададен на регулаторите които приемат такива цени от страна на фарма компаниите - Biogen, която в случая комерсиализира този продукт. Самите олигонуклеотиди не струват и 10 USD на доза. Печалбата е почти 100 % .. - за да се покрият инвестициите и пр. Моралният въпрос е че огромната част от инвестициите са винаги направени с публични средства за науката която преопределя иновациите. Биотехнологичните фирми , като Ионис в конкретния случай, развиват технологията в съвсем крайна фаза, да не говорим за Biogen (който им продава лекарството) инвестирал единствено в армия от лобисти за да се стигне до такива шеметни скорости на пускане на "лекарството" на пазара и Цена.

 10. 10 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "Izida":

  ++++++

 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#6] от "Izida":

  https://www.treatsma.uk/treatments/spinraza/spinraza-access-by-country/
  Това е възможно най-актуалната информация относно държавите, в които се прилага, въпреки че е от преди 3 месеца. Вижда се че и в UK се прилага, макар и на ограничен брой пациенти

 12. 12 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#7] от "Izida":

  Тук изобщо няма значение къде се прилага. Това не е операция. Прилагането е почти безплатно навсякъде. В САЩ дори не се лежи в болница

 13. 13 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#9] от "radetski":

  Това не е генна терапия в смисъл на поправка на грешката в гена. Тази терапия подсилва резервния ген, който дублира действието на липсващия основен ген, но все пак не може да произвежда протеин със същото качество.
  Иначе генната терапия ще е налична съвсем скоро, но ще струва (според желанието на производителя) около 4-5 млн долара. В момента се водят преговори на ниво правителства за цената.
  Съгласен съм че не е етична тази цена. Това лекарство беше разработено предимно с дарения от НПО-та и болни.

 14. 14 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#8] от "alehandro77":

  Прочети разчетите на Изида и тогава говори, че пари има. Вероятно обаче си толкова прост, че и елементарни сметки не можеш да проумеш!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#6] от "Izida":

  Това са бакалски сметки. Цената на подобни иновативни лекарствени терапии, падат лавинообразно година, след година....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Никой няма право заради това, че е болен, да остави без лечение от обществения фонд хиляди други граждани! Парите за здраве са оскъдни и ако се изконсумират от шепа хора, за другите - плащане от собствения джоб. Преди 2 години колега заплати около 15000 лв. за да му поставят протеза на аневризма, аз също заплатих няколко хиляди лева за имплантанти след злополука. Нима сме по-ниска категория граждани или по-лоши платци в НЗОК?

 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Доживях компетентно и неполитизирано изказване по медицински теми!
  Izida +++++++++++

  roo
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  След големите претенции на автора за "анализ", интересно толкова ли не и хрумна да сравни колко плащат в държавите за които говори за здравеопазване и колко плащаме ние и да ни предложи да бръкнем в пъти по-дълбоко в джобовете си или да продължим да поемаме повече рискове, продължавайки да плащаме в пъти по-малко.

 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "radetski":

  ++++++++++++++++++++++++++++!!!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  Много точно казано! Дневник, защо не сравните бюджетите (може би на глава на население), и осигуровките, които се внасят у нас и в страна като Германия?

 21. 21 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#6] от "Izida":https://www.treatsma.uk/treatments/spinraza/spinraza-access-by-country/ Това е възможно най-актуалната информация относно държавите, в които се прилага, въпреки че е от преди 3 месеца. Вижда се че и в UK се прилага, макар и на ограничен брой пациенти
  —цитат от коментар 11 на unbiased


  Благодаря за информацията! Все пак се вижда, че малко страни плащат това лечение за всички свои болни, обикновено има строги критерии за години и конкретен тип на заболяването. Т.е. не е само в България проблема с тази цена.

 22. 22 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#14] от "pganev11":
  Сметките, които цитираш са бакалски. Няма статистика, колко са болните, но при всички положения са доста по-малко от 200, (по-вероятно са около 100). Следя процеса отдавна и познавам голяма част от болните. Цената не е 750000 долара за първата година, а е около 420000 евро (това е най-ниската в момента в референтните държави), след първата година е 210000 евро на година. Тази цена най-вероятно ще падне с одобрението на генната терапия, което се очаква тази година. Освен това в момента има само една молба за лечение във Фонда за лечение. Всички други молби не са активни, защото семействата бяха изгонени от България. Съмнявам се че ще има повече от 30-40 желаещи за лечение.
  Предполагам че 10млн.лв за 1 км магистрала в най-равнинната част на Хемус ти се струва по-удачен проект за харчене на публични средства?

 23. 23 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#14] от "pganev11":Сметките, които цитираш са бакалски.
  ...
  Предполагам че 10млн.лв за 1 км магистрала в най-равнинната част на Хемус ти се струва по-удачен проект за харчене на публични средства?
  —цитат от коментар 22 на unbiased


  Да, бакалски са - с данните, които успях да намеря, толкова. И все пак е някакъв ориентир. Така или иначе е всеизвестно, че терапията със Спинраза е една от най-скъпите в света в момента.

  Колкото до магистралата - ако инвестицията спасява животи заради намаляване на броя ПТП-та, дали не си струва наистина?

 24. 24 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Няколко основни момента от дискусията с шефа на Здравната каса:

  - Лечението на Стефан със Спинална мускулна атрофия е отказано в Румъния не защото тяхната каса не вярва, че нашата ще им плати, а защото тяхната каса не поема това лечение по принцип; Това е написано в документа, копие от което показват родителите на Стефан.

  - В Румъния това лечение се поема от Национална програма за редки болести, обхващаща единствено румънски граждани и покриваща едва 20% от болните от тази болест деца;

  - Румънската каса дължи на нашата каса 3.5 пъти повече, от колкото ние дължим на нея;

  - Медикаментът се заплаща в 16 държави в Европа, в други 14 - не;

  - Лечението на един такъв болен в Полша струва от 500,000 до 2 млн евро на пациент на година - според конкретния случай;

  - Средно на осигурено лице е България се падат по 14 лв на месец от Здравната каса. За едно дете със спинална мускулна атрофия ще се използват за един месец 14те лв на 40,000 души;

  - Родителите винаги са прави и имат право да се борят за децата си. Но ние трябва да преценим дали лечението, за което плащаме толкова пари, е достатъчно ефективно за да си струва заплащането му. В Англия становището на експертния орган е, че лечението не е достатъчно ефективно за да си струва средствата.

  https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/kolko-struva-cenata-na-zhivota.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK