Природозащитници отново настояват за одържавяване на всички дюни (допълнена)

Природозащитници отново настояват за одържавяване на всички дюни (допълнена)

© Facebook/Marina UzunovaДържавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. За това настоя отново коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" два дни след сигнала от 12 януари, че са разрушени пясъчните дюни на къмпинг "Смокиня".


Темата се обсъжда периодично покрай всеки нов случай на разораване на дюни на различни места по крайбрежието - в последните години . Причината е че голяма част от тях са части и често са категоризирани като земеделска земя.


Дюните в частни терени - дълго отлаган казус


Преди пет години - веднага след скандала заради излетите бетонни плочи върху дюните на къмпинг "Корал" (предшестван от т.нар. "Дюйнигейт" в Несебър), тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обяви, че ще се търси начин дюните да се върнат във владение на държавата, за да могат да бъдат опазени от разрушаване. Според цитираните от Павлова данни по цялото Черноморие, на което има 297 плажа, общо 4654 дка са дюни и прилежащите им територии. От тях 3272 са терени частна собственост. "Пред нас стои чисто юридическият въпрос да намерим най-доброто решение как да опазваме и стопанисваме тези дюни на територията на частните терени", каза тогава Лиляна Павлова. До момента няма информация за предприети стъпки за решаване на проблема.
В разпространеното днес до медиите становище природозащитниците подчертават, че според тяхна проверка сходен е проблемът и със сивите дюни край Каваците, до къмпинг "Смокиня" - те са частни и се водят земеделска земя. "Дори и в частна нива собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни", отбелязват от коалицията. Според установения от държавата режим за природни забележителности там е забранено разрушаването на естествения облик на местността и изкореняването на растения.


Исканите промени


От екокоалицията настояват всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (където има най-сериозни рестрикции за човешка дейност), както и всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване, а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента. Природозащитниците се обявяват за "връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на "Смокиня") и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки".


Те искат още всички преместваеми обекти върху дюните да бъдат премахнати, а увредените и ли унищожени дюни да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.


Престъпление по общ характер


Трима души, сред които собственикът на терена, върху който са разрушените дюни край къмпинг "Смокиня", са задържани, съобщи тази сутрин в интервю за "Нова телевизия" Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Тя не назова имена, но уточни, че двама от арестуваните са багеристи, които твърдят, че са били наети от собственика да заравнят терена. Самият той пък потвърждавал, че притежава парцела, но отричал да ги е наемал. В отговор на въпрос Арнаудова посочи, че поръчителят е от Бургас, а багеристите - от село Варадиново.


По думите на говорителя на главния прокурор извършеното представлява престъпление по общ характер, тъй като категорично е установено, че става дума за разрушаване на защитени територии и земни образувания, които са невъзстановими и изключително ценни. По думите й предвиденото в законодателството наказание е глоба до 100 хил. лв.


Какво още каза говорителят на тглавния прокурор по казуса - тук


Видео от разораните дюни на Каваци - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Подкрепям напълно и изцяло, но с едно допълнение: без право да ги пипат, освен за защитен, контролиран и ограничен туризъм...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5003 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Има ли думичката "освен", смятай, че дюни няма да останат до няколко години....

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Върху сума ти държавни земи са извършени, извършват се и ще бъдат извършени ФРАПИРАЩИ БЕЗОБРАЗИЯ!!!!!
  БЕЗ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА ОТЕЧЕСТВОТО НЯМА БЪДЕЩЕ!!!!!!!!

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1251 Весело

  интересно кво биха направили природозащитниците ако дюните са защитени ама тумба цигани земат, че опънат катун току до техните природозащитни палатки...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Мошенниците наричащи себе си правителство да изпълнят закона!

 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Биволъ
  17 mins ·
  Разораната дюна на "Смокиня" е купена миналата година за 5000 лв. Въпреки обещанията на герберската власт след скандала "Дюнигейт", разкрит от Биволъ още преди ШЕСТ ГОДИНИ и досега нищо не е направено реално, за да се защитят дюните. На "Смокиня" и "Каваците" 1/3 от дюните са частни, даже някои са урбанизирани територии, готови за застрояване според кадастралния им статут.
  Изравнената от багерите дюна е най-добрата емблема на управлението на мутрата от СИК. Метонимия за състоянието на целокупна България, която ни оставя Буда.
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2181354148583022/?type=3&theater

 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1309 Разстроено

  По данни на Министерство на регионалното развитие 70 % от дюните (3273 дк), които по закон са държавна собственост, са станали частни.
  Да видим как се разпределят тези 70 % - най-едър собственик на дюни с над 2 700 дк. в района на Шкорпиловци е „Рийс интернешънъл” ЕАД собственост на Raifеisen Centrobank – Австрия. След нея идва Аркутино ЕАД (собственост на регистрираната в Каймановите острови офшорка Инджаз Ийстър Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани ) с 254 дк. дюни край на плажа Аркутино. С много по малко след тях се нареждат испанската строителна компания "Ибердрола инмобилиариа" с около 60 дк. на Корал, несебърската фирма "СЛЕ груп" с 20 дк. край Несебър и т.н.
  заб. данните са ориентировъчни и непълни заради неотразяване на дюните в кадастралните карти.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 849 Неутрално

  АБЕ КАК тези пясъци са станала частни? Някой си е купувал навремето пясък за нива ли? ТУКА ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!! Не само одържавяване, но и затвор за участниците в схемите!

 9. 9 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Тези дюни са с най-ниската степен на защита, т. е. защитена територия. При тази защита е забраненто копаенето с тежки машини и строителство. Всички други дейности са разрешени. Не бяха ли 100 на метра от морето всички земи държавна собственост по закон или бъркам и бяха само плажните ивици /каквото и да значи плажна ивица/?

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  А като толкова искат защо не извадят някой лев от дълбоките си "зелени" джобове, а държавата да ги била купила!? Аз съм против да се харчат държавни средства за покупка на земя.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#6] от "SaveBG":

  Как елегантно е пропусната историята как тия дюни станаха частни. Но предвид участието на БСП и Станипев е разбираемо защо бивола не рие там.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#7] от "SaveBG":

  И всичко това е станало със заменки на правителството на Станишев

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":

  Станаха частни основно в края на 90те, котато земите се върнаха в реални граници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Не познахте. Основно по времето на Костов. Заменките на Станишев бяха с гори и места във вилни зони.

  Но разбирам ви! Всяка лъжа е оправдана ако някой плаща дистатъчно за нея.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":

  Не. Само плажните ивици. Иначе половината Созопол, Несебър, Балчик и т.н. щяха да са държавна собственост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  За първи път чувам, че имало дюни във б-г,
  които не са държавни, защото били "реституирани и приватизирани"!
  Баси и държавата!

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":Станаха частни основно в края на 90те, котато земите се върнаха в реални граници.
  —цитат от коментар 13 на tribiri


  Не ме интересува как и кога! СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Тая шибана държава трябва да заработи.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Къде са Тома Белев и 140-те НПО-шки борещи се за природата в България? Къде са борците за чиста природа, да остане природа в България, зелени, спаси.....
  Този пъшльо с багера е дребна риба, не могат да го мародерстват за милиони като големите инвеститори, затова ги няма!
  И не се надявайте на съд и възмездие! Съпругата му е съдия!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  интересно кво биха направили природозащитниците ако дюните са защитени ама тумба цигани земат, че опънат катун току до техните природозащитни палатки...
  —цитат от коментар 4 на tucker case


  И земат да копат за желязо, все едно че е бившия терен на Стомана Перник. :)

 20. 20 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Не се занимавайте с дребнотемия, важното е стабилност да има. Вижте какви хубави новини - Кристалина Георгиева ще е шеф на световната банка, Пловдив е европейска столица на културата....Чудя се - как ли живеят горките хорица в Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия...Имат ли какво да ядат? Имат ли на какво да се топлят? Могат ли да погледнат някой българин в очите след като си нямат директор на световната банка? Каква ли мъка ги чака...поне Женева, Осло...или някой такъв град да беше европейска столица на културата, само за един ден... А тук, в България... какви чутовни успехи се задават...не забравяйте и европредседателството му и Западните Балкани...След като благоволи да работи за този забравен от Бога регион замалко Тачи и Вучич сватове да станеха...Но стига толкова с това...сипете си едно, направете купон вечерта и не забравяйте докато гледате европейската столица на културата да се кръстите и със сълзи на очи да произнасяте тихо името му...Намерете и статия за Сталинка от някой вестник. Нарежете я на парченца и я варете 30 мин. на бавен огън. Пийте всеки ден по три пъти преди ядене.

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#4] от "tucker case":

  Бихме ти се смяли на малоумщината.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#7] от "SaveBG":

  " По данни на Министерство на регионалното развитие 70 % от дюните (3273 дк), които по закон са държавна собственост, са станали частни.
  Да видим как се разпределят тези 70 % - най-едър собственик на дюни с над 2 700 дк. в района на Шкорпиловци е „Рийс интернешънъл” ЕАД собственост на Raifеisen Centrobank – Австрия. След нея идва Аркутино ЕАД (собственост на регистрираната в Каймановите острови офшорка Инджаз Ийстър Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани ) с 254 дк. дюни край на плажа Аркутино. С много по малко след тях се нареждат испанската строителна компания "Ибердрола инмобилиариа" с около 60 дк. на Корал, несебърската фирма "СЛЕ груп" с 20 дк. край Несебър и т.н.
  заб. данните са ориентировъчни и непълни заради неотразяване на дюните в кадастралните карти."

  Ето затова е безумно да се говори за управляващ " елит", а за престъпна шайка, която разпродава всичко, каквото може !

 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":

  тука сме.
  стига рипал.
  глей си пенсията
  да идва от фабриката
  на пригожин всеки месец.

 24. 24 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1253 Разстроено

  Нека малко изчакат,че тука едни наши момчета
  още не са се уредили,и тогава!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 25. 25 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Факт! ОПГ и лакеи на мазните комунета и мутро-комунета...

 26. 26 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 846 Разстроено


  До коментар [#10] от "svoboden":

  Аз съм против високите данъци ама ето на все още ги плащам.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#23] от "mihail_p":

  Кат си тука що не рипаш? Нещо затваряне на Орлов мост? Протести, митинги..... ама този е дребна риба, няма как да го мародерстват като големите инвеститори.... а жената му е съдия, къде ще се гледат делата, от кой, ...... След месец ще му променят мярката на подписка /ще му върнат 10 бона/..... и забравете.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Чудно, как дюни са попаднали в частни земи.

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Няма никаква нужда от одържавяване. Достатъчно е да се спазват режимите за тези територии, собственикът им да няма право да забие един пирон там. Когато природата е запазена, все тая чия е собствеността. Просто си спазвайте законите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Приемам забележката :)
  Ще я върна след 50 години пълна рестрикция за влизане :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  Да,да, реституция, тия голи дюни никога не са били ниви че да са вкарвани в ТКЗС. Всичко бяха заменки на ниво община и правителство в мътните години - почвайки от преди Костов като най-нагли бяха в края на Станишев.

 33. 33 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":

  Точно техен е призива, чети преди да пишеш!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK