Половината аптеки не са готови да изпълнят европейско изискване за проверка на лекарствата

Половината аптеки не са готови да изпълнят европейско изискване за проверка на лекарствата

© Цветелина Белутова, КапиталПочти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата - 9 февруари, да бъде отложен. Голяма част от тях дори нямат аптечен софтуер, без който тепърва няма да могат да работят с новия вид кодове, които ще се поставят на опаковките на медикаментите. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден.


Това съобщава на първата си страница вестник "Сега", позовавайки се на инициативен комитет на магистър-фармацевтите. Това прави аптеките неподготвени да въведат системата за верификация на лекарствата, която цели да не се допуска продажбата на фалшиви лекарства и става задължителна от намалото на февруари в евросъюза.


Заради проблемите от комитета искат удължаване на срока. Според изискванията производителите ще слагат уникален двуизмерен код на всяка опаковка, а аптеките трябва да сканират кода със специален четец, преди да дадат лекарството на пациента. Само 2492 аптеки от общо 4323 в страната работят със здравната каса и разполагат с аптечен софтуер, сочат данни на инициативния комитет. Отделно 148 аптеки имат някакъв софтуер и компютър. 1683 нямат софтуер, а без такъв не могат да отпускат лекарства по новия начин.
Отделно редица аптеки са заявили, че нямат ток или интернет по над 3 часа седмично, като най-сериозен е проблемът в малките населени места, където има по един възрастен фармацевт, който не би могъл да се справи с технологичните изисквания.


Фармацевтите са притеснени и от разходите по въвеждането на верификацията. Те трябва да си купят четци, които струват около 200 лв., да плащат за поддръжка на софтуера, освен това може да се наложи да наемат отделен служител, който да се занимава само с новите кодове и така месечно новите им разходи да стигнат 1200 лв. Заради липса на софтуер и компютри аптеките не са готови за въвеждането и на другата нова система - за проследяване на липсата на лекарства на пазара. Тя беше въведена със законови промени и цели агенцията по лекарствата да има информация кои медикаменти може да са на път да изчезнат от пазара и така временно да спира износа им.


Затова фармацевтите искат правителството през оперативна програма на ЕС да поеме новите им разходи и да не плащат такси към доставчиците на IT услуги. Не е ясно обаче как може да се отложи въвеждането на верификацията, която стана задължителна за целия ЕС с директива, приета още през 2011 г. Според нея всички лекарства, отпускани с рецепта, трябва да имат на опаковките си двуизмерен 2D-matrix баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер.


"Тези регламенти се представят на обществото като необходими и това е пълен блъф. Тази информация не се предоставя на държавните органи, а отива в някакъв хъб, който е за корпоративно ползване", коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него у нас няма толкова много фалшиви лекарства, колкото се твърди - между 2 и 4 на сто от пазара. "Това би означавало да се продават милиони фалшиви опаковки, което е абсурдно, защото веригата за снабдяване е абсолютно сигурна", казва той.


Според него верификацията обслужва фармацевтичната индустрия, тъй като с въвеждането й се събира голям обем търговски данни за нейните нужди.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  И понеже не са готови и за това ни неблагополучие ще е виновен Демонът "Брюксел"?нали така, неуважаеми рубладжии?!?!?!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  А защо не са готови. Вероятно защото са се надявали да се отложи.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Производителите трябва да плащат на аптеките за това ново изискване, което цели да защити техния интерес, и ще отнема много време годишно на фармацевтите, отделно охарчването на аптеките.
  И защо е всичко това, след като аптеките са легални, платили са и изкарали законов лиценз, подлежат на проверки. Като хванат някоя аптека да продава фалшиви л-ва я затварят, това щеше да бъде по-доброто решение.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":
  До коментар [#1] от "selqnin":

  Пак заговор на Путин?
  Шегувам се-естествено пак международното положение е виновно за българските неудачи!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  отделен служител, такса за софтуера- това са сериозни измишльотини, тук нещо намирисва, защо наистина аптеките не искат да имат система , която струва по малко от поредните нови касови апарати, и която да пречи на бизнеса с фалшиви лекарства

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 6. 6 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Алчни идиоти.
  В България аптека на загуба няма.
  Плащаме едни от най-скъпите лекарства в Европа.

  Иван Костов е за съд!
 7. 7 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 478 Неутрално

  В малките населени места въвеждането на тази измишльотина ще убие и последните малки, независими аптеки. Който го е мислил това, въобще не го е домислил.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 8. 8 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 496 Неутрално

  А защо не са готови. Вероятно защото са се надявали да се отложи.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Явно не сте прочели статията.
  Малките аптеки в отдалечените села не могат да си позволят разходите, свързани с новите изисквания. Очаква ги сигурен фалит.
  Сега да ви разкажа за аптеката в с. Момчиловци, Смолянско. То изобщо не е откъснато от света - 5 пъти на ден има автобусна връзка със Смолян (на 15 км), има детски ясли, детска градина и училище до 8-ми клас, има сравнително читав интернет, токът спира много рядко, хората (около 2000 души) имат работа - кой в селото, кой в Смолян, кой в Пампорово (също на 15 км). Идилична картинка, ще кажете.
  В селто има една аптека, която се поддържа с много усилия от една дама в почти пенсионна възраст, която от десетина години се бори със злокачествено заболяване. Аптеката работи от 8:30 ч. до 12:30 ч. (понеделник - петък) и в нея има минимални количества от най-популярните лекарства. Всички останали се доставят по заявка на следващия ден - за което всеки работен следобед възрастната дама пътува с обществения транспорт до аптечния склад в Смолян.
  Как тази дама да задели средства за купуване и поддръжка на компютърна система по новите изисквания?
  Ако тя затвори, селото остава без аптека. Никой няма да отвори друга, защото оборотите са малки, а печалбата - нищожна.
  Хайде сега пишете глупости!

 9. 9 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 637 Любопитно

  Добре че от Европата мислят за здравето на гражданите на Съюза, такива неща със сигурност са полезни и смислени. По-добре по-малко аптеки, но с по-малко фалшиви препарати.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Prodanov":

  Напротив, имаме едни от най-ниските цени на лекарства в Европа. Това е категорично неоспорим факт. Едно приятно стечение на обстоятелствата, което може да не е особен повод за гордост но поне трябва да си го признаваме. Поради тази причина и много лекарства изчезват от българския пазар.
  И понеже изрече подобна глупост за цените на лекарствата, всеки трябва да си направи изводи и за другото ти твърдение, което също е много далеч от истината.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Верификацията да е за сметка на вносители и производители, да слагат стикер
  за да има отговорност, защото те лапат големите пари !!!

 12. 12 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абсурдно е да се приложи това изискване за всички аптеки в България?!И без това се знае, че дори големите села нямат аптеки!?Сега държавата ще принуди всички селски аптеки да затворят, защото те масово са собственост на пенсионирани аптекари, които по принцип не работят със Здравна каса и не са по ДДС?!Тяхната чиста печалба трудно надхвърля 200 лв защото общините не поемат нито наем, нито отопление, нито карти за пътуване!?Сега, ако трябва да се товарят с нови касови апарати, нови компютри и нова квалификация, едва ли ще остане и една селска аптека, където оборотът е стотина лева на ден, а чистата печалба не повече от 10 лв!?Каква социална политика е това за възрастните хора от селата, които ще трябва да пътуват до града за лекарства!?

 13. 13 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цялата история с верификацията е безумие. В България фалшиви лекарства няма. Ако в някоя държава има да се верифицират щом искат.
  Ако някой изнася, занимайте се с тези, които изнасят а не тази недомислица да пада върху всички обекти в страната. Знаете много добре кой изнася.
  Ще има огромна загуба на време за това безмислено верифициране.
  Хората болни ще чакат на дълги опашки по 10-15 мин на клиент да му се верифицират лекарствата, което е безмислено за лекарства, които са доказано оригинални.
  Работещите ще работят в пъти по-бавно и ще губят ценно време.
  Ще има големи и неоправдани разходи и за малкия и за големия бизнес.
  Лобитата на големите производители натискат за това ЕС. Никоя държава в ЕС не иска да го въвежда. И къде къде, в България да направим това безумие.
  Големите производители да си намерят друг начин да се справят с реекспорта, а не да съсипват 5000 обекта в България и да мъчат пациентите с огромни опашки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK