Под 25 на сто от изписаните от психиатрия, впоследствие биват проследявани, сочи доклад

Под 25 на сто от изписаните от психиатрия, впоследствие биват проследявани, сочи доклад

© Красимир ЮскеселиевПод 25 на сто от пациентите с психични проблеми в България, изписани от психиатрична клиника и болнично лечение, са били проследявани впоследствие и са имали контролни прегледи в месеца на изписването им. Това показва Атласът за 2017 г. на Световната здравна организация /СЗО/ за състоянието в сектора за психично здраве. На базата на предоставени от страните-членки данни, организацията следи основни показатели и на всеки три години публикува нова информация, обобщена по държави.


Данните, публикувани вчера, показват още, че България отделя малко средства от здравния бюджет за справяне с психическите проблеми, няма достатъчно специалисти в нито една от сферите – психиатри, психолози, социални работници и др. Изобщо няма информация колко са и има ли специалисти, занимаващи се с окупационна терапия – нещо, в което западни страни основно инвестират. Няма и информация за продължителността на престоя на пациентите.


Според доклада на глава от населението България харчи малко под 13 лв. за психично здраве. Страната отделя около 2.7 на сто от общия бюджет за здравеопазване за психично здравни проблеми. В Германия например разхода за това на човек е 350 евро или 11.27 на сто от здравните разходи.
Документът констатира недостиг на здравни специалисти и работници в сферата.


Професионалистите, занимаващи се с психично здраве са 2924. На 100 000 души население се падат малко над 7 психиатри. Много сериозен е недостигът на детски психиатри, които са едва 0.31 на 100 000 човека. Психолозите пък са под двама на същия дял от населението, а социалните работници – 0.78. Няма данни изобщо за специалисти, занимаващи се с окупационна терапия.


В богатите страни като Германия, психиатрите са над двойно повече, но залагат значително повече на специалистите, осигуряващи активна всекидневна подкрепа и работа с хората. Там например има 50 психолози на 100 000 човека население и дори още повече специалисти по окупационна терапия.


Макар да отбелязва, че Бъллгария има план за политики в областта на психическите заболявания, документът на Световната здравна организация посочва, че всъщност няма документ, който да съдържа конкретни индикатори или цели, спрямо които може да се проследява прилагането и ефекта. Няма също и план или стратегия конкретно за децата с психически проблеми.


В страната има основно домове от резидентен тип – 122. На 100 000 човека се падат по около 33 болнични легла в специализирани болници и по още около 14 в психиатричните отделения на останалите болници.


За 2017 г. над 280 души на 100 000 или около 19 600 души са били приети в психиатричните отделения на болниците, а още 9300 – през специализираните психиатрични болници. Принудително лечение е било наложено на 575 човека.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Ако добавите разходите за ракия ще излезе сметката.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Вероятно голяма част то тези хора влизат по драматичен и трагичен начин в новините!

 3. 3 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Под 25 на сто от изписаните от психиатрия, впоследствие биват проследявани, сочи доклад

  А това им дава възможност да стават депутати и кметове от листите на ГЕРБ.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  От циганите няма нито един депресиран,а е пълно с фалшиви инвалиди.

 5. 5 Профил на dmode
  dmode
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Нищо чудно, че навсякъде е пълно с изперкали. Срамота е да няма пари за соц. работници, а да има пари за охрана на Догян и за държавни автомобили на сульо и пульо. По тези данни са соц. раб. са общо 60 човека в цялата страна!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  България си е една лудница :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Държава, която подарява 43 милиона на един червен олигарх заради неговата " дупка" в центъра на Варна, а се скъпи да се грижи за доказано нуждаещи се от внимание пациенти в критично за здравето им състояния - това е именно държавата такава, каквато си я изградиха мутрите, държава - враждебна към собственото си гражданско общество !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK