И вие ли мислите, че в частните болници не се занимават с медицина

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

И вие ли мислите, че в частните болници не се занимават с медицина


В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев набеди лекарите и медицинския персонал на частните лечебни заведения, че не лекуват, а се занимават с търговия. Той каза, че "няма нито една частна болница, която да е създадена да решава медицински потребности, а са създадени за да печелят."


Две трети от лекарите и медицинския персонал в страната работят в частни лечебни заведения и изявлението на д-р Дечев е обида към всеки един от тях.


Ние няма да влезем в спор с Управителя на НЗОК, как работим. Това най-добре се вижда от желанието на все повече пациенти да се лекуват при нас и тяхната оценка, основана на свободен избор, е единствено меродавна за това, дали правим медицина.
Искаме да знаем дали д-р Дечев изразява мнението на Министър председателя, на Министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста. И Вие ли мислите, че лекарите и сестрите от частните лечебни заведения не се занимават с медицина, а с търговия?


Ако не мислите така, ако се отнасяте с уважение към труда на десетки хиляди медици, то молим да се разграничите от изразеното от д-р Дечев мнение. Знаете как!


Управителен съвет на Национално сдружение на частните болници

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Еми то не е срамно да се занимават с търговия!
  Всеки в сферата на услугите продава своя труд.
  Въпросът е тази търговия да става по честен начин и без злоупотреби.
  Предполагсм,че въпросният управител визира обстоятрлството, че частните болници се насочват към добре финансирани пътеки. Ако това е законно какъв е проблема?
  Всяка фирма търси печалба и не е длъжна да работи от филантропия и безвъзмездно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 929 Весело

  Ами щом „Това най-добре се вижда от желанието на все повече пациенти да се лекуват при нас и тяхната оценка“, тогава защо не се откажат доброволно от договорите с НЗОК, да обявят цени за операциите, процедурите и другите медицински услуги и да работят на свободния пазар? Защо всички частни болници драпат да се вържат към касата, а после да я източват? То е все едно да си направиш хотел, а после държавата да ти го пълни с туристи! Ще се откажат частните болници от НЗОК, ама на Върба в шестък и на 30 февруари - когато цъфнат налъмите!

 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 250 Неутрално

  да, вие НЕ правите медицина. Поне повечето от вас!! За сметка на това обекървявате системата и всички истински болници общински и държавни остават недофинансирани, а вършат повечето работа!! Да, вие НЕ правите медицина, поне повечето от вас!!

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Интересно би било какво мисли д-р Дечо Дечев, предложен и внедрен от Парламентарна група "Обединени патрЕоти" в НЗОК, по въпроса с какво се занимават неговите високи покровители? Дали те са се организирали да решават народни потребности, а не са са съсредоточили да печелят ?
  Май крадецът вика "Дръжте крадеца!"...
  "Д-р" Дечев ????

 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santos":

  Причината за това е, че ако има няколко ЗОК, няма как да смучат ей така пари.
  Никоя частна ЗОК няма да дава ей така.
  Ще им се съберат облаците доста бързо.
  Като искат да не зачезват парите от НЗОК в джобовете на болничните босове да освободят пазара за регистрация на още каси.
  Болниците са регистрирани по Търговския закон и май търгуват не само с доставчици на апаратура и фармацията но и с НЗОК, защото им е удобно да е единствена. Засега успяват.
  Има и една изпълнителна агенция "Медицински надзор" с право да проверява дейността на всички физически и юридически лица, за които има данни, че осъществяват дейност в нарушение на Закона за здравето. Тях кога ще ги чуем по въпроса има ли в мед. заведения нерегламентирани дейности и порочни практики?

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Ходил съм в частна болница, изпратен от частна здравно-осигурителна компания и наистина са на високо ниво. Много от тях могат да минат без НЗОК, но някои въртят големи далавери.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6]:

  Разбира се, колега korc, че не могат да бъдат поставяни
  под общ знаменател всички частни болници!
  Много обичат "бившите" комунисти да обобщават, класовият подход у тях е неизтребим...

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  За да има конкуренция между болниците - всички трябва да са частни.
  Тогава и цените на услугите ще паднат и качеството ще се повиши.
  Ноооо... Държавата няма да може да присвоява, така че горното ще си остане в сферата на мечтите.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":

  И в блатото растат цветя. Това прави ли го по-малко блатисто?

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#9]:

  Маладец, deaf !
  Отлично обобщаваш.
  Превъзходен класов подход.
  Именно такива като теб имах предвид!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Можеш да размениш в началото думата "частно" с "държавно" и така пак ще ти се получи тъпотия!

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#10] от "Practic":

  Към края на 20-ти век на Запад тъкмо вече бяха почнали да забравят класовото общество,когато през 2007г. им го припомниха. Познай кои? Подсказка,обитават една емблематична улица в Ню-Йорк,започваща с "Уо.." и завършваща на "...ийт".

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво да ви кажа....Ако примерно дойде неосигурен пациент в критична нужда, ще му помогнете ли или ще го транспортиране до някое от държавните здравни заведения?!Ако изобщо го транспортиране, де... Здравеопазването трябва да е строго държавно или строго частно.Ако държавата финансира частни клиники по един или друг начин, това не е частно здравеопазване.Частно е, когато пациентът си плаща сам или посредством застрахователна компания.Тогава се вижда и какво е нивото , и дали има място на пазара..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 421 Неутрално

  В Германия има над 150 различни здравни каси (частни и държавни), и всички пациенти и болници могат сами да избират къде да се осигуряват и с кого да работят. Защо в Бъгария има МОНОПОЛ на само една единствена (държавна) здравна каса?!? Монополът е мафия.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Лакоми лекари, зъболекари и болници има навсякъде, готови са на излишни процедури , на надценено лечение, само за да вземат парите. И знаете ли кое е най-доброто средство за противодействие? Здравния застраховател! В Америка застеахователните компании имат договорени цени с лекарски и зъболекарски офиси, с болници и клиники. За съмнителни процедури изискват снимки и изследвания. Разбира се че не могат да хванат всички мошеничества, но хващат доста.

 17. 17 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Те че правят търговия, правят, но в крайна сметка и лекуват. Като държавната здравна система, за която аз така или иначе съм си платил, не е адекватна, вадя си последните кинти и отивам в частна болница, където проблемът ми може да бъде решен.

 18. 18 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 234 Неутрално

  За да има конкуренция между болниците - всички трябва да са частни.Тогава и цените на услугите ще паднат и качеството ще се повиши.Ноооо... Държавата няма да може да присвоява, така че горното ще си остане в сферата на мечтите.
  —цитат от коментар 8 на atmanpg


  Точно обратното се случва в САЩ, където цената на емдицинските услуги е безбожно жестока, за резултати сравними с европейски държави, в които не цари такъв див капитализъм.

  Най-добрият начин да се държат разходите ниски е чрез държавна здравна система, която има контрол върху разпределянето на ресурси, както и необходимият размер и влияние за да преговаря със снабдители за най-ниските възможни цени. Важното е, обаче, да има добър мениджмънт, но проблема с мениджмънта го има и на частно ниво.

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Ами не е работа на Дечо Дечев да дава оценки на частните болници, а да ги проверява как си спазват договорите с НЗОК. И ако някой не се справя с това, за което му се плаща, да го глоби, да му вземе лиценза и т.н.
  Напълно прави ще са медиците там да излязат на един протест и Боко да го уволни, този поне е от тяхната квота, не може така да се говори.

 20. 20 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да, г-да от мафията с бели престилки! И ние мислим, че доста от вас са търгаши, вместо лекари.

 21. 21 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Частните болници в някой от случаите са като хотели, които смучат като кърлежи здравната каса.

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#20] от "жорко":


  До коментар [#21] от "nwj49315903":

  Може и да има такива случаи, които казвате, тук се говори за друго - шефът на НЗОК слага всички частни болници под един знаменател, точно както Валери Симеонов се изказа неподходящо за майките на деца с увреждания, точно както Каракачанов нарече всички цигани престъпници.
  Не може така, а и той има реална власт - ако някой от частните болници прави бели или престъпления, нали е точно негова работа да ги спре, а не да дрънка обиди по медиите.
  Заслужава, поне според мен, да го уволнят на секундата.
  пп. А иначе, че има издадени ненужни лицензи за нови частни болници е известно на всички.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Не може да се обобщава така.
  Последния път когато ми се наложи да търся помощ, реших да прескоча джипито и отидох направо в частна болница, голяма и скъпа.
  В края на работния ден лекарят, млад и очевидно добре образован доцент бе уморен подходи формално, предписа нещо което можеше да влоши ситуацията и аз съмнявайки се реших все пак да питам джипито за мнение.
  След прегледа личната ме насочи към добър специалист според нея, като притеснена ми каза че лимита от направленията е изтекъл (НЗОК!!!, д-р Дечев?) и ще трябва пак да си платя. Специалистът също беше претоварен, но отдели достатъчно време в частен кабинет в някакъв медицински център и свърши работата.
  После разбрах, че жената работи в същата голяма и частна болница и допълнително в мед център.
  Да си позволя да обобщя и аз до тук:
  Добрите лекари са недоплатени и претоварени, пазете ги.
  Проблемите идват от мениджмънта на болниците (частни или държавни) и най-много от НЗОК, за съжаление само една държавна.

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Мдаааа! Когато става въпрос за пари работата е сериозна.
  Но задава ли си въпроса г-н Дечо Дечев колко по-сериозна става работата когато СТАВА ВЪПРОС ЗА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ???
  Или него просто го интересуват само парите?
  Искам да споделя тук ЛИЧНИЯ СИ ОПИТ с държавните и с частните болници за да разсея митовете и легендите,които се разнасят за тях.
  Отдавна съм на мнение че специалистите са в частните болници. Не е случайно! Нали? Истинските лекари искат и истинско заплащане. Както казва народа ,,от пръдня боя не става"!
  Но по-интересното явление, което се наблюдаваше в случаите на моите трима близки (които имаха сериозни здравословни проблеми казвам имаха,защото двама от тях починаха!) наклониха везните В ПОЛЗА НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ( защото единия оцеля именно защото беше лекуван там...)
  Та случаите са следните. Баба ми-почина след ,,лечение " в държавна болница,защото беше болна от пневмония. Беше и извън ритъм(с предсърдно мъждене и трептене, но лекарите не са сметнали да и дават освен лекарствата за пневмонията и антикоагуланти, които се дават задължителнио при рътъмни нарушения.ОТГОВОРЪТ НА ДОКТОРИТЕ БЕШЕ ЧЕ НЯМАЛИ ПРАВО ЗАЩОТО СА Я ПРИЕЛИ С ПНЕВМОНИЯ,НЕ С РИТЪМНИ НАРУШЕНИЯ...
  Баба...получи удар и почина...
  Свекърва ми катастрофира(счупен таз на две места,комоцио и т.н.) В държавната болница отказаха да я гипсират,защото нямала била да издържи и я оставиха така. По-лошото е че когато свърши клиничната пътека от 5-6 дни я изписаха със счупените кокали да се грижа сама за нея...Тя също почина от белодробна емболия...

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално


  Съпруга ми който имаше кардиомиопатия в държавната болница в която го лекуваха даже ИЗОБЩО НЕ МОЖЕХА ДА МУ ОПРЕДЕЛЯТ ТАЗИ ДИАГНОЗА.... Здравословното му състояние в държавната болница не се подобряваше ...Беше извън ритъм с предсърдно мъждене и трептене. Отделно имаше сърдечна недостатъчност. В нашата болница докторите го лекуваха само с антиаритмици като очакваха да влезне в ритъм единствено с тях. Риска от това да направят електрошок без да има инплантиран дефибрилатор изобщо не знаех колко е голям..... Но интуицията ми подсказваше че трябва да се лекува в специализирана кардиологична клиника. Не исках да го сполети съдбата на баба ми.Започнах да търся в интернет за такава. Излезна ми АДЖИБАДЕМ СИТИКЛИНИК СОФИЯ. Реших че ще баправя всичко което е по-силите ми за да се лекува при специалисти в тази област. След 5 посещения в болницата по различни клинични пътеки(обстоен преглед за установяване на точния проблем,коронарография,инплантация на еднокухинен кардиодефибрилатор и електрошок, алкохолна аблация на септума,контролен преглед)....МОЯ СЪПРУГ ЖИВЕЕ...Сърцето е в ритъм. Сърдечния градиент от 130 падна на 10-13......Страх ме е да си задавам въпроса ако не бяхме отишли колко щеше да живее моя мъж???
  Искам да попитам г-н Дечев.
  КАК Я МИСЛИТЕ ГОСПОДИНЕ? ПРАВЯТ ЛИ МЕДИЦИНА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЛИ ПРАВЯТ САМО ТЪРГОВИЯ?
  ЗА ВАС ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ ТЪРГОВИЯ ЛИ Е????????
  Искам да поднеса ОГРОМНИТЕ СИ БЛАГОДАРНОСТИ,ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ на ЛЕКАРИТЕ И ХОРАТА С ГОЛЕМИ СЪРЦА В СИТИ КЛИНИК СОФИЯ!
  Професор Лазар Ангелков,Професор Иво Петров, Д-р Мария Доцева,Д-Р Петър Поломски, Д-р Емил Димитров,Д-р Котирков(СТРАХ МЕ Е ДА НЕ ИЗПУСНА НЯКОЙ!)....

 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#23] от "k_":

  +++++
  А този цирк с лимита направленията явно никога няма да свърши...

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#26] от "uhl23528019":

  Докато има една монополна здравна каса няма да свърши, разбира се.
  Като има конкуренция, ще свърши.
  пп. то така социализмът свърши впрочем.

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Любопитно

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Аз пък да попитам ей така от любопитство.
  За какво ни е тази НЗОК?
  Каква работа върши изобщо?

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#28] от "uhl23528019":

  ако я махнем, директно връщаме социализма.
  тя не че не работи по социалистически де, но все пак.

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Само не разбирам защо частни болници получават пари от държавна институция като НЗОК.

 31. 31 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Прав е шефът на здравната каса. Много хора са го изпитали на собствения си гръб, че е така. Има медицина, но водеща не е тя, а ТЪРГОВИЯТА и ПЕЧАЛБАТА.

 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Още преди да бъде избран др.ДЕЧО ДЕЧЕВ предупреждавах , че ще бъде "трън в пепата " /меко казано/. Никой , разбира се , не обърна внимание на това , че той на първо място не е почтен човек . Какво ме кара да мисля това - казвам веднага ! Не може , поради това , че е бил уволнен от д-р Петър Москов да лъже най-хладнокръвно , че ваксините , които бяха внесени , за да се осигури имунизационния календар през 2016 г/мисля/ , произведени от "Санофи - Пастьор " и внесени от Турция, СЪДЪРЖАТ 2000 ПЪТИ повече живак от ПДК ! Чудно ми е как още не е с повдигнато обвинение от фирмата ! А думите му бяха , освен това , че тези ваксини са един ЧЕРНОБИЛ за българските деца ! И след това му се повери НЗОК от ГЕРБ с "изненадващата " подкрепа на БСП , ДПС и всички останали" умници "!СЕГА ВСИЧКИ МУ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА !

 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 961 Неутрално

  "Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат на десетки български деца ваксина, в която количеството на отровното вещество живак превишава с 2000% максимално разрешеното", категоричен бе д-р Дечев.

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  Точно Америка да даваш за пример е адски смешно. Подозирам, че никога не си ползвал тяхната система за някаква сериозна интервенция. Америка е държавата с най-високи разходи за здравеопазване. Сами че голяма част от парите вместо от медиците се консумират от застрахователите. Защото техния "труд" не е безплатен, застрахования го плаща, наред с разходите за здраве. Всъщност въпросните застрахователи са едни паразити и колкото повече пари "спестят" от докторите толкова повече ще изядат те самите. Там лекари и застрахователи се състезават за парите... пациента просто плаща.

 35. 35 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santos":

  Щото като пациент искам да се откажа от здравните си осигуровки и да се лекувам в частни клиники, но закона не ми позволява. Трябва да плащам, за да може комунистите да се лекуват и те, нали?

  No Pain No Gain
 36. 36 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Да. Определено смятам , че в голама част от болниците медицината е на заден план. Масови са договори с външни лекари , за да се покрие стандарта от специалисти. Няма медицински сестри. назначават се на най-разнообразни договори за да и ма бройка. Карат безумни смени по 24 ч. Всичко е сведено до минимум , за да се пестят пари. Което и ма някаква логика след като зад теб я няма държавата да ти покрие дълговете , но това води до лошо качество на услугата , придърпване на пациенти за ненужни процедури , но носещи приходи и т.н

 37. 37 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#25] от "uhl23528019":

  Попаднали сте на едно приятно изключение. В тази клиника проф. Иво Петров твори чудеса и прави медицина на световно ниво.

 38. 38 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#24] от "uhl23528019":

  Решението на вашия проблем са диагностично - свързаните пътеки и ПРОТОКОЛИ за лечение на тежките състояния при пациенти със съпътсващи заболявания , възрастови изменения и т.н

 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Изказването на министъра е крайно и глупаво, разбира се.
  Глупаво, защото очевидно една болница може да е създадена да печели, но това съвсем не значи, че не лекува; всъщност най-много би печелила ако лекува най-много, хеле пък ако лекува нещо, дето никой друг не го лекува.
  А, че е има много печалбари и в държавното и в частното си е факт.
  Това е истинския проблем - реалната липса на контрол и отчетност и при едните и при другите.
  Интересно какъв процент от приходите на частнит болници е от НЗОК?
  И какъв процент от разходите на НЗОК отива в частни клиники?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  Ще ти дам пример преди десетина години. Стана технически инцидент и се раних в очите - в държавната болница нула внимание - даже лекарката ми кресна да чакам три бабета със зелени рецепти, дето си говореха с лекарката какви туршии пращат на внуците в чужбина. Отказах се и отидох в частна болница - нито съм търсил здравни осигуровки, нито клинични пътеки - набих парата и за два дена нямаше и помен от нараняванията . Та пак да ми се наложи нещо - директно в частната клиника отивам.

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Частните болници са си "търговски дружества" ...
  с какво друго да се занимават освен с търговия ?!
  Здравеопазването не може да бъде частно и да цели печалба!
  За това трябва да има държавни болници които да лекуват !!!
  Трябва да има и частни болници в които пазарно мислещите
  да се успокояват, че са си платили = шопинг терапия един вид :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Обичайно обобщенията не са верни - нито частните, нито държавните болници не се занимават само с търговия или само с медицинска дейност от самрянски тип.
  Всеки собственик или ръководител/директор на болница, освен всичко друго трябва да връзва боджета с приходи и разходи и в хода на тази дейност, изкушението да подържиш един пациент ден-два по-дълго или леко да "пресилиш" някоя диагноза, та да вкараш лечнието в по-печеливша писта се случват навсякъде.
  Факт е, че по брой болници на глава на населението (както впрочем и университети:)) сме в първите позиции за Европа и света и за да се промени това има два варианта, единия е икономически да бъдат притиснати и фалирани излишните, като най-вероятно това ще са общински и държавни такива не само по обективни причини, но и защото частните винаги ще са по-мотивирани да си търсят място под слънцето, па било и да не е по най-честния начин.
  Втория вариант е административния - чрез не сключване на договпор между НЗОК и "излишните" болници, което също няма как да стане по най-честния начин.
  Общо взето тежка цитуация и защо - защото преди да почне даването на разрешения за строеж и учредяване на т.н частни болници ( освен такива, строени изцяло за сметка на риска на инвеститорите) да беше изграден някакъв план, стратегия, визия или все едно какво, но в национален мащаб от уж многото и различни експерти в областта, които и преди и сега само критикуват и ( не случайно) пледират за повече пари и да се издаваха разрешения само за места и вид дейности, където има обективна необходимост, на базата на някакви средно-европейски критерии.
  След като нищо подобно не се е случило, в сегашната ситуация остават само да се избере по кой от двата или някакъв комбиниран вариант да се пристъпи към редуциране броя на заведенията, за да се оптимизират разходите на системата и да се осигури адекватен оптимум/минимум на медицинските услуги, което няма как да ни хареса на нас, пациентите. Но така е по целокупния свят, който иска повече и по-добре, да си плаща отделно.

 43. 43 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ама нещата са много прости! Дават се права на НЗОК да преценява нещата не само документално както в момента, а медицински и всичко си идва на мястото. В момента медицински права има РЗИ, парите ги дава РЗОК Х. В РЗИ взимат минимална заплата и под нея с договори на по 4,5,6,7 часа и не ги боли особено от парите за здраве.

 44. 44 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В България има ограничен ресурс на лекари и медицински специалисти,ограничен паричен ресурс за здраве.Както,когато в едно семейство парите не достигат,те се насочват за приоритети,а не за лукс.Считам,че в БГ трябва да има 28 държавни областни болници + 7-8 републикански,за които да се заделя паричен ресурс,с който може да се гарантира едно относително добро медицинско обслужване.Който може да си позволи или има желание,нека да се отнесе към частна болница,която е ЧАСТНА,а не се финансира от държавата,и се конкурира пазарно с други такива.А какво имаме сега-28 мизерстващи областни болници,с мизерно заплащане,които "обират" всякакви случаи,с лекари и мед. персонал,който си доработва допълнителни средства в частни болници,преуморени и обезверени,борещи се за оцеляване?И още 300 частни болници,които изборно "обират" каймака на пътеките,финансирани от държавата....Е,как да стане тогава?!Това каза д-р Дечев-частните болници да не ползват държавен ресурс.

 45. 45 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Отделно никой от защитниците на Дечев не осъзнава, че НЗОК е причина да се води документация в изяден вид и да се спазват формалности с голяма медицинска важност като - снета анамнеза, записано обективно състояние и терапия, както и минимални изисквания за времетраенето на прегледи и болничен престой. Какво задължава някой лекар на частно в нещо, освен НАП да издаде касова бележка?!

 46. 46 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santos":

  Защото всички сме задължени да се осигуряваме в НЗОК!! Нека направят частни здрваноосигурителни каси и човек да може да избира към коя каса да си плаща осигуровките! Или щом правиш аналог с хотелите да премахнат тогава задължителното здравно осигуряване! Кой иска да се осигурява който не - да си плаща! Затова и частните болници имат договори с НЗОК, защото касата вече е одрала кожата на осигурените!

 47. 47 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Въпрос на съвест колеги. Имаме договор с НЗОК и с частни фондове. Нито точим, нито надписваме и има достатъчно механизми за контрол при нас, стига да се иска. Коректни сме защото не искаме да си загубим договорите нито с НЗОК, нито с частните фондове (нямаме връзки за схеми просто).

  Твърдо сме "ЗА" премахване на монопола на НЗОК, най-малко защото 50% от персонала са мърди. Дано четете душички от СЗОК :)

  Да нямаш договор с НЗОК, при монопол на НЗОК е много трудно, особенно ако не занимаваш с нещо с висока специализация. И добре, че сме се жертвали за тези договори (в някои случаи), та да има здравеопазване в България.

  И дори да не сте съгласни с горното, всичко това са дребни проблеми в сравнение с пълзящия колапс на медицинските услуги извън големите градове, че и в тях. Масова липса на лекари (лични, специалисти и т.н.), сестри и санитари - просто е един ужас. Честно, не знам как това може да се реши и защо обществото е толкова заблудено и озлобено.

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 48. 48 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#30] от "log_on":

  Защото лекуват здравноосигурени, на който НЗОК им е одрала две кожи от осигуровки! И за не разбирам защо трябва да плащам на НЗОК, а не мога да се осигурявам само в частен фонд???

 49. 49 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#44] от "val1320":

  Абе НЗОК червена главо, неедържава, а обществена организация. Финансирам я аз с осигуровките си и искам да ги ползвам за по-голям избор!!!!!! Кой си ти да ми определящ да ги ползвам само на 40 места в България! Аз да не съм луд да ги внасям без да ги ползвам! Що не си насочи мозъка за БЗС - Българския зъболекарски съюз дето го устройва по каса да можеш само 4 пломби в годината.
  Това трябва да е лимитирано според възраст изъбен статус.

 50. 50 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Червен си ти,защото баща ти те е кръстил с хубавото "българско" име Олег!Какво финансираш ти бе,за да искаш-300-400 лв. годишно за здравни осигуровки,а искаш да получиш лечение за десетки хиляди?!А в същото време плащаш за паркирания ти пред панелката таралясник винетка,данък,зимни/летни гуми,масла,бензин,ремонти за хиляди левове и не мрънкаш?Та,това и обяснявам на малоумници като теб-концентриране на и без това бедния държавен ресурс за осигуряване на относително добро масово здравеопазване,а ти като си толкова баровец-ходи и си плащай в най-добрите клиники на Света!Аз НЕ ЖЕЛАЯ да съм солидарен с теб,за да финансирам Твоето здраве-искам да бачкам и да финансирам САМО себе си и близките си,анадън му?!

 51. 51 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Червен си ти,защото баща ти те е кръстил с хубавото "българско" име Олег!Какво финансираш ти бе,за да искаш-300-400 лв. годишно за здравни осигуровки,а искаш да получиш лечение за десетки хиляди?!А в същото време плащаш за паркирания ти пред панелката таралясник винетка,данък,зимни/летни гуми,масла,бензин,ремонти за хиляди левове и не мрънкаш?Та,това и обяснявам на малоумници като теб-концентриране на и без това бедния държавен ресурс за осигуряване на относително добро масово здравеопазване,а ти като си толкова баровец-ходи и си плащай в най-добрите клиники на Света!Аз НЕ ЖЕЛАЯ да съм солидарен с теб,за да финансирам Твоето здраве-искам да бачкам и да финансирам САМО себе си и близките си,анадън му?!
  —цитат от коментар 50 на val1320


  Първо, аз не живея в панелка, нито живея в блок, второ нямам кола, нито съм имал някога, нито желая да имам! Освен това моите осигуровки не са държавен ресурс, а са си моите пари. Внасям с работодателят ми 8% от заплатата ми.
  Освен това едно кухо и тъпо GP с аргументи като твоите преди 2 месеца прари баща ми в гроба, щото държавата да не била плащала за гледането му, нищо че беше болен!
  Вие с тоя акъл можете да запълвате само гробища!
  Ти колко си се занимавал със здравеопазване? Щото аз съм се занимавал почти 6 години.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#2] от "Santos":Защото всички сме задължени да се осигуряваме в НЗОК!! Нека направят частни здрваноосигурителни каси и човек да може да избира към коя каса да си плаща осигуровките! Или щом правиш аналог с хотелите да премахнат тогава задължителното здравно осигуряване! Кой иска да се осигурява който не - да си плаща! Затова и частните болници имат договори с НЗОК, защото касата вече е одрала кожата на осигурените!
  —цитат от коментар 46 на silverman


  Приятелю, ето ти списък на здравноосигурителни компании:
  Здравноосигурителни компании
  “Доброволна осигурителна мрежа – Здраве” АД
  "Здравноосигурителна компания България здраве" АД
  „Здравноосигурителен институт“ АД
  "Здравноосигурително акционерно дружество ДЗИ" АД
  "Дженерали Закрила здравно осигуряване" АД
  "Обединен здравно-осигурителен фонд Доверие" АД
  "Здравноосигурителен фонд Медико - 21" АД
  "Български здравноосигурителен фонд" ЕАД
  ЗОК "Надежда"АД
  "Здравноосигурително дружество - Планета" АД
  “Евроинс – здравно осигуряване” ЕАД ЗОД "Всеотдайност" АД
  ЗОД „Уника здравно осигуряване” АД
  ЗОД "Булстрад Здраве" АД
  "Токуда Здравноосигурителен фонд" АД
  "Здравноосигурителна компания ЦКБ" ЕАД
  "Здравноосигурителна каса Прайм Хелт" АД
  Здравноосигурителен фонд "Вайс медика" АД
  "ДаллБогг: Живот и Здраве" ЕАД
  „Здравноосигурителен фонд Европа” АД
  „Общинска здравноосигурителна каса” АД,
  пък ти се осигурявай където искаш – никой не те е спрял, освен собственото ти незнание!

  Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/company/Zdravnoosiguritelni-kompanii/id-43_ctype-4.html

 54. 54 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Абе, мошениците са както частни, така и държавни. Даже вторите са повече. Спасението е във възможността за избор - в случая на здравна каса, различна от тази на Дечев и управляващата шайка.

 55. 55 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Това, че държавата не се е напънала да излови мошениците в частнити и държавните болници, не е проблем на частниците, а на държава и на нас като данъкоплатци.

 56. 56 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#44] от "val1320":

  Не е прав Д-р Дечев частните болници да не ползват държавни средства. Нали и в частните и в държавните болници се лекуват хора в края на краищата.
  А когато става двъпрос за пари нека да се определи колко точно трябва да е здравната осигуровка за месец на всеки пациент .
  Но тук пак ще стигнем до един друг момент.. как ще се лекуват братята роми...?
  Не бива обаче едни да работят и всеки месец от заплатите да им се удържат сериозни средства за здраве(въпреки че може и да не боледуват толкова често!),а други да си стоят доживотно безработни и да смучат само социал от държавата,да се лекуват безплатно...и само да творят себеподобни индивиди...

 57. 57 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#47] от "Луд Общественик":


  +++++++

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#35] от "Умнокрасив":

  Много уместен въпрос. След като всеки задължително се осигурява в НЗОК, той е в правото си да ползва финансиране на лечението си независимо къде се лекува по ценоразписа на НЗОК, важащ за държавните и частните болници. В частните болници обикновено се доплаща, но затова пък може да се направи частна застраховка и застрахователят да доплаща при такива случаи.

 59. 59 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#51:"Oleg Shishmanov"][/quote]

  Да де,и аз това ти казах-плащаш здр.осигуровки 300-400 лв. годишно,а искаш да получаваш здр. обслужване и лечение,като че ли си внесъл милиони!Затова си бъркаш в джоба и плащаш в частните кабинети и болници,а не аз и другите да плащаме солидарно за теб!Като не ти харесват лекарите,ходи по врачки бе,драги,някой да не те е вързал на въже?!

 60. 60 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз пък съм против огромния брой частни болници, защото голяма част от тях, особено при огромния недостиг на медицински персонал са просто ненужни и разпиляващи ценен ресурс. Повечето са с ограничена дейност на ниво поликлиника плюс определени операции, които се плащат скъпо от касата. А често операторите са прелитащи. Лекари от държавните болници, които си правят плановите операции на частно. Каква е ползата от това? Колко частни болници имат всякакъв вид отделения? Тия, които искат да не стъпват вече в държавните, ако не дай си Боже, се тръшнат от някоя инфекциозна болест, в коя точно частна болница ще отидат. Дори в Токуда няма такова отделение. Спешни отделения в София, само Токуда и Софиямед. В повечето частни клиники, ако нещо се обърка, пациентът, който може и да си е платил се тупва на държаваните болници да се оправят. Това особено важи за лъскавите акушерски клиники. А повечето частни болници са обвързани с някой политик, който ги закриля. В резултат се стига до целенасочени опити, често успешни за разсипване на местни болници, които да бъдат заместени(но само за изгодните дейности) от частните. В Пазарджик неуспешно опитаха да наложат за директор на местната МБАЛ представител на частна болница.
  В София има смисъл да има 4-5 частни МБАЛ, които предлагат комплексна или специализирана помощ на високо ниво. Но реално са десетки

 61. 61 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Проблемът с частните болници - всички, до една - е че имат право да избират пациентите си. Съответно да не лекуват/приемат пациенти, от които нямат икономическа полза. Никоя частна болница няма да ви вземе, ако няма да излезе на плюс от лечението ви. Широко известно е, че най-добре се печели от кардиологични интервенции. Ама ако сте на парентерално хранене, което струва стотици левове на ден, опитайте да ви приемат в частна клиника...

  Държавните болници са длъжни да ви лекуват - поне докато сте там. Как ви лекуват е друг въпрос, но поне нямат право да ви върнат, ако умирате на прага им.

  I don't want to believe. I want to know.
 62. 62 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Колко глупости има в коментарите не е истина. Никъде в свободния бял свят не се прави разлика в собствеността на лечебните заведения. Навсякъде са равнопоставени ,аако не са тутакси има санкции на ЕС защото нарушава конкуренцията. Само комунетата в България още си мечтаят за държавното ,защото оззначава да не плащат реалната цена на здрравеопазването нищо,че качеството може и да не е на ниво. Изборът на болница само улеснява пациента вносител на здравни вноски. Паричният ресурс се ползва от него ,не от частните болници. Какво ще стане при ползване на осигуровките само в държани болници ли ? Отиват в най-близката болница и им казват ' Не работим вече с НЗОК, нямаме договор с НЗОК, запознайте се с ценоразписа. Айдееее палят гумите и на следващите 150 километра в следващата болница , която може и да има договор с НЗОК. Може и да има, може и да няма. Айдееее палят гумите и в другата област да търсят болница. Ха-ха-ха.. ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ КЕШ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ БЕЗ ДОГОВОР С НЗОК ХА-ХА-ХА. Икономиите на пари и средства ще са за сметка на келавия пролетариат....Така ,че другарки и другари внимавайте какво си пожелавате. Май ще чакате за Лада пак 25 години....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 63. 63 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, а какво ще кажете по повод на различното третиране на пациентите в зависимост от заболяването им? Или твърдите, че една частна болница ще приеме с еднакъв ентусиазъм кардио пациент за стент и болна от ревматоиден артрит или лупус?

  Не е ли любопитно защо има десетки частни клиники за кардиохирургия, но нито една частна ревматологична болница?

  I don't want to believe. I want to know.
 64. 64 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#63] от "Milva":

  А частните болници какво са виновни, че нашата държава им е дала любезно лицензи да и не ги контролира /каквото оглавяваната от д-р Дечен НЗОК трябва да прави/ и те правят това, което искат и не правят това, което не им изнася? Не е луд този който яде баницата, както се казва.
  Въпреки всичко, от досегашния си опит с българското здравеопазване в личен план имам малко повече доверие на частните болници.
  Но това няма значение, в случая става дума за абсолютно нахално изказване от шефа на НЗОК и ако служителите на частните лечебни заведения излязат на протест, ще имат пълни основания.

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6925 Неутрално

  Колко е хубаво да водим по здравословен начин на живот и по малко да се осланяме на здравеопазването, но уви, без лекари не можем в частните и държавни болници.

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6925 Неутрално

  Колко е хубаво да водим по здравословен начин на живот и по малко да се осланяме на здравеопазването, но уви, без лекари не можем в частните и държавни болници.

 67. 67 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#51:"Oleg Shishmanov"]
  —цитат от коментар 59 на val1320
  Да де,и аз това ти казах-плащаш здр.осигуровки 300-400 лв. годишно,а искаш да получаваш здр. обслужване и лечение,като че ли си внесъл милиони!Затова си бъркаш в джоба и плащаш в частните кабинети и болници,а не аз и другите да плащаме солидарно за теб!Като не ти харесват лекарите,ходи по врачки бе,драги,някой да не те е вързал на въже?![/quote]

  Ако ти плащаш 300-400 на година, по мои сметки аз плащам на година над 2000 лв!

 68. 68 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Плащачите явно не осъзнават, че това, че са платили 50 лв за преглед на частно или 2000 за някоя операция изобщо не е частно здравеопазване. Това са джобните на оператора или допълнение към малкото но все пак съществуващо плащане от касата. Без него, нещата ще лъснат и само болничният престой ще излиза като почивка в 5звезден хотел. Без да говорим за говорим за съответните манипулации. Все пак някой ще трябва да покрива десетките хиляди левове заплата на Генчо Начев. Е това ще падне върху плещите на пациентите му.

 69. 69 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Най-голямата ирония е ,че другаря Дечев е капиталист когато е в частния сектор и комунист когато е в държавния сектор. Биографията му го потвърждава
  Така Дечев, когато беше директор на УМБАЛ Св Иван Рилски:
  1. Защо откри Неврология, когато в радиус от 1 км бъка от неврологии? За да решаваш медицински проблеми ли?
  2. Защо откри Хирургия? За да решаваш медицински проблеми ли? Когато наоколо бъка от Хирургии?
  3. Онкология? За да решаваш медицински проблеми ли, когато в София е пълно с онкологии? Или за да изпълняваш бизнес план? Лесно се говори, когато не си инвестирал един собствен лев и играеш игрички според ролята която имаш интерес да играеш?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 70. 70 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Другарят Дечев да вземе да млъкне.
  След като майка ми я оплескаха в ръководената от него болница и единствената им грижа беше как да я разкарат, че да не умре там, я спасиха в една частна.
  Да не говорим че докато той ръководеше "Иван Рилски" я ръководеше като частна, а сега реве срещу частниците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 71 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Не се сещам за държавен монопол, който да работи читаво. От Народното събрание, през КЕВР, та до Прокуратурата на РБ - всички те са държавни монополи и все се случва така, че работят максимално калпаво. Да не бъда разбран погрешно - не казвам, че НС и Прокуратурата да са частни: някой хубав ден, когато демокрацията у нас заработи по-добре, тези неизбежни държавни монополи, полека-полека ще заработят по-добре. Но там, където може да има конкуренция между частни субекти, нещата се случват към по-добро далеч ПО-БЪРЗО спрямо умрелите държавни структури... И за наше съжаление, на БГ изглежда ѝ е съдено комунизмът да си отива много бавно. Затова разни динозаври ни убеждават - от държавния монопол по-хубаво няма...

 72. 72 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#14] от "olga_kokoshkina":

  Не се безпокой , германците ,които за разлика от теб са дори с 700-800 евра осигуровки на месец ,чакат чинно за преглед при специалист от 1 месец до 1 годи ,наскоро лекар на първа линия в Германия ми сподели ,как немец с тежка дихателна недосаттъчност не са могли да му осигурят преглед от пулмолог в рамките на 1 година напред никъде в Германия,а друг с възпалено и подуто око е трябвало да бъде прегледан след 3 месеца най рано от очен лекар , това е система , в която има над 50 милиарда евро ,така ,че сравнението на България и Германия е абсюлотно несъстоятелно и не в полза на германската система .

 73. 73 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#68] от "anton83":

  Е ,не си написал само ,че с твоите мижави здравни оси гуровки ,дето ги делиш с още поне 4 члена на семейството или комшиите ,които пък нищо не плащат за здраве и делят твоята осигуровка и имат твоите права ,не можеш да влезеш в магазина и вече да си купиш примерно 3 кутии цигари или кило кайзер , щом смяташ ,че толкова струва здравето ти и си недоволен от този дето те лекува , значи чипа е за смяна .

 74. 74 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#14] от "olga_kokoshkina":Не се безпокой , германците ,които за разлика от теб са дори с 700-800 евра осигуровки на месец ,чакат чинно за преглед при специалист от 1 месец до 1 годи ,наскоро лекар на първа линия в Германия ми сподели ,как немец с тежка дихателна недосаттъчност не са могли да му осигурят преглед от пулмолог в рамките на 1 година напред никъде в Германия,а друг с възпалено и подуто око е трябвало да бъде прегледан след 3 месеца най рано от очен лекар , това е система , в която има над 50 милиарда евро ,така ,че сравнението на България и Германия е абсюлотно несъстоятелно и не в полза на германската система .
  —цитат от коментар 72 на edin drug


  Ами като е толкова лошо в Германия, какво правиш още там?!? Заминавай си обратно в Сибир - там е рай на земята, нали?

 75. 75 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 623 Неутрално

  всички болници трябва да са частни и да има за неосигутени и много бедни общински, иначе кражби до дупка от всички по веригата

  BG e мини империя на злото.
 76. 76 Профил на Hitar Petar
  Hitar Petar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама сте и нагли, (естественно) .... лошото е че не само сте 85% търговци при работата си с хора а сте и некъдърни (некомпетентни), на всеки човек над 40 (като почне да се обажда здравето) му е до болка познато обслужването ВИ, искам ЕДИН собственник на болница да каже : ето на в моята не сме лъгали хора, и всички са доволни, ... примерно, на наша територия единственно с политиците може да се мерите по кадърност и бизнес умения.
  (да е жив и здрав интернета че иначе...)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK