Държавата ще плаща специализациите на лекарите, ако останат да работят в страната

Държавата ще плаща специализациите на лекарите, ако останат да работят в страната

© Asscociated PressДържавата ще плаща специализациите на лекарите, при условие че те останат да работят в страната след това. След като завършат специализациите си, лекарите, квалифицирали се с помощта на държавна субсидия, ще трябва да останат на работа в болницата, в която са специализирали за толкова време, за колкото са били давани пари от бюджета. Това е една от промените в наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, качена за съгласуване от здравното министерство.


Ако болницата, получавала субсидия за специализанта, или самият лекар не желаят да изпълнят това задължение, виновният за неизпълнението ще трябва да възстанови платените суми. Изключение ще има за специализантите по обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в базата за обучение.


С новите правила здравното министерство ще се опита да създаде механизъм за осигуряване на медици в райони, където липсват, както и да компенсира недостиг на специалисти по определени специалности. За целта финансирането на специализациите от държавата ще е по конкретни клинични специалности и няма да е в общия бюджет на болниците.
Размерът на субсидията за лечебните заведения ще е равна на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната специалност. За бъдещите лични лекари обаче сумата ще е в размер 1.3 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход с цел създаване на равнопоставеност между базите за обучение, тъй като базите за обучение по обща медицина попадат в различна икономическа дейност със значително по-нисък размер на минималния осигурителен доход, посочват от здравното министерство.


Друг механизъм да се засили интересът към общата медицина ще е промяна, с която и тази специализация ще е по общия ред - въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант. Така и учещите за лични лекари ще могат да получава доходи по време на обучението си, което досега не е било възможно.


Новите правила ще задължат болниците да правят конкурс по Кодекса на труда за назначаване на специализант. Сега има такава възможност, но не и задължение. Липсата на конкурс при заемането на длъжностите за специализанти се приема от кандидатите като субективизъм и води до разколебаване в обективността на начина, по който се назначават специализантите, отбелязват от здравното министерство.


В проекта на наредба е предвидено на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник.


С измененията се регламентират и максимален размер на таксите за специализация, които вече няма да са обвързани с минималната работна заплата, а ще са фиксирана сума – 230 лв. на месец.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Ако в болниците се краде по-малко , няма проблем лекарите да взимат по 4-5 хиляди лева стартова заплата! Сега се харчат някакви милиони за ремонти,апаратура и консумативи на които не им се вижда края!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Държавата ще задължи лекарите да работят в България поне няколко години след специализация"

  Вместо да се захване със заболяването, лекува симптомите...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Такива схеми има на много места по света, включително напълно частни (нищо общо с държавата).
  На мен ми се струва разумно.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Това е добра идея. То цялото образование трябва да се заплати от студента, ако иска да практикува в чужбина. В крайна сметка ние му го плащаме, не немците или французите.
  И накрая нямало акушерки. Излиза, че ние, като данъкоплатци плащаме четири години за образование на акушерките в Германия.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Е откъде лекаррите ще получават като В Западна Европа след акто тук се краде от министър през зам министри, ръководители на дирекции, директори на болници, НЗОК, лекари ан отделения, лекарствените компании и прочие. То се крадат милиарди и съответно за реална медицина остават трохите. В такава система нищо не вирее освен крадци и мошеници, което и е факт.

 6. 6 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Далеч по важното е да не се крадат милиарди от крадливите политикани. Иначе читавите лекари си заминват на тълпши а ук остават корумпирани и некадърници. Затова и новото е тако2ва трагично и само гледат да те оберат.

 7. 7 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Интересна мярка, но е малко закъсняла. Пътеките на запад вече са утъпкани и на студентите едва ли ще им се рискува да се напъват да се напасват в една изгнила система с надеждата тя евентуално да проработи. Проблемът с лекарите е повсеместен за цяла Европа - българските лекари бягат към Източна Германия, източно германските към Западна Германия или Швейцария, а швейцарските към САЩ. Пазарна икономика и свободно движение на хора... Не случайно, преди известно време немския министър на здравеопазването изрази притеснението си в тази посока и каза, че ще подеме инициатива на европейско равнище за нормативно ограничаване на движението на специалисти от дефицитни специалности.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":Далеч по важното е да не се крадат милиарди от крадливите политикани. Иначе читавите лекари си заминват на тълпши а ук остават корумпирани и некадърници. Затова и новото е тако2ва трагично и само гледат да те оберат.
  —цитат от коментар 6 на jobssboj


  ---
  Краде се , но това не пречи лекарите, на които сме платили образованието да ни върнат парите, щом няма да работят тук.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#7] от "Леля Гичка":

  е цялата сситема отгоре надолу е корумпирана и изгодна за държавите нагоре в хранителната верига, Защо примерно САЩ плаща най-добре на лекарите и те гледат там да отидат? Ами САЩ получават 1 трилион доклара годишно като продават хратийките наречени облигации на Федералния Резерв с които пускат дълг към вътрешните контрагенти и така печатайки долари кредитират собсвените си икономики а всички които купуват облигации губят. Въпросът защо му е на някой да купува американски облигации които е ясно че никога няма да бъдат върнати е въпроса как корупционери се поробутват за управляващи в държавите и после чрез тях са контерлират самите държави. От там иамме богати и бедни държави и почти няма случай някоя бедна държава да е станала богата в тази корумпирана система. В нея дуржавици като България ги обират като използват корумпирани политици.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#7] от "Леля Гичка":

  Движението на хора си е супер, просто трябва всеки да си плаша кефа.

 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 443 Неутрално

  След 30 години се връщаме към доброто старо разпределение на лекарите. Сега всеки току-що взел диплома иска да е инвазивен кардиолог или да оперира мозъци. А иначе като му дойде едно петгодишно с грип, не знае какво да прави...

 12. 12 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Еми то това е въведено в много държави - платено образование и който иска да си плаща. Няма как да гониш някой да ти връща парите като замине в чужбина. Гони вятъра после. Платено образование, и банкови заеми. Банките иамт инструменти да гонят длъжниците. корумпираните политкани нямат. а и няма желание затова измислят импотентни схеми да лъжат такива като теб че правят уж нещо.

 13. 13 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Едно от малкото положителни неща са медицинските университети в Бг, които масово обучават и чужденци. Това внася свежи пари и свежи хора. Пък и не е чак толкова страшно лекарите да бягат в чужбина. Щом го правят, значи имат къде да се реализират и това ще стимулира повече млади българи да учат медицина. Нека да сме нетен "донор" на медицински персонал, т.е. да произвеждаме повече кадри отколкото имаме нужда. Все пак за тези хора ще са склонни да останат да работят тук за много по-малко заплащане, отколкото би искал един поляк или грък за да се вдигне със семейството си за да работи в Бг.

 14. 14 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  След 30 години се връщаме към доброто старо разпределение на лекарите. Сега всеки току-що взел диплома иска да е инвазивен кардиолог или да оперира мозъци. А иначе като му дойде едно петгодишно с грип, не знае какво да прави...
  —цитат от коментар 11 на it


  и каккви са тези инвазивни кардиолози които искат да оперират мозъци.?

 15. 15 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ако в болниците се краде по-малко , няма проблем лекарите да взимат по 4-5 хиляди лева стартова заплата! Сега се харчат някакви милиони за ремонти,апаратура и консумативи на които не им се вижда края!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Те и сега си ги взимат, а че се краде е безспорно!

 16. 16 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#15] от "plamenss":

  То няма нормален лекар които иска да се развива който да остасне в корупционна клоака. За аккво ти е да се занимваш а корупционни схеми ако си лекар? Взимаш си билети и навън хем получаваш повече хем не трябва да се занимаваш с мизерници и крадци.

 17. 17 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Всъщност лекарите в България не са ниско платени. Просто тук медицината е на второ място. На първо място е крадене и мамена, както и навсякъде. Ако искаш да си добър лекар стоенето в България е противопоказно. Тук е добре за хора с наклонности да крадат и мамят.

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  В областта на медицината баналният Дънинг - Крюгер синдром се вихри като цунами. Масово се изказват абсолютно невежи с огромно фалшиво его. Най ме кефи "hope", с мантрата - ние им плащаме образованието. Сори лелче, ама не е тъй поне от 20 години!!! Вече Медицинските университети са дълбоко в бизнеса с преподаване и лечение на чужденци... Утре да спре държавната касичка - само ще се изсмеят... После става тотално частна медицинска услуга - примери бол по света. Та внимавайте какво си пожелавате...

  roo
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  НАЙ-ПОСЛЕ!!!!!
  АЛЕЛУЯ!!!1
  Браво, защо трябваше да изгубим толкова години и толкова лекари за да вземем едно разумно и необходимо решение?!?!!?!!

 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  Учудвам се на безплодните опити да се открие я колелото, я топлата вода...
  Отдвана по света има работещи схеми за образование :
  Образованието е платено. Край на държавните поръчки. Финансиране на образованието чрез стипендии, безлихвени заеми. Степенно опрощаване на заема при работа на определено място за определено време и/или опрощаване на част или целия заем при отличен успех. Финансиране на обучението чрез стипендии от клиники, болници и т.н. с договор за работа....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Тъй де...! Той и Бойко, така разправя...! Тия европейци, много подли и долни. Привличат с големи заплати и по-добри условия. Големи мръсници, нали...?
  Между другото, удивителна е глупостта и последователността на нашите управляващи. Упорито продължават да се борят с последствията, не с причините...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Много добре, а още по-добре е медицинското образование въобще да се заплаща, като оставащите да работят в България сумата им се опрощава. Иначе, ако така я караме....

 23. 23 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това някаква първоаприлска шега ли е?! Тия от МЗ и в парламента защо не си зададат далеч по-простия въпрос - защо изобщо български лекар иска да замине в чужбина? И като им стигне акъла да си отговорят, може и да намерят правилното решение да ги задържат в България! А иначе погледнато, и в Германия, и във Франция и в която и да е друга НОРМАЛНА държава от ЕС няма такива концепции за "заробване", а просто се осигуряват нормални условия на рбаота и заплащане.
  Във Франция здравните вноски са точно колкото в България - 8% и най-интересното е, че напоследък националната здравна каса на Франция е с положителни финансови резултати. А френските лекари са едни от най-добре платените в ЕС и медицината като цяло във Франция е на световно ниво. Така че и в БГ има начин да се финансира здравеопазването с 8% вноски, но те трябва да се събират от всички доходи, а не само от хората с ниски и средни доходи.

  Жизнь или Life - избор има.
 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  С такива мерки, както и с на Макрон идеите за равно заплащане докато твой служител е на западна територия, постепенно се махат повечето причини довели до пренаселването на Британия с източноевропейци и последвалия Брекзит.

  Надявам се прословутото английско чуство за хумор да оцени тази историческа ирония.

 25. 25 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#18] от "babyroo":

  Е то все едно сегае безплатно :) По принцип всякакви дотации и "безплатни" образования при положение че сме минали на пазарни принципи е неоправилна. Проблемът с медиците е че в България няма особенно поле за развитие защото системата е насочена почти единтвено към финансовия резултат на всяка цена. Следователно медицината остава на дъното на приоритетите. Т.е. ако си един добът лекар койт оиска да се развива в професията а не в изкуството да правиш пари по всякакви начини ( законни , полузаконни и незаконни ) то за какво ти е да стоиш тук? В други страни хем ще получаваш повече за труда си, хем няма нужда да се занимваш с мизериите които си принуден да вършиш в корупционното блато. Изборът е лесен.

 26. 26 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дразнител":

  Е сега 8% от дохода във Франция е 8 пъти повече от същия % от дохода в България. и тук стигаме до въпроса защо доходите в България са африкански , а офшорните сметки на крадливите политикани са милионни? Ето там е скрито кучето както и във всеки проблем у нас.

 27. 27 Профил на vooddo
  vooddo
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Таксата от 230 лв. за специализация на месец ще се поема от държавата - това става ясно. Но кой ще плаща на специализантите - лечебните заведения или такова не се предвижда?

 28. 28 Профил на vooddo
  vooddo
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#23] от "Дразнител":

  8% от 1000 Евро не е равно на 8% от 300 Евро....

 29. 29 Профил на vooddo
  vooddo
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#11] от "it": добро + старо може да е вярно само за виното

 30. 30 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#26] от "jobssboj":

  Ами доходите са африкански, защото и данъчната система е африканска. Във Франция 8% здравни вноски се плащат без таван на доходите, а освен това се плащат за всякакви получени доходи. Дори и за получени лихви по влогове (с изключение на някои ограничени по размер целеви влогове). Абсолютната сума е по-голяма, но пък и БВП на Франция е далеч по-голям. Във всеки случай, с 8% вноска лекарите във Франция имат оценка на труда от десет минимални заплати. Т.е. почасовата ставка за лекарски труд по цени на здравната каса и без надценките, на които имат право някои лекари, е около 100€/час при МРЗ около €9.88 на час. Не знам дали НЗОК оценява труда на българските лекари на 35лв на час.... Дълбоко се съмнявам да е така.

  Жизнь или Life - избор има.
 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Мноо Дънинг, още повече Крюгер. По принцип не откликвам на лични послания, но това е ГРЪМОВНО ВАЖНО!!! Моля те, jobssi, не се изказвай неподготвен, адски тъпо е да се противопоставя добра медицина с финансов резултат!!! Аре стига "експерти"!!! Както добра медицина може да е губеща, така лоша може да печели... А успехът идва когато хем си добър, хем печелиш добре. За това трябва:
  1. Лични качества - нашите млади колеги пртеобладаващо ги имат.
  2. Мотивация - зависи изцяло от конкретните условия!
  3. Институционални "особености" - може много да помогнат, но и да навредят.
  4. Пациенти - тук, в БГ са особено злонамерени, агресивни и нагли - те си намират оправдание, но и мангалите дето налитат на бой - също си имат техните...
  На добър час колеги, навън...

  roo
 32. 32 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "vooddo":

  Така е. Ама пък здравната вноска на шефа със заплата 5,000лв в България в момента е 240лв (4.8%), а във Франция за СЪЩИТЕ ПАРИ - 2500€ заплата здравната вноска е 200€ (8%)!!!

  Жизнь или Life - избор има.
 33. 33 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дразнител":

  Едва ли доходите могат да бъдат по-високи като им се вдигнат данъците на хората както дълбокоумно предлагате :) Това освен всичко друго е безмислица. Сега вместо да се измислят всевъзможни неверни причини защо доходите в България са африкански трябва да се погледне къде отиват милиарди откраднато всяка година и тогава ще излязат прилите с африканските държави. Просто те се окраждат а априте отиват в западни бамнки и офшорки и съответно държавите обедняват. Това същото се случва и с България.

 34. 34 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дразнител":

  Само дето средната запалта във Франция е 8 пъти по-висока от тази в България :) така че ако срената осигуровка във Франция е 8% от заплата то тогава у нас трябва да е 64% за да съберете същите пари в абсолютен размер :) А и тук всички са се загрижили как да събират повече а не да спрарт ужасното крадене и точене на пари. Затова и нещата отиват на зле и по-зле.

 35. 35 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дразнител":Едва ли доходите могат да бъдат по-високи като им се вдигнат данъците на хората както дълбокоумно предлагате :) Това освен всичко друго е безмислица. Сега вместо да се измислят всевъзможни неверни причини защо доходите в България са африкански трябва да се погледне къде отиват милиарди откраднато всяка година и тогава ще излязат прилите с африканските държави. Просто те се окраждат а априте отиват в западни бамнки и офшорки и съответно държавите обедняват. Това същото се случва и с България.
  —цитат от коментар 33 на jobssboj


  Ето ги данъците по света: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
  Наистина е пълно с държави с доста по-високи данъци от българските, където всичко е пълен шит. В БГ сега ако се качат, да, просто повече пари ще има за крадене.
  Сегашните са перфектни за България. Ако стане по-прозрачна и некорумпирана--тогава може и да се качват.

 36. 36 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#33] от "jobssboj":

  И какво предлагаш - да си сложим парите в родни банки. Както беше КТБ. Или в ПИБ може би?!
  И не казвам, че данъците трябва да се вдигнат, а да бъдат справедливи. Няма начин да се нарече справедливо облагането в България. при което човек с по-висок доход плаща по-малък процент данъци и осигуровки, отколкото човек с по-нисък доход. Във всички останали нормални държави е точно обратното - човек с по-висок доход плаща по-голям процент данъци и осигуровки, отколкото човек с по-нисък доход.

  Жизнь или Life - избор има.
 37. 37 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Каквото и да си говорим става дума основно за пари.Докато стартовата заплата на млад лекар не стане поне 3 000 лв тенденцията ще продължи.Хората се усетиха и с трици не можеш да ги излъжеш.Медицината е едно тежко и продължително следване
  а практикуването изисква учене и повишаване на квалификацията цял живот
  Затова в цял свят лекарите са високоплатени те се грижат за най важното здравето и живота.

 38. 38 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#34] от "jobssboj":

  Те тия 8% важат и за "максималната" заплата във Франция. Но пък в БГ явно не важат... Така или иначе не разбирам по логиката на какво човек в България, който има 5000лв заплата ще плаща по-малко от 8% здравни вноски в сравнение с човек, който има 2000лв заплата и плаща 8% вноски?!

  Жизнь или Life - избор има.
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Полека полека разумът надделява!

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Любопитно

  До коментар [#38] от "Дразнител":

  "не разбирам по логиката на какво човек в България, който има 5000лв заплата ще плаща по-малко от 8% здравни вноски в сравнение с човек, който има 2000лв заплата и плаща 8% вноски?!"

  Аз пък не разбирам човек с 5000лв заплата повече ли се разболява и повече ли здравни грижи потребява от човек с 2000лв че да плаща повече?

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Днеска гледах болницата в Козлодуй. Персоналът е получил анекси към трудовите си договори за минимална заплата. Кой ще отиде да работи за такова мизерно възнаграждение, когато и циганките, дето се подпират на метлите, вземат същото.

 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Отчаяни мерки на тъпите комунета от правителството и министерствата му да нaбавят персонал някак си за нереформираната комунистическа 'здравна' система, а комунягите изпаднаха до нивото само ФИЗИЧЕСКИ да задържат младите лекари в България. Не с икономически мерки ,не с издигне на професията на най-високото ниво след като е и най-важна от всички професии в една нормална държава, а като налага пранги. Нека обаче да не си мислят ,че това ще има някакви резултати - ОЩЕ ПО-ЗЛЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. Сега окончателно изгонихте и последния наивник или патриот да остане в блатото и да ви подгъзува безплатно взимайки специалност. На Запад плащат 20 пъти повече на специализантите + гарантирано светло бъдеще, не като онова фалшиво светло бъдеще обещано от дедите ви комуняги . Единствения начин е изходни визи, махане от ЕС, отиване при Северноазиатската кочина СССР 2.0 при башицата ЛилиПутин, милиционерски джипки , минни полета , стрелба по границата и интерниране на лекарите направо в Странджа Сакар. Обаче пак няма да имате вече лекари. ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Офертата не е лоша, като се има предвид, че новоизпечените специалисти в по-голямата си част биха избрали да работят в болницата, в която са специализирали. Защо?
  Защото по досегашния регламент това са големите университетски болници, в които заплатите са що-годе поносими.
  Ама имам един въпрос - какво ще правят въпросните болници с толкова специалисти?
  Отговор - ами няма да приемат специализанти, защото за една година ще се заринат с такива.
  Извод:
  По този начин специализациите ще си останат все така платени, а в малките градове все така няма да има специалисти.
  Поредният нефелен закон тип " Ние ги хващаме, те ги пускат/бягат"

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":Еми то това е въведено в много държави - платено образование и който иска да си плаща. Няма как да гониш някой да ти връща парите като замине в чужбина. Гони вятъра после. Платено образование, и банкови заеми. Банките иамт инструменти да гонят длъжниците. корумпираните политкани нямат. а и няма желание затова измислят импотентни схеми да лъжат такива като теб че правят уж нещо.
  —цитат от коментар 12 на jobssboj


  Много ми харесва английската система - теглиш студентски заем и после плащаш, според дохода си. Нещо като отложен прогресивен данък. Ако се приложи към медиците от българските университети, би трябвало при работа в чужбина много по-бързо да си изплатят заема (заради по-високия доход). А може и да има праг на дохода, който да освобождава работещите в България до достигането до определен доход. Така работещите в чужбина ще изплащат образованието на останалите в България. Без крепостничество и ограничения в избора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK