Белодробните трансплантации във Виена ще зависят от подаване на органи към "Евротрансплант"

Белодробните трансплантации във Виена ще зависят от подаване на органи към "Евротрансплант"

© Цветелина Белутова, КапиталДоговорените с клиниката във Виена белодробни трансплантации за българи са обвързани с това страната ни да предоставя толкова органи за "Евротрансплант", колкото операции ще бъдат направени. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.


Преди седмица властите се похвалиха, че са сключили споразумение, според което до петима българи годишно ще могат да бъдат трансплантирани във Виена. Днес Ананиев уточни: "Очакваме виенската болница да трансплантира до пет пациенти годишно срещу ангажимент броят на трансплантациите да отговаря на броя на изпратените органи към "Евротрансплант". Всъщност това е и едно от изискванията, по които работи "Евротрансплант" - страните да получават толкова органи с международен обмен, колкото и подават.


Министърът отново повтори, че ще има и обучения на български лекари, така че до две години най-късно и в България да могат да се правят белодробни трансплантации.
Ананиев за пореден път отбеляза, че България работи активно за стимулиране на донорството и насърчаване на трансплантациите в страната. Обеща до месец да е готов проектът за национална програма по донорство и трансплантации с план за действие. Създаването на този документ беше обявено от властите след първите смъртни случаи на хора, чакащи трансплантация на бял дроб. Планирани са също медийна кампания за донорство, обучение на лекари и подпомагане на координаторите по донорство.


Във връзка с информации и снимки за


мизерни условия в домове за хора с психични проблеми


здравният министър каза, че по нареждане на премиера Бойко Борисов ще представи в сряда пред правителството цялостен доклад за състоянието на държавните психиатрични болници и спешни мерки за преодоляване на проблемите.


В отговор на друг въпрос Кирил Ананиев заяви, че ще бъде увеличена и възстановена отново на 500 лв. цената на клиничната пътека 56 за лечение на болести на черепно-мозъчни нерви и периферната нервна система. С анекса към Националния рамков договор в сила от началото на годината тази дейност беше намалена на 300 лв., което предизвика сериозно недоволство. Днес депутатите от левицата, задаващи въпроса, отбелязаха, че по тази пътека постъпват 50 на сто от приходите в неврологичните отделения на общинските болници и около 15 на сто от приходите на болниците като цяло.


Ананиев съобщи, че надзорният съвет на касата ще предложи корекция и възстановяване на старата цена.


В коментар от левицата заявиха, че явно планирането на


клиничните пътеки се прави "безпринципно и на сляпо",


без да има анализ и аргументи за остойностяване. Вижда се къде има повече отчетени дейности и разход на средства и просто се решава да се намали цената, смятат те.


На други питания Кирил Ананиев отново каза, че системата за верификация на лекарствата, която трябва да заработи от 9 февруари, ще има преходен период и технически проблеми няма да водят до това да не се отпускат медикаменти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK