Според здравното министерство няма сериозни проблеми с новите правила за нетрудоспособността

Според здравното министерство няма сериозни проблеми с новите правила за нетрудоспособността

© Георги КожухаровС отчитане на малко жалби и липса на "съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната" здравното министерство даде да се разбере, че няма да преосмисли поне на този етап начина за определяне на нетрудоспособността на хората с увреждания. Днес властите трябваше да оповестят анализа от първите шест месеца на действие на новата методика за работа на Трудово-експертните лекарски комисии /ТЕЛК/ и за пресмятане на степента инвалидност.


Оценките бяха оповестени с прессъобщение от здравното министерство след среща при закрити врата с представители на организации на хората с увреждания. Ведомството информира, че анализите ще продължат още, ще има нови срещи и разговори. Но от съобщението се разбира, че всъщност няма сериозни проблеми от новите правила.


С измененията вече оценката за процента нетрудоспособност се прави само на базата на основното заболяване на хората, като се взима предвид болестта, водеща до най-висок процент увреждане. Съпътстващите болести се приспадат само ако и те самостоятелно водят до над 50 на сто нетрудоспособност. Заболяванията са изброени в таблица и носят точно определен процент, а не както преди това - лекарите да можеха да преценяват в определени граници в зависимост от степента на болестта.
След приемането на новите правила, много хора изразиха недоволство и прогнозираха, че масово ще бъдат намалени процентите инвалидност и съответно подкрепата на държавата.


"Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите", съобщават от здравното министерство. По време на разговорите се разбрало, че всъщност жалбите пред Националната експертна лекарска комисия са под 10, разказаха пред "Дневник" участници в разговорите.


Хора с увреждания и техни представители обаче възразиха остро срещу този критерий за оценка на действието на наредбата. Засегнати от новите правила обясниха, че много хора са се отказвали да обжалват решенията на ТЕЛК и дадените им проценти, заради предрешения изход. Националната комисия стъпва на същите изисквания, на същата наредба, съответно надали би повишила процентът на увреждане, отбелязаха пациенти и лекари.


А докато трае обжалването на решението, хората не получават пари и подпомагане. Кой ще се лиши от пари и помощ над година и половина, колкото често продължават процедурите в НЕЛК, кой ще остане без единствения си доход, за да чака решение, което ще е същото, попитаха хора с увреждания.


Пациенти получавали напътствия, че няма смисъл да обжалват още при получаването на решението си в ТЕЛК. "Жалбите няма как да са показателни, ние обясняваме на хората, че процентът инвалидност им пада заради новите правила и всъщност те няма какво да обжалват. А дори и да обжалват, ще имат същия резултат в националната лекарска комисия. Така че защо да има жалби", коментира преди време д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.Въпреки това и днес от здравното министерство отбелязаха, че жалби почти няма. "Няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба", се казва още в съобщението. Засега обаче не е ясно колко от хората с увреждания са минали през преосвидетелстване по новите правила в последните 6 месеца, тъй като през нова експертиза трябва да минат само тези, чиито решения са изтекли. Съответно дали всички минали по новите правила могат да преобърнат данните и да доведат до съществена промяна в общия брой инвалидност в страната.


Отчетената след анализа "динамика и отклонения в отделните възрастови групи" на инвалидността пък се дължала на "подобрен здравен статус" или на "административни решения на ТЕЛК", смятат от здравното министерство. Тези административни решения в момента се проверявали, като един от изводите в анализа е, че в самото начало на действието на новата наредба са допуснати по-голям брой "първоначални технически пропуски" при обработка на документите. Но те са били отстранени.


Родители на деца с увреждания публикуваха в социалните мрежи експертизите и оценките преди и след влизането в сила на наредбата, от което се вижда сериозно орязване на процентите нетрудоспособност, а от там съответно и на подкрепата

© "Фейсбук"

Родители на деца с увреждания публикуваха в социалните мрежи експертизите и оценките преди и след влизането в сила на наредбата, от което се вижда сериозно орязване на процентите нетрудоспособност, а от там съответно и на подкрепата


Всички данни и анализи ще бъдат изпратени на организациите на хората с увреждания, присъствали днес на срещата. И ще има нов разговор на 11 февруари. Дотогава очакват и информация за жалбите, подадени по въпроса към омбудсмана Мая Манолова. Манолова, която присъства на разговора, каза, че е "залята" от жалби. И допълни, че по време на срещата е липсвала съществена информация - на колко от преминалите по новата наредба хора, е бил намален процентът нетрудоспособност.


Колкото до мерките за по-справедливо оценяване на нуждите на хората при предоставяне на помощта, дългосрочните такива ще отнемат "малко повече време". "Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в министерството на труда и социалната политика, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността", е посочила зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на срещата, се казва в съобщението.


Преди това ще има "по-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването". От здравното министерство имали още намерение системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира със системата на здравната каса и да има информация за целия здравен статус на хората. Така решенията ще се взимат по-независимо, отбелязват от министерството.


Обещават електронният профил да заработи през февруари. Но да "се надгражда с допълнителна информация".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3027 Разстроено

  "процентът инвалидност им пада заради новите правила и всъщност те няма какво да обжалват..." - антилогиката на чиновника е първа негова природа. Защо още няма единна електронна система за здравния статус на хората? Що не ги обявят за длъжници, та да видят всички по света как бързо, бързо ще им открият не само статуса, ами и лекарствата, които купуват за лечение! В Пд имаше едно гише на втори етаж, където инвалиди се качваха за някаква регистрация, включително и едно момче без крака, без да протестира, чакащо реда си уйдиса на височайшата милост на чиновника. В XXI век, в ерата на всевъзможни комуникации в държавната институция, грижеща се за най-ценното на хората си я карат по БГ ДЕМО правила.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Малка и бедна България е на първо място в Европа по изплащане на инвалидни пенсии.

 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Малка и бедна България е на първо място в Европа по изплащане на инвалидни пенсии.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Когато спрат инвалидността на циганите,няма да са толкова много.
  Но смее ли някои да ги пипне,а и избори идват-абсурд

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Правилата са направо абсурдни разбираш ли викат хора след година да не би да има подобрение при положение например че му е ампутиран крака, аз поне още не знам начин да се възтанови, но по правилата трябва пак да се реди на опашка по 4-5 часа

 5. 5 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Малка и бедна България е на първо място в Европа по изплащане на инвалидни пенсии.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  ... значителна част от инвалидните пенсии попадат директно в касата на ДПС...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 6. 6 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#3:"nessarox"][/quote]

  ... бойко борисов е циганин... и не само той... ( ма не ми се изброява... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Правилата трябва да се прилагат по един и същи начин. Ако не е така, няма значение какви са (правилата).

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Пак опират до електронизацията на здравеопазването за да се намалят злоупотребите. Кога най-после ще ги стигнем ...?

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Има нещо не догледано и абсурдно в тия наши ТЕЛК-ове освен, че лекарите им са корумпирани.

 10. 10 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 645 Неутрално

  „ ...много хора са се отказвали да обжалват решенията на ТЕЛК и дадените им проценти, заради предрешения изход.”
  А...а...,защо така да се отказват,нека се борят,да доказват заболяванията си,и хоп, възстановяват им се правата.
  Ама те сигурно знаят че нямат заболяванията, фалшиви са демек,и затова се и отказват да се жалят.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  основния проблем в ТЕЛК и решенията са ,че никой не проверява какво пише реално в етапните епикризи на личните лекари , а там се дава оценка на всичко направено последните 2 години преди ТЕЛК ,там е описано болния колко пъти идва ,от какво се лекува ,за какво е диспансерен ,какви лекарства взема ,колко е преглеждан , какви консулти и болници е посещавал ,какъв е резулатата ,какви са му изследванията и всичко това е много точно и неподправено ,защото се контролира ежемесечно чрез е отчетите подадени на НЗОК .САмо ,че тук ТЕЛК пропуска момента с това ,че масово мнимите инвалиди се лекуват сами , не изпълняват предписанията за болестта си , не се консултират , не пият лекарства ,не се нуждаят от консулти и ,често за 2 години идват само за да си направят док за ТЕЛК .ВСички тези данни ,ако се обобщят правилно ,ще се окаже ,че 80% от населението с ТЕЛК са си абсолютно здрави и нямат никаква нужда от тези облаги ,просто трябва някой от ТЕЛК да провери епикризите на всеки и да установи на кого му липсват прегледите и лечението и нещата са ясни ,да но никой няма да го направи нали .

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Ами то на чужд гръб и сто тояги са малко.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  Не се заблуждавайте, здравното министерство изпълнява заръките на Горанов. Затова българите мрат поголовно, млади и стари.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това мнението на счетоводителя ли е? Този, същият, дето се възмущаваше какво искали медиците от врачанската болница, дето държеше от месеци без заплати, защото не му излизаха сметките? Или на предшественичката му Деса умното? Кой от двамата? Или има и трети от същия модел?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на hpc11598060
  hpc11598060
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Москов лъжец! Всички министри на здравето от 12 години насам да се съберат на тийм билдинг. Пациенти критични да станат. Да ги пръскат и боцкат, режат и те оставят да умреш сам.

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Наредбата започнаха да я прилагат още преди да е одобрена и влязла в законна сила. Обжалването шред НЕЛК се бави умишлено и след това пациента трябва да прави всички прегледи наново като в повечето случаи ги зашлаща въшреки, че е здравно осигурен. Кое да плати по-нашред! Здравни вноски, лекарства или прегледи?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#3:"nessarox"][/quote]

  Сутринта ги гледах, 100% инвалидност след инсулт на легло... работи по строежи, ....

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK