Министър Ананиев обеща повече координация и по-добро плащане при донорски ситуации

Министър Ананиев обеща повече координация и по-добро плащане при донорски ситуации

© Велко АнгеловДо 1 април здравният министър Кирил Ананиев трябва да представи в парламента анализ на трансплантационната дейност в България, план за действие за подобряване на ситуацията, в който да има конкретни задачи, срокове и отговорни ведомства. Министърът трябва да информира и какви промени в законите трябва да се направят с цел насърчаване на донорството и трансплантациите. И дали ще има промени в наредбите с цел по-справедливото и адекватно плащане на болниците и медицинските екипи, ангажирани с донорството и трансплантациите.


Това решиха депутатите със 144 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Решението беше предложено от опозицията от БСП и ДПС, по инициатива на които днес имаше и дебат в пленарната зала със здравния министър за състоянието на трансплантациите в България.


Министър Ананиев за пореден път съобщи, че е почти готова новата програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. Набеляза и основните проблеми, които тя и съпътстващите я планове и промени ще се опитат да решат. Сред тях са високият процент откази на близките на потенциални донори да дарят органите на роднината си, изпаднал в мозъчна смърт. До това се стигало заради недостатъчната информираност и контакт с хората.
Други проблеми били още болничната и екипна координация при трансплантации, прилагането на строги правила и алгоритми в целия сложен и дълъг процес на донорство и трансплантации, организацията между отделните болници и екипи. Така се стигало до неидентифициране на донори, незапитване на семейството дали позволява донорството и др.


Затова в новата програма ще се планират политики за насърчаване на болниците да се ангажират повече в процеса, обеща Ананиев. Тези политики ще включват също и финансови стимули, адекватно плащане на направените разходи в целия процес от началото на установяване на мозъчната смърт до края на процеса по донорство, допълни той. Заговори и за подходящ механизъм за плащане на лекарските екипи.


По време на дискусиите депутати от опозицията отбелязаха същите проблеми – с координацията, организацията и недостатъчното стимули за болниците. Посочиха, че една донорска ситуация, която успешно да доведе до трансплантации, изисква съгласуване на няколко екипа от 15 - 20 души, на няколко лечебни заведения, а дейностите са високо специализирани, сложни и изискват строги правила и алгоритми. Посочиха, че за всичко това трябва да има адекватна компенсация и стимули от страна на държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK