До утре здравният министър трябва да каже как ще бъдат решени проблемите в общинските болници

"Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени", е заявил премиерът Бойко Борисов пред представители на общинските болници

© Правителствена пресслужба

"Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени", е заявил премиерът Бойко Борисов пред представители на общинските болнициНа фона на все повече протести на медици от общински болници из страната заради недостига на средства и ниски заплати днес премиерът Бойко Борисов пое проблема. И на среща с представители на Сдружението на общинските болници обеща: "Болници в мое управление няма да закрия."


Премиерът е възложил до утре на Министерството на здравеопазването да му представи предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, съобщиха от правителствената информационна служба след срещата. От Сдружението на общинските болници заявили, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.


Вчера от сдружението разпространиха декларация, в която отново изразиха притесненията си от недофинансирането на общинските болници. И подкрепиха започналите от началото на годината протести на медици в различни места в страната.
"Средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК за 2018 г. нараснаха с повече от 180 милиона лева. От тях за по-голямата част от общинските болници бяха предвидени по няколко десетки хиляди лева – за пръв път в последните години", се отбелязва в декларацията. Посочва се, че в същото време за други десетки болници са предвидени допълнителни няколко милиона и това е тенденция от последните години. Това поставя общинските болници като извършващи стопанска дейност и населението, ползващо техните услуги, в много неблагоприятно, дискриминационно положение, се казва още в документа.


"Не можем да приемем по никакъв начин резултатите от тази политика. Пряка илюстрация на това докъде може да се стигне е състоянието на МБАЛ - Поморие, и обслужваното от нея население. За жител на общини Поморие и Несебър се приема, че са достатъчни по 16 лв. на човек годишно при средно за страната 266 лв., а за област Бургас – 228 лв.", отбелязват от сдружението.


Срещу ниските си заплати вече протестират медици от болниците в Карлово, Козлодуй, от "Св. Мина" в Пловдив. Министър Ананиев дори отиде на място, за да успокои лекарите и сестрите в Козлодуй, обеща, че може да има увеличение на заплатите им до края на годината. Въпреки срещата те обаче не се отказаха от протестите и отказват да подпишат новите си трудови договори за тази година. В Карлово също готвят колективни оставки.


Медици заплашват, че може да се стигне и до национален протест и по-масово подаване на оставки.


Подобно напрежение имаше и в началото на миналата година. Тогава от здравното министерство обещаха по-скъпи клинични пътеки и помощ за преструктуриране на болниците. Но не отпуснаха допълнителни субсидии. А до конкретни мерки резултати така и не се стигна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK