Грешката в здравеопазването е, че не са решавани проблемите, смята министър Ананиев

Грешката в здравеопазването е, че не са решавани проблемите, смята министър Ананиев

© Велко АнгеловСистемната грешка в здравеопазването е в това, че в продължение на много време бяха натрупани проблеми, които не бяха решавани, каза днес пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че с екипа му търсят решения за въвеждане на добри практики. "Искаме да създадем другата практика, да решаваме един по един тези проблеми. Системата е сложна и консервативна", допълни Ананиев.


Той поясни, че като е бил избран е обещал да работи в консенсус с всички участници в процеса и не нарушил това свое обещание. "Искаме да променим здравна система, чрез оптимизиране, преструктуриране, нов тип контрол. Да намерим онзи път, който ще освети ресурса, за да се разпредели по ясни и прозрачни правила и да отиде там, където е заработен", каза още Кирил Ананиев.


Той обясни, до края на годината се очаква да станат факт електронната рецепта и електронното направление. Според Ананиев, това че за момента е взето решение да не се закриват болници не пречи на реформата. Той поясни още, че отпуснатите допълнително пари за здравната система, ще подпомогнат извършването на реформата.


Коментирайки намеренията за прекратяване на злоупотребите в системата на ТЕЛК, Кирил Ананиев каза, че вече се изгражда електронна информационна система, която да проследи пътя на пациента, преди да стигне до ТЕЛК.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Гневно

  "Системната грешка в здравеопазването е, че не са решавани проблемите, смята министър Ананиев"

  Кой е виновен за това г-н Министър..................и защо от това трябва да страдат българските граждани....................................?????!!!!!

 2. 2 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ех, министре, ех, Ананиев, толкова години на власт е партията, която те назначи и теб, толкова министри се сменихте и всеки все повтаря, че има натрупани проблеми и се решават, да, ама не! Решенията са ви към отиване на все по-зле, стигнахме до там, че и да искаш да няма кой да те погледне. Всичко са ви пътеки, проследимост, контрол, ама няма пациенти, а само едни клиенти на здравни заведения, а болният човек не е клиент, той е зависим и се доверява на специалиста. И не е въпрос на пари, а на начин на мислене на ръководството!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Като гледам, ти си на път да ги решиш, ама друг път.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  "вече се изгражда електронна информационна система, която да проследи пътя на пациента" - тепърва ще правят електронни рецепта, направление, регистър, а досега как са го правили, освен разкарването на пациенти и писане до побъркване на лекарите. Оборотите на аптеките не кореспондират ли с рецептите, рецептите не са ли на отчет? Аптеките преглъщат поредното контролирано верифициране и валидиране, а пациентите са с бонус - няма вече пръстови отпечатъци. Иначе оГРЪМотяването довежда до ... морбили!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ,,Коментирайки намеренията за прекратяване на злоупотребите в системата на ТЕЛК, Кирил Ананиев каза, че вече се изгражда електронна информационна система, която да проследи пътя на пациента, преди да стигне до ТЕЛК.''

  Да видим.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Всичките промени и електронизации ,водят до обособяване на малка група богати аптекари и бизнесмени доктори със собствени болници и огромни доходи и 99% работещи на минимална заплата и около нея лекари и медици ,които обслужват населението безплатно за него , затова са силните разминавания в интересите на всеки един от участващите .Докато не се въведе елекронната здравна карта , здравната карта и задължителните минимални ставки на работещите медици на всяко ниво според ценза си и работата си ,които да не са близки до нивото на чистачка в съда ,а поне до заплатата на среден съдия сзавършил поне ПУЦ по право от селски университет с неважаща никъде по света диплома,но с 8-10 пъти по висока заплата от всеки лекар в интензивно отделение на местната болница или линейка ......

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Системната грешка на здравеопазването е увековечена на снимката. Носи синьо сако и виненочервена вратовръзка.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Д-р Москов се опита да РЕШИ СНОСНО ПРОБЛЕМИТЕ , но влезе в "устата и очите " на "журналисти" и" колеги " - ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ ! /виж ДЕЧО ДЕЧЕВ 2000 % живак /!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  То цялата концепция за здравеопазване е грешка :)

  Добре че има частни лекари.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Те щото другите министерства са ги решили.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Google вече плаща! Плаща!! ПЛАЩА!!!

  Извинявайте, ама вече не ми издържат нервите. Толкова ли няма филтри?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Гневно

  Ами то с "всичко" е така. Като се започне с пътищата.
  Всеки от управниците, вместо да поддържа и ремонтира, само
  прибирал за себе си и после излиза накрая след години някой с думите: Ами ще трябват много пари...
  Ами ще трябват, като някой вече ги е присвоил...

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#14] от "zyb18561487":
  Ти пък. Това е бот, не е човек. Не му се коси.

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Една от грешките на здравеопазването е, че грешките в здравеопазването ги посочва счетоводител, а не лекар. Гледнатаочка се изкривява.

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Разстроено

  Кирил Ананиев трябваше да си остане зам. министър на финансите, там си беше на мястото, откакто е станал министър повтаря едно и също - по-добър контрол, ще решаваме проблемите, ще търся консенсус и пр. пр. глупости.
  Как веднъж не му хрумна, че в малка България има над 300 болници и само 1 монополна здравна каса, която въобще не знае какво се случва, но любезно плаща с нашите пари.
  А лекарите и сестрите продължават да бягат.....

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  всички искат контрол и контрол ,добре де ,ама лекаря в интензивното на голям МБАЛ му дават 750 лв , за 10 нощни смени и всяка събота или неделя на линия , за какъв контрол и на кое точно ,че ми е много интересно ,ще бъде подлаган този лекар ,след като за неговата дейност в извънболничната помощ спокойно могат да се изкарат поне 5000 лв ,а извън страната ставките са от 15000 евра нагоре месечно и поне 120 евра на час нощен труд при 1 лев тук , Ананиев кое ще контролира ,щото доктори вече няма и в големите университетски центрове ,има специализиращи ,които след 2 години също ще ги няма , точно как ще организира разликите в заплатите на лекарите на първа линия от 400 евро до 15000 в чужбина , точно колко ще го чакаме още ,щото след 2 години тоя няма да е никакъв ,а лекарите няма да са тук .

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  разбира се, че не може да контролира, а и не е необходимо, проблемът е, че не му хрумва да въведе някакъв пазарен механизъм в сектора, който е 90 % социалистически, пазарът може много по-добре да контролира.
  примерно защо няма още здравни каси, защо не могат да фалират болници, защо не могат да се отнемат лицензи на болници с доказани измами, защо лекарствата са абсурдно скъпи, защо хората доплащат по различни оценки още 1-2 млрд. лв. над официалните 4 млрд., дадени за здравеопазване.
  с две думи - герб пак се провалиха в този сектор, това ми било дясна партия, пфу, страхливци, една реформа не направиха.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Какво пречи на местните тикви да вземат системата на Франция, Германия. Бегли впечатления от нещата във Франция, където има 3 отделни финансирания за лечението:
  1. НЗОК за лечение - като нашата, от която се осигуряват средства за лечението и процедурите в болницата(нещо като нашите здравни пътеки)
  2. Застраховка - работещият се застрахова, за да си плати престоя в болницата, и храната. По ценоразпис си избира условията за престой в болницата - стая, с телевизор или не, интернет, вкл. е храна, 4-степенно меню.
  Ако няма подобна застраховка пациентът си плаща престоя (все едно си плащаш престой в хотел).
  3. Взаимоспомагателна сметка за покупка на лекарства - нещо като дебитна карта.

  Само да поискаме, и нашите приятели от ЕС биха ни помогнали - разбира срещу заплащане. Което ще е поне 10 пъти по-евтино от местните опити. И ще е много по-евтино за хората тук.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Германско (френско) здравеопазване и крадене чрез кокетни стадиончета и обратно изкупуване на дюни са несъвместими.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ....Как веднъж не му хрумна, че в малка България има над 300 болници и само 1 монополна здравна каса, която въобще не знае какво се случва, но любезно плаща с нашите пари.А лекарите и сестрите продължават да бягат.....
  —цитат от коментар 18 на boevbisser


  Една ТИКВА обеща мъжки, че болница не ще затваря.
  Да му имам селските болниците като място за преспиване с фелдшер с термометър и апарат за измерване на кръвното.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  пречи единствено това, че и сега си крадат добре, а и това, което казваш, означава промяна. промени или реформи се правят с политическа смелост от грамотни хора - такива, уви - и грамотни, и смели, в ГЕРБ няма.
  явно ще чакаме следващите....

 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Весело

  За решаване на проблемите в здравеопазването единствено се изисква политическа воля. Липсата на такава, означава, че в БГ просто няма политици. Има такива, които се правят на политици и лъжат хората, че работят за тях, а всъщност изпълняват поръчки на много добре организирани мафиотски схеми. Това важи за всички сектори на икономиката. Практически, мафията чрез представителите на партиите в парламента, назначават длъжностни лица във всички сектори на публичната власт свои представители (директори, зам. министри, министри, премиер, парламентарни комисии, председатели на агенции, надзорни съвети, директорски бордове и т.н.), чиито основни задължения со да управляват политиките в държавата чрез подходящо формиране на закони, правилници и т.н. основавайки се на правилото, че колективна отговорност няма и така парите на държавата се оформят във финансови потоци с множество отклонения, които попълват сметките на мафията. Внимателен поглед на всяка точка на отклонение на паричните потоци показва, че схемите са организирани, отговорниците в точките на отклонение са външни играчи в постоянна връзка с официално назначените лица за целта, които безусловно им изпълняват поръчките, получавайки съответното си възнаграждение. Произхода на външните играчи е ДС (в последно време техните наследници). Това се отнася в голяма степен и за публичните длъжности във власта, включително и в местната власт, съда, следствието, прокуратурата, медиите и т.н. Ако случайно се появи в системата някой, който иска да промени нещата, срещу него организирано се стоварва цялата мощ на мафията и той се превръща в основен виновник за нещастията в тази държава. Така се роди дефиницията, описваща кратко БГ: "Всяка държава си има мафия, в България мафията си има държава". Пример в здравеопазването: Някой задава ли сивъпроса, защо при избор за шеф на здравната каса, в парламента обикновено се появява само един кандидат, който си измрънка стандартните фрази за това, какво щял да прави и единодушно се избира? Да вземем например онзи шеф на НЗОК, който е избиран 2 пъти за управител - Румяна Тодорова, сестричката на Илияна Йотова, произход БКП. Защо НЗОК? Защото там са големите пари в системата на здравеопазването - изворът на финансовият поток в здравеопазването. Привидно дейността и се контролира от надзорен съвет, в който участват представители на профсъюзите, лекарски комисии, представители на лекарствената мафия и изпълнителната власт. В дейносста на Р. Тодорова се откроява основна фигура, която и налага предварително подготвени решения представителят на Подкрепа - Тома Ботев Томов, синчето на Ботьо Томов Велинов (бивша видна клечка от ДС). Всички членове на надзорния съвет като по команда гласуват предварително организираните дейности от синчето. Синчето получава отворени врати във всички административни структури, имащи отношение към всеки един конкретен случай на финансовия поток. Ако някъде се сблъска със съпротива се намесва татенцето, който се оказва с огромна власт, включително и в съдебната система. Следва въпросът, защо има такава власт? Може ли да упражнява властта си ако е самостоятелен играч? Категорично не. Защо има влияние в БСП, ДПС и цялата изпълнителна власт? Това може да се случи само при условие, че е част от добре организирана схема, придобила известност като задкулисие или паралелната власт. По внимателно проследяване на действията на Ботьо Томов Велинов оформят извода, че неговата роля в задкулисието е свързана основно в енергийния сектор, а възползвайки се от влиянието си вкарва синчето сив голямата игра в сектор здравеопазване. Там където са другите големи пари. А Румяна Тодорова е една от най-качествените им изпълнители на поръчковите им схеми. Не случайно в момента е в агенцията за ваксините. Там същите хора управляват финансовите потоци. По точно разклоненията им. Умело вплетоха в играта си неориентираният и лесно подаващ се на изкушения Петър Москов, който естествено ще бъде оправдан в съда, и който клъвна поредната въдица, че ще му финансират партия, която той щял да оглави.

 26. 26 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 851 Неутрално

  В системата на здравеопазване има и бизнес, но много специфичен бизнес, който изисква познаване на системата в детайли. В курса по медицина във висшите медицински университети има специална дисциплина "СОЦИАЛНА МЕДИЦИНА", която изучава в деталйли всичко относно организацията и управлението на здревеопазването. Министър на здравеопазването може да бъде единствено ЛЕКАР!!! Само в България, всичко е наопъки, профанизирано до умопомрачение; могат да назначават за министри персони, които си нямат хал хабер от предмета на дейност, с която ще се занимават. То по дефиниция за особеностите на българската душевност е напълно понятно: българите избират управниците си не да ги управляват, а да им гледат сеира.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Най-голямата грешка в здравеопазването е, че не се вкараха за по няколко години в панделата двадесетина (поне) корумпирани лекари. Нищо друго няма да помогне..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Весело

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  те са станали корумпирани, защото системата ги принуждава, като ги държи бедни. в цивилизованите държави корумпирани лекари сигурно също има, но са многократно по-малко, защото са заможни.
  пазарът ще помогне според мен, както и нови политици - смели и грамотни, ама нещо се размечтах.
  приятен ден на всички, някои трябва да работим и в събота.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#28] от "boevbisser":

  За една година, "печелят" колкото за десет напред, но не се спират, стават все-по-алчни...
  Айде, приятен ден и от мен, някой вече работят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  На Сорос и фондациите му е много по-лесно да лобират пред Брюксел, отколкото във всяка една страна да ходят и да лобират. А както знаем в някои като Унгария не му се получава. А тука и без да го гоним, никой не му вярва вече.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#30] от "realguru":

  Грешка, това беше за другата статия. :(

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Гневно

  "Системната грешка в здравеопазването е в това, че в продължение на много време бяха натрупани проблеми, които не бяха решавани"

  Бахти "сложния и консервативен" кретинизъм! От коя крадлива школа е "изкопан" тоя Ананиев? Барем да беше споменал поне един "натрупан (с пачки) проблем"!

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#28] от "boevbisser":

  "пазарът ще помогне според мен, както и нови политици - смели и грамотни, ама нещо се размечтах."

  Пазарът вече "помага" - гробните места поскъпнаха три пъти за последните десет години с цел да се намали търсенето от потребителите.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#26] от "bobhunter":

  "В системата на здравеопазване има и бизнес, но много специфичен бизнес, който изисква познаване на системата в детайли."

  То е така при всяка кражба на пари. Има специфични "финансови дейности" (подкупи и системи за заличаване на следи), а също се изисква детайлно познаване на банковата система (било за пласиране или прехвърляне на средства).

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  "Най-голямата грешка в здравеопазването е, че не се вкараха за по няколко години в панделата двадесетина (поне) корумпирани лекари."

  Що да е грешка? Подкупвачите да не би да бяха известни?
  Във всяка безконтролна система се ширят на шир и на длъж "благодарности" и "предложения, на които не може да бъде отказано".

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Какви "благодарности" и "предложения", след като се източва НЗОК чрез фалшиви лечения, фалшив престой, епикризи, скъпи медикаменти и т.н.?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 395 Неутрално

  М-р Ананиев през това време за гъби и риба ли беше или беше непрекъснато под една или друга форма в управлението на системата в качеството на незаобиколим фактор? За едни приятели питам!

 39. 39 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Когато имаш N на брой лекари с клинична специалност и 5N на брой болници,даже и слепец ще провиди,че това са фиктивни договори по клинични пътеки за източване на обществения ресурс!И за кой пореден път започва "електронизацията" на здравеопазването,колко стотици милиона се потрошиха досега и нищо?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK