Грешката в здравеопазването е, че не са решавани проблемите, смята министър Ананиев

Грешката в здравеопазването е, че не са решавани проблемите, смята министър Ананиев

© Велко АнгеловСистемната грешка в здравеопазването е в това, че в продължение на много време бяха натрупани проблеми, които не бяха решавани, каза днес пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че с екипа му търсят решения за въвеждане на добри практики. "Искаме да създадем другата практика, да решаваме един по един тези проблеми. Системата е сложна и консервативна", допълни Ананиев.


Той поясни, че като е бил избран е обещал да работи в консенсус с всички участници в процеса и не нарушил това свое обещание. "Искаме да променим здравна система, чрез оптимизиране, преструктуриране, нов тип контрол. Да намерим онзи път, който ще освети ресурса, за да се разпредели по ясни и прозрачни правила и да отиде там, където е заработен", каза още Кирил Ананиев.


Той обясни, до края на годината се очаква да станат факт електронната рецепта и електронното направление. Според Ананиев, това че за момента е взето решение да не се закриват болници не пречи на реформата. Той поясни още, че отпуснатите допълнително пари за здравната система, ще подпомогнат извършването на реформата.


Коментирайки намеренията за прекратяване на злоупотребите в системата на ТЕЛК, Кирил Ананиев каза, че вече се изгражда електронна информационна система, която да проследи пътя на пациента, преди да стигне до ТЕЛК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK