Строги критерии за болниците, които искат да са университетски, предлага здравното министерство

Строги критерии за болниците, които искат да са университетски, предлага здравното министерство

© Надежда Чипева, КапиталНови строго определени критерии и правила, на които трябва да отговарят болниците и клиниките, за да могат да получат статут на университетски, предлага здравното министерство. Ведомството е качило в сайта за съгласуване проект за наредба за критериите за определяне на университетски болници.


Досега критeриите за университетски болници бяха заложени в изискванията за акредитация на болниците и не бяха толкова стриктно определени. Към момента лечебните заведения, получили положителна акредитационна оценка за обучение на студенти и специализанти, са над 130, отбелязват от здравното министерство.


"Целта на проекта на наредба е за университетски да бъдат определяни само структури, които реално са обвързани с университет и съответно с обучението на студенти, специализанти и докторанти и с осъществяването на научна дейност в по-голяма степен от останалите лечебни заведения, получили одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на студенти и специализанти", се казва в мотивите.
За да бъде определена за университетска, многопрофилната болница трябва да има сключен договор с висше училище за обучение на студенти, броят на лекарите, заемащи академична длъжност, да е най-малко 30% от всички медици, наети на трудов договор, а лекарите с титли "доцент" или "професор", работещи в болницата, да са най-малко 20%.


Най-малко 30% от студентите по "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация" и
"Здравни грижи", обучаващи се във висшето училище, трябва през последните 2 години да са провеждали клиничното си обучение в болницата. Има и изискване най-малко 10% от лекарските длъжности в болницата да са за лекари-специализанти, а най-малко пет лица, които са зачислени за редовни докторанти, да провеждат обучението и изследователската си дейност в болницата.


Подобни са и изискванията за специализираните болници, които искат да имат права на университетски.


За да бъдат определени за университетски отделните клиники, пък трябва броят на лекарите в тях с академична длъжност трябва да е най-малко 60% от всички. Доцентите или професорите пък трябва да са най-малко 10% от хабилитираните. Запазва се изискването и поне 10% от лекарските длъжности да са за специализанти. Трябва да има и най-малко един зачислен редовен докторант.


Статутът на университетска болница или клиника ще се дава от Министерския съвет по предложение на здравния министър след искане от съответния ректор на висшето училище.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Разстроено

  Пореден експеримент за сметка на здравето на българина

 2. 2 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ами да-над 300 болници,от които 130 университетски в България!България-ковачница на медицински кадри за цял Свят.И хиляди псевдо професори и доценти!Раздаване на научни титли щедро,а "професорът" или "доцентът" има публикуван "научен труд" в селски вестник,без да е обучил и един докторант,а много често и лекар-специалист.......нЕма такава Държава!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK