Аптеки продължават протестите, здравното министерство не разбира недоволството

Аптеки продължават протестите, здравното министерство не разбира недоволството

© Цветелина Белутова, КапиталНа фона на започнали ефективни протести на част от аптеките в страната здравният министър Кирил Ананиев заяви за пореден път, че не разбира недоволството на фармацевтите. Отбеляза, че няма законов механизъм те да бъдат финансово подпомогнати, за да изпълнят изискванията за включването им към европейската система за проверка на лекарствата.


Днес част от аптеките не отвориха и не работят в знак на протест срещу влезлия в сила от 9 февруари европейски регламент за проверка на лекарствата преди продажбата им, целящ да въведе защити срещу продажбата на фалшиви медикаменти.


Както и преди влизането в сила на новите правила, когато фармацевти протестираха символично и работеха с жълти жилетки, така и днес, здравният министър отбеляза, че регламентът е приет преди около 3 години, имало е редица обучения и информации за изискванията. А в момента има поне половин година гратисен период, даден на аптеките, които още не са се включили към системата за верификация.
По данни на Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара, организираща протестите, над 700 аптеки не са започнали работа и подкрепят протестите. Здравният министър коментира, че по негови информации те са доста по-малко.


Ананиев за пореден път отбеляза, че от около 3600 аптеки над 2100 вече са се включили в системата за верификация. Всички аптеки, работещи със здравната каса, имали нужните устройства, интернет и компютри, с които да могат да изпълнят европейските изисквания, коментира преди време министърът. По данни на българската организация за верификация на лекарствата от 2300 аптеки, работещи с касата, 2000 вече са в системата за верификация.


За тези, които още не са го направили, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се смята за нерегламентирана държавна помощ, заяви още Кирил Ананиев.


Фармацевти изчислиха преди време, че четците за специалните двуизмерни кодове на опаковките, които трябва да се сканират преди продажбата на лекарствата, са около 200-500 лв., а отделно за софтуер и поддръжката му трябвало да се инвестират 50-100 лв. на месец. Имало и аптеки без компютри, които тепърва трябвало да купят и тази техника.


Днес представители на аптечната камара се срещнаха с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати на "Позитано" 20. След това Нинова обяви, че искат производителите на лекарства да платят софтуера, както и да има единни цени на лекарствата в България.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Не съм забелязал да не работят аптеки !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  "Имало и аптуки без компютри, които тепърва трябвало да купят и тази техника."

  Нещо не разбрах? В кой век живеем? Поне ток имат ли или и него трябва да си го прекарват сега?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Загубата на работно време ще е огромна, и безплатна. За да му стане ясно на министъра, ако една аптека средно на година продава 200 000 оп. лекарства, подлежащи на верификация, като се сложи минимума от необходимо време - 1 сек., всеки може да изчисли загубата на време, и това без неизбежните сривове, бъгове и т.н. И като се умножи по почти 4000 аптеки?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Интересно какъв го дирят при Курнелия. От нея нищо не зависи. Тя в момента дори не е в парламента, а връщането на БСП на власт е само в мокрите сънища на БСП, шепата й придворни социолози и двама -трима форумисти (Hello Кмете в сянка и Стюи Пръдлето)...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом са ходили при Нинова, ясно е кой им е подпалил фитила да стачкуват. Знаело се отпреди 3 години, ама те чак сега разбрали, и горките не можели да дадат 200-300 лв за четците. Това са парите, които ни смъкват от надценки за един ден.

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Загубата на работно време ще е огромна, и безплатна. За да му стане ясно на министъра, ако една аптека средно на година продава 200 000 оп. лекарства, подлежащи на верификация, като се сложи минимума от необходимо време - 1 сек., всеки може да изчисли загубата на време, и това без неизбежните сривове, бъгове и т.н. И като се умножи по почти 4000 аптеки?!
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf

  Глупости. Загубата на време в аптеките е в безкрайното тракане по клавиатурата на компютрите за да въведат информацията от рецептата, поне 1-2 минути.

  А тя може да се въведе само с едно мигване на скенера за QR код. Целият текст на рецептата може да се отпечата на принтера когато ти дават рецептата и после в аптеката въведе в компютъра за 1-2 сек точно с тези специализирани скенери за QR код срещу които рипат аптекарите.

  Говоря ти го като човек който виси всеки месец по опашките в аптеките и все пак разбира от компютри.

  https://en.wikipedia.org/wiki/QR_code

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на ninevia
  ninevia
  Рейтинг: 406 Гневно

  А бе цяла Европа прилага новите изисквания, само у нас има келеши, на които все нещо им е криво и не спират да рекетират държавата. Ега ти и аптечния бизнес, ако едни 200-300 лв. разход ще го срутят ! Новите правила за автентичност на лекарствата са единствено в полза на хората и те трябва да се прилагат желязно, защото фалшивите медикаменти са проблем по цял свят. Относно срещата при Нинова - предлагам не само цените на лекарствата да се уеднаквят, ами направо да са безплатни. Аман от кратунковци !

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Явно нещо не си разбрал. Електронната рецепта е в необозримо бъдеще, и въпреки нея, всяка една опаковка трябва да се верифицира.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  https://www.bda.bg/images/stories/documents/verifikacia/Managing Alerts Guidelines BG v 1.0.pdf

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Имало аптеки без компютри. Тези сигурно са пещерняци, няма друго обяснение. Още рисуват скални рисунки в пещерите. Не са преминали успешно еволюцията към Хомо Сапиенс. Ситуацията много наподобява онази от зората на автомобилостроенето, когато хората се кръстели, когато видели кола да се движи без коне или волове. Искали си конските каруци и това е.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Загубата на работно време ще е огромна, и безплатна.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Загуба на време нямаше да има, ако съществуваха електронни рецепти и електронно пациентско досие. Затова настояват и самите аптекари.

  Потърпевши в случая са основно най-малките аптеки в отдалечени населени места, които обслужват по няколко села. Много от тях съществуват само защото местните хора остават без лечение, ако ги няма.

  I don't want to believe. I want to know.
 12. 12 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Не се учудвам, че министерството не разбира. Те управляващите никога не разбират недоволството от другата страна, това е характерно за тях. А е хубаво да погледнат нещата и от отсрещната гледна точка. А те разчитат всичко да мине и да се уталожи и да си запеят старата песен на нов глас. Класическа ситуация за България.

 13. 13 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да, наистина е неразбираемо недоволството на аптеките...

  TanitaS
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Лого. Здравното министврство е хранилка. А аптекарите са аптекари. Едните са на хранилка, другите им я плащат. Така го рАзбирам.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  То здравното министерство какво ли разбира?!

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Кодът за верификация няма за цел по-бързото обслужване в аптеката ,нито пък рецептата ти е с QR код или с EAN код. Този код е само за верификация -автентичен или фалшив медикамент .И да - ще има чакане и за тази верификация на гишетата. А когато стартира пък побългарения вариант на електронната рецепта ще видите какъв цирк ще е с чакането. Защото НЗОК няма такива сървъри, които да поемат толкова много информация и транзакции. И изглежда подценяват изискванията, нито пък им се дават пари. Та проблемите с винетките ще ви се видят като нищожни.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Съсипват се малките аптеки, не може нови правила и машини всяка година и всеки собственик да вади стотици левове от джоба си...после да не се чудим защо 20 села са с една аптека..

 18. 18 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1055 Гневно

  "След това Нинова обяви, че искат производителите на лекарства да платят софтуера, както и да има единни цени на лекарствата в България."

  Този цитат казва всичко! Другари в Монголия за вас! Ай сиктир!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Вече не се разбира кой крив, кой прав. Толкова много недомислици се насъбраха, че народът се обърка.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Явно нещо не си разбрал. Електронната рецепта е в необозримо бъдеще, и въпреки нея, всяка една опаковка трябва да се верифицира.
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Има голяма разлика между "електронна рецепта" /както я разбират бюрократите/ и въвеждане на информация с QR код както се опитват да накарат аптекарите.

  Според бюрократите електронна рецепта е възможна само и единствено като централизирана база данни в която влизаш със съответната електронна карта и която помни и знае всичко за теб. Разходи за стотици милиони и дори милиарди, краен резултат в далечното бъдеще а дотогава пари на корем... мечтата на бюрократа и мошениците.

  QR кода дава възможност за рационализация на ежедневието, днес и сега и с минимални разходи. Именно поради второто никой не си мърда задника да го направи, няма далавера. Гледай на него като на усъвършенстван бар код, можеш ли днес да си представиш каса и стока без него?

  А аптекарите са като таксиметровите шофьори навремето които протестираха срещу таксиметровите апарати. Разход и намалена възможност за далавери.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Съсипват се малките аптеки, не може нови правила и машини всяка година ...
  —цитат от коментар 17 на RadiMiles


  Тук си прав. Имам усещането, че съзнателно не правят единно цялостно решение с обмислени етапи а нарочно карат "на парче". За да печелят някои от всяко "парче".

  Иначе за аптеките недей да плачеш, ще си изкарат от нас парите. Сладък бизнес, клиенти които нямат накъде да мърдат. Ножът е опрян до гърлото, от здравето трудно се икономисва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Не е ли по-разумно верификацията на лекрствата да се прави от вносителя, той да си купи софтуера и предлага на аптеките лекарството заедно със сертификат? Вносителите са по-малко, по-багати, няма да се налага всяко гише да е оборудвано с тази програма. Не съм в бранша но ми се струва по-разумно

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Не е ли по-разумно верификацията на лекрствата да се прави от вносителя, той да си купи софтуера и предлага на аптеките лекарството заедно със сертификат?
  —цитат от коментар 22 на canuck99

  Възниква въпросът дали аптекарят ти продава това което отчита пред Здравната каса? Може да намери по-евтин вносен аналог да ти го продаде на цената на скъпият оригинален. А пред касата да отчете, че е бил оригиналният и разликата в джоба. С този QR код на опаковката се отчита какво точно лекарство ти е продадено, пълната информация за производител, вид и т.н.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 296 Неутрално

  НИНОВА Е ПРАВА -В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ / МОЖЕ БИ В ЦЯЛА ЕВРОПА/ ВСЯКА АПТЕКА РАЗПОЛАГА С ЕДИН ДЕБЕЛ КАТАЛОГ С ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА И ТОВА СЕ СПАЗВА ОТ ВСИЧКИ АПТЕКИ

  ЦЕНИТЕ СА ЕДНАКВИ В АПТЕКИТЕ В ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK