Помощта за хората с увреждания ще зависи и от това могат ли да се мият, готвят и чистят

Помощта за хората с увреждания ще зависи и от това могат ли да се мият, готвят и чистят

© Цветелина Белутова, КапиталМоже ли човекът с увреждане сам да се мие и реши, да си сервира и готви, да чисти дома си, да се грижи за финансите си, как общува с роднини и приятели, може ли да работи в екип. Това са само част от близо 20 страници с умения и способности, които социалните работници трябва да преценят за всеки човек с увреждане, когато ще правят неговата индивидуална оценка.


Индивидуалното оценяване, от което ще зависи и конкретната помощ за човека, залегна в новия закон за хората с увреждания. В петък вечерта социалното министерство качи за съгласуване проект за наредба и документи, по които ще се прави тази индивидуална оценка.


Хората с увреждания ще могат сами да подадат заявка за такава оценка, като ще описват и сами своето виждане за положението си. При подадена заявка за оценка на потребностите, ще бъде определян социален служител, който подробно да разгледа казусът, да води делото и да прецени нуждите и ситуацията на всеки отделен човек. Освен по документи, той ще посещава и хората в дома им, за да може да се запознае подробно с условията им на живот.
Така ще преценява както пригодността на жилището, обкръжаващата среда, битовите условия, така и доколко човекът е затруднен във всекидневието си.


За да се избегне субективизъм, социалните работници ще трябва да попълват над 20 страници въпросник, където в табличен вид се отбелязват конкретните затруднения и нужди. Има въпроси за вида на увреждането, какви са физическите затруднения, но и до какви точно проблеми във всекидневието води болестта. Описани са множество битови и социални дейности, срещу които социалните ще трябва да отбелязват с "да" и "не" дали конкретният човек има затруднения в изпълнението им. Като всяко поле носи и определен брой точки - максимално 204.


Ще се взима предвид и дали човекът може сам да се придвижва, да се ориентира във външна среда и други. Дали иска и може да повиши образованието си, да работи, дали има подкрепа в семейна среда, дали жилището му трябва да бъде приспособено и пригодено за нуждите му, дали има нужда от общинско жилище, от автомобил и др.


От години хора с увреждания и техни организации настояват за подобни оценки, за да не се дава една и съща подкрепа на всички, независимо от това какви са конкретните нужди.


Освен финансовата подкрепа и различни видове социално подпомагане, консултации, насочване към образование или трудова квалификация, от индивидуалната оценка ще зависи и конкретно каква лична помощ ще получават най-нуждаещите се хора с увреждания. Лична помощ ще се дава на човек с увреждане с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност с право на чужда помощ. При непълнолетните право на чужда помощ ще имат децата с 50 и над 50 на сто увреждане.


От индивидуалната оценка обаче ще зависи колко часа месечно ще е личната помощ. За първа степен на умерена зависимост/затруднения ще се дават до 15 часа месечно външна помощ, за втора степен на тежка зависимост/затруднения – до 42 часа месечно, за трета степен на много тежка зависимост/затруднения – до 84 часа, а за четвърта степен на тотална зависимост – до 168 часа. Правото на предоставяне на лична помощ се прави при заявена потребност във формуляра за самооценка.


Планира се по-гъвкава схема, при която хората да ползват помощта във време, когато наистина се нуждаят от нея и когато им е удобно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK