Здравната каса набеляза правилата, по които ще покрива лечението на деца в чужбина

Здравната каса набеляза правилата, по които ще покрива лечението на деца в чужбина

© Надежда Чипева, КапиталСлед като поеме функциите на Фонда за лечение на деца, здравната каса ще плаща на децата в нужда също за неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, както и за медицински изделия, които не могат да бъдат осигурени в страната или които не се финансират с държавни средства, за високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. Ще се покриват разходите за транспорт, преводач, престой и др. при финансирането на лечението в чужбина.


Това предвижда проектът за наредба, в която са уредени правилата и процедурите, по които здравната каса ще финансира лечението и трансплантациите в чужбина на българи. Предвижда се тази дейност да премине към касата от 1 април. Проектът е качен за съгласуване на правителствения сайт за консултации, като предложения ще се приемат до 24 март. След това здравните власти ще имат едва една седмица, в която да могат евентуално да отразят някои от предложенията и да приемат новите правила, за да може те да са в сила според законово заложения срок.


Пуснатите за съгласуване нови правила на практика дублират и пренасят в новата наредба досегашните правилници, по които се работеше. Юристи коментираха пред "Дневник", че от първоначалния прочит изглежда, че не са пропуснати дейности и услуги, които досега са били покривани.
Досега здравните власти многократно обещаха, че след закриването на фонда за лечение на деца всичко покривано досега ще продължи да се плаща и от касата. А промяната е с цел повече прозрачност и по-бързи услуги. И още - ще се концентрират на едно място решенията за разрешаване на лечението в чужбина както за деца, така и за възрастни.


След реформата решенията дали да се финансира дадено лечение в чужбина ще се взимат от специализирани комисии в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - една за възрастните и една за деца. В техния състав ще има поне един лекар.


За взимане на решение при децата ще се търси мнението на двама външни експерти съобразно профила на заболяването, исканото лечение и квалификацията на експертите. При разногласие в становищата на експертите управителят на НЗОК ще може да изиска становище от трети специалист. Ще могат да се създават и консилиуми със специалисти от различни специалности.


Запазва се изискването, ако лекарите преценят, че лечението може да се проведе в България, да посочат списък на лечебните заведения в страната, където това е възможно. Това и досега беше условие. Но родители на пациенти коментираха, че не са създадени гаранции за спазване на Конвенцията на ООН за правата на детето, която България е ратифицирала и която казва, че детето има право на най-доброто достъпно лечение изобщо, а не на най-доброто в страната му.


При оспорване на различни откази от фонда някои родители отбелязваха, че в документите и преценките не се взима предвид и не се посочва как точно съответната манипулация или лечение ще се случат в България и как в чужбина. Посочваха, че лечението извън страната често е при доста по-щадящи методи и от по-опитни специалисти. И искаха експертите на фонда, когато решават да откажат, да не описват само къде в България е осъществимо лечението, а също по какви методи ще стане то в страната, да отбелязват опит, успеваемост и преживяемост на пациентите в България и в чужбина и др.


И в новите правила обаче не се въвежда изрично такова изискване при разглеждането на документите и исканията за финансиране на лечение в чужбина.


След като експертите се произнесат, документите ще се разглеждат от специализираната комисия на касата, а накрая решението ще стига до управителя на касата. Ако той не е съгласен със становището на комисията, може да върне документите за повторно разглеждане от специализираната комисия при разширен състав на външните експерти.


При заявленията за деца и младежи до 18 години семействата ще имат избор – или сами да търсят и да приложат към документите оферти от болници, в които са влезли в контакт и са получили официални отговори, или да поискат здравната каса да намери оферти и подходящите болници за лечение. Както и досега, децата ще имат право на придружител, ще се подпомага също осигуряването на транспорт, престой и комуникация с лечебни заведения в чужбина, преводач. При доказана медицинска необходимост може да се плаща и пациентът да бъде придружаван от лекар.


Родителите ще трябва да продължат да обявяват имат ли създадени дарителски сметки и кампании.


Касата ще може да финансира и участие на чуждестранни медицински специалисти в диагностични и лечебни процедури и трансплантации в България в случаите, когато няма български специалисти в съответната област или това е необходимо за лечебния процес.


В случаите на трансплантация могат да се плащат и разходи, свързани с намирането на донор, включително неродствен, изследвания на донора, вземането на органа/стволовите клетки и тяхното транспортиране, лекарствени продукти и медицински изделия, необходими за предоперативното лечение, реанимацията и следоперативния период.


Възрастните ще трябва сами да търсят оферти и да ги прилагат към документите си, с които кандидатстват за финансиране за лечение в чужбина. При тях ще се търси мнението само на един специалист, които да се произнесе нужно ли е лечението извън България, като ще се взима второ мнение само "при необходимост" за всеки конкретен случай. Не се предвижда касата да плаща за човек, който да ги придружава при лечението в чужбина.


Изрично е записано, че разходите на касата за тези дейности ще се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.


НЗОК ще публикува на интернет страницата си тримесечни отчети за извършената дейност, както и за предоставените средства за заплащане за услуги. Предвижда се да може и електронно да се следи движението на заявленията.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Любопитно

  На хартия изглежда добре ,само не разбрах какво ще стане с дарителите? Фондът се създаде с идеята ,че има дарители за децата. Кой ще дари на кацата?

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  "Възрастните ще трябва сами да търсят оферти и да ги прилагат към документите си, с които кандидатстват"

  Виждам нова бизнес ниша. Типично балканска, де...

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  По принцип обществото трябва да се произнесе - сиак ли милиони да се харчат годишно за лечение на деца в чужбина повечето от които нелечимо болни или парите дао стават в България. Въпроса не е дали родителите искат защото няма родител в света който да не иска детето му да оздравее ако ще шанса дае енерелален и особенно ако плаща някой друг ( в случая държавата ). Затопва не е работа на корумпирани политикани които не правят нищо друго освен да крадат като обезумели да решават този много сложен въпрос а добра възможност хората да се произнесат на референдум.

 4. 4 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#1] от "джендър дебне в храсталака":

  Естествено че няма как частни дарители да даряват милиони на кацата. То е от ясно по-ясно. Следователно планът е безумен от самото начало. Което е малко странно като класифицираш този план като добър след като е напълно нереален. Въпросът е дали българското общество е готово да се харчат милиони за стотина деца които в повечето случаи са опрели до този фондд защото децата са нелечимо болни.

 5. 5 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Търговията с болни деца в което се превърна този държавен фонд е еманация на падението на българското общество. Просто падението е тотално - и парите изядоха хората. А като резултат всякакво падение от икономика, през здравеопазване даже до прозаични неща като спорта - тази парична система не работи - тя е създадена за мошеници.

 6. 6 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Защо преди да се решава да се харчат или не нови милиони за лечение на деца вчужбина да не се представи статистиката кокко е изхарчено до сега, за колко деца и какъв е ефекта. Защото ще излезе че са изхарчени над милиард за 1000 деца от които излекуваните са под 5%. Т.е. милиард за 50 деца е към 20 милион на дете. То с тези пари само ако бяха направили скрининг на всички деца щяха да бъдат спасени няколко хиляди които всяка година умират от физиологически дефекти които могат да бъдат оопрвени а не се диагностицират навреме.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4563 Гневно

  До коментар [#1] от "джендър дебне в храсталака":

  Взеха даренията - това стана - поредното УСВОЯВАНЕ - ГРОБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2970 Любопитно

  и как ще финансира лечение в трети страни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Любопитно

  До коментар [#4] от "jobssboj":

  Имаш ли деца?

 10. 10 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#9] от "джендър дебне в храсталака":

  Естествено че имам иначе откъде накъде ще пиша по темата?

 11. 11 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#1] от "джендър дебне в храсталака":...Въпросът е дали българското общество е готово да се харчат милиони за стотина деца които в повечето случаи са опрели до този фондд защото децата са нелечимо болни.
  —цитат от коментар 4 на jobssboj


  Естествено, че е готово. Това са разходите за асфалтиране на няколко софийски улици на година. Нищожен разход в бюджета. Като родител, който нееднократно е трябвало да общува с фонда, мога да ти кажа, че тия генерализации са плости до безумие.
  Проблемът не е дали, а какво да (не) се поеме. Малки групи силни интереси генерираха нови и нови неща, които фондът да поема, с което помпаха цените на съответните медицински продукти, но това не означава, че ефектът от фонда като цяло не е положителен. Картината е много по-сложна.
  За да се ограмотиш малко преди да пишеш как стотина деца трябва да метнат топа, само защото ти си станал с гърба нагоре тая сутрин, ти препоръчвам да метнеш едно око на статистиката колко от заявленията получаваха одобрение.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  Не измервайте здравето на децата в пари. Пари се печелят...
  До коментар [#10] от "jobssboj":

 13. 13 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#11] от "motochristo":

  Сега ти не си обществото за да дрънкаш оот негово име. То у нас всеки е голяма балалайка като става дума за чужди пари. като има референдум тогава ще говориш а сега май е точно обратното - всички общестявени фондове предимно се окраждат защото начел остоят крадци и иамамници така че аз съм тотлано против парите да се харчат от поредните некадърни крадци.

 14. 14 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#12] от "джендър дебне в храсталака":

  че то кой говори за печалба , то у нас не се печели а се краде...

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Аз бих дарила пари за построяване на специализирана детска болница, която да предоставя нужното лечение на децата в България. Предполагам, че ако се създаде фонд за набиране на средства много хора биха се отзовали и дали пари според възможностите си.
  Получава се така, че парите се плащат на чужди болници и с тях се лекуват много по-малко деца, отколкото биха се лекували в България.

 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#13] от "jobssboj":

  Както и ти, така че пробвай с четене, преди дрънкането.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#11] ....Не измервайте здравето на децата в пари. Пари се печелят...До коментар [#10] от "jobssboj":
  —цитат от коментар 12 на джендър дебне в храсталака

  Колега, щом се прави с пари, значи се измерва и с пари.

  Прочети това, и дай твоето мнение защо всичко това трябва да се поема от ЗК!

  "...Както и досега, децата ще имат право на придружител, ще се подпомага също осигуряването на транспорт, престой и комуникация с лечебни заведения в чужбина, преводач. При доказана медицинска необходимост може да се плаща и пациентът да бъде придружаван от лекар...."

  Т.е. освен за лечение ЗК ще осигурява пари за:
  а/ транспорт (там нещата са "от-до", варианти много)
  б/ преводач - представям си какви луди хонорари, командировъчни, 4-звездни хотели ще са необходими;
  придружаващият лекар вече е екстра, нормално.

  Така описаната формула на лечение е нов начин на изпразване и усвояване на средствата от ЗК.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  ...Аз бих дарила пари за построяване на специализирана детска болница, която да предоставя нужното лечение на децата в България. Предполагам, че ако се създаде фонд за набиране на средства....
  —цитат от коментар 15 на pamela

  Не знам как го правят, но варненската университетска болница е едва ли не водеща в страната с техниката си - супер пет скенер, ЯМР, а наскоро се сдобиха и с апарат за англография.
  Много по-удачно ще е в страната да се подържат 5-6 супер добре екипирани болници, отколкото разни общински лазарети, в които несретниците получават квалифицирана помощ по измерване на температурата им, и измерване на кръвното. А пари има - само погледнете какви милиарди заминават по енергийните проекти на Баце и Нуша. А явно руснаците пак са недоволни, и на 4 март ще идва Медведев.

  Дали ще го попитат за мнението му относно плановете на Москва да бомбардира обекти в САЩ?

 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#17] от "historama":

  аз пък си мисля, че родителите на тежко болните деца ще са щастливи ако е уредено лечението на детето им в реномирана клиника, и те самите ще намерят достатъчно пари за престоя му там, за пътуването, дори и за преводач, който не винаги е необходим. Достатъчно е да разполагат с точна диагноза и епикриза, добре преведена (това не струва много пари). А престоят в клиниките не е чак толкова скъп (60-80 евро на ден), и е незначителна част от цялото лечение.

 20. 20 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Премахнаха работещият фонд и сега ще откриват топлата вода. Нещастници.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK