Повече от половината българи не са посетили личния си лекар през 2017 г.

Повече от половината българи не са посетили личния си лекар през 2017 г.

© Надежда Чипева, КапиталПовече от половината българи не са посетили личния си лекар през 2017 г. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат. Общо 52.4% са посочили, че не са проверявали здравословното си състояние през 2017. Лидер в класацията е Гърция с 60.5%.


Един на пет души е бил един или два пъти на лекар през годината, 15 на сто – между три и пет пъти.


Близо 40% от жителите на ЕС са ходили на лекар поне един път през 2017 г. 24% заявяват, че не им се е налагало да посетят личния си лекар. Дания е страната, в която най-често се посещава лекар. Там половината от населението се консултира с медицинско лице поне 6 пъти годишно.
Ходенето на зъболекар явно също не е сред любимите неща на българите. 78.5% са посочили, че през 2017 г. не са били нито един път на дентален преглед. Единствено в Румъния този процент е по-висок и преминава границата от 80 на сто. 17.3% са били един или два пъти на зъболекар през годината.


В ЕС 45% от хората не са посетили зъболекар. Най-често от дентален преглед се възползват словенците, като 6% от тях са ходили поне 6 пъти на зъболекар през 2017 г.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Те половината българи вече са емигрирали. Водят ги още на книга че са в България а те всъщност отдавна са в странство прогонени от грабливата шайка крадци и измамници окопали се въ властта.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Здравната е просто една от многото "култури", които за съжаление хронично ни липсват за да сме зряло и отговорно общество!!!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3302 Весело

  52.4% са посочили, че не са проверявали здравословното си състояние през 2017.
  Това - българите.

  Близо 40% от жителите на ЕС са ходили на лекар поне един път през 2017 г.
  Т.е. "близо" 60% НЕ са ходили.

  Ама как се поднасят на драгия читател нивините, а?
  Другарят Рейгън - предпоследен!

 4. 4 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Министерство на здравеопазването и НЗОК превърнаха личните лекари в чиновници-бюрократи.

 5. 5 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Не са посетили личния си лекар" не винаги е равно на "Не са преминали профилактичен преглед" - много фирми извършват такив прегледи за служителите си.

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Любопитно

  "В ЕС 45% от хората не са посетили зъболекар. "

  А за почистване? Или това го прави хигиенистка вместо зъболекар?

 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Не разбрах дали и циганите са включени в статистическите данни?

 8. 8 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  До коментар [#5] от "Булаир":
  що не кажем как ги извършват тез прегледи.Говориш за т.н трудова медицина,където ако има прегледи са напълно формални в 90% от случайте, ако въобще се правят. Просто едни пари минават от един чорбаджия при друг.

  Тиква под наем.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 695 Любопитно

  Чакайте бе, хора! Ако се чувствам добре, пак ли трябва да се редя по опашки, да губя време, за да ми каже джипито "Ааааа, ти си добре, я сега иди на кардиолог, после на пулмолог и т.н. -лози"???
  Няма да стане тая!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз моя не съм го виждал от 2016г.
  Да дава господ да не се виждаме.

  Иван Костов е за съд!
 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  52.4% са посочили, че не са проверявали здравословното си състояние през 2017. Това - българите.Близо 40% от жителите на ЕС са ходили на лекар поне един път през 2017 г. Т.е. "близо" 60% НЕ са ходили.Ама как се поднасят на драгия читател нивините, а?Другарят Рейгън - предпоследен!
  —цитат от коментар 3 на xm...


  Дневник така разбират свободата на словото - да пишат манипулативни статии.
  Освен това - какво значи "посещавали личния лекар"? Едно е да си хванал някакъв грип и да отидеш да ти даде рецепти за лекарства и болничен лист, друго е да отидеш на профилактичен преглед - да ти даде направление за пълна кръвна картина, което се полага на всеки веднъж годишно.
  И както винаги в статията няма линк към проучването на Евростат, да видим аджеба вярно ли е това, което журналистът е написал.

 12. 12 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#5] от "Булаир":що не кажем как ги извършват тез прегледи.Говориш за т.н трудова медицина,където ако има прегледи са напълно формални в 90% от случайте, ако въобще се правят. Просто едни пари минават от един чорбаджия при друг.
  —цитат от коментар 8 на TzZar


  До коментар [#8] от "TzZar":

  Колкото и да са формални, анализите за кръв и урина са си напълна адекватни. А останалите прегледи наиситна зависят от самия преглеждащ лекар... което е вярно И за прегледите през личния лекар.

 13. 13 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Обикновено личният ми лекар се сърди, ако не премина годишния профилактичен преглед. Но как да отида при него за назначаване на съответните изследвания, ако нямам оплаквания, като знам каква опашка трябва да изчакам, ако имам такива? И като се има предвид, че ако имам оплаквания, на моята възраст те са комплексни, а той не е в състояние да ми даде повече от едно направление за специалист? Но най-отблъскващо е, че ако имаш остри проблеми като много висока температура при грип например, трябва да се вдигнеш и и да посетиш кабинета на личния лекар в състояние, в което не можеш да мръднеш от вкъщи.

  vesela
 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Пълна кръвна картина не ни се полага веднъж годишно. Полагат ни се базови изследвания, които не вършат никаква работа. А също и мерене на кръвно...може и на кантар да те премерят и туй то... Това е профилактичния преглед при личния лекар (толкова се полага по касата). За тази глупост малко са хората, които ще се редят по опашки между болните и ще си вземат един ден отпуска, за да я минат. А после се чудят защо хората не ходят на задължителните профилактични прегледи.

 15. 15 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 433 Неутрално

  прекаленото ходене на лекар не е много полезно. изобщо, здравето идва от здравословния живот и добрите гени. Стигне ли се до лекар, вече не е добре. Не вярвам в полезността на профилактиката в лекарския кабинет. Много по-важно е да се спортува, храни здравословно, спи достатъчно и непременно да се прекарва време на природа.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5669 Неутрално

  "Ходенето на зъболекар явно също не е сред любимите неща на българите."

  При зъболекар, само при необходимост. Едва ли зъболекарския стол може да се нарече любимо място.

 17. 17 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи с допълнителното здравно осигуряване този въпрос е до голяма степен решен. Първо годишните прегледи се правят по доста по-удобен за хората начин, не трябва да си взимаш почивен ден за да минеш всички прегледи. Ако имаш оплаквания, звъниш на медицинския координатор да ти запише час и отиваш направо, без да се чудиш колко ще ти искат.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За щастие нямах нужда. Но не ползвам и лев от тия осигуровки. Да има за ТЕЛК

 19. 19 Профил на Snejana Slavcheva
  Snejana Slavcheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавието трябва да се чете "Повече от половината българи не са висяли на 1-часови опашки пред кабинетите на личните си лекари за направление, което най-вероятно е свършило". Част от тях са си отишли направо на преглед и за лечение при лекар/зъболекар, който е избрал да не работи с тази недомислена бюрократщина "здравна каса". Та тази статистика я дължим на здравната реформа, която реформира в посока "зле, по-зле, най-зле, трагично ...."

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Те отиват, когато вече е късно да им се помогне. Иначе се лекуват сами.

 21. 21 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 824 Неутрално

  А как така, всеки път когато отида е лудница!?

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  То самото партийно-правителствено прасе НЗОК от 19 години залага финансови средства само за едва 50% от контингента , който трябва задължително по Закона за Здравето да се явява на профилактични прегледи. Тоест те залагат , 50% да не се явят и за тях няма осигурени пари за профилактика. Държавната политика подплатена с активни действия за икономии.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  И не само през 2017 г, а от години наред, да сме живи и здрави. Но това не означава, че за останалите болни е направено всичко и то безплатно. Миналата година в една б-ца в София оставихме около 4 000 лв. за съпруга, а тази година започнахме пак от края на януари.

 24. 24 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#11] от "aralambi":Пълна кръвна картина не ни се полага веднъж годишно. Полагат ни се базови изследвания, които не вършат никаква работа.
  —цитат от коментар 14 на Smile


  Колега, понеже не съм запозната, какви точно изследвания ни се полагат, ако ПКК не е сред тях? Имам предвид, ПКК струва 4,50 лв. в лаборатория... от това по-базово здраве му кажи. Дори холестерол струва повече.

  I don't want to believe. I want to know.
 25. 25 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Не разбрах дали и циганите са включени в статистическите данни?
  —цитат от коментар 7 на antikvarno

  Аааа, според тиливизура циганите са най-редовни в ходенето на лекар, взимането на болнички и ТЕЛК.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 26. 26 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  И за какво да чакам пред кабинета на личния лекар?
  Да хвана някой грип или друго респираротно заболяване?
  Болниците в България са на принципа, здрав влизаш, болен излизаш.
  Сега се правят на велики, защото могат да санкционират всеки без годишен преглед, ама ако здравните осигуровки отиваха по лична партида, а не в бездънната яма на НЗОК, друга песен щяха да пеят...

 27. 27 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Ако не знаете, и бедният има зъби в устата си, за които полага грижи, едва когато стане сложно. От 2 седмици лекувам зъб, който до момента ми излиза над 120 лв. За някаква си не знам каква пломба още около 100 лв. ми искат. Та, смятайте. Повече от 2 години личният ми лекар не разпозна симптоми на заболяване. Направление за една кардиограма, ей тъй, през времето да бе дал, така и така, щеше да се тръгне насам натам по лекари и състоянието ми по-рано щеше да се подобри. Да се чудиш как не пукнах тогава. При все,че съм си правила устата да ми даде, казвала съм,че за въпросното заболяване се търсеше помощ още в ученическите ми години на такъв дефицит от специалисти в тази област, ама от едното влязло и от другото излязло,не защото толкова ми се е искало,а защото бе нужно. Дори и не като профилактичен преглед.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "дедо Андро": да ми каже джипито "Ааааа, ти си добре, я сега иди на кардиолог, после на пулмолог и т.н. -лози"???
  Не се тревожи! Никъде няма да те пратят! Само ще направят анализ на кръвта и това!
  Те не болните не дават направление, камо ли на здравите!!!
  Отчитат си дейност и вземат парите от ЗК. Нищо друго! Затова вече няма да ходя на никакви профилактични прегледи! Освен това на всеки лекар трябва да се плати такса. Прекрачи прага на кабинета-такса!!! Това е медицинското обслужване в БГ.

 31. 31 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Smile":

  Пълна кръвна картина не ни се полага веднъж годишно. Полагат ни се базови изследвания, които не вършат никаква работа. А също и мерене на кръвно...може и на кантар да те премерят и туй то... Това е профилактичния преглед при личния лекар (толкова се полага по касата).
  Точно така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK