ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Премиерът и здравният министър се опитаха да успокоят медицинските сестри преди протеста им

Премиерът и здравният министър се опитаха да успокоят медицинските сестри преди протеста им

© Георги КожухаровДен преди обявения от медицинските сестри национален протест срещу ниското заплащане премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, синдикати и представители на бранша се събраха на среща в опит да тушират напрежението. След разговора Ананиев призова за диалог за решаване на проблемите. А синдикати и организации се дистанцираха и обявиха, че не те стоят зад организацията на планираните за утре протести. В същото време медицински сестри казаха, че не отменят протестите за утре, тъй като щом се е стигнало до това да бъдат организирани, значи търпението им се е изчерпало.


Проблемите се решават с диалог, не с протести, обяви след срещата министър Ананиев. Исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати, допълни той.


Посочи, че част от отпуснатите допълнителни 30 млн. лв. за общинските и областни болници ще отидат именно за увеличаване на заплатите на медиците. "Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места, не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите", коментира още министърът.
Ананиев отбеляза, че според подписания колективен трудов договор се планира увеличение на парите за медицинските специалисти. Въпреки договорките на централно ниво обаче част от болниците не могат да си позволят да увеличат заплатите.


Синдикати и браншови организации също се съгласиха, че трябва диалог. "Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата", коментира Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. "Само в няколко общински болници имаше желание за протест. Причината е, че в края ма миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници. За съжаление групата - организатор във Фейсбук, явно не е информирана за тези обстоятелства", заяви той.


"Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем." Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ "Подкрепа" д-р Николай Кътев.


Въпреки това част от медицинските сестри, които бяха заявили участие в планирания за утре протест за достойно заплащане на труда им, заявиха, че той ще се проведе, както и че в подкрепа на исканията им в момента се събира подписка в много болници в страната. Пред "Хоризонт" Лора Маринова – старша сестра в Пета градска болница в столицата, обясни: "Протест утре ще има. Така или иначе, за да тече тази подписка и този призив, това означава, че нещата са стигнали предела на търпимост. Искрено се надявам нашият труд да бъде достойно оценен".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK