Личните лекари са против данъчните да имат достъп до медицинските досиета

Личните лекари са против данъчните да имат достъп до медицинските досиета

© Надежда Чипева, КапиталЛичните лекари възразиха срещу намеренията данъчните да получат достъп до медицинския софтуер и предупредиха, че така твърде много хора ще имат възможност да получават чувствителна информация за здравното състояние на всеки – прегледи, престой в болница, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.


Разпоредбите в новата наредба за касовите апарати многократно превишават целите на фискалния контрол и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на българските граждани, гарантирани им от европейското и българското законодателство, пишат от сдружението на личните лекари в декларация днес.


Организацията възразява срещу намерението медицинският софтуер да бъде третиран като всеки друг софтуер за управление на продажбите в търговските обекти и оставянето под един знаменател на чисто търговските обекти с лечебните заведения и конкретно медицинските практики на личните лекари.
Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие (запис), което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека, отбелязват от асоциацията. И отбелязват, че органите на Националната агенция за приходите ще имат достъп до чувствителна информация в здравните досиета, без такъв достъп да е необходим за осъществявания на данъчния контрол. "Категорични сме, че за НАП не е необходимо да има достъп до чувствителна здравна информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация, а и за защита правата на пациентите", се казва в становището.


Сдружението отбелязва, че ще бъде нарушена лекарската тайна. Както и изискванията за достъп, обработка и съхранение на "чувствителна информация" съгласно Регламент 2016/679 за защита на личните данни (GDPR).


В документа се посочва още, че ако медицинският софтуер бъде третиран като всички останали търговски видове софтуер, той ще може да бъде блокиран. Блокирането на програмите в един търговски обект защитава интересите на фиска, но по никакъв начин не застрашава здравето на гражданите, докато блокирането на медицинския софтуер блокира дейността по всяка грижа за здравето и живота на хората, отбелязват от организацията.


Посочва се още, че не са предвидени механизми за прилагане на наредбата за касовите апарати, когато софтуера се използва например от груповите практики на лекари с едно фискално устройство, както и от лекари, обслужващи много населени места едновременно. Щяло да се стигне и до невъзможност за заместване на лекари.


В началото на март министерството на финансите публикува за обществено обсъждане наредбата, с която се въвеждат нови изисквания към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Наредбата беше променена през есента на 2018 г., като целта на измененията е да се ограничи сивата икономика. Промените са свързани с отчитането на продажбите в търговските обекти, с въвеждането на изисквания към софтуерите за управлението им, към производителите/разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, както и към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.


Въвежда се изискване за предаване на информация за всеки фискален или системен бон за извършена продажба в търговските обекти в рамките на до пет минути към сървърите на НАП. На фискалния/системния бон ще се отпечатва двумерен код (QR код). Чрез сканирането на кода клиентите ще могат да проверяват коректното отчитане на направените от тях покупки в търговските обекти. Предвидени са и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Всяка онлайн продажба също трябва да бъде въведена в касовия апарат на търговеца.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Поизхвърлили са се малко докторите, но в това няма лошо

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Подкрепям лекарите в това отношение :
  "Разпоредбите в новата наредба за касовите апарати многократно превишават целите на фискалния контрол и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на българските граждани, гарантирани им от европейското и българското законодателство, пишат от сдружението на личните лекари в декларация днес."

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Прави са, абсурдите в тая територия се множат, а населението намалява прогресивно. Данните за здравословното състояние на човека са тайна и достъпът до тях трябва да е само за медицински лица, обслъжващи пациента си и за упълномощени роднини.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  Нашето Джи Пи взима 8000лв.
  Взимат добри заплати, сега да наблегнат на качеството.
  От Данъчните няма смисъл, защото няма как да докажат кой е бил на преглед и кой не. Ще проверяват подписите ли?
  По добре да видят кой е ползвателя на направленията за изследване на витамини и хормони. Да не се окажат само роднините им.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  Нашето Джи Пи взима 8000лв.
  Взимат добри заплати, сега да наблегнат на качеството.
  От Данъчните няма смисъл, защото няма как да докажат кой е бил на преглед и кой не. Ще проверяват подписите ли?
  По добре да видят кой е ползвателя на направленията за изследване на витамини и хормони. Да не се окажат само роднините им.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Изследванията за витамини и хормони не се покриват от здравната каса.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  Във България и личните лекари ли имат касови апарати?

  Що за безумие е това?

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Какво общо има данъци и здраве?

  Иван Костов е за съд!
 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  А данъчните кога ще се осмелят да открият *нещо* в делата на Жоро Нафтата?Ааа,забравих,там един се рови и бързо,бързо *получи инфаркт*!?!

 10. 10 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Вероятно решението е софтуерът да има нива на достъп. НАП има достъп само до фискалната част.

 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#10] от "PisnaMi":

  И кой ще плати за това?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 265 Гневно

  МНОГО ХОРА ЩЕ ПРОГЛЕДНАТ КОЛКО ВРЕДНО Е ТОВА "СУПТО" !!!

 13. 13 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":

  Грешите. Изхвърлили са се от НАП... И са се изхвърлили и са се надхвърлили... Но така става, когато се заблуждаваш, че пълненето на фиска е първа и най-важна мисия в живота на хората.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Мисля си, че това с нивата на достъп е най-правилното. Тук затова за сега не са пуснали касовите апарати на частните лекари - проблемът с достъпа до информация не е задоволиително решен. Бии трябвало до края на 2020 да стане.
  Здравеопазването е бизнес, но не съвсем като другите - работи с много чувствителни данни, затова и трябва да има специални условия и регулации. Така е от времето на Хипократ.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":Изследванията за витамини и хормони не се покриват от здравната каса.
  —цитат от коментар 6 на Хриси


  Напротив, поемат се. Тсх например.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Нашето Джи Пи взима 8000лв.Взимат добри заплати, сега да наблегнат на качеството.От Данъчните няма смисъл, защото няма как да докажат кой е бил на преглед и кой не. Ще проверяват подписите ли?По добре да видят кой е ползвателя на направленията за изследване на витамини и хормони. Да не се окажат само роднините им.
  —цитат от коментар 4 на hope


  Много си зле! И си го знаеш!

 17. 17 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#15:"hope"][/quote]

  Витамини кои?

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Нагла работа. Лекарите да си гледат лечението, а не да искат засекретяване на документи, от които първо може да се види дали и доколко един човек е инвалид или не и второ, може някой да установи и някои "надписвания" в тези документи, които да ноят не лоши приходи в личните им бюджети.
  Инетерсно ми е каква ще бъде позицията на прогнилия ЛС, а тези вопли ми риличат на хора, които не икат да се разделят с едни пари, както е по закон.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Какво общо има НАП с медицинските досиета на гражданите?

 20. 20 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Какво общо има НАП с медицинските досиета на гражданите?
  —цитат от коментар 19 на Роси


  СУПТО! Това е общото. Юнаците третират програмите ни като СУПТО и при проверка сядат на местата ни и имат право да четат от какво си се оплакала при последното си посещение при мен, какво е открил гинеколога из подробностите ти и пр в този дух!

 21. 21 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#7] от "Ivan_":

  Изобщо, неАм ни думи, ни нерви.... Абсолютно откачена работа! Данъчните даде ровят в медицинската история на човек...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 22. 22 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":


  СУПТО и при проверка сядат на местата ни и имат право да четат от какво си се оплакала
  —цитат от коментар 20 на hipocrat20060


  Това не е вярно. Н-18 и СУПТО предвижда достъп до обеми и цен и няма общо с това кой ги е ползвал, още по-малко какъв е резултата от услугите. Или заблуждавате или самият Вие сте заблуден.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":

  За целите на проверката си има специален Одиторски профил, в който не е нужно да има въобще лични данни, нито пък медицинска информация. Някой здраво лъже по веригата. Прочетете наредбата, питайте НАП!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2068 Любопитно

  Ей не се накрадоха вчера очната болница във Варна днеска това

  но в Германия са го измислили като ти вземат пари от здравната вноска трябва да потвърдиш и лекарската мафия увяхва

 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2068 Любопитно

  как може банката да ми докладва за всяка транзакция а Здравната каса не може да ми каже кога съм бил на преглед - за превод на пари става дума и двата случая

 26. 26 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#20] от "hipocrat20060":За целите на проверката си има специален Одиторски профил, в който не е нужно да има въобще лични данни, нито пък медицинска информация. Някой здраво лъже по веригата. Прочетете наредбата, питайте НАП!
  —цитат от коментар 23 на misho73


  Софтуеърът ни и сега е достатъчно сложен и объркан и подобни промени съвсем ще забият работата му. Програмистите в момента реват на умряло. Някои от тях дори предупреждават клиентите си, че ще ги задължат да купуват само един определен модел устройства. Има и куп други простотии... какво ще кажеш за спиране работата на пракитката ако блокира системата. Какво да кажа на пациентите пред вратата ми. Какво ще кажеш за казусът с няколкото кабинета пръснати често из села в целия окръг? Какво ще кажеш за груповите практики, членовете на които често използват различен софтуеър?......

 27. 27 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Пичове, при нас далеч не всеки преглед означава "продажба", т.е. завършва с плащането на едни пари. Често се пуска амбулаторен лист без да се плати и стотинка и причините за това са много и различни: на майка ми как да и взема пари?, на баба Пенка дошла да си донесе изследванията и да чуе дали са добри как да взема пари, роднини, колеги приятели, комшии и прочие в този дух. И накрая как да обясним на данъчния, че при 1000 амбулаторни листа имам 500 (примерно) платени такси и че това не означава непременно, че съм се скатал с чукането на бележките. И ако г-н данъчния не е на кеф, не приеме обясненията ми и вземе че ми запечета кабинета? Какво се случва с моите 2200 пациента през тези дни??? Ами със заместването при отпуски какво правим??? Разберете, че лекарският кабинет не е бакалия и медицинският софтуеър е нещо много по-различно от обикновено СУПТО.

 28. 28 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  как може банката да ми докладва за всяка транзакция а Здравната каса не може да ми каже кога съм бил на преглед - за превод на пари става дума и двата случая
  —цитат от коментар 25 на 1001

  Може, вземи си код за достъп от местната РЗОК и си ти!

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2068 Гневно

  До коментар [#28] от "hipocrat20060":

  не ми е работа да проверявам сметките, просто искам като плащат от мое име да ме информират
  Днеска съм зъл на поредната изгъзица на Здравната каса
  Туморни образования се пащат от здравната каса като станат поне 5 см?????
  Лично видях как жена се отказа от лечение защото трябваше да си прати и ще чака каквото и е там да стане над 5 см

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  Давам информираното си НЕсъгласие лекарите да споделят моя здравна информация с когото и да е било другиго, включително и НАП (особено НАП) извън лицата, пряко отговорни за здравето ми.
  Доколко е здрав фиска не е моя работа, НАП да са така добри да не питат за медицинското ми здраве.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#28] от "hipocrat20060":не ми е работа да проверявам сметките, просто искам като плащат от мое име да ме информиратДнеска съм зъл на поредната изгъзица на Здравната каса Туморни образования се пащат от здравната каса като станат поне 5 см?????Лично видях как жена се отказа от лечение защото трябваше да си прати и ще чака каквото и е там да стане над 5 см
  —цитат от коментар 29 на 1001


  Това не е вярно. Размерът НЯМА значение. Значение има дали са доброкачествени или злокачествени. Ако са доброкачествени - ако ще и метър на метър да са - кихаш си сам, ако са злокачествени - касата киха.

 32. 32 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#26] от "hipocrat20060":


  Програмистите в момента реват на умряло.
  —цитат от коментар 26 на hipocrat20060


  Там е заровено кучето. Точно те разпространяват щуротии из медиите за да не им се наложи да признаят че са некомпетентни. Лично познавам няколко такива. А проблема при вас лекарите е че искате само приход и не давате пари за софтуер, вследствие на което само тези, дето НЕ ги наемат в международни компании се опитват да ви правят софтуер. Защото заплата на програмист в София е 3-8 хиляди, което с таксите на БГ здравни софтуери е абсурд. Та колегите са на доизживяване, защото са пълни дудуци и сега им идва преко сили да си свършат арботата по Н-18. От мен запомни - финанси и здравеопазване разходват между 2 и 4 процента от приходите си за ИТ. Докато отва не стане в БГ (сега е между 0.2 и 1.5) нищо няма да стане. Работника заслужава заплатата си - библейски цитат. И с пръдня боя не става :-)
  А Н-18 е крива наредба, но дявола не е чак толкова черен, колкото някои се опитват да изкарат.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 33. 33 Профил на dfr55602931
  dfr55602931
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудо голямо че ще имат достъп до мед.досиета!
  Няма да ви излекуват!
  Но по-важно е дали това ще спре кражбите за милиарди от другарите с бели престилки от системата?
  Май толкова са се накрали ,че ДРУГАРИТЕ В БИЛИ ПРЕСТИЛКИ СА ВЕЧЕ НЕДОСЕГАЕМИ !

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  абе тъпунгер ,джипито ти има оборот 8000 лв , от тях плаща сестри ,санитари ,доктори ,заместници ,разходи ,наеми ,кабинети ,транспорт ,софтуер ,лекарства ,спешни шкафове ,вкл и свещички за да лекува идиоти подобни на теб ,в магазина като въртят цели тирове стоки за 1 милион ,1 милион ли им е печалбата , срещу тези 8000 лв стоят най малко 1500 прегледа месечно ,което значи 5 лв преди данъци и 2 лв след данъци , в коя държава имаш безлимитен достъп за 1 евро ,че си и вярваш на простотията .

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#24] от "1001":

  а за да се добереш до там да убиеш лекарската мафия ,ти трябват поне няколко дни да се добереш до час при лекаря си , а не веднага като тук или през нощта ,щот те засърбял задника и ти е безплатно и да отделиш поне 400 евра месечно осигуровка , от които за доктора отиват 30 евра ,а не едно левче , за да стигнеш в реалнно време ,тоест преди да си пукнал на специалист ,чакаш от 1 до 12 месеца напр за пулмолог се чака поне 11-12 месеца и при средномесечна вноска за пенсионер от 400 -800 евро ,ама на месец ,не за цял живот като тук , нещо много сте се объркали ,намерили сте безплатни роби , че и сте и недоволни , на 1 лев мизерно унижение за високо специализиран труд ,ще му слагат и касов апарат ,че ще го и следят ,да ,ще стане ,само ,че сега докторите ще скочим също за европейски правила и на заплащенето ни ,н е само на контрола ,качеството и изискванията в огромното количество закони и контроли ,като искат точен контрол и качество , ами 30 евро прегледа и 15 прегледа дневно , бавно с всички екстри , а не като сега 100 и не те признава никой за нищо , щото си му безплатен роб .

 36. 36 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#32] от "misho73":

  за софтуер плащаме чинно поне по 1400 лв на година , това са 12 ъпдейта , не е вярно ,че вземат малко програмистите ни ,отделно плащаме за обслужване на конфигурациите ни поне по 100-200 лв разходи на месец , само при нас има поне 8 компютърни бази от които се работи нон стоп , вкл и 12 принтера и мрежи изградени на 3 места , нещо имаш ли да кажеш или си пляскаш по инерция .

 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  групата на лекарите ,които визираш на първа линия ,джипита и отчасти специалисти ,са най добрите данъкоплатци в държавата , формиращи данък печалба в рамките на страната повече от всички нефтовериги ,вкл и рафинерията или който си избереш западен бранд с магазини за продажби тук , или строителство или продажба на автомобили ,всичко това е на фона на символични цени на прегледите на лекарите в рамките на 3% от бюджета за здравеопазване ,при което те са най унижаваните и контролирани групи в обществото от много институции и държавата ,така ,че не коментирай неща ,които не са ти ясни изобщо ,а си чувал , отговора на гилдията ще е също съкрушителен ,като категорично ще се отказват вече всякакви социални ангажименти ,като безплатно обслужване на огромни маси от хора ,при ясни правила важащи за търговските фирми и тъй като и се изисква строго спазването на трудовото и търговското законодателство , всички привилегии и безплатни опции за обслужвани 9 огромни групи от населението напълно безплатно във фирмите на точно тези доктори ,вече ще отпаднат категорично , държавата ни предизвиква брутално ,отговора ще е ясен ,има европейски правила , всеки работи за реални пари ,остойностени реално и си плаща реално данъците ,а на пациента не му е безплатно и безлимитно ,точно и ясно .

 38. 38 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#33] от "dfr55602931":

  кражбите за милиарди ,след като 4 милиона са освободени от никакви здравни плащания и осигуровки ,как ги виждаш , как ще откраднеш от 0 лв доплащане ,на това отгоре безплатно и денонощно достъп до лекаря си ,някъде да си чувал такава опция ,не ,няма и тук да има , от тук нататък , ще се научиш ,че бялата мафия ,ще ти взема мнооого пари за труда си ,защото е губила 10 години време ,поне 300000 за обучение , докато ти си лапал ,затова да си спасяваш задника ,ще ти струва мноого парички ,повече от това да си платиш като за цена на градски кенеф и да си мноого недоволен от доктора си ,няма къде да избягаш ,тук си и ще допреш когато и да е точно до лекаря си и то ,когато си най много на зор ,запомни ,няма да ти е безплатно опция ,нали си недеволен от мафията сега , е ,ще се наложи вече и да си плащаш ,за да усетиш ,защо си недоволен.

 39. 39 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Съгласно наредбата, ако прекъсне връзката на касовия апарат с НАП за повече от 5 минути, СУПТО трябва да няма възможност да издава фискални документи! при джипи-то това става, когато се принтира амб.лист! Какво се случва, ако спре тока, или клетката на оператора или не дай Боже сървъра на НАП? Хората оздравяват автоматично и престават да се нуждаят от рецепти, направления и т.н.?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK