Според лекарския съюз исканият от данъчните нов софтуер нарушава правата на гражданите

Според лекарския съюз исканият от данъчните нов софтуер нарушава правата на гражданите

© Associated PressНовият медицински софтуер, който изисква Националната агенция за приходите, нарушава правата на гражданите и превишава целите на фискалния контрол. Това става известно от позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) в писмо до медиите.


"БЛС е притеснен от поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения", пише в позицията. Според съсловната организация е погрешно и неприемливо софтуерът да е приравнен с този, използван за управление на продажбите в търговските обекти. Аргументът им е, че той се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека, която въпреки че е чувствителна, ще е достъпна за Националната агенция за приходите (НАП).


Подчертава се, че се нарушава лекарската тайна, както и изискванията на Общия регламент за защита на личните данни. "Разширява се кръгът от хора и институции, извън медицинските специалисти и пациентите, които ще имат информация за здравната история на българските граждани. Категорични сме, че за НАП не е необходимо да има достъп до здравна информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол. Особено като се вземе предвид фактът, че към момента у нас липсват законово уредени гаранции и процедури за сигурността на тази информация и за защита правата на пациентите", гласи позицията.
Съсловната организация е обезпокоена, че ако медицинският софтуер блокира това, ще наруши грижата за здравето и живота на хората. Добавя, че към момента няма създаден работещ механизъм за използване на лекарския софтуер в авариен режим, което би довело до невъзможност за предоставянето на здравна помощ и навременно лечение на българското население, особено на места, които са трудно достъпни.


БЛС изразява още притеснение, че медицинският софтуер с всички негови функционалности е предвиден за извършване на медицинска дейност, а не за управление на продажби; много региони от страната, един и същи лекар обслужва и преглежда много населени места, като поддържа и съответни кабинети; изискванията на новата наредба са неприложими спрямо груповите практики на лекари с едно фискално устройство, независимо от ползвания софтуер; ще има невъзможност за заместване на лекари. Вчера от Сдружението на личните лекари разпространиха декларация, с която излагат подобни аргументи и опасения.


В началото на март министерството на финансите публикува за обществено обсъждане наредбата, с която се въвеждат нови изисквания към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Наредбата беше променена през есента на 2018 г., като целта на измененията е да се ограничи сивата икономика. Промените са свързани с отчитането на продажбите в търговските обекти, с въвеждането на изисквания към софтуерите за управлението им, към производителите/разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, както и към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.


Въвежда се изискване за предаване на информация за всеки фискален или системен бон за извършена продажба в търговските обекти в рамките на до пет минути към сървърите на НАП. На фискалния/системния бон ще се отпечатва двумерен код (QR код). Чрез сканирането на кода клиентите ще могат да проверяват коректното отчитане на направените от тях покупки в търговските обекти. Предвидени са и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Всяка онлайн продажба също трябва да бъде въведена в касовия апарат на търговеца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK