Български проект цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Доц. Близнакова е един от тримата победители, получили наградата, присъждана от Европейския съюз, за дейности на Мария Склодовска-Кюри. Тя получава признанието в категория "Принос за по-добро общество" и е избрана сред огромна конкуренция от над 200 други учени.

© European Commission

Доц. Близнакова е един от тримата победители, получили наградата, присъждана от Европейския съюз, за дейности на Мария Склодовска-Кюри. Тя получава признанието в категория "Принос за по-добро общество" и е избрана сред огромна конкуренция от над 200 други учени.


На всеки 12 секунди една жена по света разбира, че има рак на гърдата. В България статистиката на Националния раков регистър показва, че новите случаи на жени, диагностицирани с рак на гърдата за 2014 г. (най-актуалната към момента статистика), са 3830. И въпреки че по темата за превенция и профилактика се говори все повече, смъртността се запазва висока, а дори и редовните прегледи понякога се оказват недостатъчни за ранното откритие на болестта.


Един проект има за цел да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата, като предостави на медицинската общност възможност за подобряване на технологиите за ранно диагностициране на туморните образувания. Той е наречен MaXIMA, реализира се по програмата за научни изследвания и иновации на Европесйкия съюз Хоризонт 2020 (с обща стойност от 998 050 евро) и се ръководи от учени от Техническия унивеситет във Варна.
За цялостната му идея заслуга има координаторът – доц. д-р инж. Кристина Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна. Години наред доцентката работи в близка Гърция, но решава да се върне след получаването на награда за най-обещаващ млад учен и стипендиант по програма "Мария Кюри" на Европейския съюз, за да се развива кариерно в България. MaXIMA е част от дългогодишната ѝ работа и тази екипа ѝ, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. Проектът създава база данни от 3D модели на тумори, които могат да допринесат за създаването на нови технологии за диагностика на коварната болест.


"При стандартните методи, прилагани най-масово в момента,


определени тумори не се виждат и са трудни за откриване


Това прави належащо разработката на нова техника за диагностика на гърдата – като фазово-контрастната мамография. При нея всяка тъкан може да се класифицира с по-голяма точност, а това значително да улесни диагностицирането на туморни образувания. С цел провеждането на тестове и оптимизация, като част от проекта създадохме и т.нар. антропоморфни модели, които приличат на женска гърда и имат същите характеристики", обяснява доцентката.


Другата голяма цел, която MaXIMA си поставя, е да повиши капацитета на българските научни изследователи, като работи съвместно със световни експерти в областта. Изключително значим резултат в тази посока е много по-доброто представяне в университетските класации на ТУ-Варна. От началото на колаборацията между България, Италия и Белгия по MaXIMA той е с цели 2306 места по-напред в глобалната класация и с 1938 места по-напред в европейската.


По думите на доц. Близнакова MaXIMA води и до полагане на основата за бъдещи дългосрочни съвместни научни изследвания, обучителни дейности и проекти, всеки един от които е стъпка напред в общата борба с коварната болест. "Благодарение на финансирането, което получихме от ЕС, екипите по проекта имаха възможност да участват в редица големи конференции и организираха мащабни обучаващи мероприятия. Това, естествено, подобри експертизата на изследователите ни и вярвам, че в бъдеще ще постигнем още по-големи резултати в областта, които могат да доведат до спасяването на много човешки животи. Не на последно място, MaXIMA даде шанс на много млади учени да участват в иновативни курсове и да развиват идеите си, като същевременно ги мотивира и да се развиват именно в България, където европейското финансиране отваря много нови врати пред тях.


Ирена Георгиева

© European Commission

Ирена Георгиева


Пример за това е Ирена Георгиева, която е част от екипа на MaXIMA, и разработи изключително полезно мобилно приложение, което да информира жените за особеностите на рака на гърдата и възможностите за превенция."


По-късно тази година ще заработи и мобилно приложение, което се разработва от 22-годишната Ирена Георгиева в рамките на проекта MaXIMA и цели да помага на жените да бъдат по-информирани и да обръщат повече внимание на здравето си. Ирена е студентка последна година в Технически Университет във Варна, специалност софтуерни и интернет технологии. "Идеята за мобилното приложение се роди в един разговор с доц. Близнакова. Тя ми предложи да разработя мобилна платформа, която да помогне на жените с превенцията на рака на гърдата" – обяснява програмистката.


"Решихме да разработим въпросник, който оценява риска на жената от заболяване и я съветва колко често да се консултира със специалист и как най-правилно да си прави преглед сама вкъщи. Въпросите, които сме подготвили към жените, са съгласувани и оценени от специалисти. Тъй като много дами не знаят, че могат сами да си правят профилактика вкъщи, разработихме и кратък наръчник, който обяснява как да се прегледат и за какво да внимават. Приложението също предлага настройки за персонални напомняния за преглед при специалист, както и за профилактика вкъщи."


Изображение от мобилното приложение, което ще бъде пуснато след няколко месеца

Изображение от мобилното приложение, което ще бъде пуснато след няколко месеца


Ирена е сигурна, че жените трябва да отделят нужното внимание на здравето си, като правят редовни профилактични прегледи, защото превенцията е много важна за ранната диагностика за евентуални проблеми и за тяхното по-нататъшно успешно лечение.


MaXIМА приключи през декември 2018 г., като се очаква скоро финалните научни резултати да бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика с цел усъвършенстването ѝ. До момента базата данни съдържа над 180 модела на злокачествени тумори. Доц. Близнакова обяснява още, че клиничното приложение на резултатите от проекта MaXIMA зависи от редица външни фактори. "Откритията, които сме направили, обаче са широко приложими и могат да помогнат в борбата и с други видове рак, като този на белите дробове, например."


Една от иновациите на проекта се състои в изготвянето на по-добри и по-подходящи компютърните и физически модели на ракови образувания на млечната жлеза. Те служат като образци за фирмите (индустрията), които разработват технологии за образна диагностика. Тези модели са изключително важен инструмент предвид факта, че новите техники и технологии не могат да се тестват веднага върху хората преди да бъдат одобрени за използването им в клиничната практика. Използвайки тези модели, фирмите (индустрията), усъвършенстват съществуващите технологии за образна диагностика или работят в насока за разработване на нови техники, които от своя страна допринасят за много по-добри и качествени медицински изображения и същевременно по-ранна и навременна диагностика на заболяването. Колкото по-рано е диагностицирано едно туморно образувание, толкова по-големи са шансовете за успешна терапия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK