Здравното министерство има нов вариант за изчисляване на нетрудоспособността

Здравното министерство има нов вариант за изчисляване на нетрудоспособността

© Надежда Чипева, КапиталСъпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак да се взимат предвид. Това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства в крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.


Това предлага здравното министерство в проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза. Те са качени в петък следобед за съгласуване и до средата на април ще могат да се правят предложения по тях.


За половин година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудоспособност. Само за тези хора има възможност да се приспадат и останалите си болести към основното. Във всички останали случаи обаче те не се взимат предвид и не водят до увеличаване на процента и съответно до по-голяма подкрепа. Сред аргументите за промяната преди половин година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент като пълни инвалиди например.
Анализите на здравното министерство на обжалваните пред Националната експертна лекарска комисия решения обаче показват, че при 7,9% от преосвидетелстваните хора по новите правила има постановяване на по-нисък процент. Според анализа, изготвен от национално представените организации на и за хората с увреждания, при 14,5% от хората, които са останали с над 50 на сто нетрудоспособност, се понижава групата инвалидност и съответно пада и социалната подкрепа. А други 4,7% от хората са отпаднали от системата на социална подкрепа поради намаляване на досегашния им процент под 50.


Всичко това налага да се промени алгоритъмът на формиране на оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е мнението на здравното министерство. До тази позиция се стига и след няколко срещи в последния месец, при които граждани и организации настояха да се преосмисли новата наредба и да се приемат по-справедливи правила.


Ако се приеме предложението на здравното министерство, вече ще е по-лесно да се включват и съпътстващите болести към основното. Ако човекът е с над 50 на сто инвалидност заради водещото си заболяване, а някое от съпътстващите също носи над 50 на сто, за водещо ще се взима това, което е с най-висок процент. Останалите ще се сумират. И 20 на сто от общата сума на съпътстващите болести ще се прибавя към водещото.


За момента организациите на хора с увреждания все още не са дали мнението си по конкретните текстове. Протестиращите доскоро майки на деца с увреждания само посочиха, че не е спазено тяхно искане да се предвиди, че засегнатите от досегашната наредба хора, ще могат да кандидатстват за преосвидетелстване по новите правила. А няма да трябва да обжалват решенията си пред националната комисия, което обикновено отнема над година, през който период хората са без подкрепа. Те заявиха, че ще внесат и други мотивирани предложения по предлаганите промени.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Държава, управлявана от малоумници, винаги има много варианти. Важно е седнеш, да помислиш и да избереш най-добрия. А не все проба-грешка, проба-грешка.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  По отношение на алгоритъма и начина на оценяване, не мога да имам отношение - за това си има експерти, а и конфликта нма да изчезне, защото едната страна винаги ще иска повече, а другата ще търси начин да намалява разходите.
  Но най-важното което трябва да се направи да се редуцира броя на фалшивите инвалиди, защото те ощетяват най-много хората които се нуждаят и всеки един от нас ( а твоа всъщност сме всички през ДДС-то) който вная някакви пари в бюджета.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Корупцията вреди в здравното министерство!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 284 Разстроено

  В нашия град, човек без два крака на всеки три години, го викат на ТЕЛК.
  Та той да не е гущер да пораснат пак бре.

  Иван Костов е за съд!
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Цялата работа е за парите.
  Пари няма ,защото има такива перачи,като Арабаджиеви.

 6. 6 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм сигурен,че могат да изчислят правилно нетрудоспособността на сляп по документи циганин ,който кара кола!

  Sic transit gloria mundi
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Понеже не могат да хванат лъжците или не искат ,разиграват болните хора. Социалните помощи са черна дупка.

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  Някой разбра ли нещо от първи параграф? "до над 50 на сто" и т.н.?

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Весело

  Здравното министерство и другите са като Христос:
  " ... и ще накара слепи да прогледнат, недъгави да проходят..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Проблемът е доста комплексен и здравното министерство са една част от пъзела. Ние сме страна, в която 90% искат никакви или близки до никакви данъци-тоест ултра либерална политика, а отделно 90% искат Държавата да е “мама и тати“ при всеки проблем. Без значение, болест, бедствие, лошо решение и т.н. Не случайно се радваме на пожарникарски способ, ала цар за решаване на проблеми. Ако имахме злато или петрол в неограничени количества добре, във всички останали случаи това няма как да стане и ще страдат болните, коректните и тези които не мамят....

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Статистически може да се провери кой доктор колко свидетелства за инвалидност е издал и да се засекат потенциално корумпираните, после да се направи повторна експертиза доколко тия инвалиди са инвалиди.

 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Аз не съм наясно, но слушах малоумните изказвания за оценката на работособността, как щяла да се определя от това какво работел освидетелствания. Не съм наясно, дали това се отчита, но ми се вижда налудно. Първо, не съм женен за работата си, а и да бях, мога да се разведа. Процента неработоспособност е от значение при определяне размерът на пенсията. Тя пък е необходима с оглед разходите, които всеки болен трябва да прави - специална храна, която е по-скъпа, специални диети, специални медикаменти. Част от медикаментите ги плаща здравната каса, но друга част са за сметка на болния. Храната и част от специалните медицински изделия са за сметка на болния. Т.е. ако здравната ти осигуровка не покрива тези разходи, редно е да получаваш някаква пенсия, с която да ги покриваш. За къв чеп се осигурява човек, ако хем е осигурен, хем плаща, хем не получава нищо допълнително при настъпилия риск за който се е осигурявал. От друга страна има злоупотреби, но за това системата не е на самотек и уж има контролни органи. Може би трябва да има избор - или се осигуряваш и си в системата, или сключваш застраховка и си извън нея, а разходите са за сметка на застрахователя. Сега хем си длъжен да се осигуряваш, хем като настъпи събитието всякак се опитват да ти пречат да получиш дължимото обезщетение. Ако го прави застрахователя е гражданско-правен спор, но когато това го прави държавата е безобразие.

 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Да не би от здравното да са почнали да съдят по себе си за нетрудоспособността?

 14. 14 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Демек, за болните пари нема, а за магистрали (% обратно) има.
  Банкянаски отпадък.

 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Трети месец се боря да получа интеграционната добавка за какво говорим???
  Сигурно чакат да умра да се отърве държавата от мен.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Държава, управлявана от малоумници, винаги има много варианти. Важно е седнеш, да помислиш и да избереш най-добрия. А не все проба-грешка, проба-грешка.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Така работи Светът на проба и грешка. Колкото по-бързо го разберете, толкоз по-добре.

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Любопитно

  ,,За половин година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудодпособност"

  ЗАЩО?
  Какъв е бил ЗАМИСЪЛЪТ на законотвореца?

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Любопитно

  Майка ми е с 4 тежки диагнози.
  Водещата е диабет ,отделно от него има полиневропатия,злокачествен рак на кожата,исхемична болест на сърцето и хашимото. Реално ли е държавата да ОЦЕНИ че е нормално да бъде подпомагана с по 24 лв. социална помощ от държавата? Това не е ли подигравка?

 19. 19 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 457 Весело

  С(илно)Н(аш)Ч(овек) къде ще се надписва:))))

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Весело

  До коментар [#10] от "stoiank":

  Напълно вярно :)
  Затова всичко е или вяра или популизъм :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "uhl23528019":

  Ама не е циганка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK