Здравното министерство има нов вариант за изчисляване на нетрудоспособността

Здравното министерство има нов вариант за изчисляване на нетрудоспособността

© Надежда Чипева, КапиталСъпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак да се взимат предвид. Това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства в крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.


Това предлага здравното министерство в проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза. Те са качени в петък следобед за съгласуване и до средата на април ще могат да се правят предложения по тях.


За половин година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудоспособност. Само за тези хора има възможност да се приспадат и останалите си болести към основното. Във всички останали случаи обаче те не се взимат предвид и не водят до увеличаване на процента и съответно до по-голяма подкрепа. Сред аргументите за промяната преди половин година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент като пълни инвалиди например.
Анализите на здравното министерство на обжалваните пред Националната експертна лекарска комисия решения обаче показват, че при 7,9% от преосвидетелстваните хора по новите правила има постановяване на по-нисък процент. Според анализа, изготвен от национално представените организации на и за хората с увреждания, при 14,5% от хората, които са останали с над 50 на сто нетрудоспособност, се понижава групата инвалидност и съответно пада и социалната подкрепа. А други 4,7% от хората са отпаднали от системата на социална подкрепа поради намаляване на досегашния им процент под 50.


Всичко това налага да се промени алгоритъмът на формиране на оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е мнението на здравното министерство. До тази позиция се стига и след няколко срещи в последния месец, при които граждани и организации настояха да се преосмисли новата наредба и да се приемат по-справедливи правила.


Ако се приеме предложението на здравното министерство, вече ще е по-лесно да се включват и съпътстващите болести към основното. Ако човекът е с над 50 на сто инвалидност заради водещото си заболяване, а някое от съпътстващите също носи над 50 на сто, за водещо ще се взима това, което е с най-висок процент. Останалите ще се сумират. И 20 на сто от общата сума на съпътстващите болести ще се прибавя към водещото.


За момента организациите на хора с увреждания все още не са дали мнението си по конкретните текстове. Протестиращите доскоро майки на деца с увреждания само посочиха, че не е спазено тяхно искане да се предвиди, че засегнатите от досегашната наредба хора, ще могат да кандидатстват за преосвидетелстване по новите правила. А няма да трябва да обжалват решенията си пред националната комисия, което обикновено отнема над година, през който период хората са без подкрепа. Те заявиха, че ще внесат и други мотивирани предложения по предлаганите промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK